Az ​Agra kincse (Sherlock Holmes történetei 2.) 38 csillagozás

Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A megrögzött agglegény, Sherlock Holmes hű társa Watson doktor, ebben a történetben szerelmes lesz, méghozzá egy óriási vagyon, az Agra kincse örökösnőjébe. De hová lett a kincsesláda a rendkívül értékes drágakövekkel?
Miért halt borzalmas halált Bertalan Sholto, s volt-e ebben szerepe az ikertestvérének Thadeusnak? Milyen titkot vitt magával a sírba apjuk? Mit jelentenek az áldozat mellére tett, papírdarabra írott szavak: „A Négyek jele”?
Végül pedig valóban milliomos lesz Watson doktor, Morstan kisasszony oldalán?
A zseniális mesterdetektív brilliáns nyomozása során minden rejtélyre fény derül.

A nábob kincse, A Négyek Jele illetve A dilettáns detektív címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1890

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hunga könyvek Hunga-Print

>!
Hermész Média, Budapest, 2014
136 oldal · ISBN: 9786158017329 · Fordította: Mikes Lajos
>!
Hunga-Print, Budapest, 1994
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638413727

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes · dr. John Watson · Mary Morstan


Kedvencelte 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

vighagika>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

„A megszokott novellák után most egy darab (viszonylag) hosszú detektívtörténetet kaptunk, amely a sorozat ötödik kötetet. Kicsit félve kezdtem el olvasni, mert amíg Sir Conan Doyle rövid elbeszélései hatalmas kedvencekké váltak, addig például A sátán kutyáját kevésbé találtam izgalmasnak.”
Tovább: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/03/arthur-conan-do…

kolika>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

A kincs léte, vagy nem léte nem hozott annyira lázba, de maga a könyv tetszett. Érdekesnek találtam, hogy végre magyarázatot találok arra, hogy a Sherlock történetek két állandó szereplője – Sherlock maga és Watson doktor – hogyan találkozik. De azért én is vártam már egy kis bonyodalmat, ami tettvágyra serkenti nyomozónkat. Kedvelem, amikor Holmes egy-egy nyomból egész történetet tud kitalálni, s itt is élveztem, hogy újra megcsillantja ebbéli tudományát,. Ezekre körülbelül én is úgy szoktam rácsodálkozni, mint Watson.
A doktor, nem is lenne doktor, ha nem kezdene el epekedni egy asszony/lány iránt.
Nem volt letehetetlen, de összességében tetszett.

Kisanna>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Érdekes volt a kutatás a kincs után, szeretem a régre visszanyúló rejtélyeket kibogozni a detektívekkel együtt. Watson doktorban nem csalódtam, igazi romantikus alkat!

Biba>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

A jó öreg Holmes hozza a formáját, és egy lábnyomból már rá is jön a tettes kinézetére. Szeretem ezt az aprólékos, elemző elmét és a magyarázatokat. Különleges történet volt a bűntény hátterében, végig élmény volt olvasni számomra. Ezen kívül Watson szerelmes lesz, amivel még egy romantikus szálat is fűzött A. C. Doyle a regényhez.

borga>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Eddig ez volt a legösszeszedettebb, leginformációdúsabb Holmes-történet. Végre megtudtam valami keveset a doktor múltjából, és az első pár oldalból úgy tűnik, hogy ez még viszonylag az ismeretségük elejére datálódó eset, aminek – amennyire látom – ellentmond, hogy a végén megkéri az ügyfelük kezét, ami úgy sejtem, nem a korai időszakra jellemző (vagy csak sokáig lesznek jegyesek).
A történet egzotikus elemekben is bővelkedik (indiai kincs, gyarmati szálak, gőzhajós üldözés a Temzén), lendületes, alaposan megkuszálva, komoly fejtörést okozva Holmesnak.

smetalin>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Tipikus jó kis Holmes történet volt a kezdetekből! Megismerhettük, hogy is találkozott a kedves Watson doktorral, és a jó doktor a feleségével!:)

Szamღca>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Haaat nem vagyok maradektalanul boldog. Oszinten nekem egy kicsit csalodas volt. Gyerekkent olvastam tole a Satan kutyajat amit akkor az egyik legizgalmasabb konyvnek tartottam… felnottkent ujraolvasva mar nem tartottam annyira erdekesnek….

Ennek ellenere biztam ebben a konyvben es vegulis nem volt rossz de talan inkabb kalandregeny mint krimi… legalabbis nekem a kalandregeny vonulata jobban tetszett… Nekem elegge kiszamithato is volt a tortenet es eleg keves meglepetest tartogatott. Azert egyszeri, gyors olvasasra es szorakoztatasra megfelelt.

evifabian>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Jól felépített, izgalmas történet, melyből nem hiányzott a már megszokott Holmes-féle megfigyelés, következtetés, álruhás felderítés, és persze az izgalom (lásd üldözés a Temzén), valamint a humor sem (gondoljunk csak Toby nyomkövetésére).
Megismerhettük Watson doktor „szerelmes hős” énjét, illetve Holmes rejtélyes eset hiányában alkalmazott agyserkentő módszereit is.
A rejtély végső leleplezése ezúttal ugyan a „Négyek” egyikére maradt, de a bűntény megoldása természetesen ezúttal sem sikerülhetett volna Holmes nélkül.
Összességében tetszett a könyv, végül megszavaztam neki az 5 csillagot.

Ardnazil P>!
Arthur Conan Doyle: Az Agra kincse

Többet vártam ettől a regénytől. Még csak pár Holmes-történetet olvastam, de már találtam benne két olyan motívumot is, ami ismerős volt egy korábbi regényből. Egy izgalmas kincsvadászatra számítottam, miközben a legizgalmasabb rész a hajós üldözés volt; ez utóbbi azonban tényleg remek ötlet. Watson érzelmei, illetve Holmes magyarázata a serkentőszerek szedésére; a fő okok, amiért örülök, hogy elolvastam.


Népszerű idézetek

Aurorblade P>!

– A jutalmat nagyon igazságtalanul osztják – válaszoltam erre. – Minden munkát ön végzett. Én kedves feleséget szereztem magamnak, Jonesé az egész dicsőség – mi marad önnek?
– Nekem? – kérdezte Sherlock Holmes –, nekem megmarad a kokain. S keskeny fehér kezét kinyújtotta a palack után.

AniTiger P>!

– Aranyos kis fiú! – szólt Holmes. – Milyen édes, pirospozsgás, huncut! Mondd csak, Jack, mit adjak neked?
Jack gondolkozott egy pillanatig.
– Egy koronát – mondta végre.
– Nincs semmi, amit jobban szeretnél?
– De igen, két koronát – kiáltott hirtelen a kis haszontalan.

saxomusic>!

– Nem, nem vagyok álmos. Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp.

Kisanna>!

– Mr. Soltho, kötelességem önt arra figyelmeztetni, hogy e pillanattól fogva mindennemű nyilatkozata önmaga ellen fog felhasználtatni. A királynő nevében ezennel letartóztatom önt, testvére halálának a körülményeinél fogva.
– Tessék, hát nem megmondtam! – kiáltott föl a szegény kis ember, a karját széttárva s egyikünkről a másikunkra tekintve.
– Ne aggódjék e miatt, Mr. Sholto, – szólt Sherlock Holmes. – Úgy hiszem, magamra vállalhatom, hogy önt e vád alól tisztázzam.

VI.

Lyanna P>!

– Tehát ez a vége a mi kis drámánknak – mondtam, miután egy kis ideig némán szivaroztunk. – Félek, hogy ez az utolsó kaland, amelynek során alkalmam volt módszerét tanulmányozni. Miss Morstan kitüntetett azzal, hogy elfogadott jövendő férjének.
Holmes panaszosan felnyögött.
– Ettől féltem – sóhajtott. – Valóban nem gratulálhatok önnek.
Kissé meg is sértődtem.
– Van talán valami oka arra, hogy választásommal elégedetlen legyen?
– Éppenséggel nincs, sőt ellenkezőleg. Véleményem szerint, alig ismertem életemben nála szeretetre méltóbb fiatal hölgyet, s emellett pompásan beválna munkatársnak az efféle esetek földerítésében. Ez irányban határozott tehetsége van. Vagy megőrizte volna-e egyébként oly gondosan az Agra kincsének tervrajzát atyja papírjai közül? De a szerelem kedélyhullámzás, s ami a szenvedélyekre vág, az ellensége a nyugodt, józan észnek, amelyet a legtöbbre becsülök. Én magam sohasem házasodnék meg, már pusztán az attól való félelemből sem, hogy az ítélőképességemet elhomályosítaná.
– Remélem – szóltam nevetve –, hogy az én ítélőképességem megállja a próbát. De ön nagyon kimerült, Holmes.
– Igen, egész jövő héten olyan pocsék állapotban leszek, mint a mosogatórongy.
– Különös – töprengtem –, hogy váltakoznak önnél a lelki állapotok. A példátlan erélyesség és a kitartás időszakaira oly rohamok következnek, amelyeket másoknál renyheségnek neveznénk.
– Igaza van – válaszolta –, bennem megvan a lehetőség arra is, hogy lusta, semmirekellő és ahhoz is, hogy egészen derék, munkabíró fickó legyek.

218-219. oldal, Befejezés

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Mary Morstan · Sherlock Holmes · szerelem

A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Halál a felhők között
Agatha Christie: A ferde ház
Agatha Christie: A sittafordi rejtély
Wilkie Collins: A Holdgyémánt
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Kopácsi Krisztina: Sötét gondolatok
Rita Falk: Télikrumpligombóc
Dashiell Hammett: A máltai sólyom