81. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Sherlock ​Holmes kalandjai (Sherlock Holmes történetei 3.) 422 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Botrány Csehországban (Takácsy Gizella) – Az eltűnt vőlegény (Nikowitz Oszkár) – A Rőt Liga (Nikowitz Oszkár) – A Boscombe-völgyi rejtély (Nikowitz Oszkár) – Az öt narancsmag (Nikowitz Oszkár) – A ferde szájú (Nikowitz Oszkár) – A kék karbunkulus (Takácsy Gizella) – A pettyes pánt (Takácsy Gizella) – A mérnök hüvelykujja (Boronkay Zsuzsa) – Az eltűnt menyasszony (Nikowitz Oszkár) – A berillköves diadém (Boronkay Zsuzsa) – A Vérbükkös tanya (Boronkay Zsuzsa)

Eredeti megjelenés éve: 1892

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2016
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973645
>!
Szukits, Szeged, 2013
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972945 · Fordította: Szolga Emese
>!
Teuro, Budapest, 2002
216 oldal · ISBN: 9638628413 · Fordította: Cserna György

1 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Sherlock Holmes

466 tag · 537 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 14., 22:20 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson

Helyszínek népszerűség szerint

Winchester


Kedvencelte 57

Most olvassa 35

Várólistára tette 184

Kívánságlistára tette 149


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

A Sherlock Holmes történetek Conan-Doyle által kitalált kerete, hogy Watson doktor számol be az eseményekről és örökíti meg a cselekményeket, a mai olvasó számára is könnyen emészthetővé teszi a nagy detektív, minden krimi nyomozói archetipusának hőse kalandjait. S bár a szerző állítólag nem kedvelte a maga teremtette hőst és világát, számomra kellemes kikapcsolódást és jó szórakozást nyújtott a hétvégén miközben a szikrázó napsütésben csodálhattam a Balaton hidegkék, épp, hogy kicsit fodrózódó víztükrét.

Timcsibaba77>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Érdekes, és magával ragadó igazi kikapcsolódást nyújtott ez a voltaképp nekem novellás gyűjtemény, hálás köszönet örökzöld írásaiért Sir Arthur Conan Doyl-nak. Kedvenceim, habár megvallom töredelmesen láttam már filmen is nagy java részét, mégis szinte újszerű ismétlődő élményben volt részem, mert lássuk be, az olvasás mégiscsak az olvasó fantáziájára van bízva, számomra tetszetősek a következő kis memoárok voltak : A ferde szájú, A mérnök hüvelykujja, Az eltűnt menyasszony, A Vérbükkös tanya, és a Vörös Liga.
Nem tudom, ki hogy van vele, szerintem Sherlock Holmes történeteit egyénenként egyedi vonásaival különbözőképpen éljük meg. Számomra csodálatos, és döbbenetes, hogy 2016-ban is lebilincselő és értékes olvasmány lehet, habár maga az író már majd száz éve halott.
Nekem igazi kis novellafüzér volt, amit bárhol bármikor elő tud venni az ember, ha rátör az unalom, vagy egyszerűen szeretne egy kicsit kikapcsolni a hétköznapokból.

pannik P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

A híres-hírhedt Sherlock Holmes, végre megismerkedtünk olvasás útján is egymással.
Meglepően röviden, tömören vannak megírva az egyes esetek (egy Agatha Christie könyvhöz képest) de ez semmit nem von le az értékükből, sőt.
Némelyik történet nagyon izgalmas volt, tetszett és lebilincselően fordulatos volt. Némelyik viszont nagyon kiszámítható volt és szinte megmosolyogtatott a körítés a zseniális elme magasztalásáról, mikor szinte azonnal lehetett tudni a megoldást az érintett elbeszélése alapján.

Na de összességében jó kis történetek ezek, érdekesek, izgalmasak. Biztosan fogok még olvasni Sherlock barátunk brillírozásaiból.

