Kisvárosi ​lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek 8 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Kisvárosi lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek

Sir Arthur Conan Doyle – a Sherlock Holmes históriák világhírű és mára klasszikussá vált írója – misztikus bűnügyi novelláinak újabb gyűjteménye a nemrég megjelent „Rémálom szobája” című válogatás után, melyek közül a legtöbb most olvasható először magyar nyelven.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az Attraktor Kiadó bűnügyi-gótikus sorozata Attraktor

>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2017
178 oldal · ISBN: 9786155601408

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

modus_operandi>!
Arthur Conan Doyle: Kisvárosi lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek

Az SH-kötetek óta mindig izgalommal veszek kézbe újabb A.C. Doyle könyvet. Az egészben az a vicces, hogy minden kötetét élvez(t)em, még ezt is. Ismerve az „irodalmi életét” érthető, hogy ki akart bújni a Sherlock-éra árnyékából és ezek a novellák jó próbálkozások voltak. Egyesek különösen: A zsebórás férfi története, Az elveszett különvonat története, Kisvárosi lidércnyomás, A győztes lövés-en meg egyenesen halálra izgultam magam. Befigyel itt minden, ami szem szájnak ingere: rablóbanditák és útonállók a nyugati gyarmatokon a kor szokása szerint spoiler, kisebb részben angol vidéki nemesekkel teli amolyan „bezárt szoba” rejtélye. Az már csak pikantéria a sztorikban, hogy érdekes utalások vannak benne egy „közismert nyomozótól” íródott levelekre az esetekkel kapcsolatban.. szóval azért mégsem vált meg teljesen az ő híresneves nyomozójától. SH.

1 hozzászólás
Isley IP>!
Arthur Conan Doyle: Kisvárosi lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek

Ebben a kötetben kevesebb volt a misztikum és inkább a bűnügyre esett a hangsúly az első Conan Doyle kötethez képest. Maga a kötet kevésbé volt egyenletes a minőséget nézve, mert itt, ami jó volt, az nagyon jóra sikeredett (kiváltképp „A zsebórás férfi története” és "A győztes lövés"), míg némely kissé vontatott lett.

Mortii>!
Arthur Conan Doyle: Kisvárosi lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek

A Rémálom szobájához hasonlóan itt sem tudnék kimerítő értékelést írni a novellákról. A véleményem gyakorlatilag ugyan az: kiváló történetek!
Ahogy végig futok a címeken, csak azt tudom mondai: Ez de jó volt, ez is, ez is… stb. Ha valaki szereti az ilyen gyors, eseménydús novellákat, kötelező olvasmány. Teljes mértékben szórakoztató történetek, és ennél nem is akarnak többek lenni.

Voorhees>!
Arthur Conan Doyle: Kisvárosi lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek

Arthur Conan Doyle életművének hiánypótló kiadását kezdte meg az Attraktor kiadó pár évvel ezelőtt. A címadó Kisvárosi lidércnyomás korábban megjelent már a Delta vision kiadó Sejtelmes történetek elnevezésű antológiájában, de a többihez még nem volt szerencsém. Eléggé vegyes válogatás, egy-két erősebb, és több kevésbé átütő novellával.

Lambert művészúr visszavonulása: történet egy féltékeny férj bosszújáról. Nem tetszett, hogy Doyle túlságosan hatalmaskodónak ábrázolta a fő karaktert, aki, mivel vagyonos, bármit megtehet, és senki nem kéri számon. Feleségén is gyakorlatilag inkább uralkodik. Szomorú, ha ilyen volt a 19. századi angol arisztokrata férfi. A novellával a szerző különösebben nem mozgatta meg képzelőerejét. 3/5.

A zsebórás férfi története: elmés írás egy különös eltűnésről. Sherlock Holmes jellegű. 5/5.

Az elveszett különvonat története: az előzőhöz hasonló, inkább érdekes, semmint izgalmas írás. 5/5.

A bengáli tigris története: önmagában nem értékelhető töredék.

Kisvárosi lidércnyomás: kétségtelenül a kötet legerősebb darabja. Ennyi év elteltével is hatásosan borzongató. Rémálom egy alpesi kisvárosban, remekül adagolt feszültséggel. Öröm volt újra olvasni. 5/5.

A győztes lövés: kissé túlírt darab egy angol arisztokrata családot kihasználni akaró nekromantáról. A gond vele az, hogy túl van adagolva az arisztokrácia mindennapi élete és érzései, és kevés hangsúly helyeződik az izgalomra és a természetfelettire. A lezárása viszont rendben van. 4/5.

A bluemansdyke-i vízmosás: „vadnyugati történet” az ausztrál vadonból, inkább benyomásokból építkezik, nem sok teret hagy az izgalom kibontakozásának. 3/5.

Barátom, a gyilkos: az előző történet folytatását meséli el a túlélő. Jól kiábrázolja, hogy az ember mennyire be tudja csapni önmagát is azzal, ha egy hamis képet ápol. 4/5.

A Jackman szurdok lelkésze: a 19. századi ausztrál bányászok átverése. Nem tetszett, hogy az átveréshez a Bibliát használták fel, bár értem, miért. 3/5.

Szaszancs>!
Arthur Conan Doyle: Kisvárosi lidércnyomás és egyéb rejtelmes történetek

A kilenc novella kellemes kikapcsolódást nyújtott a számomra. Hosszuk miatt könnyen olvashatóak voltak, így hamar végeztem a kötettel. A legtöbb történet érdekesre sikerült. A kedvenceim egyértelműen:
Az elveszett különvonat története
Kisvárosi lidércnyomás
Barátom, a gyilkos
A hangulata megragadja az olvasót, párnak a befejezése pedig igazán meglepőre sikeredett.
Tudom ajánlani azoknak a személyeknek, akik szeretik a krimit vagy csak most kezdenek vele ismerkedni.


Népszerű idézetek

Voorhees>!

Vad, viharos éj volt, az éjszakai madarak és a prédára leső ragadozók éjjele. Egy különös éjszaka, amelyiken hét férfi állt ki a bluemansdyke-i vízmosásba, revolverrel a kezükben és az ördöggel a szívükben.

A bluemansdyke-i vízmosás, 115. oldal

Voorhees>!

Az egyik szirt csúcsán, úgy hatvanlábnyira a fejünk felett, egy magas, sötét alak állt, és úgy tűnt, visszabámul ránk a mélységbe. A Hold épp az orom mögé ért, az idegen hórihorgas, szögletes körvonala tisztán és élesen kirajzolódott az ezüstös fényességben. A magányos vándor hirtelen, néma megjelenésében volt valami kísérteties, amit csak fokozott a hely baljós természete.

A győztes lövés, 81. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Veress István (szerk.): Válogatott gyilkosságok
Kovács Nemere (szerk.): Áldozati báránycomb
Gimes Katalin (szerk.): A fagyöngyös gyilkosság
Kuczka Péter (szerk.): 22 detektívtörténet
Agave 100
Agatha Christie: A vád tanúja
Agatha Christie: A szárnyak szava
John Joseph Adams (szerk.): Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a végzetes kezdet
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa