Sherlock ​Holmes emlékiratai (Sherlock Holmes történetei 4.) 134 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Kockás ​utazósapka, kurta szárú angol pipa és a nyeles nagyító – ezek az utolérhetetlen Sherlock Holmes, minden idők legnagyobb detektívjének örök kellékei, no meg az elmaradhatatlan Dr. Watson, Holme hűséges barátja, jobbkeze, krónikaírója. Doyle, maga is kalandos pályát futott be. 1859-ben született Edinburghban, ugyanott végezte egyetemi tanulmányait, az orvoskaron. Jólértesültek szerint egyik egyetemi professzorának diagnosztikai módszereiből merített ihletet Sherlock Holmes alakjának és nyomozási szisztémájának megteremtéséhez. Conan Doyle orvosként kezdte pályafutását, és mert kezdetben gyéren szállingóztak southsea-i rendelőjébe a páciensek, üres óráiban írogatott. Szenvedélyesen pártjára kelt mindazoknak, akiket szerinte ártatlanul ítéltek el; sportolt; műkedvelő módra detektívkedett; katonaorvos volt a búr háborúban; de volt prédikátor, sőt misszionárius is. Nevét azonban Sherlock Holmes közvetítésével ismerte meg a világ; a mesebeli Sherlock Holmes rezidenciáját, a Baker… (tovább)

Eredeti mű: Arthur Conan Doyle: The Memoirs of Sherlock Holmes

Eredeti megjelenés éve: 1894

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973942 · Fordította: Bujtor Bianka, D. Wallaszky Teodóra, Harkai Anita, Kolep János, Rocsik Zoltán, Szolga Emese, Telegdi Tamás, Varga Zoltán
>!
Szukits, Szeged, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973249 · Fordította: Bujtor Bianka, D. Wallaszky Teodóra, Harkai Anita, Kolep János, Rocsik Zoltán, Szolga Emese, Telegdi Tamás, Varga Zoltán
>!
Kriterion, Bukarest, 1976
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630705028 · Fordította: Katona Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes


Kedvencelte 15

Most olvassa 8

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

>!
Navi
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Mivel Holmes mégiscsak Holmes, így 5 csillagnál kevesebbet nem adhatok (többet pedig nem lehet :) ). Jó volt újra elolvasnom azokat a történeteket, amiket régen filmen láttam vagy másik kötetben olvastam. Holmes zsenialitása abban rejlik, hogy megjegyez minden apró-cseprő dolgot, amikről később kiderül, hogy döntő jelentőségű. Az átlagember erre képtelen :) Azt hiszem, sűrűbben kellene találkoznom Sherlockkal :)

>!
Zimmermann_Zita
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Nagyon tetszett mindegyik novella. Ezt a kötetet olvasva még szembetűnőbb volt, hogy AC sokat merített Sherlock Holmes történeteiből (főleg A haditengerészeti szerződés esetében éreztem, hogy ezt már olvastam valahol, de AC izgalmasabb befejezést adott a történetnek). Agatha Christie történeteihez képest (hiába, nekem ő az etalon, önkéntelenül is hozzá hasonlítok minden krimit) kicsit borongósabb, sötétebb hangulatúak Sherlock Holmes kalandjai, de ez nem von le az értékükből, sőt. Kicsit talán kevesebb fogodzót kapunk a rejtély megfejtéséhez, már meg sem próbáltam kitalálni, ki lehet a tettes.

>!
AniTiger MP
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Eddig ezek tetszettek a legjobban az eddig olvasott Sherlock Holmes történetek közül, pedig igazán szárazabb történetek voltak, mint az előzőek. Politikai és összeesküvéses vonalon mozognak a történetek, persze hangsúlyosak a családtörténetek is.

Ezekben a sztorikban egy pörgő, lendületes és ravasz Sherlock Holmest ismerünk meg. Élvezet olvasni Watson elfogult, csodáló irományait – nehéz nem vele szeretni a különc nyomozót, aki a leglehetetlenebb pillanatokban bukkan fel a doktor életében és csalja el nyomozni.

Kedvenc novella: A Glória Scott (bár több nagyon jó is van a kötetben)
Leginkább nem tetszett: A görög tolmács

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/11/ac-doyle-sh…

>!
anesz P
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Agatha Christie-hez szocializálódott agyamnak kicsit túl egyszerűek és szimplák voltak ezek a novellák. Persze az is gond, hogy nem mindig viszi végig logikusan az eseményeket az író, sokszor maga a bűnöző fedi fel az események sorrendjét. Egyszerre nem jó túl sokat olvasni belőle, mert besokall az ember.
A pozitívuma a könyvnek kétségkívül a nyomozó és a segédjének a megteremtése, ami végigvonul a krimiirodalomban. A jelleme feledhetetlen Sherlocknak, amit a sok adaptáció is mutat.

>!
Gabye
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Holmes nekem igazi jolly joker figura. Bárhol, bármikor képes elvarázsolni és magával ragadni- talán mondhatom h kabátkönyv (by Amadea). Imádom sziporkázó stílusát és a meghökkentő, mégis olyan nyilvánvalóan egyszerűnek tűnő következtetéseit. És Watson doktor-t is szeretem a maga földhöz ragadt gondolkodásával. A gond mingid csak az, hogy megint vége van :-)

>!
klaratakacs +SP
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Tudom, hogy Sherlock Holmes, nagyon régi könyv és klasszikus, de nekem akkor sem tetszettek a novellák. Valahogy hiányérzetem volt a részletek, történet iránt. Annyit láttam, hogy van egy nagy probléma, Sherlock kétszer szív a pipáján aztán megoldja, pikk-pakk. A mesélős része hiányzott közben.
Pedig a történetek jók voltak, némelyikre még emlékeztem is filmes feldolgozásból, Az utolsó esetet pedig többféle módon is láttam. Érdekes problémák mind, nekem A sárga arc volt a legkedvesebb közülük, talán mert a legemberibb történet volt, ami mai napig megeshet.

>!
Nuwiel SP
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Hiánypótló volt ez a kötet nekem, egyrészt kellett a polcra, másrészt még nem olvastam, és nem is láttam megfilmesítve ezeket a történeteket. Kedvenc nyomozóm ezúttal is sokszor megvillantja zsenijét, kellően változatos esetek ügyében nyomozva, habár a végén emberére akad.

>!
Lynn
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Sherlock Holmes egy bűvész, zseni, tökéletes nyomozó. Ilyen kevésből ennyi mindent kikövetkeztetni! Kedvencem több is lett, leginkább „A Musgrave-szertartás” és „A görög tolmács”.
Talán, ha korunk rendőrsége is ennyire megszállott lenne
http://moly.hu/idezetek/511541,
sokkal hatékonyabb lenne a bűnüldözés…

>!
Alizee
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai

Kint hideg, őszi este van. Közeleg a hidegfront; a tél nyújtogatja már jeges ujjait, az időjósok fagyot emlegetnek. Idebent a meleg szobában kellemes félhomály…Mikor máskor lenne fogékonyabb az ember lánya egy jó Sherlock Holmes-kötetre, ha nem ebben az időben? A barátságtalan sötétbe könnyebb mindenféle gonosz ármányt beleképzelni, s a kislámpa tompa fénye, és egy meleg pléd adta biztonság érzetébe ringatva magam olvasom, mit olvasom, együtt nyomozok Holmes-szal és Watsonnal, hogy felgöngyölítsük a rejtélyes eseteket. Szerencsére mivel közel az összes novellát olvastam még valamikor tinikoromban, ezért az utolsó történet nem okozott szívszélhűdést, sokkot… :)


Népszerű idézetek

>!
Véda MP

Sherlock Holmes nem tartozott azok közé az emberek közé, akik a testgyakorlást pusztán a testgyakorlás kedvéért végzik.

31. oldal, A sárga arc

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
5 hozzászólás
>!
psn

– Fölösleges nyugtalankodni – mondtam. – Az ő őrültségeiben mindig van rendszer.
– Mások azt mondják, hogy az ő rendszerében nincs más, csak őrültség – morogta a felügyelő.

A reigate-i urak

>!
psn

– Watson, ha valaha észreveszi, hogy túlontúl biztos vagyok a képességeimben, vagy hogy lusta vagyok egy ügyet kellő alapossággal végiggondolni, legyen szíves, súgjon ennyit a fülembe: „Norbury.” Nagyon hálás leszek magának.

A sárga arc

>!
Briszéisz

Azt is mindig úgy éreztem, hogy a pisztolylövészet egyértelműen szabadtéri foglalatosság, és amikor Holmes egyszer rosszkedvében leült a karosszékébe, fogta a gyorstüzelő pisztolyát és száz dumdum golyót, és a szemközti falra golyónyomokkal írta föl hazafias buzgalmában a királynő nevének kezdőbetűit, meg kellett állapítanom, hogy sem a szoba látványa, sem a szoba légköre nem lett tőle kellemesebb.

A Musgrave-szertartás

>!
Véda MP

Hajdani szeretteink kísértete még a kísértetek közt is a legveszedelmesebb.

74. oldal, A Gloria Scott

>!
Taknyos

De az én rendetlenségemnek van határa, és ha azt látom, hogy valaki a szeneskannában tartja a szivarjait, egy perzsa papucs orrában a dohányát, és rugós késsel a fa kandallópárkány kellős közepére kiszegezve a megválaszolatlan leveleit, szinte hibátlannak érzem magam.

>!
Lynn

Itt szeretett heverészni a város kellős közepén, ötmillió ember közt, kutató csápjait kibocsátva, indulásra készen a legkisebb megoldatlan bűnügy hírére vagy akár csak gyanújára.

176. oldal, A bentlakó beteg (Európa könyvkiadó)

>!
Papusz SP

– Kedves Watson – mondta –, sohasem értettem azokat, akik a szerénységet erénynek tartják. A módszeresen gondolkozó embernek mindent úgy kell látnia, amilyen, és ha valaki lebecsüli magát, éppen úgy téved, mint aki túlbecsüli.

A görög tolmács

3 hozzászólás
>!
FontolvaHaladó

Megkerülte a heverőt, odament a nyitott ablakhoz, megemelte egy moharózsa lehajló ágát, lenézett erre a csodálatos vörös és zöld színfoltra. Ez még az én számomra is újdonság volt, hiszen még sohasem tapasztalhattam, hogy érdeklik a természet szépségei.
– A vallás az a terület, ahol a következtetések a legfontosabbak – mondta, és nekidőlt az ablaktáblának. – A gondolkozó ember akár tudománnyá is emelheti. A gondviselés jóságának legszebb bizonyítéka szerintem a virág. Minden más, a képességeink, a vágyaink, a betevő falatunk elengedhetetlenül szükségesek az életünkhöz. De ez a rózsa ráadás. A színe, a szaga megszépíti az életet, bár nélküle is élnénk. És az ilyen ráadást csak a jóság biztosítja számunkra. Újra csak azt mondhatom, hogy reményt meríthetünk ezekből a virágokból.

A haditengerészeti szerződés

>!
balagesh P

Ha a nyomozás csak abból állna, hogy az ember ül a karosszékében és gondolkozik, a bátyám volna minden idők legnagyobb nyomozója. […] Sokszor fordultam hozzá az ügyeimben, és a feltevései mindig helytállónak bizonyultak. De teljességgel képtelen elvégezni azokat a gyakorlati tennivalókat, amelyek nélkül nem lehet bíró vagy esküdtszék elé vinni az ügyet.

A görög tolmács


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
M. C. Beaton: Hamish Macbeth és a kannibál homárok
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a parázna lódoktor
Ian Rankin: Sötét jelen
David Mitchell: Felhőatlasz
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Frederick Forsyth: A Sakál napja
Agatha Christie: Az alibi