eme P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Nos, kérem, töredelmesen be kell vallanom, hogy bár vannak kivételes esetek (ritkák, mint a fehér holló), mikor a nagy Sherlock Holmes eszén is túljár az asszonyi furfang (hősünk gavallérosan el is ismeri, hogy egy nő megérzései többet érhetnek, mint egy analitikus gondolkodó következtetései), nos, az én furfangom kevésnek bizonyult ahhoz, hogy felvehessem a versenyt a nyomozás nagymesterével.
Ez a – Watson szavaival – lelke mélyén bohém természetű úriember, aki mélyen megvet minden társadalmi szokást és kötöttséget, aki krónikás-elbeszélő barátjával mindent kedvel, ami nem szokványos, ami kiemelkedik a hétköznapok szürke egyhangúságából (hogy stílusosan szürke szófordulatokkal éljek én is), lelkesen keresi az elmét nem mindennapi módon megdolgoztató eseteket. És érdekes módon, bár a nehezen megfejthető rejtélyekre vadászik, ezt legtöbbször inkább triviálisnak tűnő esetekben leli fel – jellegtelen, közönséges bűnügyekben, hiszen ez az igazi kihívás, az igazi fejtörés: a tucatarcok azonosítása, a tucatbűntények feltárása és kibogozása.
Ezért a Watson által lelkesen lejegyzett és kis novellákká kerekített apró esetek elsősorban apró-cseprő ügyeknek látszanak: szerelmek, féltékenységek, ékszerek, családi örökségek, perpatvarok körül forognak. Forognak, de még hogy!
Holmes és Watson párosa remekül egészíti ki egymást, és gondoskodik arról, hogy az olvasó ne unatkozzon. Előbbi szolgáltatja a történetet, a rejtélyt, a megoldást, fenntartja a figyelmet, párbajra hívja az elmét, utóbbi pedig vigyáz arra, hogy mindez szép, kerek történetté csíszolódjon, élettel telítődjön. Neki köszönhetjük Holmes (és a többi karakter) alakjának emberi dimenzióját, hisz egyébként csak logikai levezetés, a tények ok-okozati útvonal mentén történő elrendezése lenne a történet. Mint megtudjuk, szegény Watsont elbeszélései miatt a szenzációhajhászás vádjával illették – Holmes azonban megfejti ezt a rejtélyt is: az írói ambíció lehet az oka mindennek: hogy helyenként túl sok színt, életet próbált a tények mögé csempészni ahelyett, hogy a dolgok egyedüli lényegére, az októl az okozathoz vezető út nyomon követésére szorítkozna.
Én speciel örültem annak, hogy Watson nem száraz krónikát és rendőrségi bűnügyi jelentést írt, hanem az olvasóra is gondolt, sőt magára az elbeszélésre, az írásra is reflektál, néhol humortól vagy iróniától sem mentes passzusokban. Nem mondom, itt-ott lett volna még mit csíszolgatni, de ez nem csak Watson hibája – nem tehet róla, hogy néha a szürkének tűnő eset tényleg szürkének bizonyul. A picit laposabb történetek mellett azonban igazi drágakövek, például szokatlan és páratlan kék karbunkulusok is felbukkantak, melyek értéke vitathatatlan, úgyhogy összességében jól szórakoztam.

2 hozzászólás
Hoacin >!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Mintha csak magam is ott lennék a századvégi miliőben, a furcsa rejtélyekhez tökéletesen passzoló ködös utcákon, sötét viktoriánus szobákban, vérbükkös vidékeken. Sherlock Holmes hol facér lovászlegénnyé, hol nonkonformista lelkésszé, netán épp csavargóvá vagy szenilis trotlivá vedlik át a nyomozás során, de ha mályvaszínű-, netán kék háziköntösében heverészik otthon, akkor is rendszerint zseniálisan kitalálja a megfejtést. Watson és Lestrade ezúttal is hálás közönség, akik a 897. alkalommal is ugyanúgy meglepődnek a már ismert következtetési módszereken, és mélységes csodálkozással fogadják a logikus megoldásokat. (Én nemkülönben. :D)
Holmes most is csupa talányos rejtélyben angazsálja magát, amelyekben hol vőlegény tűnik el, hol menyasszony, hol mesés drágakövek, továbbá előkerülnek félelmetes narancsmagok, baljóslatú K betűk, és egy ijesztő pettyes pánt. Szerepet kap az asszonyi furfang és a női megérzések, bájos hölgyek és vadóc ördögfiókák, egy rejtélyt megoldó nedves szivacs, egy kiérdemesült tökfödő, karácsonyi liba. pávián, de még hidraulikus présgép is. Járunk több nyomasztó és lepukkant kúriában, ópiumbarlangban, földalatti járatokban, és a hátborzongató bűntények belülről zárt szobájában is.
A novellákból kiderül, mi mindenre jó a konfliskocsisok barátsága, hogy hogyan rendez Holmes spektákulumot, hogy ki az a szemrevaló portéka, aki még őt is elbűvöli kicsit, hogy mekkora a kabátujjak és a pofaszakáll jelentősége, hogy miért volt tele dugig vörös hajú emberekkel a Fleet Street, hogy milyen egy igazán lidérces virrasztás, hogy egy kis trafikálás revideálhatja az álláspontot, és hogy detektívünknek jókedvében szokása volt, hogy jobbra-balra tekereg a székében, és közben kajánul kuncog. :D
Nos, erre több kiváló alkalma is nyílik, dacára annak, hogy ezen novellák tartalmazzák az így jellemzett ügyeket: „Ennél ostobább helyzetben talán még sose voltam.”, „egyetlen esetünk sem volt még ilyen bizarr”, „egyike lesz a legsajátságosabb eseteimnek”, „aligha tudnék kiválasztani még egy olyan hátborzongatón különös esetet…”.
Néhány jó tanács: ha felbecsülhetetlen értékű kincset kaptunk megőrzésre, lehetőleg ne kürtöljük tele a hírrel a háztartást. Midőn új munkáltatónk első kérései közt hajunk levágása szerepel, minimum gyanakodjunk. Továbbá nem biztos, hogy jó ötlet olyan szobában aludni, ahol nemrég rejtélyes körülmények közt halálozott el valaki. Ez majdnem olyan veszélyes, mint gyümölcsmagokat kapni postán.
Megunhatatlan. :)

