Sir ​Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei 15 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930), számos történelmi regény és spiritualizmussal foglalkozó mű szerzője azzal, hogy megteremtette Sherlock Holmes alakját, olyan eredményt ért el, amely rajta kívül csak kevés írónak sikerült: főhőse az irodalom, a filmes világ és általában véve a kultúra szerves részévé vált. Az időnként hóbortosnak és rigolyásnak tűnő karakter ma már a logikusan gondolkodó, a tények mozaikjait mesterien összeillesztő nyomozó szimbólumává vált, esetei pedig az évek során klasszikus, „békebeli” detektívtörténetekké nemesültek.
Jelen kötetbe azokat a novellákat gyűjtöttük össze, amelyek a legérzékletesebben rajzolják meg a nyomozó portréját. Noha a hasonló válogatások mindig szubjektívek, a kötetbe beválasztott rövidebb-hosszabb elbeszélések egytől egyig a rajongók kedvencei, a kritikusok által leginkább méltatott művek közül kerültek ki, és így, együttesen vitathatatlanul a Holmes-ciklus esszenciáját képviselik.

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2013
432 oldal · ISBN: 9789634972716

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Marcsi P
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Nagyon imádtam! :)
Pont jó hosszúságú novellák, tömör-gyömör! :) Biztos elfogult vagyok, de mindegyik tetszett. Mindből átjött Holmes szörnyes flegma stílusa, amit imádok!
Köszönöm @narayan! :)

18 hozzászólás
>!
Kisanna
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Úgy válogatták össze a novellákat, hogy minél jobban be tudják mutatni Sherlock Holmes jellemét és módszereit.

>!
Nagy_Emese95
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Mivel ez volt az első Sherlock novelláskötet, nem tudom, hogy ezek valóban a legjobbak-e, de egy biztos, ez a könyv adott egy lökést a Sherlock összeshez. A krimi szerelmeseinek kötelező!

>!
Szibériaitigris
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Nem lett a kedvencem. Kevés benne a valódi nyomozás. Holmes összegyűjti a tényeket, azután pár oldalnyi föl-alá szaladgálás és Dr. Watson (valamint az olvasó) számára érthetetlen előkészületek után előáll a megoldással. Ráadásul ez a megoldás rendszerint elég banális. Olyan szempontból érdekes volt, hogy a váratlan kalandokkal és az egymáshoz lazán kapcsolódó történetek elbeszélésmódjával tényleg az volt az érzésem, mintha egy múlt század eleji újságban olvasnék rövid, folytatásos bűnügyi történeteket. A korabeli ponyva, szebben fogalmazva a széles olvasói rétegek igényeinek egyszeri kielégítésére szánt történetek ezek, amelyek magukban hordozzák a műfaj minden jellegzetességét. Persze ez nem baj, és az is igaz, hogy Sherlock Holmes történetei azért mégiscsak valahol a ponyvairodalom csúcsán helyezkednek el.

>!
Kaulicskr
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Nem értek teljesen egyet a válogatással, és az utószóban említett dolgokkal sem. Ennek ellenére Doyle ötletessége mindig is meglepett, nagyon izgalmasnak találtam a novellákat, és igen, Sherlock Holmes az egyik legnagyobb nyomozó. Bővebben: http://cimtelenmertnincsjobbotletem.blogspot.hu/2016/10…

>!
Aylos
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle legjobb Sherlock Holmes történetei

Nos, Sherlock Holmes igen ritkán okoz csalódást. Így volt ez ezzel a válogatással is, megkaptuk a szokásos furfangos történeteket, a Sherlockra jellemző csavaros észjárást, amivel megoldotta a bűnügyeket. Voltak érdekesebb, és kevésbé csavaros sztorik is, de összességében nem okozott csalódást.Sokáig olvastam a könyvet, egy időre abba is hagytam, de ez csak annak volt köszönhető, hogy sok kis különálló történetből állt, és amikor éppen nem olvastam semmit, akkor beszúrtam 1-2 fejezetet. Különösen tetszett a végén az összefoglaló, hogy melyik történetet mikor írta meg Doyle, és hogy mit is tudtunk meg a híres detektívünk életéről, személyiségéről.


Népszerű idézetek

>!
nikici

– Idézzük fel azt a régi axiómát, amely szerint, ha már minden elmélet megdőlt, akkor, ami még fenntartható, bármennyire is képtelenségnek tűnjön, az lesz az igazság.

405. oldal, A Bruce-Partington-tervek története (Szukits, 2013)

>!
Kisanna

– Jobbkor nem is jöhetett volna, kedves Watson – üdvözölt szívélyesen.
– De… úgy látom, éppen dolga van.
– Van, van. Úgy bizony.
– Szívesen várok az előszobában.
– Szó sem lehet róla. Mr. Wilson! Ez az úr itt társam és jobbkezem, ez idáig sok nagyon sikeres ügyben volt segítségemre, és egészen bizonyos, hogy ez az ön ügyében sem lesz másként.

A vörös Liga


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Az Álmok Háza
Agatha Christie: Parker Pyne esetei
Agatha Christie: No. 16
Holden Rose: Nita, Gil és én
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Edgar Allan Poe: Az aranybogár
Agave 100
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a végzetes kezdet
Kovács Nemere (szerk.): Éjszakai ügyelet