4. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Sir ​Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II. 99 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II. Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II. Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

A kötet történetei: A sátán kutyája (regény), A félelem völgye (regény), Az utolsó meghajlás (8 novella), Sherlock Holmes esetnaplója (12 novella).

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2016
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634973775 · Fordította: Ádám Szilvia, Árkos Antal, Ferencz Anna, Katona Tamás, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella, Tiborszky Péter
>!
Szukits, Szeged, 2007

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson · Mrs. Hudson · Mycroft Holmes


Kedvencelte 47

Most olvassa 13

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
korkata
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

A második kötet olvasásánál már kiszámíthatóak voltak a történetek befejezése. Ezt azonban egyáltalán nem bántam. Így is szerethetőek voltak.
Watson alakja egyre inkább a szívemhez nőtt. Sherlock Holmes zseniális következtetéseit mindvégig díjaztam.

>!
AniTiger MP
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Úristen, vége!

Kérdés: Ennyi volt az összes Doyle által írt Holmes történet? Néhány híresebb mellékszereplőt keveselltem, a kronológia hiánya komikus volt. Viszont oda-vissza imádtam!
[[http://moly.hu/konyvek/sir-arthur-conan-doyle-a-satan-kutyaja|A sátán kutyáját]] régóta meg szerettem volna ismerni eredetiben, nem is csalódtam – épp annyira ijesztő volt, amennyire vártam. A meghajlás picit kiábrándító volt ugyan, de az esetnapló és a Félelem völgye nagyon bejött. Azt hiszem, képtelen vagyok választani, hogy a regények vagy a novellák a jobbak.

(Kiábrándítónak csupán Mycroft eredeti kinézetét tartom, de erről Gatiss tehet – túlságosan megszoktam már…)

Ajánlás: bárkinek. Ha nekem tetszett, aki nem szereti a krimit, akkor akárki számára élvezhető!

Bővebben a blogon:
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/12/ac-doyle-sh…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/12/ac-doyle-sh…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/12/ac-doyle-sh…
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/12/ac-doyle-sh…

>!
mandris
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Már időszerű volt, hogy megismerkedjek a krimi műfajának egyik nagy klasszikusával. Először a két regényt olvastam el, és azokkal valahogy nem voltam teljesen megelégedve, bár nem nagyon tudom szavakba önteni, hogy miért. A novellák viszont már sokkal jobban tetszettek, egytől egyik szellemes, csavaros történetek, amiket nagy érdeklődéssel faltam szépen sorban. Azért a végére már néha kicsit idegesített, hogy szegény Watson, aki józan paraszti eszére hagyatkozva próbál segíteni, valahogy mindig rossz színben tűnik fel. Így bár irigylésre méltó Sherlock géniusza, egyre inkább Watsonnal éreztem együtt :)

>!
miriel P
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Amikor befejeztem ezt a könyvet, rögtön jött az érzés: Ej de kár, hogy vége! Húztam, nyújtottam, amíg lehetett, de végül csak eljutottam az utolsó történethez. Bár az első kötetet egy fokkal jobbnak tartom, ennek a résznek is maximálisan jár az 5 csillag. Hogy miért? Nem tudnék pontos választ adni. Nincs olyan rész, amit konkrétan ki tudnék emelni, mert maga a kerek egész nyeri meg magának az olvasót: jók a karakterek (még a gonoszok is azok a fajta régimódi rosszfiúk, akikkel együtt lehet érezni, vagy épp tisztelni őket, amiért elismerik, ha legyőzték őket), sok a csavaros bűntény és bár a bevezető részeknél nem volt túl leleményes a szerző, ezt bárki elnézi neki.
Sherlock Holmes és dr. Watson hihetetlen figurák! Megnyugtató volt olvasni, hogy barátságuk kiállta az idő próbáját.
Vannak könyvek, amiket az ember megvesz, egyszer elolvas és aztán évekig porosodnak a polcon és esetleg valamilyen úton túlad rajtuk. És vannak könyvek, amiknek az olvasása közben jövünk rá, hogy ez a miénk kell hogy legyen. Ez a két könyv egyszer a polcomon lesz. Ez biztos.

