Tanulmány ​vörösben (Sherlock Holmes történetei 1.) 36 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

A televízióban jelenleg is futó világhírű Sherlock-sorozat méltán szerzett számtalan új rajongót a legendás detektív és elválaszthatatlan társa, Dr. Watson számára. A viktoriánus London feledhetetlen nyomozópárosa ezúttal 21. századi díszletek közt végzi munkáját. Ám a sorozat ennek ellenére megőrizte Sir Arthur Conan Doyle írásainak hangulatát, és az epizódok is az eredeti történeteken alapulnak.

Jelen könyvünk a szerző első Sherlock Holmes története, mely önálló regényként 1888-ban jelent meg először Angliában. A tv-sorozat rajongói számára minden bizonnyal nem titok, hogy a regényből készült film a sorozat nyitó epizódja, mely Rózsaszín tanulmány címen került sugárzásra. Könyvsorozatunk induló kötetét Steven Moffat, a tv-sorozat társszerzője mutatja be előszavában.

A brixtoni rejtély, A bíborvörös dolgozószoba és Tanulmány vérvörösben címmel is megjelent.

Eredeti mű: Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Eredeti megjelenés éve: 1887

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973560 · Fordította: Szalai Judit
>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 43


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Sherlock Holmes-ot olvasni kell – persze jöhet a mindenféle filmes feldolgozás és tévésorozat, de Sherlock Holmes és Dr. Watson a maga eredeti, Sir Arthur Conan Doyle-fékle univerzumában akkor is könyv és akkor is ezzel a történettel kezdődik, csak akkor érthető és élvezhető igazán, ha először a maga önálló valójában találkozunk vele.
Vannak történetek és vannak hősök, akik nem véletlenül kerültek be az spoilerirodalom halhatatlanságot jelentő, és minden kornak szórakozást nyújtó szegmensébe. Sherlock és Watson az 1800-as évek vége óta töretlenül ott van ezen a képzeletbeli listán, nem véletlenül. Ez a kötet a találkozásuk és első közös esetük története, amely kiindulópontja az összes többi történetnek ugyan, ám mégis elég hosszú ahhoz, hogy önálló kötetként kiadásra kerüljön.
Olvassatok Sir Arthur Conan Doyle-t, olvassatok eredeti Sherlock Holmes töreténeteket, megéri!

3 hozzászólás
>!
Szilvi00 P
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Nagy rajongója vagyok az elmúlt évek Sherlock Holmes feldolgozásainak. Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr. és Jonny Lee Miller is meggyőzött és arra motivált, hogy újra kézbe vegyek egy Arthur Conan Doyle könyvet. Pár oldal után sikerült elvonatkoztatni az említett filmektől illetve sorozatoktól és egész jól szórakoztam. Mr.Holmes excentrikus viselkedésén már meg sem lepődtem, következtetésein viszont mindig ámuldoztam. Watson gördülékenyen mesélt a nyomozásról, egy-két rövidebb szakasztól eltekintve, izgalmas és szórakoztató volt. Főleg a történet második fele kötötte le figyelmemet, mert az teljesen kimaradt a BBC sorozatából.

>!
DoreenShitQ
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Mióta elkezdtem a BBC-s sorozatot ami nekem a mai sorozatgyártás etalonja, imádom gondolkodtam egy könyv elolvasásán, ami meg is valósult, bár elég nyögve nyelősen. Nehezen csúszott, nehezen rázódtam bele, kezdtem úgy érzeni bennem van a hiba ezt még nem zártam ki, mert igaz a sztori nagyon tetszett, de a stílus miatt nem tudtam belőle olvasni sokat, sőt, amikor volt időm olvasni, inkább nem vettem elő.
Lehet csak azért érzem így, mert láttam a sorozatot, nem tudom, de nekem nem ütött akkorát. Próbálkozni fogok még, hátha csak bele kell rázódnom. Sherlock karaktere másmilyen a könyvben, de így is szerettem. Ha olvasok következőt, mindenképp sorban teszem Steven Moffat előszava hatására, nagyon tetszett az írása.
A következőben meglátjuk, mi lesz. Hátha összehaverkodunk a Sherlock-könyvekkel.

>!
MonikaR
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

„Nincs nagyobb baklövés, mint előre megalkotni a teóriát, még mielőtt az ember körülményesen megnézett és megfontolt mindent. Mert a teória mindig elébe vág a helyes ítéletnek.”

Nagyon érdekes volt Sherlock és Watson ismerkedése és az első közös esetük. A történet nagyon érdekes volt, viszont engem összezavart az író stílusa. Ugyanis, az első rész vége az lett, hogy elfogták a gyilkost, de senki sem magyarázta el, hogy hogy is történt ez, ki volt tulajdonképpen a gyilkos és miért tette amit tett. A második rész viszont első fejezettel kezdődik és egészen másról volt szó, mint eddig. Ismeretlen emberek, ismeretlen történet. Egy darabig, azt gondoltam, hogy ez valami új eset lesz, vagy valami hiba történt a könyvvel. Persze egy kis idő után megértettem hogy miről is van szó, csak hát hiányoltam azt a hidat, ami bevezetett volna minket az előzménybe (mert a második rész tulajdonképpen az első előzménye). Egy utalás, vagy valami elég lett volna.
Persze, ez nem vett vissza sokat az élményből, ugyanis nagyon élveztem ezt a részt is. Nagyon érdekes volt.
Sherlock és Watson jó párost alkotnak és igazán jól vannak megalkotva, olvasva róluk szinte megismerjük őket úgy, mintha élő emberek lennének.
Mindenkinek ajánlom Doyle könyveit!

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit
>!
ValerinLanz P
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Az anyját, de jól esett visszatérni a srácokhoz! Manapság annyi AC regényt olvasok, hogy Sherlock és John teljesen háttérbe szorult, de idén igyekszem behozni az elmaradást ebben a tekintetben is.
Először is, imádom ezt a borítót, mert imádom a sorozatot és a színészeket, szóval ez a fajta kiadás a szívem csücske lett. Másodszor, hiába láttam a sorozat első részét, amiben ugye ezt az ügyet dolgozták fel, mégis értek meglepetések!
Végig vigyorogtam a buszon, ahogy az elején olvastam Sherlock és John találkozását. Szerintem ez egy rendkívül fontos pillanat, és bírtam, ahogy Sherlock már ott lenyűgözte Johnt. És az is tetszett, hogy Sherlock szinte azonnal magával is vitte mindenhová a doktort, és beavatta ebbe az esetbe.
Ha már az eset… bevallom, megdöbbentett, mikor a 110. oldalon véget ért az első rész spoiler, megijedtem, hogy itt akkor most ennek vége anélkül, hogy bővebb magyarázatot kapnánk? De nem kellett aggódnom, a második rész mélyrehatóan magyarázta el a gyilkosság előzményeit.
spoiler
Zseniális volt, örömmel tértem vissza ebbe a világba. Fél csillag levonás azért jár neki spoiler, de egyébként alig várom a következő kalandot!

>!
Szukits, Szeged, 2016
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973577 · Fordította: Szalai Judit
>!
adrii01
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

A Sherlock Holmes kalandjaihoz képest visszaesésnek éreztem eleinte..
Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy mikor egy kicsit vontatottnak éreztem félretettem. De, erőt vettem magamon és onnantól kezdve csak faltam a sorokat.
Miközben olvastam, gyakran összevetettem a sorozat első részével. Örülök, hogy elolvashattam könyvben is!
Tetszett! Jöhet a következő Conan Doyle írás!

>!
Pennmenelien P
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Mivel a BBC sorozatot már láttam (többször is), így tudtam kb mire számíthatok, de még így is lenyűgözött Sherlock logikája és Mr Doyle fantáziája.

>!
BBetti86 
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Sherlock Holmes nagy kedvencem, és az eredeti történet mégiscsak az igazi. Doyle itt kezdte a karakter kalandjait, és ma is olyan izgalmas a történet, a szereplők, mint egykor. Egy különc, de zseniális ember, akit egy hétköznapi narrátor szemén át hoz közelebb hozzánk a szerző. Watson intelligens, tanult ember, így társa lehet a nyomozónak, megértheti annak módszereit és logikáját, ha ugyanerre ő nem is lenne képes. Ami nekünk, olvasóknak kedvez: miatta magyarázza el Holmes a megfigyeléseit, és jöhetünk rá mindenre mi is.
Tetszett, ahogy két részre oszlik a történet. A tett indítéka is megkapja a kellő súlyt, és minden kérdésre választ adott így a szerző. Meg poénnak se utolsó, ahogy az olvasó nem érti: most akkor lemaradt a vége? De persze mindenre fény derül, és gazdagabbak lettünk egy jópofa szerkesztési trükkel is.
Az külön izgalmas, ahogy az olvasó felfedezi, hogy ezt a sztorit hogyan modernizálták a sorozatban.

