Sherlock ​Holmes különleges esetei 51 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Sherlock Holmes mindig érdekes történetei közül Dr. Watson (Szersén Gyula) két novellát olvas fel. (A Berill diadém; A haldokló detektív esete) Klasszikus krimi, izgalmas bűnűgyi gondolatszövések.
A két történet leköti az olvasó figyelmét, várja a szálak kibogozását. Az íro nem hagy bennünket kétségek között a mű végére sem. A kész megoldást felvázolja, mintegy engedi, hogy egy nyomozó szemével lássunk.

“Régi vezérelvem az – mondta Holmes – ha minden lehetséges verzió lehetetlennek bizonyul, akkor ami marad – bármilyen valószinűtlennek tűnik is – az kell, hogy legyen az igazság.”

Tartalomjegyzék

>!
Geopen, Budapest, 2006
ISBN: 9789638672339 · Felolvasta: Szersén Gyula
>!
Opus, Pécs, 2004
302 oldal · ISBN: 9799637080035 · Fordította: Cserna György

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Hoacin
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

„Hogyan definiálná a "groteszk” szót?" kérdezi Sherlock Holmes Watsontól már kapásból az első oldalon. Nos, azt hiszem, ezzel a kifejezéssel tökéletesen csokorba lehetne kötni ezeket a novellákat. Ha nem is mindben, de a nagyrészükben ott a groteszk vonás – és milyen véletlen, pont ez a kedvenc Holmes kötetem. :)

Annak ellenére is kedvenc, hogy bár a kiadás szépséges, a fordítás már hagy némi kívánnivalót maga után. Eleve néha olyan szavakat adnak Holmes szájába, ami szerintem karakteridegen, Mrs. Hudson helyett az egyik történetben Mrs. Hansen szerepel, Sherlock pedig hol tegeződik, hol magázódik a bátyjával ugyanazon novellán belül. Ennél is zavaróbb, hogy az elírások is gyakoriak. Még az egyik címet is sikerült elrontani: „A haldokló detektív este”. A könyv hátlapján is így szerepel, látszólag senkinek nem tűnt fel, hogy ez eredetileg „esete”, és amúgy is délután játszódik.

Amit ennyi újraolvasás után észrevettem: az igazán galád figurák mindig szinte megnyerő külsejűek, ámde vagy a rosszindulatú szájuk, netán a kemény tekintetük, esetleg a ravaszkás arcuk beszédesen árulkodik alattomos jellemükről. Az adott rejtély pedig mindig a legsötétebb, legzavarosabb, amihez képest eltörpülnek a korábbiak. :)

Kedvenc novellám Az ördög lába. Hangulatilag A sátán kutyájára hajaz ejj, ezek a gonoszok, meg az ő kapcsolt részeik, ugyanolyan baljós a közeg, hasonlóan dermesztőek a történések. Ámde nem tapogatózunk sokáig sötétben, mert Holmes szó szerint egy lámpával érkezik, és racionálisan megvilágít mindent ;)

Másik kedvenc A vérbükkös kúria. A légkör sejtelmesen nyomasztó, a groteszk események egyre szaporodnak. Mit tennél, ha munkaadóid érthetetlen módon ragaszkodnának hozzá, hogy levágd a hajad… majd a számodra kijelölt szobában véletlenül ugyanolyan levágott hajfonatot találnál egy elzárt szekrény mélyén? 1, Összecsomagolsz, és azonnal hazautazol. 2, Vidáman, a két fonatot lóbálva lépsz közéjük, hogy a kettőből már kijönne egy komplett paróka. 3, Segítségül hívod Sherlock Holmes-t. :)

A berill diadém a többihez képest elég szelíd történet. Ebben számomra az a groteszk, hogy rábízzák ügyfelünkre a „birodalom legértékesebb közkincsét”, a felbecsülhetetlen értékű diadémot. Ő meg csak úgy sétálgat vele, majd egy bárki által könnyen kinyitható széfbe teszi. Szürreális. Megbízói lelkére kötik, hogyha csak megkarcolódik is, az egyenlő az ékszer tökéletes megsemmisülésével. Ehhez képest spoiler

A sok elírás sem vont le a történetek élvezhetőségéből. :)

>!
chhaya P
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

A hangoskönyvet hallgattam Szersén Gyula előadásában, és nagyon élveztem! Kiváló előadás, minden szereplőnek egyedi hangot kölcsönöz, fantasztikus színész. Az eredetileg a kötetben lévő 10 novella közül csak kettő, A berill diadém és A haldokló detektív esete lett „hangoskönyvesítve” – sajnos… hallgattam volna még.

>!
Geopen, Budapest, 2006
ISBN: 9789638672339 · Felolvasta: Szersén Gyula
>!
Marcsi P
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Nagyon tetszett!!! :) Imádom Watson-t és természetesen Holmes-ot is! Nagyon tetszett Szersén Gyula hangja.

>!
MisssBee
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Sajnáltam, hogy csak két kis novellácska volt benne, pláne, hogy az utóbbival, A haldokló detektív esetével valahol már találkoztam. Ennek ellenére persze mindkettő profi és nagyon élvezhető volt.

Emellett erőteljesen gondolkozom, hogy itt lenne az ideje újra elővenni a rég elfeledett Conan Doyle könyveket, vagy minimum belekezdeni a BBC-féle sorozatba :)

>!
Gabye
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Imádom Sherlock Holmest és a történeteit, csakúgy, mint Doktor Watsont..A csavaros gondolatmenetek mindig lenyűgöznek. A történettel itt sem volt bajom, viszont valahogy nem jött be Szersén Gyula előadása, pedig kedvelem a hangját. De itt, főleg a második történetben kimondottan idegesített..Szóval a történet 5* de az előadás miatt levontam a mű értékéből..Sajnálom.

>!
B_Panka
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Első hangoskönyvem, a kezdeti furcsaság ellenére sikeresen megküzdöttem vele. Mindkét novella első pár perce után újra kellett kezdenem, mert nem bírtam követni, ami egyrészt a számomra új műfajnak köszönhető, másrészt pedig egy kicsit gyorsnak éreztem a tempót.
Sajnálom, hogy csak két novellát hallgathatunk meg, viszont mindkettő nagyon szórakoztató. A haldokló detektívben Sherlock hangja engem egy idő után idegesített, maga a történet pedig kiszámítható volt. A Berill diadém viszont nagyon-nagyon jó, frappáns kis novella.
A leírt negatívumoktól eltekintve jól szórakoztam, folytatom a második részével.

>!
Geopen, Budapest, 2006
ISBN: 9789638672339 · Felolvasta: Szersén Gyula
>!
Reelka
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Ez az első Sherlock Holmes könyv, amit olvastam, de biztos nem az utolsó! :)

>!
Aurore
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Remélem, Szersén Gyula is annyira élvezte előadni, mint amennyire én élveztem hallgatni. Az a hanghordozás…! the ultimate Sherlock Holmes magyarul. ♥ (Majdnem olyan jó, mint Jeremy Brett.)

>!
Geopen, Budapest, 2006
ISBN: 9789638672339 · Felolvasta: Szersén Gyula
7 hozzászólás
>!
gyongy_agi92
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Hangoskönyvben hallgattam meg Szersén Gyula előadásában. Zseniális. Ha még fellelek valahol Sherlock Holmes sztorit ilyen formában, akkor biztos meg fogom hallgatni.

>!
benhargreeves
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes különleges esetei

Általában bizalmatlan vagyok a krimi novellákkal szemben – szerintem egy lebilincselő, furmányos bűntényt inkább egy regényben érdemes életre kelteni –, ám Sir Arthur Conan Doyle ez alkalommal is sikerrel vette az akadályokat. Ugyan nem találtam mindegyik történetet kellőképpen érdekesnek, de még rövid terjedelmük ellenére is elég dinamikusak, logikusan felépítettek és megfelelően kidolgozottak voltak. Az író kreativitását dicséri, hogy még 20 oldalban is képes elmesélni egy esetet úgy, hogy az felkeltse, valamint fenntartsa az olvasóközönség figyelmét. Viszont azt hozzá kell tennem, hogy a kiadás egy rakás trágya… Először is, a fordítás (jobb szó híján) kicsit fura: olyan szavak hagyják el a jó öreg Sherlock Holmes száját, melyek egyáltalán nem illenek a tanácsadó detektív karakteréhez. S természetesen emiatt Watson doktor elbeszélői stílusa is idegennek tűnt egy-két alkalommal. Ezen kívül a könyvben megszámlálhatatlan gépelési és helyesírási hiba éktelenkedik. Egyes szavakból hiányoznak a betűk, egybeírandó kifejezéseket különírva tüntetnek fel – vagy épp fordítva –, illetve rossz neveket használnak. Még most sem értem, Mrs. Hudsonból hogyan lett Mrs. Hansen, ha jól emlékszem – vagy valami ilyesmi. Oké, hogy a kiadás már 15 éves, na de akkor is, ilyen baklövéseket elkövetni valószínűleg már akkor is ciki volt.

>!
Opus, Pécs, 2004
302 oldal · ISBN: 9799637080035 · Fordította: Cserna György

Népszerű idézetek

>!
Kóczán_Krisztián

Régi vezérelvem az – mondta Holmes – ha minden lehetséges verzió lehetetlennek bizonyul, akkor ami marad – bármilyen valószínűtlennek tűnik is – az kell, hogy legyen az igazság.

38:40


Hasonló könyvek címkék alapján

G. K. Chesterton: Brown atya botránya
Agatha Christie: Miss Marple mesél
Agatha Christie: Parker Pyne esetei
Agatha Christie: Az Álmok Háza
Agatha Christie: No. 16
Agatha Christie: Novellák
Agatha Christie: Poirot-történetek
Holden Rose: Nita, Gil és én
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Edgar Allan Poe: Elbeszélések