„- Már ismerem ezeket a tüneteketmondta Holmes, és cigarettáját a tűzbe dobta.Az ingamozgás a járdán mindig delikát szívügyet jelent. A hölgy tanácsot szeretne kérni, de nem biztos benne, el szabad-e mondania ilyen kényes ügyet. De tehetünk még további finom distinkciókat is. Ha egy hölgyet komoly sérelem ér a férfi részéről, már elmarad az ingamozgás, és ehhez a szimptómához párosul rendszerint az én csengődrótom szakadása.”

MonikaR>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

„Régi mottóm, hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.”

Nos, Sherlock mottója nagyon jó tanács is egyben. Ezzel a mondattal vezérelve sikerült letennem egy vizsgát és biztos, hogy többször is alkalmazni fogom.

Már az első novella elolvasása után, felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem olvastam el már előbb a könyvet, hisz régebben nagyon szerettem nézni a sorozatot. Gondolom, hogy attól féltem, hogy már előre tudni fogom a válaszokat, hogy a sorozat elspoilerozza a könyvet. Viszont, ez szerencsére nem így történt. Minden egyes novella új volt számomra.

Régebben, nem szerettem a novellákat, úgy gondoltam egy novellás kötetre, hogy összecsapott, befejezetlen, személytelen és különálló történeteket tartalmaz. Viszont, most beláttam, hogy ez egyáltalán nem igaz. Nagyon is tetszett a tény, hogy egy bűntény és a nyomozás levezetése nem lett elhúzva 300 oldalon át, hanem hipp hopp meglett. Persze, egy novella mindent tartalmazott ami fontos, csak a szereplők személyes élete volt kihagyva. Úgy értem, szorosan a nyomozás köré lettek szőve a történetek. Tökéletes.

Ami magát a novellák tartalmát illeti, csak az egyikre van kifogásom, „Az öt narancsmag”-ra. Szerintem, itt Sherlock a legrosszabb formáját hozta, hisz olyasmit nem látott előre, amit szerintem a legtöbb olvasó előrelátott. Ezért, kicsit nehezteltem rá.
A többi novella kifogástalan volt. Az utolsó nagyon könnyen megfejthető volt, viszont nagyon érdekes volt, úgyhogy ez nem nagyon vett vissza az élményből.

A könyv borítója nagyon tetszik. Örülök, hogy a Benedict Cumberbatch-os van meg. Az ő különös kinézete pont megfelel a szerepre.

>!
Szukits, Szeged, 2016
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973645
encus625 P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Az Egri Könyvklub 2017. szeptemberi eseményére kerestem magamnak olvasnivalót az 1001-es listáról. Sherlock Holmes nyomozásiról eddig keveset olvastam, így ezt választottam ki.
Meglepően tetszett, valamiért azt hittem, hogy nehezebb lesz olvasni. „Watson” jól és gördülékenyen fogalmazza meg társa eseteit. Olvastam már arról, hogy Agatha Christie Hastings figurájának alapja Watson volt és ez tényleg érzékelhető, de Poirot-ban is találunk holmes-i tulajdonságokat. Ezek felfedezése külön öröm volt számomra.
Ugyanakkor ezek nem igazi krimik az én felfogásom szerint, eltűnések, rejtélyes esetek, elveszett dolgok körül nyomoz, nem pedig gyilkosok után. Na jó, van kivétel is :)
Sok esetben rájöttem a megoldásra. Először persze kihúztam magam ezek miatt, aztán a sokadik ilyen után már rájöttem, hogy ezek ilyen egyszerű kis esetek.
Nem leszek Sherlock-fan, maradok Miss Marple és Poirot mellett, de azért ezek sem voltak rossz történetek!