>!
Christinewinchester
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

Sosem gondoltam volna, hogy Sherlock Holmest fogok olvasni. Persze hallottam már róla, a Robert Downey Jr. főszereplésével készült film tetszett is, de nem éreztem, hogy nekem ezt el kell olvasni. Aztán jött a Sherlock játék a molyon, ahol a Benedict Cumberbatch féle Sherlock sorozatból raktak ki egy idézetekkel telitűzdelt fan art-ot, s szerintem minden bizonnyal onnan jött, hogy márpedig most nekem látnom kell a sorozatot, amibe rögtön bele is szerettem. Aztán vége lett (igaz a 4. évad annyira nem tetszett), de a karakterek (leginkább Holmes) hiányzott, s akkor néztem körül, hogy mit is lehetne olvasni. A sorozathoz készült könyvek nagyon drágák voltak, aztán megláttam a BBC borítós Holmes könyveket és sikerült beszereznem az összeset, mert már kíváncsi voltam milyen is lehet eredetiben.

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a sorozat alkotói írnak előszavakat a könyvhöz és külön pluszpont, hogy szólt a spoileres résznél, így azt a könyv végére hagyhattam, mert bár részletek egyeztek és nem volt újdonság, azért nem ugyanaz volt, mint a sorozat. A középső részt először nem értettem, hogy miért, de aztán leesett. Összességében tetszett, kíváncsiáan várom a következő részeket.:)

>!
Pluviôse
Arthur Conan Doyle: Tanulmány vörösben

A harmadik Sherlock történetem nos igen, a kronológiai sorrend követése sosem volt az erősségem xD , és most sem csalódtam az íróban. A BBC Sherlock sorozatát többször is végignéztem, így nem okozott akkora meglepetést a végkifejlet, de ez semmit nem változtatott a könyv élvezhetőségén.
Sherlock és Watson ebben a könyvben találkoznak legelőször, így az elejét nem tudtam nem vigyorogva végigolvasni. Imádom őket, na! :D
A könyv második részét először nem tudtam mire vélni, aztán ahogy egyre jobban haladtam előre vele, úgy értettem meg egyre jobban a szálak összefonódását is.
Akárcsak az összes többi Sherlock történet ez is letehetetlen volt számomra, csak ajánlani tudom! :)


Népszerű idézetek

>!
ValerinLanz P

– […] Többet viszont ne is kérdezzen, doktor! Tudja, a bűvész is hitelét veszti, ha elárulja a trükkjeit. És ha túl sokat fedek fel a munkamódszereimből, egy idő után esetleg arra a következtetésre jut, hogy nem is vagyok olyan különleges, mint gondolta.
– Az nem fordulhat elő – feleltem. – Ön a nyomozást az egzakt tudományok szintjére emelte, úgy, ahogy azt ön előtt senki!
Barátom szavaim hallatán kissé elpirult örömében, szinte megindította őszinte kitörésem. Már korábban is megfigyeltem, hogy olyan érzékeny a művészetét illető elismerésre, mint egy ifjú hajadon, ha a szépségét dicsérik.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
>!
Baráth_Zsuzsanna P

Nos, sajátos mesterséget űzök, mely, úgy vélem, az egész világon egyedülálló. Tanácsadó detektív vagyok, ha érti e kifejezés jelentését

>!
BBetti86 

Nincs új a nap alatt, csupán a régi dolgok változatai.


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Dickens: Detektívtörténetek
Agatha Christie: Végtelen éjszaka
Agatha Christie: Örök éj
Alan Alexander Milne: A Vörös Ház rejtélye
Lee Child: Rögös út
Agatha Christie: Éjféltájt
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
Joss Stirling: Storm és Stone
Philip Pullman: Rubin és füst