Sherlock ​Holmes visszatér (Sherlock Holmes történetei 6.) 168 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

1893-ra, a Sherlock Holmes emlékiratai című novelláskötet megjelenése után Doyle olyannyira megelégelte a zseniális nyomozó hallatlan népszerűségét, hogy – a bűnözőfejedelem, Moriarty professzorral folytatott halálos küzdelem során – a svájci Reichenbach-vízesés jeges mélységébe fojtotta főhősét. Ám a népharag utolérte az írót, aki nem tehetett mást, mint feltámasztotta a rajongók kedvencét, így Sherlock Holmes újabb izgalmas esetek nyomozása során mutathatta meg kiváló képességeit.

Eredeti megjelenés éve: 1905

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2017
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974031
>!
Szukits, Szeged, 2017
>!
Ifjúsági, Budapest, 1988
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634229573 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takács Gizella

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson · Lestrade


Kedvencelte 20

Most olvassa 15

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 60


Kiemelt értékelések

Amadea>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Az első novella közölte velem, hogy előbb a Sherlock Holmes emlékiratait illett volna elolvasnom, de már ismertem a legendás nyomozó ama bizonyos esetét, ezért nem különösebben izgattam magam a kronológiai sorrenden.
Az ötödik évszak utáni mély lelki válságot semlegesítettem ezzel a kötettel. A színvonal a szokásos, érdekes, meghökkentő esetek Watson doktor kissé ósdi tolmácsolásában, ahol Holmes, a szinte emberfeletti intelligenciájával és megfigyelőkészségével a levágott függönyzsinórból, egy pohár borból kikövetkezteti a bűntényt, a tettesek számát és személyét, az indítékot. Indokolatlanul büszke voltam magamra, amiért az egyik esetnél megsejtettem a megoldást. A végére kezdtem kissé unni a fölényes zsenialitást, a többi szereplő ámuldozását, örülök, hogy nem a gyűjteményes, bődült vastag kiadásban van meg ez a sorozat, mert utálok több könyvet párhuzamosan olvasni és/vagy hónapokig parkoltatni valamit az éjjeliszekrény sarkán.
Szóval, szép volt, jó volt, pár év múlva jöhetnek az emlékiratok. Egyébként ez a kötet volt a harmadik VCs a sorban.:)

Ui.: Volt pár momentum, ami alapján nem csodálkozom, hogy egyesek melegnek hitték Holmes és Watson párosát; a nyomozó „kedvesem”-nek szólítja a barátát és Watson elég sok leírásba beleszövi Holmes külsejét, hosszú, vékony ujjai rákulcsolódtak a csuklójára, mintha egy romantikus regényből kölcsönözték volna (vagy ők vették innen?).

Maya>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Nem olvastam túl sok Sherlock Holmes történetet. A TV-sorozatból is csak elvétve láttam néhány részt.
Ezt a kötetet ajándékba kaptam az osztályomtól szülinapomra. Valami könnyű olvasmányra vágytam a karantén idején, ezért vettem most elő. Megérte.
Gondolkodni kellett, de nem azon, ami most történik körülöttünk, hanem csak azon, hogy ki az elkövető. Ki tudom-e találni, mielőtt Sherlock megoldaná. Jó volt olvasni. Kedvet kaptam a sorozatra.
13 rövid történet. Ha választani kellene közülük, akkor A táncoló figurák-at emelném ki kedvencként. De az összesnek sikerült felkeltenie az érdeklődésemet. Érdekes karakterek vonultak fel előttem. Mindenkit a maga módján ér utol a sors (vagy Sherlock).
Talán el kellene olvassam azt a történetet, melyben eltűnik Sherlock.
Mindenesetre megérte visszahozni.

nope P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Már amióta kb 14 évesen megnéztem a Robert Downey Jr. főszereplésével készült filmet, nagy kedvencem Sherlock Holmes karaktere. Nem olvastam még ugyan minden novellát és regényt bár tervben van, ami a detektív főszereplésével íródott, de egyszerűen nem tudok róla elfogulatlanul nyilatkozni.
Minden Sherlock Holmes történetnek megvan a maga bája, a maga hangulata, amit szerintem vagy nagyon szeret valaki, vagy nagyon nem. Az, hogy rengeteg részlet csak a végén derül ki így csökkentve az esélyét annak, hogy az olvasó kitalálja a történet turpisságát, hogy Watsont időnként nevetségesen szűklátókörűnek ábrázolja és a hasonló sajátosságok adják az egész varázsát számomra.
Nekem nagyon tetszett a kötet, optimális hosszúságúak a novellák, nincsenek nagyon elnyújtva, érdekesek, csavarosak. Előfordult, hogy gyanítottam a megoldást spoiler, de mindegyik fenntartotta a figyelmemet.
Tisztában vagyok vele, hogy ez nem szépirodalom, de én bevennék a kötelező olvasmányok közé egy Doyle által írt Sherlock Holmes novellát. Sokkal könnyebben befogadható, mint a „hagyományos” kötelezők spoiler, ugyanakkor ad egy képet arról, hogy akkoriban mit értettek szórakoztató irodalom alatt.

vighagika>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

"Életem második Sherlock Holmes – kötete (igen, tudom, teljes mértékben rossz sorrendben olvasom őket), ami most jóval több novellát tartalmazott, mint az előző könyv. Mondjuk itt nem is volt egy sem kiemelve, nagyjából mindegyiknek ugyanakkora volt a terjedelme.
Az első történet rögtön rávilágított egy olyan előzményre, amiről nekem fogalmam sem volt (rossz sorrend, igen-igen…), így utána kellett keresnem, és csodálkozva olvastam, hogy…"
http://lifenexttous.blogspot.hu/2017/12/arthur-conan-do…

Sisyll>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Ezúton csatlakoznék az „Úgy tűnik, hogy kihagytam a kötet előtt egy részt” nevű csoporthoz.
Velem is így történt, bár igazából nem éreztem túl nagy hátrányát.
Számomra minden történet nagyon izgalmas volt, talán egy – kettő nem fogott meg annyira, de ez nem rontott az olvasási élményen. Sherlock Holmes iránti rajongásom változatlan, a jó Watson doktor is szívem csücske. Még mindig nagyon hálás vagyok Arthur Conan Doylenak és fantáziájának.
Így hát tiszteletem kifejezéséül folytatom is tovább az olvasást, s jöhet a kimaradt rész, Sherlock Holmes emlékirataival.

AniTiger P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Egyszerűen odáig vagyok Sherlock elhallgatható bűnök véleményéért, néha drukkoltam is, hogy ne fújjon be emberkéket. Imádtam, amikor szembejöttek a modern verziók (betörőkészlet, pánikszoba, mesterlövészpuska) elődei a történet során, mint nagy és új találmányok!

Boldogságom: HOPKINS, az ifjú nyomozó! Jaj, én nagyon szerettem a vele kapcsolatos sztorikat!
Kedvenc novellák: A hajóskapitány! A zsarolók királya!
Nem tetszett: Nem volt… Ez az eddigi legjobb válogatás! Mindegyik csavaros, izgalmas, lendületes történet!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/11/ac-doyle-sh…

Belle_Maundrell>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Mint kiderült, előbb a Sherlock Holmes emlékiratait kellett volna elolvasnom, de mivel nagy vonalakban már ismertem a Moriartys történetet, így nem indultam hátránnyal. Még mindig Sherlock a legszuperebb nyomozó, és nekem nagyon tetszik, ahogy hozzááll a bűnhöz, hogy van, amikor futni hagyja az elkövetőt. És olyan aranyos a barátságuk Watsonnal. Na meg szegény Lestrade felügyelőt is nagyon bírom, ahogy mindig azt hiszi, hogy végre megoldotta az ügyet, és kiderül, hogy mégsem. :D
A tizenkilencedik századi London hangulatát is nagyon szeretem, tökéletes hely a sunnyogásra. Ja, és nagyon szeretnék egyszer elmenni a Sherlock Holmes múzeumba.
A bűntények érdekesek, bár azért nem annyira izgalmasak. Egyébként a táncoló emberkéset már olvastam korábban, így nem okozott meglepetést, de nagyon szeretem, habár zsenge kismoly koromban abból a szempontból jobb volt, hogy félelmetesnek tartottam. Hogy miért, azt fel nem foghatom. Viszont többször is előfordult, hogy én is rájöttem a megoldásra, úgyhogy megyek is, és magándetektívnek állok. Ha kellenék, akkor a nagyítómat fényezem. ;)

1 hozzászólás
gesztenye11 >!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Sherlock és Watson! A világirodalom egyik leghíresebb bűnüldöző párosa, akárcsak Poirot és Hastings kapitány. A novellákat olvasva egy dolog mindenképpen megkülönbözteti a két párost. Poirot saját maga nagyképű egy kicsit, ő van eltelve a saját nyomozói képességeivel. A másik páros esetén viszont Watson zeng dicshimnuszokat Sherlock Holmes-ról – a történetek nagy részét olvasva teljesen jogosan. Mert ezek jó krimik, jól is vannak megírva, vannak váratlan fordulatok, szinte mindegyikben. Rég olvastam Sir Doyle-tól, utoljára talán egyik legismertebb regényét, A sátán kutyáját. De igazából az sem tetszett ennyire, mint ezek az elbeszélések. Ha ki kell emelnem közülük párat, akkor szerintem a legjobb a táncoló figurás, meg a hat Napóleonos történet, de szorosan ott van Az aranycsíptető, meg Az Apátsági major is. Van köztük gyilkosság kiderítése, eltűnés, rablás – csupa érdekes kihívás, és mind abba az elgondolkodtató bűntény kategóriába tartozik, amit Holmes annyira szeretett megoldani – és Sir Conan Doyle pedig annyira szeretett megírni. Ezekért a történetekért érdemes volt Holmes-t feltámasztani a Reichenbach vízesés szakadékából. Ajánlom mindenkinek, aki rövid, érdekes, izgalmas, gondolkodásra késztető kriminovellákkal szeretné elütni a szabadidejét, akár az ünnepekben, akár utána – bármikor.

SDániel P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Sherlock Holmes visszatért!
Ismervén az előzményeket, gond nélkül folyathattam a zseniális detektív és Watson doktor további kalandjait. A kezdő, „A lakatlan ház” című fejezet méltó módon folytatta a történetet. Hasonlóan az előző könyvnél, itt is voltak erősebb és valamivel gyengébb epizódok – de ennek ellenére is maximális pontszámot érdemel, és szintén a bármikor olvasható listámon szerepel.

>!
Ifjúsági, Budapest, 1988
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634229573 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takács Gizella
Hoacin>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Sherlock Holmes szerencsére visszatér, és folytatódik a kalandos nyomozások sorozata. Számomra épp olyan megunhatatlan a híres detektív figurája, mint a viktoriánus miliő. a korabeli London hangulata.
Nehéz lenne kedvenc novellát kiemelnem, talán csak A hajóskapitány az, amit nem különösebben kedvelek, túlságosan szimpla történet szerintem, és ahhoz képest feleslegesen morbid. Ámde így legalább érdekes volt újraolvasnom, mivel évek óta mindig átugrom, így már tökéletesen elfelejtettem a megoldását. :D
Az mindig meglep, hogy A zsarolók királya mennyire karmaiban tudta tartani a kompromittáló levelektől rettegő gazdag hölgyeket. Az előkelő dámák inkább kifizetnék a komplett vagyonukat, csak férjük meg ne tudja, hogy fiatalkorukban kacér leveleket írtak más fiatalembereknek. Végülis jogosan, hisz több esküvőt hiúsított így meg a roppant ellenszenves, ámde kifejezetten galád Milverton nevű alak. Ha netán a hölgyek őszintébbek, az urak pedig kevésbé büszkék, és mindkét nem sokkal racionálisabb egymással… igen, akkor már nem ez a világ lenne :D Mai szemmel elképesztően furcsa ez számomra.
A hat Napóleon halványan Rejtőre emlékeztet, spoiler
Csupa különös nyomozás, általában még meglepőbb eredménnyel. :)


Népszerű idézetek

Morn>!

Vannak fák, Watson, amelyek szabályosan nőnek, míg el nem érnek egy bizonyos magasságot, akkor azonban ágaik szertelen, vad burjánzásba kezdenek. Az emberekkel is gyakran előfordul ilyesmi. Elméletem szerint az egyes ember fejlődésében minden egyes őse szerepet játszik, s hogy egy hirtelen pálfordulás jó vagy rossz irányba megfelel egy olyan múltbeli pontnak, amikor erős ráhatás érte a családfát. Más szóval: egyetlen személyben sűrűsödik össze saját családjának egész története.

I. A lakatlan ház

1 hozzászólás
zn0>!

– Jól van, kedves barátom, legyen a kedve szerint. Úgyis egy szobában lakunk már néhány éve, mulatságos lenne, ha közös cellában is kötnénk ki.

A zsarolók királya, 142. o.

Katze>!

Az embernek a nyilvánvalón kívül mindig keresnie kell egy másik lehetőséget, és azt meg kell tudnia cáfolni. Ez a bűnügyi nyomozás első számú szabálya.

129. oldal

balagesh IP>!

Lestrade és én némán ültünk egy pillanatig, aztán valami spontán késztetésre mindketten tapsolni kezdtünk, mint egy jól kidolgozott színpadi nagyjelenet után. Enyhe pír szökött Holmes sápadt arcába, előrelépett, és meghajolt előttünk, mint egy kiváló drámaíró, aki megköszöni a hallgatóság elismerését. Az ilyen pillanatokban egy-egy másodpercre eltűnt a gondolkodógép, és feltárult az egyszerű, hiú ember, aki szereti a csodálatot és a tapsot. Ugyanaz a végtelenül büszke és diszkrét természet, amely megvetéssel fordult el minden közszerepléstől, képes volt mélyen meghatódni egy barát spontán csodálatától és dicséretétől.

A hat Napóleon

Kapcsolódó szócikkek: Lestrade
Belle_Maundrell>!

– Érti már?
– Sajnos, tulajdonképpen még most sem…
– Watson, most látom, hányszor voltam igazságtalan magához. Mások sem különbek.

172. oldal, IX. A három diák

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
psn>!

[…] a dolgokat nem kell félremagyarázni. Azt mondják, hogy én gyilkos vagyok, pedig én nem gyilkoltam meg Péter Careyt, én csak megöltem. És ez nagy különbség.

A hajóskapitány

SDániel P>!

– (…) A sajtó igen értékes intézmény, Watson, ha tudjuk, hogyan használjuk.

A hat Napóleon, 160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sajtó
SDániel P>!

– A munka a bánat legjobb orvossága, kedves Watson (…)

A lakatlan ház, 16. oldal

balagesh IP>!

A nők legtriviálisabb tette mögött is seregnyi hátsó szándék húzódhat, s legextravagánsabb viselkedésüknek is oka lehet egy egyszerű hajtű vagy sütővas.

A másik folt

balagesh IP>!

Működésem során egyszer-kétszer, úgy érzem, nagyobb bajt követtem el a bűnös felfedésével, mint ő maga a bűnével. Most már megtanultam vigyázni. Jobb, ha Anglia törvényeivel játszadozom, mint a saját lelkiismeretemmel.

Az Apátsági Major

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Kemény Dezső: A titokzatos kecskebak
Alan Alexander Milne: Micsoda négy nap!
Jules Verne: Nyolcszáz mérföld az Amazonason
Joss Stirling: Storm és Stone
Irene Adler: A bűn fejedelme
Anthony Horowitz: A Sólyom gyémántja
Nancy Springer: Az eltűnt márki esete
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Philip Pullman: Rubin és füst