96. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Sherlock ​Holmes visszatér (Sherlock Holmes történetei 6.) 139 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

A lakatlan ház (Takácsy Gizella)
A norwoodi tűzeset (Nikowitz Oszkár)
A táncoló figurák (Takácsy Gizella)
A magányos biciklista (Takácsy Gizella)
Szökés az internátusból (Nikowitz Oszkár)
A hajóskapitány (Nikowitz Oszkár)
A zsarolók királya (Nikowitz Oszkár)
A hat Napóleon (Nikowitz Oszkár)
A három diák (Nikowitz Oszkár)
Az aranycsíptető (Nikowitz Oszkár)
Az eltűnt hátvéd (Nikowitz Oszkár)
Az Apátsági Major (Boronkay Zsuzsa)
A másik folt (Boronkay Zsuzsa)

Eredeti megjelenés éve: 1905

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2017
404 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974031
>!
Szukits, Szeged, 2017
>!
Ifjúsági, Budapest, 1988
262 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634229573 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takács Gizella

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson


Kedvencelte 20

Most olvassa 7

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

>!
Amadea
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Az első novella közölte velem, hogy előbb a Sherlock Holmes emlékiratait illett volna elolvasnom, de már ismertem a legendás nyomozó ama bizonyos esetét, ezért nem különösebben izgattam magam a kronológiai sorrenden.
Az ötödik évszak utáni mély lelki válságot semlegesítettem ezzel a kötettel. A színvonal a szokásos, érdekes, meghökkentő esetek Watson doktor kissé ósdi tolmácsolásában, ahol Holmes, a szinte emberfeletti intelligenciájával és megfigyelőkészségével a levágott függönyzsinórból, egy pohár borból kikövetkezteti a bűntényt, a tettesek számát és személyét, az indítékot. Indokolatlanul büszke voltam magamra, amiért az egyik esetnél megsejtettem a megoldást. A végére kezdtem kissé unni a fölényes zsenialitást, a többi szereplő ámuldozását, örülök, hogy nem a gyűjteményes, bődült vastag kiadásban van meg ez a sorozat, mert utálok több könyvet párhuzamosan olvasni és/vagy hónapokig parkoltatni valamit az éjjeliszekrény sarkán.
Szóval, szép volt, jó volt, pár év múlva jöhetnek az emlékiratok. Egyébként ez a kötet volt a harmadik VCs a sorban.:)

Ui.: Volt pár momentum, ami alapján nem csodálkozom, hogy egyesek melegnek hitték Holmes és Watson párosát; a nyomozó „kedvesem”-nek szólítja a barátát és Watson elég sok leírásba beleszövi Holmes külsejét, hosszú, vékony ujjai rákulcsolódtak a csuklójára, mintha egy romantikus regényből kölcsönözték volna (vagy ők vették innen?).

>!
vighagika
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

"Életem második Sherlock Holmes – kötete (igen, tudom, teljes mértékben rossz sorrendben olvasom őket), ami most jóval több novellát tartalmazott, mint az előző könyv. Mondjuk itt nem is volt egy sem kiemelve, nagyjából mindegyiknek ugyanakkora volt a terjedelme.
Az első történet rögtön rávilágított egy olyan előzményre, amiről nekem fogalmam sem volt (rossz sorrend, igen-igen…), így utána kellett keresnem, és csodálkozva olvastam, hogy…"
http://lifenexttous.blogspot.hu/2017/12/arthur-conan-do…

>!
Sisyll
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Ezúton csatlakoznék az „Úgy tűnik, hogy kihagytam a kötet előtt egy részt” nevű csoporthoz.
Velem is így történt, bár igazából nem éreztem túl nagy hátrányát.
Számomra minden történet nagyon izgalmas volt, talán egy – kettő nem fogott meg annyira, de ez nem rontott az olvasási élményen. Sherlock Holmes iránti rajongásom változatlan, a jó Watson doktor is szívem csücske. Még mindig nagyon hálás vagyok Arthur Conan Doylenak és fantáziájának.
Így hát tiszteletem kifejezéséül folytatom is tovább az olvasást, s jöhet a kimaradt rész, Sherlock Holmes emlékirataival.

>!
AniTiger MP
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Egyszerűen odáig vagyok Sherlock elhallgatható bűnök véleményéért, néha drukkoltam is, hogy ne fújjon be emberkéket. Imádtam, amikor szembejöttek a modern verziók (betörőkészlet, pánikszoba, mesterlövészpuska) elődei a történet során, mint nagy és új találmányok!

Boldogságom: HOPKINS, az ifjú nyomozó! Jaj, én nagyon szerettem a vele kapcsolatos sztorikat!
Kedvenc novellák: A hajóskapitány! A zsarolók királya!
Nem tetszett: Nem volt… Ez az eddigi legjobb válogatás! Mindegyik csavaros, izgalmas, lendületes történet!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/11/ac-doyle-sh…

>!
Belle_Maundrell 
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Mint kiderült, előbb a Sherlock Holmes emlékiratait kellett volna elolvasnom, de mivel nagy vonalakban már ismertem a Moriartys történetet, így nem indultam hátránnyal. Még mindig Sherlock a legszuperebb nyomozó, és nekem nagyon tetszik, ahogy hozzááll a bűnhöz, hogy van, amikor futni hagyja az elkövetőt. És olyan aranyos a barátságuk Watsonnal. Na meg szegény Lestrade felügyelőt is nagyon bírom, ahogy mindig azt hiszi, hogy végre megoldotta az ügyet, és kiderül, hogy mégsem. :D
A tizenkilencedik századi London hangulatát is nagyon szeretem, tökéletes hely a sunnyogásra. Ja, és nagyon szeretnék egyszer elmenni a Sherlock Holmes múzeumba.
A bűntények érdekesek, bár azért nem annyira izgalmasak. Egyébként a táncoló emberkéset már olvastam korábban, így nem okozott meglepetést, de nagyon szeretem, habár zsenge kismoly koromban abból a szempontból jobb volt, hogy félelmetesnek tartottam. Hogy miért, azt fel nem foghatom. Viszont többször is előfordult, hogy én is rájöttem a megoldásra, úgyhogy megyek is, és magándetektívnek állok. Ha kellenék, akkor a nagyítómat fényezem. ;)

1 hozzászólás
>!
Hoacin
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Sherlock Holmes szerencsére visszatér, és folytatódik a kalandos nyomozások sorozata. Számomra épp olyan megunhatatlan a híres detektív figurája, mint a viktoriánus miliő. a korabeli London hangulata.
Nehéz lenne kedvenc novellát kiemelnem, talán csak A hajóskapitány az, amit nem különösebben kedvelek, túlságosan szimpla történet szerintem, és ahhoz képest feleslegesen morbid. Ámde így legalább érdekes volt újraolvasnom, mivel évek óta mindig átugrom, így már tökéletesen elfelejtettem a megoldását. :D
Az mindig meglep, hogy A zsarolók királya mennyire karmaiban tudta tartani a kompromittáló levelektől rettegő gazdag hölgyeket. Az előkelő dámák inkább kifizetnék a komplett vagyonukat, csak férjük meg ne tudja, hogy fiatalkorukban kacér leveleket írtak más fiatalembereknek. Végülis jogosan, hisz több esküvőt hiúsított így meg a roppant ellenszenves, ámde kifejezetten galád Milverton nevű alak. Ha netán a hölgyek őszintébbek, az urak pedig kevésbé büszkék, és mindkét nem sokkal racionálisabb egymással… igen, akkor már nem ez a világ lenne :D Mai szemmel elképesztően furcsa ez számomra.
A hat Napóleon halványan Rejtőre emlékeztet, spoiler
Csupa különös nyomozás, általában még meglepőbb eredménnyel. :)

>!
ValerinLanz P
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Ismét visszatértem Sherlock és John mellé, hogy társuk legyek a kalandokban. Élveztem a kötetet, de sajnos itt már volt néhány olyan eset, ami kifejezetten nem tetszett, egyszerűen nem értettem, az elkövetők hogy lehettek ilyen hülyék, és hogy miért van az, hogy egyes nőkért a férfiak bármit megtesznek.
A lakatlan ház: a kezdő novellánk, ahol – szerintem nem árulok el vele nagy titkot – Sherlock újra felbukkan. Imádtam John reakcióját, habár persze a sorozatban ez egy kicsit drámaibbra sikerült. :D Azt gondolom, az elkövető itt kicsit hanyag lett spoiler, de nekünk ez persze csak szerencse.
A norwoodi tűzeset: ez egy olyan eset volt, amit Sherlock kis híján nem tudott felderíteni… spoiler, de minden jó, ha a vége jó. Lestrade-ot most sajnáltam egy kicsit, néha annyira bele tudja élni magát, hogy neki van igaza. :D
A táncoló figurák: mindig a nők! spoiler Nagyon fel voltam háborodva ennek a történetnek a végkimenetelén. Részemről Elsie is kaphatott volna egy jó kis kötelet…
A magányos biciklista: ismétlem magam, de ismét csak egy nő miatt történt az egész. Rendben, kicsit a pénz is közrejátszott. De ez az egész cirkusz nem lett volna, ha elkövetőink egy kicsit is utánajárnak a dolgoknak spoiler
Szökés az internátusból: volt egy sejtésem arra vonatkozóan, ki lehet benne ebben a dologban spoiler
A hajóskapitány: Sherlock szerencsére itt is résen volt, és megakadályozta, hogy egy ártatlan embert csukjanak le. Én azt mondom, bármennyire is kiállhatatlan egy ember, még nincs jogunk arra, hogy egyszerűen megöljük.
A zsarolók királya: fú, az egyik leggusztustalanabb emberrel találkozhattunk ebben a nagyon rövid történetben. Totál megérdemelte, amit kapott, hamarabb is megtörténhetett volna. Itt Sherlock mellett álltam, hogy ne fedjük fel, mi is történt valójában.
A hat Napóleon: ez a történet is rémlett nekem spoiler, de izgalmas volt olvasni a hajszáról, hát még arról, ahogy Sherlock elérzékenyült barátai dicséretétől. :)
A három diák: minden jó, ha a vége jó, a vizsgákat megtartjuk. De a csalás attól még csalás. Ezt a történetet most nem tartottam annyira lenyűgözőnek.
Az aranycsíptető: ez volt a másik történet, ami nagyon kihozott a sodromból. spoiler Jókora büntetést szabtam volna ki mindenkire.
Az eltűnt hátvéd: totál felesleges lótás-futás! spoiler Ja, ez is felhúzott némileg.
Az Apátsági Major: nem tetszett az önkényes bíráskodás, nem lehet csak úgy megölni egy embert. spoiler Itt most nem értettem egyet Sherlock döntésével.
A másik folt: fú, ezek a nők, és az ő levelezéseik… spoiler
Szóval, néhány történet nem nyerte el a tetszésem, de örömmel tartottam ismét a fiúkkal.

>!
nyolcadikutas
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Holmes megunhatatlan…
…ha szigorúan kis adagokban fogyasztja az ember.
Mert csak úgy érdemes!
Tetszett, lekötött, elszórakoztatott.
Cseppenként.

>!
padmee
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Novellafüzér, némileg változó színvonallal. Az első néhány történet kevésbé volt izgalmas, egyik-másik kissé porosnak is tűnt, de utána jobbnál jobb krónikákkal állt elő Dr. Watson. Érdekes, mennyire megfogtak a nagyon képszerű és hangulatteremtő természeti leírások, pedig nem voltak hosszabbak egy-két mondatnál. Továbbá meg kell állapítanom két dolgot Agatha Christie és Doyle viszonyában: egyrészt A. Christie elcsent pár dolgot Doyle-tól (bár melyik krimiszerző nem?), másrészt Doyle határozottan jobb a kriminovellák műfajában. A Poirot-szösszenetek kidolgozatlanok és sokszor a minimális izgalmat is nélkülözik, bár kétségtelen, hogy a Holmes-novellák hosszabbak, de ugyan mi akadályozta meg A. Christie-t, hogy jobban kibontsa történeteit?

>!
modus_operandi
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes visszatér

Az SH emlékirataiban több olyan novella volt, amely szerintem nem méltó Sherlock Holmes hírnevére, mert vagy túl gyengék, vagy Sherlock nem csillogtatja meg úgy a tudását, ahogy kellene. Szóval már féltem, hogy kimerült a szusz a történetekből, vagy Doyle unta meg a hősét (ami végső soron igaznak bizonyult, ahogy olvastam) spoiler.
Lehet, hogy A. C. Doyle ezt a kötetet a közvélemény fenyegetésére írta (olyanokat olvastam, hogy megölik, vagy elrabolják és kényszerítik a folytatásra) és végeredményben egy megújult, minden ízében eredeti kötetet hozott össze. Egyáltalán nem lapos, sőt, furfangos eseteket tartalmaz.
Krimi ritkán lehet szépirodalom (kivéve A bűn és bűnhődés), de nekem ez a könyv olyan színvonalas, hogy szinte már szépirodalom.


Népszerű idézetek

>!
zn0

– Jól van, kedves barátom, legyen a kedve szerint. Úgyis egy szobában lakunk már néhány éve, mulatságos lenne, ha közös cellában is kötnénk ki.

A zsarolók királya, 142. o.

>!
Katze

Az embernek a nyilvánvalón kívül mindig keresnie kell egy másik lehetőséget, és azt meg kell tudnia cáfolni. Ez a bűnügyi nyomozás első számú szabálya.

129. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Érti már?
– Sajnos, tulajdonképpen még most sem…
– Watson, most látom, hányszor voltam igazságtalan magához. Mások sem különbek.

172. oldal, IX. A három diák

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes
>!
Morn

Vannak fák, Watson, amelyek szabályosan nőnek, míg el nem érnek egy bizonyos magasságot, akkor azonban ágaik szertelen, vad burjánzásba kezdenek. Az emberekkel is gyakran előfordul ilyesmi. Elméletem szerint az egyes ember fejlődésében minden egyes őse szerepet játszik, s hogy egy hirtelen pálfordulás jó vagy rossz irányba megfelel egy olyan múltbeli pontnak, amikor erős ráhatás érte a családfát. Más szóval: egyetlen személyben sűrűsödik össze saját családjának egész története.

I. A lakatlan ház

1 hozzászólás
>!
balagesh IP

Lestrade és én némán ültünk egy pillanatig, aztán valami spontán késztetésre mindketten tapsolni kezdtünk, mint egy jól kidolgozott színpadi nagyjelenet után. Enyhe pír szökött Holmes sápadt arcába, előrelépett, és meghajolt előttünk, mint egy kiváló drámaíró, aki megköszöni a hallgatóság elismerését. Az ilyen pillanatokban egy-egy másodpercre eltűnt a gondolkodógép, és feltárult az egyszerű, hiú ember, aki szereti a csodálatot és a tapsot. Ugyanaz a végtelenül büszke és diszkrét természet, amely megvetéssel fordult el minden közszerepléstől, képes volt mélyen meghatódni egy barát spontán csodálatától és dicséretétől.

A hat Napóleon

>!
psn

[…] a dolgokat nem kell félremagyarázni. Azt mondják, hogy én gyilkos vagyok, pedig én nem gyilkoltam meg Péter Careyt, én csak megöltem. És ez nagy különbség.

A hajóskapitány

>!
balagesh IP

A nők legtriviálisabb tette mögött is seregnyi hátsó szándék húzódhat, s legextravagánsabb viselkedésüknek is oka lehet egy egyszerű hajtű vagy sütővas.

A másik folt

>!
balagesh IP

Működésem során egyszer-kétszer, úgy érzem, nagyobb bajt követtem el a bűnös felfedésével, mint ő maga a bűnével. Most már megtanultam vigyázni. Jobb, ha Anglia törvényeivel játszadozom, mint a saját lelkiismeretemmel.

Az Apátsági Major

1 hozzászólás
>!
Brigii_Posa

Az utazás végén ő szabad nő volt, én viszont sohasem lehettem szabad férfi többé.

Az Apátsági Major

>!
Kisanna

– Köszönöm – mondta, és visszacsukta az üveget. – Ez a második igen értékes tárgy, amellyel itt északon találkoztam.
– És melyik az első?
Holmes összehajtotta a csekket, és gondosan a noteszába helyezte.
– Én szegény ember vagyok – mondta, miközben ujjával szeretettel megpaskolta, és belső zsebe mélyére dugta.

117. oldal Szökés az internátusból.


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Agatha Christie: A Listerdale-rejtély
P. G. Wodehouse: Majd a Tóbiás!
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Veress István (szerk.): A világ legjobb bűnügyi novellái – Az izgalom mesterei
Holden Rose: Nita, Gil és én
Agatha Christie: Három vak egér
Agatha Christie: Mr. Quin
Agatha Christie: A titokzatos Mr. Quin
M. C. Beaton: Agatha Raisin és az életveszélyes esküvő