Tanulmány ​vörösben (Sherlock Holmes történetei 1.) 88 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

A televízióban jelenleg is futó világhírű Sherlock-sorozat méltán szerzett számtalan új rajongót a legendás detektív és elválaszthatatlan társa, Dr. Watson számára. A viktoriánus London feledhetetlen nyomozópárosa ezúttal 21. századi díszletek közt végzi munkáját. Ám a sorozat ennek ellenére megőrizte Sir Arthur Conan Doyle írásainak hangulatát, és az epizódok is az eredeti történeteken alapulnak.

Jelen könyvünk a szerző első Sherlock Holmes története, mely önálló regényként 1888-ban jelent meg először Angliában. A tv-sorozat rajongói számára minden bizonnyal nem titok, hogy a regényből készült film a sorozat nyitó epizódja, mely Rózsaszín tanulmány címen került sugárzásra. Könyvsorozatunk induló kötetét Steven Moffat, a tv-sorozat társszerzője mutatja be előszavában.

A brixtoni rejtély, A bíborvörös dolgozószoba és Tanulmány vérvörösben címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1887

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973560 · Fordította: Szalai Judit
>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

A történet kezdetén megtudjuk, hogy Sherlock és Watson hogyan is találkoztak először. Bevallom, Sherlock az elején kissé őrültnek tűnt, Watson meg furcsának, de hamar megszoktam a személyiségüket, a végére már normálisnak tűntek.
Adott egy bonyolult gyilkosság, melynél a rendőrség azt sem tudja, hogyan kezdje a nyomozást. Sherlock pedig fenomenálisan nyomoz, olyan következtetéseket von le, amikre álmaimban se gondoltam volna, pont úgy, ahogy a gyilkos kilétére sem.
Jó élmény volt, szeretni fogom ezt a sorozatot.

Madama_Butterfly>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Sherlock Holmes-ot olvasni kell – persze jöhet a mindenféle filmes feldolgozás és tévésorozat, de Sherlock Holmes és Dr. Watson a maga eredeti, Sir Arthur Conan Doyle-fékle univerzumában akkor is könyv és akkor is ezzel a történettel kezdődik, csak akkor érthető és élvezhető igazán, ha először a maga önálló valójában találkozunk vele.
Vannak történetek és vannak hősök, akik nem véletlenül kerültek be az spoilerirodalom halhatatlanságot jelentő, és minden kornak szórakozást nyújtó szegmensébe. Sherlock és Watson az 1800-as évek vége óta töretlenül ott van ezen a képzeletbeli listán, nem véletlenül. Ez a kötet a találkozásuk és első közös esetük története, amely kiindulópontja az összes többi történetnek ugyan, ám mégis elég hosszú ahhoz, hogy önálló kötetként kiadásra kerüljön.
Olvassatok Sir Arthur Conan Doyle-t, olvassatok eredeti Sherlock Holmes töreténeteket, megéri!

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Hatalmas hiba elméleteket gyártani a tények ismerete nélkül.

Nagyjából 10 éves korom óta olvasok rendszeresen krimit, a Sherlock Holmes olvasás eddig valahogy mégis kimaradt az életemből. Hangsúly az olvasáson, mert mindenféle fel- és átdolgozásokhoz már volt szerencsém, többek közt ennek az ügynek több különböző változatához is. Nagyrészt valószínűleg ez tehet arról, hogy nem igazán éreztem lenyűgözve magam. Másrészt pedig az, hogy nem bírom Sherlock önelégült egoizmusát.
Mint gyilkossági ügy és mint történet végeredményben nem volt rossz. A nyomozásra viszont haragszom, mert az egyik legolcsóbb és legócskább megoldásnak tartom, amikor a detektív csak azért tűnik okosnak, vagy okosabbnak, mint az olvasó, mert bizonyos dolgokat az utolsó oldalakig eltitkol. Narrációnak is csak azért van rendben Watson, mert nagyjából azt sem veszi észre, ami kiszúrja a szemét.
Összességében leginkább úgy vagyok vele, hogy most már elmondhatom, hogy olvastam Sherlock Holmes-t is. Valószínűleg fogom majd folytatni a sorozatot, de egyelőre nem sok esélye van rá, hogy bekerüljön a kedvenc nyomozóim közé.

2 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Nagy rajongója vagyok az elmúlt évek Sherlock Holmes feldolgozásainak. Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr. és Jonny Lee Miller is meggyőzött és arra motivált, hogy újra kézbe vegyek egy Arthur Conan Doyle könyvet. Pár oldal után sikerült elvonatkoztatni az említett filmektől illetve sorozatoktól és egész jól szórakoztam. Mr.Holmes excentrikus viselkedésén már meg sem lepődtem, következtetésein viszont mindig ámuldoztam. Watson gördülékenyen mesélt a nyomozásról, egy-két rövidebb szakasztól eltekintve, izgalmas és szórakoztató volt. Főleg a történet második fele kötötte le figyelmemet, mert az teljesen kimaradt a BBC sorozatából.

Love_Quinn>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

A Benedict Cumberbatch-féle Sherlock Holmes sorozatot MÉG!!! nem láttam, viszont a sorozatot az ő főszereplésével készült filmes borítóval vettem meg, motiváció gyanánt… mert a kedvenc színészeim sorába lépett többek között a Dr Strange Marvel filmben illetve a The Imitation Game-ben nyújtott alakításai miatt. Így nem is volt kérdés, hogy ezek a könyvek jönnek hozzám, valamint a sorozat is felkerült a képzeletbeli megnézendők polcára a könyvek mellé… Nagyjából így kezdődött a kapcsolatom Sherlock Holmes kalandjaival. :D

A könyvről…
A borító káprázatosan szép, tetszik a lapok minősége és a nyomás is. Mostanában sok könyvről sajnos nem tudom ugyanezt elmondani…
Tetszik a könyv elején Steven Moffat előszava, ahol elmeséli, ő hogyan került kapcsolatba főhősünkkel. Tetszik, hogy milyen szeretettel beszél Holmes és Watson barátságáról és vitathatatlan képességeikről. Már az elején meggyőzött, hogy nekem ezt olvasnom kell.

A történet elején megismerhetjük Watsont és az életét, ahogyan orvossá válik elutazik a háborúba, majd sebesüléséből felgyógyulva visszatér Londonba, ahol megismerkedik Sherlock Holmessal. Elkezdődik a barátságuk és befut az első ügy is, ami nem más, mint a brixtoni rejtély. Holmes zseniálisan göngyölíti fel az ügyet, aprócska információmorzsákból sikeresen meg is oldja. A Scotland Yard csak asszisztál hozzá és közben a saját farkukat kergetik, amibe végül sikeresen bele is harapnak… :D

A történetben képzeletben bejárhatjuk London csodálatosan félelmetes utcáit és kalandozhatunk Észak-Amerikában is. Nekem az amerikai rész volt az abszolút kedvencem a sivatag és a cowboy-ok miatt. Amin megcsúsztam, az a mormon vallás. Totál elmebetegek… ez fix. Mivel tisztában vagyok a vallási fanatizmussal, így abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy ezek az események bármikor megtörténhetnek.

Számomra ez a könyv adott egy hiper-szuper délutánt és rengeteg élményt. Örülök, hogy belevágtam, szerintem jó döntés volt.

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit
Dixy05 P>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Benedict Cumberbatch rajongóként, nagy öröm volt, mikor felfedeztem egy kihívást a sorozathoz kapcsolódóan. Azonnal be is szereztem a könyveket, természetesen a sorozatnak megfelelő borítóval. Mivel már láttam korábban, kicsit tartottam tőle milyen lesz írott verzióban a történet. Nem kellett csalódnom, ugyanaz a pörgés és lendület jellemezte a könyvet is, mint a sorozatot. Természetesen már voltak homályos foltok, hiszen nem tegnap láttam, de ez is arra ösztönzött, hogy újra leüljek a laptopom elé és ismét megnézzem elölről az egészet. Nagyon tetszett a könyv, nem is érdemelt mást, mint öt csillagot. Mindenképp folytatni fogom a következő résszel.

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit
H_Monika>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

„Nincs nagyobb baklövés, mint előre megalkotni a teóriát, még mielőtt az ember körülményesen megnézett és megfontolt mindent. Mert a teória mindig elébe vág a helyes ítéletnek.”

Nagyon érdekes volt Sherlock és Watson ismerkedése és az első közös esetük. A történet nagyon érdekes volt, viszont engem összezavart az író stílusa. Ugyanis, az első rész vége az lett, hogy elfogták a gyilkost, de senki sem magyarázta el, hogy hogy is történt ez, ki volt tulajdonképpen a gyilkos és miért tette amit tett. A második rész viszont első fejezettel kezdődik és egészen másról volt szó, mint eddig. Ismeretlen emberek, ismeretlen történet. Egy darabig, azt gondoltam, hogy ez valami új eset lesz, vagy valami hiba történt a könyvvel. Persze egy kis idő után megértettem hogy miről is van szó, csak hát hiányoltam azt a hidat, ami bevezetett volna minket az előzménybe (mert a második rész tulajdonképpen az első előzménye). Egy utalás, vagy valami elég lett volna.
Persze, ez nem vett vissza sokat az élményből, ugyanis nagyon élveztem ezt a részt is. Nagyon érdekes volt.
Sherlock és Watson jó párost alkotnak és igazán jól vannak megalkotva, olvasva róluk szinte megismerjük őket úgy, mintha élő emberek lennének.
Mindenkinek ajánlom Doyle könyveit!

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit
millalilla013>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Jajj, de szerettem ezt a könyvet! A történetet sokféle feldolgozásban láttam már, ezért nagyon érdekelt az eredetije. Egyszerűen zseniális és letehetetlen volt, nagyon szerettem mind a Watson-Holmes részt, mind a mormonosat.
A karakterek ábrázolása ügyes, és a feldolgozások is jól átvették őket. off
Rettenetesen szórakoztató volt, voltak részek, ahol hangosan nevettem. A fordulatok és a logikai levezetések szokás szerint perfektek, a szerző nagyon ügyesen játszik az elejtett megjegyzésekkel és pofátlanul húzza az orrunk előtt a mézesmadzagot.
A BBC-s kiadások előszavát mindig nagyon szerettem, itt sem volt kivétel. A Mycroftot alakító színész és egyben társíró volt az, aki ezt felkonferálta, ezen is jót szórakoztam.
Sherlock rajongóknak kötelezőolvasmány!

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit
amanda888 P>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Igazából ez volt az első Sherlock Holmes könyvem, nem is értem, hogy nem akadt a kezembe eddig egy sem… Persze a Benedict Cumberbatch-féle sorozatot végignéztem és imádtam is, ez azért jóval más. A korábbi sorozatfeldolgozásból csak ködös emlékképeim vannak…
Ebben a történetben találkozik össze Sherlock és Watson, illetve vesznek együtt részt nyomozásban. Sherlock kicsit fennhéjázó, de ez abszolút nem zavaró, szerintem nagyon is reálisan szemléli a dolgokat. A nyomozás maga egész rendben volt, egy kicsit azon akadtam fenn, hogy az elveszett aranygyűrűre csak egy ember jelentkezett. Ez kissé hihetetlen volt.
A könyv felénél volt egy éles váltás a történet szempontjából, amit az elején nem igazán tudtam hova tenni, aztán szépen összeértek a szálak. És végül a megoldás: picit több körítést vártam, bár amit kaptam az elég összeszedett, logikus és lényegre törő volt.

ValerinLanz P>!
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Az anyját, de jól esett visszatérni a srácokhoz! Manapság annyi AC regényt olvasok, hogy Sherlock és John teljesen háttérbe szorult, de idén igyekszem behozni az elmaradást ebben a tekintetben is.
Először is, imádom ezt a borítót, mert imádom a sorozatot és a színészeket, szóval ez a fajta kiadás a szívem csücske lett. Másodszor, hiába láttam a sorozat első részét, amiben ugye ezt az ügyet dolgozták fel, mégis értek meglepetések!
Végig vigyorogtam a buszon, ahogy az elején olvastam Sherlock és John találkozását. Szerintem ez egy rendkívül fontos pillanat, és bírtam, ahogy Sherlock már ott lenyűgözte Johnt. És az is tetszett, hogy Sherlock szinte azonnal magával is vitte mindenhová a doktort, és beavatta ebbe az esetbe.
Ha már az eset… bevallom, megdöbbentett, mikor a 110. oldalon véget ért az első rész spoiler, megijedtem, hogy itt akkor most ennek vége anélkül, hogy bővebb magyarázatot kapnánk? De nem kellett aggódnom, a második rész mélyrehatóan magyarázta el a gyilkosság előzményeit.
spoiler
Zseniális volt, örömmel tértem vissza ebbe a világba. Fél csillag levonás azért jár neki spoiler, de egyébként alig várom a következő kalandot!

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit

Népszerű idézetek

ValerinLanz P>!

– […] Többet viszont ne is kérdezzen, doktor! Tudja, a bűvész is hitelét veszti, ha elárulja a trükkjeit. És ha túl sokat fedek fel a munkamódszereimből, egy idő után esetleg arra a következtetésre jut, hogy nem is vagyok olyan különleges, mint gondolta.
– Az nem fordulhat elő – feleltem. – Ön a nyomozást az egzakt tudományok szintjére emelte, úgy, ahogy azt ön előtt senki!
Barátom szavaim hallatán kissé elpirult örömében, szinte megindította őszinte kitörésem. Már korábban is megfigyeltem, hogy olyan érzékeny a művészetét illető elismerésre, mint egy ifjú hajadon, ha a szépségét dicsérik.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
ViraMors P>!

Aki válogatás nélkül olvas, ritkán tesz szert alapos tudásra.

1 hozzászólás
ViraMors P>!

Hatalmas hiba elméleteket gyártani a tények ismerete nélkül.

Nikike_k P>!

Bevallom, igencsak megdöbbentett, hogy máris bizonyítást nyert lakótársam elméletének gyakorlati természete.

39. oldal, 3.fejezet- Rejtély a Lauriston-közben (Szukits, 2016)

Nikike_k P>!

-Fogja a kalapját!-vakkantott rám útközben.
-Kívánja, hogy önnek tartsak?
-Persze, hacsak nincs jobb dolga.

43. oldal, 3.fejezet- Rejtély a Lauriston-közben (Szukits, 2016)

Nikike_k P>!

Végül, mi lenne jobb módszer arra, hogy valaki feltűnés nélkül kövessen egy másikat London városában, mint hogy az illető bérkocsisnak áll?

205. oldal, 14.fejezet-Végkövetkeztetés

Nikike_k P>!

Olyan izgalmas volt Hope elbeszélése, és az előadása is olyan magával ragadó, hogy mindannyian végig lélegzet-visszafojtva figyeltük minden részletét. Még a nyomozók is átszellemült érdeklődéssel hallgatták a férfi történetét, pedig az ember azt gondolná, ők már unásig ismernek minden a bűnözés terén.

197. oldal, 13.fejezet - Folytatódnak dr. Watson visszaemlékezései

Nikike_k P>!

-Még Gregson a legeszesebb a Scottland Yard nyomozói közül – jegyezte meg barátom. -Talán ő és Lestrade a leghasználhatóbbak az egész bagázsból. Elég gyorsak és lendületesek, ám más tekintetben igen középszerűek. Ráadásul megfojtanák egymást egy kanál vízben.

42. oldal, 3.fejezet - Rejtély a Lauriston-közben

BBetti86 >!

Nincs új a nap alatt, csupán a régi dolgok változatai.


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?
Agatha Christie: Halál a felhők között
Agatha Christie: Végtelen éjszaka
Agatha Christie: Karácsonyi krimik
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Kedvencek temetője
Agatha Christie: A sittafordi rejtély
Wilkie Collins: A Holdgyémánt
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Agatha Christie: A láthatatlan hóhér