>!
Ifjúsági, Budapest, 1987
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630183625 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella
AniTiger P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Watson 12 különféle 1882 – 1891 közötti esetet mesél el novellákba csomagolva. Nagyon változatos a felhozatal, mert több nagyon jó történettel is találkoztam, de akadtak elég unalmasak. Sajnos az unalmasabb sztorik után elment a kedvem a könyvtől, de azért vissza-visszatértem Holmes-hoz. (A kíváncsiság, ugyebár…)

Kedvenc novella: A ferde szájú
Abszolút legunalmasabb novella: Az öt narancsmag

A könyvre adott pontszám összértékelés: 6 db 5 csillagos, 3 db 4 csillagos és 3 db 3 csillagos történetbe futottam bele és az a pár unalmas lerontotta az összpontszámot is.
Ettől függetlenül ajánlom ezeket a szösszeneteket, mert a legtöbbjük humoros és/vagy zseniális ötleten alapul!

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/10/ac-doyle-sh…

Sisyll>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Novellákat általában úgy olvasok, hogy beosztom őket egy-egy napra (kisebb-nagyobb kihagyásokkal). A jó novella jó élményekkel jár és így megvan a mindennapi betevő még akkor is, ha nem tudok hosszabb olvasmányt a kezembe venni.
Sherlock és Watson kalandjai kitűnő esti meditációt nyújtottak. Világ ki, Baker street be.
Doyle nagy mágus, mert a röpke oldalak alatt is elérte, hogy láthatatlan harmadik személyként kövessem végig a történéseket.
Sherlock zseniális, Watson elmesélése pedig ad egy pluszt hozzá.
Az sem különösebben zavart, hogy a novellák egy részét már ismertem a Cumberbatch-féle sorozatból, illetve rövidített angol nyelvű kötetekből, mert teljesen újra tudtam élni és izgulni a kalandokat. Ahogy sejtettem nem csak a sorozat és filmek, amik függőséget okoznak, hanem Doyle irodalma is. Még kezdő vagyok Sherlock könyvek és novellák terén, de ez a kapcsolat hamarosan magasabb szintekre fog lépni úgy érzem.

>!
Ifjúsági, Budapest, 1987
242 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630183625 · Fordította: Boronkay Zsuzsa, Nikowitz Oszkár, Takácsy Gizella
2 hozzászólás
Kiss_Csillag_Mackólány P>!
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Szerettem nagyon A sátán kutyáját, ezért is mertem belevágni. Nem utolsósorban a novellák is sokat nyomtak a latba, mert rövidségük által kényelmesen beleférnek két olvasás közé, vagy pedig kiválóak arra, hogy két munka között „titokban” is gyorsan lel lehessen olvasni őket.
Különösen tetszett, hogy a soron következő novella majdnem mindig visszautal az előzőre, így kicsit olyan, mintha egybefüggő lenne az egész.
Holmes és Watson történeteinek filmváltozatait is szeretem, de azt sose vettem még észre, hogy Holmes gondolkodás közben összeilleszti az ujjai hegyét.


Népszerű idézetek

psn>!

Régi mottóm, hogy ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.

A berillköves diadém

1 hozzászólás
balagesh IP>!

– Nem mindennapi ügyről van szó.
– Hozzám nem is szoktak olyanokkal fordulni. Én már afféle legfelsőbb fellebbviteli fórum vagyok.

Az öt narancsmag

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
psn>!

Egész életem egyetlen erőfeszítés, hogy meneküljek a puszta létezés gyötrelme elől. Ezek a kis feladványok segítenek némiképp.

A Rőt Liga

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
psn>!

– Maga is lát mindent, Watson, csak éppen nem figyeli meg. Ugye világos a kettő közti különbség?

Botrány Csehországban

Frank_Spielmann I>!

Nekem elhiheti: semmi sem olyan természetellenes, mint a hétköznapi események.

Az eltűnt vőlegény

36 hozzászólás
psn>!

Az ember az agynak nevezett kis kupolaszobáját igyekezzék olyan bútordarabokkal megrakni, amelyeket valószínűleg használni is fog, a többit pedig tartsa csak a könyvespolcán, ahonnan leemelheti, ha szükség van rá.

Az öt narancsmag

1 hozzászólás
Andrew_N_Bagman P>!

A szerelmünknek nem tudunk parancsolni, de a cselekedeteinknek igen.

vvn_e>!

A bűn megszokott dolog, de a logika ritka jószág.

A Vérbükkös tanya

psn>!

Annak, aki a művészetet önmagáért kedveli, sokszor a legkevésbé fontos vagy legszerényebb művészi megnyilatkozások szerzik a legnagyobb örömet…

223. oldal XII. A vérbükkös tanya

1 hozzászólás
Anna_Casea>!

Nincs még egy olyan félrevezető dolog, mint egy kézenfekvő tény.

IV. A Boscombe-völgyi rejtély


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Poirot nyomoz
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Agatha Christie: Gyilkosság méretre
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a boszorkányszombat
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság