Sherlock ​– The Casebook 9 csillagozás

Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

This ​book is my humble attempt to shine a light on the work of the best and wisest I have ever known. He has, I think it is safe to say, elevated the science of detection into an art form. Having been at his side during some of his most remarkable cases, it has fallen to me to bring his achievements to the attention of the wider public. He is, quite simply, the Mozart of criminal investigation. I would say more, but I am flattered and delighted to say that Sherlock Holmes himself has agreed to write a piece for the cover. John Watson

Don’t buy this book. The author has transformed what should have been a series of lectures into a gross and tasteless entertainment. The science of deduction is a branch of human achievement requiring serious analysis and yet here I find it lavishly illustrated, disfigured with humour and infested with gossip. Apparently, this kind of sensationalism is required to engage the interest of the reading public, but it is rather like working an… (tovább)

The Sherlock files címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
BBC Books, London, 2012
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781849904254

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

dontpanic P>!
Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

A Sherlock az a sorozat, amivel tökéletesen el lehetne adni semmitmondó, „ürügy” könyveket, albumokat is, mert a rajongók úgyis megvennék. Lehet, hogy adnak is el ilyeneket, nem tudom, de legalábbis „I don't understand” feliratú pólókat biztosan.

Ez a könyv szerencsére nem ilyen, hanem tartalmas, érdekes, vicces. A második évadig bezárólag minden részről külön vannak benne háttérinfók, a forgatásról, rendezői, színészi döntésekről stb. Emellett visszamegy a forráshoz is, a részek alapjául szolgáló, eredeti történetekről is ír. Egy kis kultúrtörténetet is kapunk: pl. régebbi, klasszikus feldolgozásokról és a híres/hírhedt sapka történetéről is szólnak fejezetek. (Én nem is tudtam, hogy Jeremy Brett mentális egészségét ennyire megviselte az, hogy tíz éven át játszotta Holmest! Eddig azt hittem, csak a rajongókat kergeti őrületbe a karakter.)

Ja, és persze jó ötlet volt, hogy betekintést nyerhetünk John jegyzeteibe, a vicces post-it-ekkel, fényképekkel, feljegyzésekkel. :)

Szóval rajongóknak jó kis kiadvány ez, megéri az árát. Bár persze, most már nem túl up-to-date, mivel a harmadik évad előtt készült.

(Hogy nekem mi tartott az elolvasásában több mint másfél évig, azt talán csak maga SH tudná kinyomozni…)

5 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

Az az igazság, hogy semmi igazán értelmeset nem tudok írni. Tökéletes könyv, remek képek, történetek. Igazi rajongóknak való csemege. :)(:
Haláliak a post-itek és az azokon lévő üzenetek. Nagyon jókat nevettem, igazán szórakoztató volt a könyv. :)(: Alig bírom megállni, hogy ne vigyem fel az összeset idézetként ^^

Ashtray_Heart>!
Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

Élvezetes olvasmány – mivel nekem az eredeti Doyle művekre utaló pluszinfók olyan sok újat nem mondtak (de párat azért igen), főleg Mark, Steven és Benedict nyilatkozatait bírtam, Sherlock és John egymásnak írt kis üzenetein meg hangosan nevettem a vonaton. : DDDDD

miriel>!
Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

Ez a könyv tömve van érdekességekkel, háttér információkkal és a sorozatra jellemző humorral. Bár sok újat nem tudott mondani, a könyv összeszedettsége és fanyar humora mindenképp megérdemli az öt csillagot. Jó volt az első két évad történéseit újraolvasni Sherlock bloggerének szemszögéből és egy kicsit jobban belelátni abba a barátságba, ami a két szereplőt összeköti. Ez a könyv egy profi munka és élvezet volt olvasni.

BrigiHudacsko I>!
Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

Nem tudom csillagozni ezt a könyvet, mert ugyan már hónapokkal ezelőtt előrendeltem, lestem a postás minden lépését, majd érkezés után a könyv minden egyes oldalát imádtam és jókat vigyorogtam rajta, azért ha a szívemre teszem a kezem, viszonylag jól tájékozott Sherlockkerként olyan őrülten sok újdonságot nem tartalmazott a számomra. Persze jó, hogy össze vannak gyűjtve az utalások az eredeti történetekre, de aki azokra (vagy legalábbis nagy részükre) nem jön rá, annak szerintem még jócskán kortyolnia kell a tiszta forrásból, illetve jók az interjúk is, de kb. ugyanezeket megtudhatjuk a DVD extrákból vagy a Sherlockologyról. És most őszintén, a poénok nagy részét is Messrs. Moffat és Gatiss generálták.

De! Ami miatt mindenképpen megérdemelné a könyv az 5 csillagot, az a gyönyörű kiállítása és a kiváló alapanyag okos felhasználása. A szövegeket az a Guy Adams írta, aki Sherlock honlapjáért és John blogjáért is felelős, és már ott is kiderült, hogy Mr. Adams remekül el tudja kapni a „fiúk” imaginárius civódásait.

Szóval valami ilyesmit tudnék mondani:

Fangirl satisfaction: 5*
Intellectual fangirl satisfaction: 3*
Best use of material at hand: 5*

4 hozzászólás
lilice>!
Arthur Conan Doyle – Guy Adams: Sherlock – The Casebook

Minden tetszett benne, de főleg az egymásnak írogatott post-it-eken dőltem, hatalmas! :)


Népszerű idézetek

Ashtray_Heart>!

(…) this hasn't stopped Benedict Cumberbatch becoming something of a sex symbol, despite the fact that his character sees love as nothing more than a chemical imbalance.
I was stopped on the street, he says and thanked on behalf of asexuals everywhere.

39. oldal

dontpanic P>!

Actor Jonathan Aris also found himself being shaved for his role as Anderson, the put-upon Medical Examiner, allegedly because a number of people who had seen the pilot assumed he must be a villain.

20. oldal

Röfipingvin P>!

Don't make people into heroes, John.
Heroes don't exist, and if they did I wouldn't be one of them.

/SH to JW/

pg 62

Röfipingvin P>!

The idea for Moriarty's grotesque (and yet thematically appropriate) ringtone actually came from Sue Vertue, who recalled hearing of a funeral when someone had forgotten to switch their phone to silent thereby subjecting the gatheres mourners to an ill-timed doe of Bee-Gees.

pg 104

Röfipingvin P>!

So Sherlock did his thing with the Memory Palace […].
__

It's a discipline I have spent years refining!

/SH to JW/

I might give it a try.
I'll start small maybe develop a Memory Bungalow.

/JW to SH/

pg 129

miriel>!

You're just jealous because I have fans. (S.H.)

I have fans. There's a whole Tumbrl blog dedicated to me. Run by Watson's Wenches. (J.W.)

Wenches? Plural? Are you sure? (S.H.)

121. oldal

Ashtray_Heart>!

Other detectives have cases, Sherlock Holmes has adventures and that's what matters.

6. oldal (by Steven Moffat)

Röfipingvin P>!

[about John Watson's character]
No, Sherlock doesn't need another brain. But he could benefit from an extra heart.

pg 50


Hasonló könyvek címkék alapján

Ewan McGregor – Charley Boorman: Long Way Down
Cecelia Ahern – Jake Arnott – Trudi Canavan – Jenny T. Colgan – Stella Duffy – Nick Harkaway – Joanne Harris – A. L. Kennedy: Doctor Who: Time Trips
Alexander McCall Smith: The No. 1 Ladies' Detective Agency
M. C. Beaton: Beating About the Bush
Alexander McCall Smith: The No. 1 Ladies' Detective Agency (Penguin Readers)
Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling
Philip Kerr: Berlin Noir
Lee Child: The Midnight Line
James Herbert: Others
Sophie Hannah: The Monogram Murders