Sherlock ​Holmes nyomoz (Sherlock Holmes történetei) 33 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Kétszáz éve a krimi épp úgy jelen van a világirodalomban, mint a görög dráma vagy az európai nagyregény, legyen ez bár a krimiszerzők és a minden bűnügyi történet hálásan befogadó nagyközönség közös érdeme vagy bűne. E könyvsorozat pedig tanúsítsa, hogy a krimi, mint az irodalom 20. században csakúgy megnyerte a maga esztétikai háborúját, mint a fotográfia, a film, a dzsessz és az avantgárd művészet.
Van is valami tiszteletreméltó abban, ahogy a krimi közel két évszázadon át dacolt a polgári szalonokból és néha egyetemi katedrákról szivárgó derűs és finom megvetéssel… És abban is, hogy túlélte kritikusait. A krimi és az olvasó iránti őszinte tisztelettel:
a sorozatszerkesztő.

Kötetünk tartalmából: Arthur Conan Doyle, A sátán kutyája, Sherlock Holmes emlékiratai: A sárga arc, A tőzsdeügynök titkára, A Gloria Scott, A Musgrave szertartás, A Reigate-i urak, A nyomorék, A bentlakó beteg, A görög tolmács, A haditengerészeti szerződés, Az utolsó eset.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A krimi gyöngyszemei Alexandra

Alexandra, Pécs, 2005
324 oldal · ISBN: 9633694175 · Fordította: Bokor Pál, Katona Tamás

Sherlock Holmes · dr. John Watson · Mycroft Holmes · James Moriarty professzor · Dr. James Mortimer · Sir Arthur Conan Doyle

Anglia · Diogenész Klub · Reichenbach-vízesés · Baker Street

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Igényes kiadás, benne Sherlock Holmes kalandjaival. Ezt a vörös borítást tapintani is jó érzés, a kevés illusztráció is szépen van megrajzolva. Nézzük a történeteket:

A sátán kutyája
Már többször mondtam, de itt is kijelentem, hogy a legjobb Holmes történet. Minden év októberben-novemberben kézbe veszem hol az egyik, hol a másik kiadást más-más fordításban. Maga az egész nyomozás, de legfőképp az atmoszféra remek hangulatot ad: a ködös, gránitos devonshire-i lápvidék, a Baskerville-ek kastélya hivogató – már persze annak, aki ilyen kalandra vágyik :)
Idén – rendhagyó módon – kétszer egymás után is elolvastam; a Móra féle kiadást és ezt. A különböző fordításnak hála mindkétszer élveztem.

Sherlock Holmes emlékiratai:
Nem annyira erős írások, mint mondjuk a Sherlock Holmes kalandjai gyűjtemény esetében, de vannak köztük érdekes esetek. Az például tetszett, hogy kicsit Holmes múltját is megismerteti velünk Doyle. Személy szerint a „Gloria Scott”, „A görög tolmács”, „A haditengerészeti szerződés” és „Az utolsó eset” tetszett legjobban; utóbbi a legjobb közülük.

Alexandra, Pécs, 2005
324 oldal · ISBN: 9633694175 · Fordította: Bokor Pál, Katona Tamás
Hoacin>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Egy könyv tapintása, illata, a borító szépsége számomra nem elhanyagolható tényező, az olvasásélményt markánsan tudja befolyásolni. Ez a kiadás minden szempontból gyönyörű, bár a borító betűi nem tűrik túl jól az állandó használatot (legelső könyvem volt az írótól, és évente egyszer biztos újraolvastam 2006 óta), így jelen esetben a „Sh..lock Holmes nyomoz – A s…. .utyája, Sherlock Holm.. emlé….ai” könyvről írnék.

A sátán kutyája: Szenzációsan baljós történet, amely úgy telepszik rá az ember hangulatára, mint a zord devonshire-i tájra a sűrű köd. Van itt minden, ami nyugtalanító: komor családi legenda, gyászos őszi környezet, vadonban ólálkodó szökött gyilkos, életveszélyes lápvidékből előtörő beazonosíthatatlan üvöltések, több pár eltűnt cipő. Valóban létezik az állhatatos eb, amely hősünk családfájára tör? Ki az a rejtélyes idegen, aki éjszaka a sziklaszirtről figyel? Előkerülnek-e a cipők? :D Mindenre fény derül. ;) Egyik kedvenc Sherlock Holmes történetem, ugyancsak kalandos, és csavaros darab.

Sherlock Holmes emlékiratai:

Jobban nem is lehetne összefoglalni ezeket a történeteket! Emlékiratok, igen. Ezek egyáltalán nem a legizgalmasabb/legkülönösebb/legstb. esetei Holmesnak, inkább kicsit öregesen anekdotázós, szelíd a válogatás. A tízből háromban szinte erőszakos tett sincs, és úgy igazán csúfosan egyikben sem jár főszereplő (most az utolsót hagyjuk :D). A történetek fele lényegi nyomozás nélküli, és több olyan van, ahol az egyik mellékszereplő adja elő az események láncolatát. De ettől még jó ez a novellagyűjtemény, amolyan hátradőlős levezetés a kacifántos devonshire-i kaland után. Mondhatni: kandalló mellől előadott történetek. Aki pipázni óhajt mellé, „a perzsa papucsban talál dohányt”.

Mindegyik novellát most nem mazsolázgatom végig, engem az összes lekötött, talán csak Az utolsó eset-en szoktam átsiklani, mert olyan kurta-furcsa, és csöppet sem tetszik a befejezése. Szerencsére mások is így voltak vele anno. :D Az észrevételeim némelyikkel kapcsolatban:

A sárga arc: Ha jól emlékszem, ezt a történetet nem filmesítették meg (legalábbis a Granada sorozatban nem szerepelt), így még nagyobb izgalommal olvastam első alkalommal. Éppen a tetőpontnál jártunk, lelkesen lapoztam… erre paff, a kelleténél kissé korábban szereplő rajz jól elspoilerezte a történetet. :D A szövegben még bőven tartott a rejtély feszültsége, de a képen mellette már a befejezés virít, képaláírásként a főhősnő vallomásával, ami az adott oldalon még nem is szerepelt leírva. Na mindegy, ez csak az első olvasásnál zavart. :)

A Musgrave szertartás: Jópofa logikai rejtvény, kedvenc novellám a gyűjteményből. Mi a megfejtése a furcsa családi iratnak, és hová tűnt a szoknyavadász komornyik, aki behatóan tanulmányozta azt? Számomra minden megfejtésnél nagyobb csoda volt, hogy Holmes egy rég kivágott fa pontos árnyékának a helyét olyan hamar belőtte a matematika segítségével, amennyi idő alatt nekem még felfognom sem sikerült a szükséges számítást. Hiába, a világon háromfajta ember van: aki tud számolni, és aki nem. A görög tolmács: A történet izgalmas, és színvonalban sem marad el a többi novellától, de tolmács barátunk viselkedéséhez azért lenne pár szavam. Szép és ajánlott dolog, ha valaki segít bajbajutott embertársain, de ebben a történetben ez már önveszélyes szintű. Görög urat megfenyegetik a bűnöző figurák, hogy tartsa a száját valamiről, különben elköszönhet földi pályafutásától. Erre ő mit csinál? Már másnap részletes hirdetést ad fel az üggyel kapcsolatban az újságban. A hírt Holmesék jól fogadják, csak én fejeltem le az asztalt majdnem. Gondosan megvizsgálva sem tudtam kitalálni, hogyan lehetett volna ennél ostobább dolgot művelni. Titokban puhatolózni – igen. Óvatosan mentőexpedíciót szervezni – igen. De nem, itt totál életszerűtlenül világba kiabáljuk a dolgot, hátha nem kopognak be hozzánk újfent a rosszfiúk, akik tökéletesen ismerik a lakhelyünket. Komolyan, mintha síppal, dobbal, nádihegedűvel muzsikálva óhajtanánk észrevétlenül settenkedni.

Nade a lényeg: Sherlock Holmes történetei megunhatatlanok. :)

„Szobáink mindig tele voltak vegyszerekkel, és hajdani bűnügyek ereklyéivel, és ezek a legváratlanabb pontokon bukkantak fel, például a vajtartóból kerültek elő.”

fezer>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Először a kiadásról muszáj megemlítenem, hogy beleszerettem. Olvasás közben minden lapozás előtt elgyönyörködök az előttem fekvő lapban: a vastag papírban, a szedésben, a gyönyörű oldalszámban, és néha csak úgy becsukva nézegetem… Azt hiszem így kell könyvet kiadni, egyszerűen gyönyörű. Néha azt érzem bármit írhattak volna a könyvben, akkor is végigolvasnám, mert élvezet benne lapozni, de szerencsére a tartalom sem marad alul.
A sátán kutyája
Sherlock Holmes minden előzetes várakozásomat felülmúlta.
És nem is annyira a krimi vonalért lelkesedem, hanem azért a hangulatért, amit a könyv teremt, teljesen beszippant, szépirodalmi a fogalmazás, ott voltam én is a szereplőkkel együtt a lápvidéken, és részemről a fordítót is dicséret illeti. Na és karakterek: imádtam őket egytől-egyig.
A lényeg, hogy nagyon bejött ez az ízig-vérig régimódi krimi, és ezen a rajongásomon én lepődök meg legjobban, sose gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni.
Jöhet a következő :)
Sherlock Holmes emlékiratai
A rajongásom itt sem csökkent, a novellák ugyan rövidek, de a hangulatuk ugyanolyan zseniális, mint a regényé. Meglepő, hogy a rövid emlékiratként tálalt novellákból is milyen jól átjönnek a teremtett karakterek. És természetesen az utolsó novella külön megható, ott aztán sikerül feszültséget teremtenie pár oldalban is.
Még tetszett ezekben a novellákban, hogy sose volt nagyon túlbonyolítva, sőt van, hogy kifejezetten egyszerű a bűnügy megoldása, vagy Sherlock Holmes szerepe kevés: Nem feltétlen a végükre, a nagy leleplezésekre vannak csak kihegyezve a novellák, hanem sokkal inkább a történet elmesélésére, amit azért krimiírók néha elfelejtenek, de itt erről aztán szó sincs… :)

Annie_Miller>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Szeretem Sherlock Holmes karakterét (amióta láttam Jeremy Brett-et Sherlock-ként a képernyőn, mindig az ő stílusában képzelem el). Egyszerre különc, kicsit rigolyás, zárkózott, kokainfüggő, és mégis egy zseni. Ebben a kötetben is visszaköszön egyedülálló következtetéses módszere, amire eléggé könnyen rááll az olvasó agya is néhány eset után. Egyetlen negatívum, hogy a rövidebb elbeszélések némelyike nekem túl egyszerű problémának tűnt. Vártam a csavart, ami nem jött el.

sztimi53>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

A kötet a sátán kutyáját és Sherlock Holmes emlékiratait tartalmazza. A sátán kutyája szívem csücske, 12 évesen kölcsönöztem ki a könyvtárból, és egyik kedvencem lett, hiszen azt láttatta, hogy bármilyen misztikus esemény racionálisan megmagyarázható, a tudomány segítségével megoldható. Most újraolvasva sem okozott csalódást. Az emlékiratok első olvasatra is tetszettek, bár tény, hogy felnőtt fejjel nem üt annyira, mint gyerekként.

slawter>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Remek válogatáskönyv. Hhietetlen, hogy ezt a művet és a sorozat más tagjait is 1000ft-ért lehet megvenni! Kihagyhatatlan!

theodora>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Magáról a kötetről: a külseje nagyon szép, belül is található néhány hangulatos illusztráció, viszont nagyon sok helyesírási hibát tartalmaz (pl.: rövid ö, i, hosszú helyett…). Örültem, hogy volt benne néhány oldal az író életéről is.
A Sherlock Holmes emlékiratai rész jobban tetszett, mint A sátán kutyája, mert rövidek voltak, nem kellett annyira belebonyolódni, és főleg több személyes utalás volt bennük – dr Watsonra és Sherlock Holmesre.
Összességében jó könyv. :)

porcellan>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Néha érdekes, néhol unalmas. A sátán kutyája a kidolgozottsága miatt jobban tetszett, a novellák túl rövidek voltak az igényesebb cselekménykifejtéshez .
Szerintem ez tizenévesen lehet az embernek a tuti olvasmány, sajnálom, hogy nem akkor került a kezembe.

EszkiMóczy>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes nyomoz

Igényesen összerakott kötet. Jó volt olvasni, bár a novellák kissé rövidek voltak, de a hangulatuk kárpótolt.

SDániel P>!

– Furcsa az emberi természet, Watson.

188. oldal, A tőzsdeügynök titkára

SDániel P>!

– Maga jól ismer engem, Watson, tudhatja, hogy igazán nem vagyok nagyon ideges természetű ember. De ha valaki nem hajlandó tudomásul venni a fenyegető veszélyt, nem bátor, hanem ostoba.

309. oldal, Az utolsó eset

SDániel P>!

[…] arra gondoltam, hogy ritka jelenséget látok, egy olyan nemesembert, aki valóban nemes.

295. oldal, A haditengerészeti szerződés

SDániel P>!

[…] amit már tudunk, az mindig kevésbé rémületes, mint amit csak gyanítunk, vagy amiről csak mendemondák keringnek.

26. oldal, A sátán kutyája

SDániel P>!

Magyarázat nélkül sokkal hatásosabb az eredmény.

175. oldal, A tőzsdeügynök titkára

– Gyanúsít valakit?
– Magamat gyanúsítom…
– Tessék?!
– …hogy túl gyorsan vonom le a következtetéseim.

291. oldal, A haditengerészeti szerződés

SDániel P>!

Legnehezebb a cél és értelem nélküli bűntetteket kideríteni.

293. oldal, A haditengerészeti szerződés

SDániel P>!

Szokatlan látvány volt a sok szomorú és megtört arc közt egy ilyen elszánt, határozott ábrázat. Mint a tűz a hóvihar kellős közepén.

199. oldal, A Gloria Scott

porcellan>!

Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy míg ön az én szerény eredményeimet túlzásba hajló elismeréssel szokta méltatni, saját képességeit rendre alábecsüli. Lehet, hogy maga nem egy áramforrás, de hogy vezeti az áramot az biztos.

Kiara P>!

De az én rendetlenségemnek van határa, és ha azt látom, hogy valaki a szeneskannában tartja a szivarjait, egy perzsa papucs orrában a dohányt, és rugós késsel a fa kandallópárkány kellős közepére kiszegezve a megválaszolatlan leveleit, szinte hibátlannak érzem magam.

205. oldal, A Musgrave-szertartás (Alexandra, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Sherlock Holmes

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás