A ​Study in Scarlet (Sherlock Holmes 1.) 22 csillagozás

Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

The ​hit BBC series „Sherlock” offers a fresh, contemporary take on the classic Arthur Conan Doyle stories, and has helped introduce a whole new generation of fans to the legendary detective. The debut episode took as its inspiration the very first Sherlock Holmes novel, „A Study in Scarlet” – and this new edition of Conan Doyle's novel will allow Sherlock fans to discover, or re-discover, the power of that classic story. „A Study in Scarlet” is the genre-defining work with which popular crime fiction was born. A potent mix of serial murder, suspense, cryptic clues, red herrings and revenge, the novel introduces us to the world-famous characters of Sherlock Holmes, Dr. Watson and Inspector Lestrade and sees Sherlock and Dr. Watson meet and join forces for the first time as they track a mysterious killer that stalks London's streets. In addition to the original text, this edition also has an introduction by Sherlock co-creator Steven Moffat, who explains how it inspired the Sherlock… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1887

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Penguin Popular Classics angol · Vintage Classics Vintage · Sherlock HarperCollins angol

>!
HarperCollins, New York, 2014
ISBN: 9780007558056
>!
Penguin, New York, 2014
142 oldal · ISBN: 9780141395524
>!
HarperCollins, New York, 2014
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007558049

6 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

mandris>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Mint kb. minden Sherlock Holmes regény, ez is nagy klasszikus, főleg, hogy ez AZ ELSŐ, vagyis az, amellyel minden elkezdődött: itt találkozik Holmes és Watson (nem véletlen, hogy az új Sherlock sorozat is ezzel nyitott, sort of). Kár, hogy annyira mégse tetszett.
Nekem speciel nincs bajom Sherlock személyiségével, amíg nem kell vele élnem (és ez, lássuk be, túlzottan nem fenyeget), a fő, hogy Watson jól viseli.
Ugyanakkor a történet valahogy nem nyerte el teljes mértékben a tetszésemet. Ráadásul a könyv második felében valahogy eléggé leült. Én elégedett lettem volna azzal is, ha csak rövid összefoglalót kapok az előzményekből. Így olyan volt, mintha két külön szöveget olvasnék.

1 hozzászólás
Arwen>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Újraolvasás (2019)

Na, ezért rizikós újraolvasni. Legutoljára négy éve olvastam, akkor nagyon kedveltem. Most azonban nagyon nem tetszett. Főleg a hangoskönyvet hallgattam, és legtöbbször elkalandoztam, nagyon nem tudta fenntartani az érdeklődésem. Sherlock és Watson karaktere továbbra is kedves a szívemnek, de a történet maga nem tetszett. Az első rész jó volt, viszont amikor áttértünk a második részére, arra az éles váltásra, azt hittem, elalszom rajta. Szerintem abszolút felesleges volt, nem ideillő. A rejtély maga is elég lagymatag, nekem sokkal jobban tetszenek Agatha Christie történetei, ahol vannak konkrét tények, nyomok, és az olvasó kikövetkeztetheti a megoldást. Itt ez nem fordulhatott volna elő. Összességében csalódott vagyok, folytatni fogom a Sherlock Holmes történetek újraolvasását, de szerintem legközelebb magyarul, hátha úgy jobban esik majd.

Anyechka I>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Mindig mikor egy könyvet kell értékelnem, az jut eszembe: ki vagyok én, hogy xy munkáját értékeljem, kommentáljam vagy kritizáljam. Sir Arthur Conan Doyle pláne ilyen. Néha elgondolkodom azon, micsoda szövevényeket, fordulatokat kell kitalálnia, elrejtenie és cseppenként adagolnia annak, aki krimit akar írni, vagy bármi misztériumot elrejteni egy történetben. Mennyire észnél kell lennie és következetesnek, különben borul az egész. Micsoda fantázia kell az ilyesmihez, és ez alól a detektívek se kivételek, ha meg akarják fejteni a rejtélyeket, vagy az egyszerű ok-okozati eseménysorozatokat, amik rejtélynek tűnnek. Hát ezért szeretem én a Sherlock történeteket. Ezt meg végre angolul olvastam és röpköd a lelkem, hogy így tettem. Értékelem ezt a könyvet: <3 Megbízhatóbb, konkrétabb értékelésért azt javaslom, mindenki olvassa el maga és tapasztalja meg a maga benyomását. Az objektivitáshoz én már túl Sherlocked vagyok. (Ó, és a modern BBC-s filmfeldolgozás, hát az igazán nagyszerű lett!)

5 hozzászólás
FitzwilliamDarcy667>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Nem ez az első Sherlock könyv amit olvastam, de nem is ez lesz az utolsó mert rá kellett jönnöm, hogy ez még mindig jó. Nem egy kedvenc, de jó. Az egyetlen dolog, ami kicsit zavaró az az, hogy a végén tökéletesen mindent levezet Sherlock. Értem, hogy kell és a gondolkodása is rendben van, érthető nem légből kapott ötletekkel dolgozik. Az hogy egy külön kis sztorival vezette fel a második részt az író, az nekem nagyon tetszett, egy kicsit kiragadott a nyomozásból és megadta az esélyt, hogy az olvasó összerakja, hogy ennek mi köze a nyomozáshoz.

>!
Penguin, London, 1996
246 oldal · ISBN: 9780140622416
Etike P>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Ugye, ugye, velem is az történt, mint @Anyechka kolleginával. Hogy persze, olvastam én már Sherlock Holmest, nem is keveset, még anno a gimiben, de most, hogy a BBC ilyen remek sorozatot csinált belőle, muszáj újra elővennem, és megismerkednem az igazi Sherlockkal és Johnnal, ami így már nem is olyan egyszerű feladat.
De természetesen ez a sorozat sem jöhetett volna létre Sir Arthur Conan Doyle zsenialitása nélkül, ami, valljuk meg, igazán elképesztő. Ha eltekintünk a lóvontatta taxitól, tényleg akár mai történet is lehet, nemhogy az 1800-as évek végén keletkezett.
Fantasztikus, és nagyon örülök, hogy most elkezdtem újra felfedezni!

1 hozzászólás
chibizso>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

A nagy találkozás. Az első ügy. Mindennek a kezdete. Ilyen szempontból élveztem a történetet. Izgalmas és meghökkentő volt Sherlock Holmes karakterével így, a kezdetektől találkozni (és ez még nem minden). Az ügy megoldása is tetszett, ahogy lassan minden a helyére kerül. Viszont a második rész, a Szentek előtörténete úgy hatott, mint egy törés, olyan érzésem volt, hogy már egy másik könyvet olvasok. Zavaró volt ez az éles váltás. Amúgy jó kis regény a maga kis tudományos megfogalmazásával.

blankaveronika IP>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Fantasztikus volt.
Az elején nem találtam annyira megkapónak, bár Sherlock és Watson személyisége felkeltette az érdeklődésemet. Aztán kis harapásokban haladtam tovább, de ma leültem, és egy szusszal befejeztem. Én nem is értem, miért nem olvastam eddig Sherlockot. Most, hogy megszállott CSI rajongó lettem, baromira tudtam értékelni azt, hogy akkoriban még nem volt ujjlenyomat, nem volt adatbázis, boncterem, toxikológia. Annak ellenére, hogy az egész fikció, ugyan úgy lekötött, mint a CSI sorozat. Csak jobban el voltam bűvölve. Sherlcock Holmes egy hihetetlen személyiség és egy nagyszerű elme. És az a szarkazmus…hmm*-*
Minden tiszteletem Sir Arthur Conan Doyle-é. És bár először nem tudtam mit kezdeni a második résszel komolyan, mintha egy teljesen más sztori lenne azért mesterien vegyítette a két stílust.
Nem tudom, milyenek a magyar fordítások, de ha végeztem a másikkal, feltétlenül belenézek egy magyarba is.
*
It was just amazing. I love it! It was my first Sherlock-book, but definitely not the last one! I can't write more, it was fantastic. Everyone who's interested in crimes and investigations should read Sherlock Holmes novels.

AratóMeli>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Ez az első S.H. történet amiben Dr. Watson és S.H. találkoznak. Az eleje számomra érdekes volt mert Doyle itt mutatja be Sherlock Holmes figuráját. A közepe felé a történet egyre sötétebb lesz és egy kicsit zavaros, nem kötött le igazán. Sosem tartozott a kedvenceim közé. Ahogy most újraolvastam folyton az új BBC sorozat járt az eszembe, nekem valahogy a modern verzió jobban bejött.

alaina>!
Arthur Conan Doyle: A Study in Scarlet

Doyle annyira hitelesen írja le, hogy miként jön rá Holmes a gyilkos kilétére, és amikor a végén levezeti a megfigyeléseit és következtetéseit, a fejére csap az ember, hogy hát tényleg.
Watson volt a kedvencem. Bár nem sok vizet zavar, de kell ő ide nekünk a józanságával.
A két rendőr néha kiborított. Annyira együgyűnek tűnnek Holmes mellett.
Azt viszont nem gondoltam volna, hogy ennyire szimpatikus lesz a gyilkos. Teljesen átérezhető és megérthető az indítéka. Tetszett a könyv közepén az előzménytörténete.
Annyira utálom a bigámistákat: D

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

alaina>!

SHERLOCK HOLMES—his limits.

1. Knowledge of Literature.—Nil.
2. Philosophy.—Nil.
3. Astronomy.—Nil.
4. Politics.—Feeble.
5. Botany.—Variable. Well up in belladonna, opium, and poisons generally. Knows nothing of practical gardening.
6. Geology.—Practical, but limited. Tells at a glance different soils from each other. After walks has shown me splashes upon his trousers, and told me by their colour and consistence in what part of London he had received them.
7. Chemistry.—Profound.
8. Anatomy.—Accurate, but unsystematic.
9. Sensational Literature.—Immense. He appears to know every detail of every horror perpetrated in the century.
10. Plays the violin well.
11. Is an expert singlestick player, boxer, and swordsman.
12. Has a good practical knowledge of British law.

PART I, CHAPTER II, THE SCIENCE OF DEDUCTION

alaina>!

My surprise reached a climax, however, when I found incidentally that he was ignorant of the Copernican Theory and of the composition of the Solar System. That any civilized human being in this nineteenth century should not be aware that the earth travelled round the sun appeared to be to me such an extraordinary fact that I could hardly realize it.
„You appear to be astonished,” he said, smiling at my expression of surprise. „Now that I do know it I shall do my best to forget it.”
„To forget it!”
„You see,” he explained, "I consider that a man's brain originally is like a little empty attic, and you have to stock it with such furniture as you choose. A fool takes in all the lumber of every sort that he comes across, so that the knowledge which might be useful to him gets crowded out, or at best is jumbled up with a lot of other things so that he has a difficulty in laying his hands upon it.

PART I, CHAPTER II, THE SCIENCE OF DEDUCTION

alaina>!

„It's quite exciting,” said Sherlock Holmes, with a yawn.

PART I, CHAPTER VI, TOBIAS GREGSON SHOWS WHAT HE CAN DO

blankaveronika IP>!

(…) where there is no imagination there is no horror.

57. oldal, Első rész, 5. fejezet

blankaveronika IP>!

Leaning back in the cab, this amateur bloodhound carolled away like a lark while I meditated upon the maysideness of the human mind.

54. oldal, Első rész, 4. fejezet

Niki_K>!

“To a great mind, nothing is little.” remarked Holmes, sententiously.

alaina>!

„There are two ways out of the room,” cried Ferrier; „there is the door, and there is the window. Which do you care to use?”

PART II The Country of the Saints, CHAPTER IV, A FLIGHT FOR LIFE.

mandris>!

„Say, did God make this country?”
„In course He did,” said her companion, rather startled by this unexpected question.
„He made the country down in Illinois, and He made the Missouri,” the little girl continued. „I guess somebody else made the country in these parts. It's not nearly so well done. They forgot the water and the trees.”

Dorka_>!

Let me see – what are my other shortcomings? I get in the dumps at times, and don't open my mouth for days on end. You must not think I am sulky when I do that. Just let me alone, and I'll soon be right.

Dorka_>!

Well, I have a trade of my own. I suppose I am the only one in the world. I'm a consulting detective


A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling
Agatha Christie: At Bertram's Hotel
Agatha Christie: The Murder of Roger Ackroyd
Agatha Christie: The Sittaford Mystery
M. C. Beaton: Agatha Raisin and the Murderous Marriage
Boris Akunin: The Winter Queen
Dashiell Hammett: The Maltese Falcon / The Thin Man / Red Harvest
Daphne du Maurier: Rebecca
Lee Child: The Hard Way
Mitch Cullin: A Slight Trick of the Mind