>!
Mrs_Herondale
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

kezdeti utálatomból 5 csillag lett
Szóval,ez már igazán tetszett.Tudom,hogy nem illik összehasonlítgatni,de Agatha Christie-t krimi terén még mindig picit jobban szeretem,mert ő mindig meglep.Doyle talál egy nyomot,követi,és voilá,ügy megoldva. Szóval ezekben inkább Holmes zsenialitására van helyezve a hangsúly,ami a rejtélyességnek nem mindig tesz jót,de kétségtelenül lenyűgöző. Amikor néha valakinek az emberi oldala is előbukkant a nagynagy nyomozás közepette,azt imádtam. Sherlock teljesen magából kikelve aggódik a combon lőtt (hogy lehet valaki ennyire szerencsétlen?!:D) Watsonért,vagy Watson szinte magáról elfeledkezve dicsőíti Holmest,azok aranyos pillanatok voltak. Sajnos,20 oldalanként kaptunk egy morzsányit belőlük.
Most már végre a barátsággal kapcsolatos hisztizésemet is abbahagyom.Ha két ember ilyen udvariasan szólogat be egymásnak állandóan,akkor én elhiszem,hogy barátok.
A sátán kutyája nem véletlen Doyle leghíresebb műve,szövevényes,rejtelmes,csak megint túl hamar rájöttek ki a gyilkos. úgy drukkoltam végig Dr Mortimernek,én tudom,hogy te ölted meg,tudom! de aztán sajnos mégsem A Félelem völgye is jó volt,bár Moriartyt hiányoltam,azt hittem lesz konkrét szerepe. Az Utolsó meghajlásból A haldokló detektív tetszett különösen,meg amelyikben szerepelt Mycroft. little goldfish
Az Esetnapló viszont igazi mesterműveket tartalmaz, végtére is Doyle ezzel búcsúzott,megérdemelték az olvasók.
Szerintem Holmes rajongóknak ez a kötet kötelező!

>!
Bazil
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Vége!
Nem is tudom, mit mondhatnék. Néha kicsit sok volt, de most meg van egy kis szomorúság bennem, hogy vége. Ennyi volt, megismertem az ÖSSZES Sherlock Holmes történetet. Legalábbis, amit Conan Doyle írt.
Jók ezek a történetek, nagyon jók. A sátán kutyáját régen már olvastam, az bennem volt, bár nem emlékeztem minden részletére. A félelem völgye talán picit jobban is tetszett, persze biztos azért, mert új volt. A novellák között azért volt egy-kettő ami nem tetszett annyira…
Sherlock örök!

>!
cherryd
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Nagyon szeretem ezeket a történeteket, bár így gyűjteményben kicsit sok együtt, még úgy is, hogy néha-néha olvastam a történeteket. Egy valami idegesít Sherlock Holmes-ban, hogy szinte minden részben kikéri Watson véleményét, aztán vagy burkoltan, vagy nyíltan lehülyézi. Persze mellette nagyra értékeli barátját, de akkor is piszkálja a csőröm. :)
nincs kedvenc elbeszélésem, inkább együtt az egész.

>!
AgiJovi
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Most már azt hiszem kijelenthetem, hogy az összes eredeti Sherlock Holmes történetet ismerem. Sokáig tartott a könyv elolvasása, mert mindig akkor olvastam belőle egy-egy novellát, amikor kedvem volt hozzá, és így volt jó, így nem sokalltam be. :-)
Nem tudnék kedvencet említeni, valamelyik jobban tetszett, valamelyik kevésbé, de az így van jól.
Viszont imádom Sherlock Holmes karakterét, ő az, akit szerintem nem lehet megunni, és még 100 év múlva is olvasni fogják a történeteit.
Sherlock örök! :D

>!
mosolytó
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története II.

Jónak jó volt, és nem sajnálom, hogy egy hónap leforgása alatt elolvastam a Sherlock Holmes összest, de az a különbség Agatha Christie-vel szemben, hogy ebbe nem kezdenék újra bele most azonnal, míg AC-be bármelyik regénye után igen.
Tetszett a hangulat, szeretem Sherlock és John eredeti karakterét, de valami megmagyarázhatatlan mégis hiányzott. Talán a még több történet.


Népszerű idézetek

>!
Mrs_Herondale

– Pontosabban az a valaki nemcsak félelmetes, Watson, hanem gonosz is, a gonoszság legmagasabb fokán. Itt lép be az én érdekkörömbe. Beszéltem már magának Moriarty professzorról?
– A híres tudományos bűnözőről, aki olyan híres a gazemberek között, mint…
– Ne késztessen pirulásra, Watson – mormogta Holmes rosszallóan.
– Úgy akartam folytatni: „mint amilyen ismeretlen a nagyközönség számára”.

120. oldal

5 hozzászólás
>!
Vizsla

Sterndale ekkor felugrott.
– Most már tudom, ez az ember a sátán maga! – kiáltotta Holmes felé. Holmes kedvesen elmosolyodott a bók hallatán.

Az utolsó meghajlás - Az ördög lába

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
>!
Mrs_Herondale

De egy-két holdkóros mindig akadhat. A világ is unalmassá válna nélkülük.

413. oldal

>!
AniTiger MP

– Ugyan már, gróf! Ön közismert oroszlánvadász.
– No és?
– Miért kedveli ezt a sportot?
– Miért? Mert sport. Mert izgalmas. Mert veszélyes.
– Továbbá azért, hogy megtisztítsa a földet a dúvadaktól?
– Pontosan!
– Nos, dióhéjban összefoglalva előadta az én indítékaimat!

401. oldal, A Mazarin-gyémánt esete / Sherlock Holmes esetnaplója (Szukits, 2001)

>!
AniTiger MP

– Ugye nem súlyos a sebesülése, Watson?! Az isten szerelmére, mondja, hogy nem súlyos a sérülése!
Őszinte aggodalmának puszta látványa is megérte a sebesülésemet – akár több sebet is megért volna –, mert e pillanatban ismertem meg igazán annak a nagy-nagy szeretetnek és ragaszkodásnak a mélységét, mely rendszerint nyomtalanul elrejtőzött komoly arcvonásai mögé. Szemét egy pillanatra könnyek homályosították el, s a máskor oly határozott ajkak most láthatóan megremegtek. Ez egyszer, ha csak egy futó pillanatra is, de alkalmam nyílt meglátni a zseniális gondolkodó nagy szívét és tiszta lelkét. Szerény, de odaadó szolgálataim legfőbb jutalma volt e pillanatnyi kitárulkozás.

447. oldal, A három Garrideb története / Sherlock Holmes esetnaplója (Szukits, 2001)

>!
dr_Eminens

Késő éjszaka volt már, amikor Holmes visszatért magányos kirándulásáról. Kétágyas szobában aludtunk, ez volt annak a falusi fogadónak a legjobb szobája. Én már aludtam, de Holmes beléptére felébredtem.
– Na – mormogtam –, talált valamit?
Csendben állt mellettem, gyertyával a kezében. Azután sovány alakja fölém hajolt.
– Mondja, Watson – suttogta –, félne maga, ha egy szobában kéne aludnia egy holdkórossal, egy agyalágyulttal, egy hülyével, akinek megbomlott az agya?
– Egy cseppet sem – válaszoltam megdöbbenve.
– Az nagy szerencse – mondta, és egy szót sem szólt többet aznap éjjel.

A félelem völgye, 1. rész, VI. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
>!
dontpanic P

Sajnos attól tartok, hogy Sherlock Holmes barátomat is könnyen elérheti annak a népszerű tenoristának a sorsa, aki a sikeres előadás után még akkor is hajlongott, amikor a nagyérdemű közönség már rég elindult hazafelé. Minden dolog mulandó, legyen az hús-vér élőlény, élettelen anyag vagy képzelet szülte teremtmény. Megfordult már az agyamban a botor gondolat, hogy talán létezik egy fantasztikus hely valahol a világ eldugott zugában a fantázia gyermekei számára is. Olyan helyre gondolok, ahol Fielding szépfiúja zavartalanul szeretkezhet Richardson gyönyörűséges hölgyeivel, ahol Scott hősei tovább folytathatják harcukat, ahol Dickens Cockneye újabb nevetést fakaszthat, s ahol Thackeray szójátékai is túlélik az idő múlását. Ha létezne ilyen Valhalla, úgy nagyon remélem, hogy valamelyik szerény sarkában Sherlock Holmes és Watson barátja is meghúzódhatna egy időre. Nem tovább, csak addig, míg valami nálánál is ügyesebb detektív hű társával betölti azt az űrt, amit maguk után hagynak.

Sherlock Holmes esetnaplója - Előszó

>!
Mrs_Herondale

Holmes felvonta a szemöldökét.
– Az elmegyógyintézet nem a Baker Streeten van – jegyezte meg.

>!
Kocos

– Mi a tanulság ebből, Watson? – kérdezte Holmes ünnepélyesen. – Volt célja ennek a nyomorúságból, erőszakból és félelemből álló körforgásnak? Kellett, hogy legyen valami célja, mert ha nem, akkor világunkat a véletlen kormányozza, ami számomra elképzelhetetlen. De milyen célja lehetett? Ez az örök kérdés, amelyet az emberiség mindig is feltett magának, de választ soha nem talált rá.

259. oldal, A hátborzongató csomag rejtélye

>!
Rebeka_C

– Hát, Holmes úr, amíg ön a bokrok között mászkált, addig én egy fa tetején üldögéltem, és pontosan láttam önt. A kérdés az volt, hogy ki szerzi majd meg a bizonyítékot.

Az utolsó meghajlás - A Wisteria-lak rejtélye

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: Gonosz pálya
Darynda Jones: Második sírhant
Alexander McCall Smith: Zsiráfkönnyek
Erle Stanley Gardner: A baglyok nem pislognak
Philip Kerr: Halálos március
Sara Paretsky: A testművésznő
Ignacio Cárdenas Acuna: Egy vasárnap rejtélye
Raymond Chandler: Visszajátszás
Ben Aaronovitch: London folyói
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok