Az ​elveszett világ (Challenger professzor 1.) 62 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Challenger tanár világa – ez volt az eredeti címe a Sherlock Holmes történetek világhírű szerzője, Sir Arthur Conan Doyle regényének, amelyből a nagysikerű TV sorozat, Az elveszett világ készült.
Az ősvilág szörnyetegei, a brontoszauruszok, és dinoszauruszok közé kerül a híres tudós, Challenger tanár, hogy olyan izgalmas eseményeket éljen át, amilyenekben embernek még nem volt része. Feltámad a letűnt földtörténeti múlt, hogy hátteréül szolgáljon egy pompás kalandsorozatnak.
A fantasztikus történet, amely tulajdonképpen két kisregényből áll – s melyet most egy kötetben nyújtunk át az Olvasónak – annak idején világsikert aratott, és minden kultúrnyelvre lefordították.

Csuripuri birodalmában címmel is megjelent

Eredeti megjelenés éve: 1912

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Egyetemes Regénytár

>!
Hermész Média, Budapest, 2015
110 oldal · ISBN: 9786155549472 · Fordította: Sárosi Bella
>!
Sensus, Budapest, 2003
274 oldal · ISBN: 9639375489 · Fordította: Sárosi Bella, Esty Jánosné
>!
Ciceró, Budapest, 1996
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635390750 · Fordította: Szentmiklósi Tamás

Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Az alapötlet a maga korában nemcsak egyedi, de kifejezetten forradalmi volt. Azóta rég lerágták ezt a csontot. A négytagú társaság karakterei remekül lettek megrajzolva. A történet egy ideig sokat ígérő, ám aztán hirtelen össze lett csapva. Mintha a szerző a kézirat leadásának napján döbbent volna rá, hogy ő tévedésből egy hónappal későbbi időpontot jelölt be a naptárban. Azért a lezárás méltó volt Sherlock Holmes szülőatyjához. Összességében azonban nem fog felejthetetlen élményként elraktározódni.

atomarcú >!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Alapvetően kellemes kalandregény, egy tizenévesnek tökéletes. Nem szépítget, emberek és állatok hullanak benne, mint a legyek. Helyenként érdekes elképzelései vannak a szerzőnek az őskori lényekről, de hát amikor ez a könyv íródott, sok mindent másképp gondoltak még. A párbeszédek olykor meglepően szellemesek. Persze a nyelvezet és az eszmeiség csöppet sem PC, Doyle mind a bennszülöttekről, mind a kevés női szereplőről sajátos stílusban emlékezik meg.
Ingyenessége miatt ez a poros, régies fordítás újra és újra visszatér, én mintavételezés után inkább javaslom a Roburban közölt, Békés András-féle magyar változatot.

Miyako71 P>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Az elveszett világ című történet végig nagyon szórakoztató volt. Challenger tanár szókimondó, keresetlen stílusa rögtön az első levelénél megfogott, onnantól kezdve jókat mosolyogtam a kedves megjegyzésein.
A történet maga nem egy nagy alkotás, bár az alapötlet tetszett. A kidolgozottság hagy némi kívánnivalót maga után, de ebben a terjedelemben ez nem is meglepő.
A könyvben megtalálható A méregöv című történet is – ennek köszönhető a másfél csillag levonás az értékelésben. Ez nettó marhaság, nehézkes stílusban, érdektelen körülírásokkal.

mamono P>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Azt kell mondanom, hogy teljesen más hangulatot keltett az emberben, mint amit a mai könyvek keltenek. Voltak benne történések, nem volt unalmas, de mégis érződött rajta, hogy egy másik világban íródott. De azt is el kell mondanom, hogy ennek ellenére rendkívül élveztem.
Talán az egyetlen momentum, ami nem tetszett – ezért az egy csillag levonás – a vége. A kedves barátnő meg az újságíró beszélgetése kicsit sok volt már nekem.
A könyv szerkezete is zseniális, hogy szinte végig levelekből ismerjük meg, E/1-ben. Nagyon egyedivé, és emlékezetessé tette számomra a könyvet.

ilu_milu>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Tanulság: a nőknek semmi nem jó. Nem értékelik, ha a lovagjuk megjárja értük a dinoszauruszok földjét, csak azért hogy elnyerjék a választottjuk szívét. Szemrebbenés nélkül tudnak nemet mondani, és egy semmitmondó kis mitugrászt választani. Ebben ne keressen senki logikát.

A_S1M0N P>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Nem emlékszem rá, hogy olvastam volna, de valami dereng… A sorozat viszont nagy kedvencem volt anno, a film annyira már nem, bár az sem volt rossz.

A történet rövid, talán többet is ki lehetett volna hozni belőle, főleg a felfedezéses részre gondolok, de így legalább hamar a végére lehet érni. A befejezés tetszett, végén az aprócska csattanóval… :D

johnjsherwood I>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Két nagyon old school történet, és bizonyos szempontból nem is lehetnének különbözőbbek. Az Elveszett világ ezerszer feldolgozott klasszikus, és az mondanám, négycsillagos, bár rövidebb és kevésbé kalandos, mint vártam, de tetszős. A Méregövezet egészen más stílus, bizonyos szempontból még cselekményesebb is (a karakterek sokkal aktívabban reflektálnak az eseményekre, az Elveszett világban inkább csak részt vesznek bennük), viszont annyira ambivalens érzéseket kelt (egyszerre megrázó és távolságtartó, groteszk és lehangoló, a vége meg kötelező kűr, ekként sajnos elég kiábrándítóan semmilyen), hogy nehéz elfogulatlanul megítélni. Jó írás, az biztos (és rosszkor is kezdtem el, pont a covidjárvány kezdetén), és a maga idejében talán merész volt, mostanra viszont túl angol és túl bátortalan (miközben viszont a témája most is nagyon valós).

eme510>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Látszik rajta, hogy nem egy mai történet, de nekem tetszett. Nem tudok elvonatkoztatni a sorozattól szereplők terén, így Roxton lett a kedvenc itt is.

Valcsa P>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Imádtam „Az elveszett világ” című filmet, illetve a sorozatot is (nem a Jurassic Parkosat, hanem van egy ilyen különálló film is). :) Így nem is volt kérdéses,hogy elolvassam-e ezt a könyvet, amikor rábukkantam. Jó volt, tetszett mindkét elbeszélés. :)

Wheel>!
Arthur Conan Doyle: Az elveszett világ

Annyiszor feldolgozták a címadó művet, illetve adott alapot filmeknek, hogy illett már elolvasnom. Filmben imádtam ezt a világot, szerettem volna időutazó lenni, egy biztonságos kapszulában, meglesni az őslényeket.
Rövid, lényegretörő novellák, én azt gondolom, a maguk korában elég jól lettek megírva, de most is szórakoztatóak. Szívem szerint 4 csillag, de mert a film, és a sorozat kedvenc, ezért még fél csillag.


Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

– Kedves Summerlee, bizalmasan megsúgom önnek, hogy mit fognak ehhez Angliában szólni – felelte Challenger. – Azt fogják mondani, hogy ön egy szélhámos.
– És ha bemutatom a fényképfelvételeket?
– Akkor is, kedves Summerlee.
– És ha eléjük tárom bizonyítékaimat?
– Akkor is. Ők odaát elfogulatlanok. Nem hagyják magukat befolyásoltatni a tényéktől.

psn>!

De nem szabad büszkéknek lennünk, mert az elbizakodottsághoz vezet, s az elbizakodottság kárhozatba dönt.

SteelCurtain>!

Nem akartam ebben a kérdésben különvéleményt bejelenteni, nem akartam kifejteni, hogy a Galdysszel való találkozás – talán furcsa, de így van – kellemesebb számomra, mint a legbizalmasabb édes kettes egy csörgőkígyóval, inkább azt kérdeztem bajtársamtól:
– Hisz ön Challenger állításának a valódiságában?

Wheel>!

– Én is éppen arra akartam megkérni, szerkesztő úr! Küldjön ki valamilyen izgalmas,
kalandos, rejtélyes eset felderítésére…
– Szabadulni akar az életétől?
– Ellenkezőleg. Meg akarom szerezni magamnak a boldogságot…

Anikó_Kádár P>!

A lexikonban ez állott Challengerről:
„Született 1863-ban. Főiskolai tanulmányait az edinburghi egyetemen végezte. 1892-ben őr lett a British Museumban. 1893-ban az embertani osztály élére állították. Megnyerte az állattani aranyérmet. Tagja a… itt kétszáztizenkilenc tudományos egyesület címe következett. Részt vett abban a tudományos vitában, amely Weissmannról s Darwinról folyt, s állásfoglalása Európa-szerte nagy feltűnést keltett."

Anikó_Kádár P>!

Kék szemű, torzonborz üstökű, nagy szakállú óriás volt Challenger professzor. Külsejéből erő, energia, lendület áradt, de volt benne valami erőszakos, heves, türelmetlen fanatizmus s nem kevés kesernyésség.

Életveszélyes_és_Tilos>!

Eltűnődve ülök helyemen, időnként zsebkönyvembe jegyezgetek. A levegő telítve van édes melankóliával. Ifjúság, szépség, lovagiasság és szerelem: így kell tehát mindennek elpusztulnia! A csillagok fényétől beragyogott földre álomország csendes békessége borul. Elképzelhető-e, hogy ez a rettenetes Golgota behintve van az emberi faj megszámlálhatatlan holttestével? Hirtelen őrületes kacagás fog el.

224

habosvilla>!

– Malone, maga ügyes fiú. A bányarobbanás kitűnően sikerült, a southwarki tűz is csinos volt. Ami pedig a readingi rablógyilkosságot illeti: azt a legteljesebb mértékben helyeseltem.
Mondanom sem kell, hogy nem vagyok sem gyújtogató, sem rablógyilkos. Riporter vagyok.

habosvilla>!

– Legalább az összes figyelmemet bájos kis feleségemnek szentelhetem – vágott vissza mosolyogva Challenger, és hatalmas karját az asszonyka törékeny derekára fogta. Képzeljenek el önök egy gorillát és egy őzikét egymás mellett: ilyen ez a különös pár.


A sorozat következő kötete

Challenger professzor sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
Ransom Riggs: Üresek városa
David Mitchell: Felhőatlasz
Rachel Ward: A menekülés
Jasper Fforde: Egy regény rabjai
Dan Abnett: Ravenor visszatér
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A káosz temploma
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
Stephen Baxter: Antijég
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye