Sherlock ​Holmes – The Complete Novels and Stories I. 4 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Novels and Stories I.

Since ​his first appearance in „Beeton's Christmas Annual in 1887, Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes has been one of the most beloved fictional characters ever created. Now, in two paperback volumes, Bantam presents all fifty-six short stories and four novels featuring Conan Doyle's classic hero -a truly complete collection of Sherlock Holmes's adventures in crime! Volume I includes the early novel A Study in Scarlet, which introduced the eccentric genius of Sherlock Holmes to the world. This baffling murder mystery, with the cryptic word Rache written in blood, first brought Holmes together with Dr. John Watson. Next, The Sign of Four presents Holmes's famous "seven percent solution” and the strange puzzle of Mary Morstan in the quintessential locked-room mystery. Also included are Holmes's feats of extraordinary detection in such famous cases as the chilling" The Adventure of the Speckled Band," the baffling riddle of „The Musgrave Ritual,” and the ingeniously plotted „The… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Bantam, New York (U.S.A.), 2010
1060 oldal · ISBN: 9780553212419

Most olvassa 4

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Szilmariel>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Novels and Stories I.

Érdekes volt angolul olvasni a novellákat. Kicsit hosszabb ideig tartott mint vártam, mert mellette más olvasnivalóim is voltak. Sokszor nem is egy.
Ebből a kötetből a The Sign of Four (A Négyek jele) című regényt olvastam most, mivel a másikat – A Study in Scarlet (A bíborvörös dolgozószoba) – már olvastam.
Továbbá a 3 novelláskötet közül a The Return of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes visszatér) címűt olvastam, mivel a másik kettőt – Adventures of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes kalandjai), Memoirs of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes emlékiratai, ez nálunk A sárga arc címet viselő kiadványban is megjelent) már olvastam.
The Sign of Four című regény néhol elég váratlan fordulatokat tartalmazott, és Holmes itt meg tudta mutatni, hogy miért is ő a detektívek koronázatlan királya. Vele együtt találgattam, hogy vajon mi hogy történhetett. Bár az indiai történések egy része kitalálható volt.
The Return of Sherlock Holmes című novelláskötetben az olvasó ujjonghatott, hogy kedvenc nyomozónk mégse lelte halálát a rettegett Moriarty professzorral a vízesésnél. Bár az csúnya dolog volt tőle, hogy szegény Watson-t évekig meghagyta abban a hitben, hogy halott és legyőzetett. Igaz, hogy szükséges volt, ha le akart számolni Moriarty után Anglia 2. legnagyobb gonosztevőjével, akivel sikerült is, bár az eset számára is tartogatott 1-2 váratlan fordulatot. A többi novella kicsit hullámzó minőségileg:
The Adventure of the Dancing Men (A táncoló figurák), The Priory School (Szökés az internátusból) The Adventure of Charles August Milverton (A zsarolók királya) esete az érdekesebbek, váratlanabbak. Az elsőnél sajnos Holmes kudarcot vall az ügyfél megmentésében, viszont a bűnöst sikerül elfognia. A másodiknál számomra is meglepő megoldása volt az esetnek, és izgalmas volt olvasni magát a nyomozás és keresés menetét. A harmadiknál bár tudjuk már az elejétől fogva, hogy ki a rosszfiú, aki Holmes akaratán kívül meg is kapja a büntetését. Itt azt volt vicces olvasni, hogy egy nehéz kihívást jelentő ügy megoldásának érdekében Holmes még álvőlegény is lesz egy ideig, érdekesség meg az volt hogy Holmes (Watsonnal karöltve) egy kicsit átáll a másik oldalra megmutatva nekünk, hogy ha nem jófiú lenne, akkor mesteri betörő is lehetne.
A kevésbé izgalmas novellák, ahol a megoldásra számomra nem volt nehéz rájönni: The Adventure of the Solitary Cyclist (A magányos biciklista), The Adventure of Norwood Builder (A norwoodi tűzeset) és a The Adventure of Black Peter (A hajóskapitány) volt.
Bár összességében maga a kötet szép első fél gyűjteménye Sherlock Holmes összes esetének.

flamepetals>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Novels and Stories I.

Hát őszintén szólva mivel több mint három évig tartott elolvasnom ezt a könyvet, ezért az elejére már annyira nem emlékszem.
Mindig is kíváncsi voltam az eredeti Sherlock Holmes-ra. Ez előtt a könyv előtt csak A sátán kutyájához volt szerencsém, és az nem igazán tetszett, mert előbb jöttem rá a megfejtésre, mint Holmes, és ez az Agatha Christie-k után nekem csalódás volt. Viszont Doylenak is megvan a maga varázsa. Bár előfordult a novelláknál is egyszer-egyszer, hogy ráéreztem a megoldás lényegére, a részletekhez azért kellett Holmes magyarázata és a témák és a rejtélyek is elég változatosak ahhoz, hogy ne lehessen őket megunni.
Amit még megjegyeznék, hogy az elejéről annyira emlékszem, hogy meglepődtem, a Robert Downey Jr.-os Holmes feldolgozás mennyire pontos. Ha történetileg nem is, de a karaktert teljes mértékben visszaadta, pedig én azt hittem, hogy enyhén szólva költői túlzások azok a filmek, de nem, vagy legalábbis nem annyira, mint hittem.
Mindent összevetve örülök, hogy nekivágtam, a második kötetet is el fogom olvasni, szerintem egyszer mindenképpen megéri megismerkedni az „eredeti” Sherlock Holmes-szal is, nem csak a filmes feldolgozásokkal.


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Poirot Investigates
Mary Shelley – Bram Stoker – Robert Louis Stevenson: Frankenstein / Dracula / Dr. Jekyll and Mr. Hyde
David Mitchell: Cloud Atlas
Maureen Jennings: Under the Dragon's Tail
Philip Kerr: Berlin Noir
Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling
Raymond Chandler: The Big Sleep
Agatha Christie: Miss Marple's Final Cases
Agatha Christie: The Mysterious Mr. Quin
Agatha Christie: Three Blind Mice and Other Stories