A ​négyek jele (Sherlock Holmes történetei 2.) 285 csillagozás

Arthur Conan Doyle: A négyek jele Arthur Conan Doyle: A négyek jele Arthur Conan Doyle: A négyek jele Arthur Conan Doyle: A négyek jele Arthur Conan Doyle: A négyek jele Arthur Conan Doyle: A négyek jele Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Sherlock Holmest egy gyönyörű ifjú hölgy rázza fel fásult levertségéből. Ő Miss Mary Morstan, aki most lép színre először, ám később még fontos szerepet játszik a briliáns nyomozó és főként kiváló barátja életében.
A hölgy, apja rejtélyes eltűnését követően, minden évben egy ragyogó igazgyöngyöt kap egy ismeretlen feladótól. A névtelen jótevő most találkozót kér, melyre Miss Morstant Holmes és Watson is elkíséri. A zseniális detektív és elválaszthatatlan társa ez alkalommal egy mesés kincs és egy szörnyűséges árulás nyomába erednek, és az egzotikus Indiába kalauzolják az olvasót.

Sir Arthur Conan Doyle összesen 56 novellát és 4 regényt szentelt legendás főhőseinek, a viktoriánus London feledhetetlen nyomozópárosának, Sherlock Holmesnak és hű társának és krónikásának, Watson doktornak. Ezúttal a szerző második regényét tartja kezében a kedves olvasó, amely először 1890-ben jelent meg Angliában, azóta pedig számtalan különféle kiadást ért meg.

A nábob kincse, Az Agra kincse és A dilettáns detektív címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1890

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2021
164 oldal · ISBN: 9789634796930 · ASIN: 2415-962X · Fordította: Mikes Lajos
>!
Titis, 2018
ISBN: 9786155157462 · Felolvasta: Benedek Miklós
>!
Helikon, Budapest, 2017
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276557 · Fordította: Mikes Lajos

4 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

dr. John Watson · Mary Morstan


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Holmes és a vándorló sebhely

– Tudja, Holmes, valamit nem értek…
– Tudom, Watson. Önt azért fizetik, hogy valamit ne értsen, nekem meg el kelljen magyaráznom.
– Háhá. Milyen frappáns. Az is milyen frappáns lesz, amikor a kokainját kicserélem szódabikarbónára.
– Jól van na. Folytassa, kérem.
– Szóval itt van ez a vándorló sebhely. A Tanulmány vérvörösben c. epizódban még a vállamon volt az a fránya háborús sérülés, most meg a lábamon. Akkor hogy is van ez?
– Ne csináljon belőle nagy ügyet, kedves Watson. Nem várhatja el egy krimiírótól, hogy minden új munkája előtt újraolvassa a régebbieket.
– Aha. Értem. Viszont árulja el nekem őszintén: miért van az, hogy az első utamba kerülő fiatal nőbe, aki kicsit jobban néz ki, mint Picasso avignoni kisasszonyai, muszáj első blikkre beleszeretnem?
– Ezt se vegye a szívére, barátom. Mr. Doyle kénytelen volt valami érzelmi szálat bevinni a sztoriba, mert az írók már akkor is a hölgyolvasókból éltek. Az meg ugye kizárt, hogy engem, a drogfüggőt házasítson ki valakivel.
– Igaz… Akkor most már tényleg csak egyetlen kérdésem van. Ha maga rájött, hogy hol van a gyilkos elrejtett hajója, rajta a kinccsel, akkor miért nem foglalta el rögtön, miért kellett addig várnia, amíg órák múltán kifut a Temzére?
– Most komolyan azt hiszi, hogy Mr. Doyle kihagyta volna az írásművészet első hajós üldözését? Hát anélkül tök lapos lett volna a történet!
– Holmes, maga tényleg mindenre tudja a választ. De tudja mit? Mégis van valami, amivel képes vagyok Önt meglepni!
Azzal Watson hirtelen felpattant, ledobta álbajuszát… és máris ott áll Holmes előtt – SHERLOCK HOLMES!
– Jó, hát ez azért már tényleg hülyeség – mondta Sherlock Holmes. Az egyik.

12 hozzászólás
Klodette >!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Gyorsan kikölcsönöztem magamnak innnen a könyvtárból és azt hiszem bizton állíthatom, hogy még több Sherlock Holmes történetre vágyom. Ez a kisregény is nagyon tetszett.
Elveszett és elrabolt kincsek, titokzatos találkák és gyilkosságok sorozata, közben pedig jókat lehet derülni Watson és Holmes évődésein.
Meg kell hagyni ez a Holmes valóban egy zseni, de picit őrült is. ;)
Szuper volt ez a jelen-múlt párhuzam, érdekes tagolású kis történet.

Vivienna>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

A Tanulmány vérvörösben elolvasása után úgy döntöttem, hogy folytatom a Sherlock Holmes történetek olvasását, mert az a könyv nagyon tetszett, így elég hamar sort kerítettem erre a történetre is.
A történettel itt is könnyen lehetett haladni, viszont szerintem a Tanulmány vérvörösben egy sokkal izgalmasabb könyv volt.
A jövőben is szeretnék majd még Sherlock Holmes történeteket olvasni, ezért nagyon remélem, hogy a többi történet is megjelenik majd a Helikon Zsebkönyvek kiadásában

Zsuzsanna_Makai>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Imádtam!
Ami a legjobban tetszett, az a tagoltsága volt; az elsô fele a jelen, a mostani nyomozás, megoldás, megfejtés. Majd a második fele a múlt, a tettesünk elmondja az egész történetet.
Sherlock számomra könnyebben kedvelhetô, mint amire a filmekbôl emlékszem, viszont Watson számomra a Poirot-k Hastings-ére hajaz, totál nincs képben, és jószándékból csinál ostobaságokat…
Azért menô lenne egy ládányi drágakövet találni…

Garbai_Ildikó P>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Nagyon szerettem. Gyorsan haladtam számomra nem volt unalmas. Szórakoztató volt és jobban megismerhettük a két főszereplőt is. Jó kis időtöltés volt. Jöhet a következő.

4 hozzászólás
Linszyy P>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Nem hiszem, hogy ez a legjobb Sherlock-könyv, de olyat akartam választani, amit még nem láttam a sorozatban.
Egyrészt már ott ledöbbentem, hogy Sherlock unalmában drogozik, de még talán ez is belefér a karakterébe, persze szimpatikusabb nem lesz tőle, de én akkor is bírom őt. :D
Watson szerelmi szála nekem tetszett, végre egy kis központi szerep neki is.
De maga az eset nem annyira érdekelt. Bár szerintem unalmas nem volt, de úgy éreztem, hogy nincs min izgulni a nyomozás során, mivel Sherlock már mindent „lelőtt” előre. Általában ez nem zavar, mivel van még mit kideríteni, de itt nem éreztem a hajsza tétjét.
Igazából azért akartam végre egy eredeti Sherlock-sztorival megismerkedni, mert a sorozat elég erősen modernizálja az alapot, és ehhez ez a könyv is megfelelt. Lehet, hogy más Sherlock-sztorit is el fogok olvasni, talán még akkor is, ha már láttam a filmes változatát, mert ez a légkör és a két főszereplő zseniális!
https://www.youtube.com/watch…

Dixy05 P>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Sherlock Holmes történetei mindig kiemelkedő szórakozást nyújtanak az olvasónak. Az egész könyv egy nagy feladvány, melyet a nyomozóval együtt fejtünk meg, bár jócskán lemaradva. Hisz ő már pár részletből egész szövevényes megoldókulcsot állít össze a fejében. Ez a történet is igazán különleges volt, hiszen az agglegények éltében most végre felbukkant egy nő is. Nem is akármilyen nő. Most is öröm volt lépésről lépésre felgöngyölíteni a keszekusza cselekményszálat, hogy végül kiderüljön az igazság. Sherlock történeteit minden formában szeretem, legyen szó könyvről, sorozatról, netán filmről.

>!
Szukits, Szeged, 2016
212 oldal · ISBN: 9789634973591 · Fordította: Mikes Lajos
H_Monika>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

„Bennem megvan a hajlam, hogy lusta, semmirekellő, illetve szorgos, munkabíró, kitartó fickó legyek.”

Hmm. Nem igazán tetszett ez a rész. Először, volt benne egy jó pár hiba és logikátlan rész. Másodszor, egy kicsit vontatott volt. Nem tartotta fent a figyelmem és nem volt annyira érdekes sem.

A legnagyobb hiba, ami úgy nagyon megmaradt bennem az az, hogy Watsonnak az első részben a vállába fúródott a golyó a háborúban, a második részben viszont levándorolt a lábába. Idézem is! A előző részből Tanulmány vörösben „A mévandi ütközetben egy golyó a vállcsontomba fúródott, s csak egy hősies barátomnak köszönhetem, hogy ma itt vagyok.”. A következő részből A Négyek jele „Ezredem első ütközetében golyó fúródott a lábamba.”. Nos. Ezek a mondatok mindét könyvben az első bekezdésben vannak, igazán fura, hogy az író ekkorát tévedett.

Valahogy, nem tudott lekötni a történet, nem volt valami izgalmas. Sherlock kokainfüggősége is valahogy túl sok volt. Aki ennyit használja, az már függő és nem is értem, hogy nincsenek elvonási tünetei amikor nyomoz és állítólag nem fogyasztja. A másik meg…szeretném látni, egy falábú ember hogy mászik fel egy kötélen…és egy vadember jelenlétéről miért nem beszél az egész város…

Na mindegy. Nem volt rossz könyv, azért érdekes volt a falábú beszámolója és a nyomozásnak is voltak érdekes pillanatai. Wattsont elég gyorsan le lehetett venni a lábáról. Azért örülök a szerencséjének.

>!
Szukits, Szeged, 2016
212 oldal · ISBN: 9789634973591 · Fordította: Mikes Lajos
HarperLee>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Van egy kósza emlékem arról, hogy ennek a regénynek a megfilmesített változatát még gyerekként láttam. Ennek örömére és azért, mert Conan Doyle-tól még semmit sem olvastam, kaptam kézbe ezt a könyvet. Tökéletes detektívregény, kellő humorral, jó nyelvezettel. A fejemben Robert Downey Jr. képével ment az egész történet, nekem már ő marad Holmes örökre.
(lábjegyzet: az új Helikon zsebkönyvek borítói nagyon szépek és találóak)

chibizso>!
Arthur Conan Doyle: A négyek jele

Kicsit gondban vagyok a regény értékelésével. Hamar el tudtam fogyasztani, hisz nagyon olvastatta magát (kivéve az utolsó fejezet, de erről később), de sok apróság zavart.
– Sherlock elég hamar leleplezte az elkövetőt, ezzel rontva a regény izgalom faktorán
– Az utolsó fejezeten, amiben kiderül az Agra kincsének eredete, szenvedés volt végig menni. Hiába India meg egyéb egzotikumok, nem tudott lekötni.
– Watson mennyit szenved Maryn!
Ezektől eltekintve nem volt rossz Sherlock-regény ez, kikapcsolódásnak tökéletes. A karakter mindig lenyűgöz az éles eszűségével, és ha jobban belegondolunk, mennyire igaza van a részletekkel kapcsolatban, nagyon sok mindent elárulnak. És végül mindig meglep, hogy mennyi modern vonása van a Sherlock sztoriknak (azért van elavult rész is, de részletkérdés).


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Számomra a kliens sohasem más, mint a probléma egyik tényezője.

21. oldal

13 hozzászólás
psn>!

„Megszoktuk már, hogy az emberek gúnyt űznek abból, amit nem értenek.” Hiába, Goethe mindig fején találja a szöget.

Röfipingvin P>!

Mialatt néztem, önkéntelenül az a gondolat villant át az agyamon, milyen rettenes gonosztevő lett volna belőle, ha ezt a bátorságot, ravaszságot és kitartást a törvény szolgálata helyett a bűn szolgálatába állította volna.

48. oldal (Szukits,

Röfipingvin P>!

– Sholto, saját bevallása szerint, tegnap este itt volt a fivérénél. Fivére hirtelen meghalt, mire Sholto a kinccsel megugrott. Igaz ez?
– A halott pedig óvatosan felkelt és bezárta belülről az ajtót.

50. oldal (Szukits)

dontpanic P>!

Miss Morstan, egy fiatal, szőke hölgy, határozottan és látszólag nyugodtan lépett a szobába. Csinos, alacsony nő volt; ízlésesen öltözött, és kifogástalan kesztyűt viselt. Ám egyszerű ruhája mégis arra vallott, hogy anyagi lehetőségei korlátozottak. Sötétszürke gyapjúkosztümjén nem volt semmi dísz, s világosabb, fehér kalapját is csak egyetlen fehér toll ékesítette. Bár vonásai szabálytalanok voltak, s alakja sem volt rendkívüli, vonzó és szeretetre méltó arcán, nagy kék szemében báj és elevenség tükröződött. Már láttam három különböző világrész számos nemzetének asszonyait, de sohasem találkoztam még olyan arccal, amely ilyen nemes lélekre vallott volna.

II. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mary Morstan
Frank_Spielmann I>!

– A jutalmat nagyon igazságtalanul osztják meg – szóltam erre. – Ön végzett minden munkát. Én kedves feleséget szereztem magamnak, Jonesé az egész dicsőség – mi marad önnek?
– Nekem? – szólt Sherlock Holmes. – Nekem megmarad a kokainos palackom.
S kinyújtotta keskeny fehér kezét a palack után.

(utolsó mondatok)

Frank_Spielmann I>!

De a szerelem kedélyhullámzás, s ami a kedélybe vág, az ellensége a nyugodt, józan észnek, amelyet legtöbbre becsülök. Én magam sohasem házasodnék meg, már pusztán félelemből sem, hogy ítélőképességem elhomályosul.

by Sherlock Holmes

8 hozzászólás
Cicu>!

– Engedje meg, Miss Morstan, hogy megkínáljam egy pohár tokajival.

Kapcsolódó szócikkek: Mary Morstan
2 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Nőben sohasem szabad megbízni, még a legjobban sem.

by Sherlock Holmes

40 hozzászólás
Rosie16>!

Csodálatos, talányos dolog a szerelem. Ma láttuk egymást először; egyetlen szó, egyetlen pillantás el nem árulta eddig kölcsönös vonzalmunkat, s a nyugtalanság ez órájában kezünk mégis önkéntelenül egymást kereste. Később sokszor csodálkoztam rajta, de akkor teljesen természetesnek tűnt számomra, hogy gyámolítsam, s ő is gyakran mondta, hogy öntudatlan érzés késztette arra, hogy nálam keressen védelmet és vigasztalást. Úgy álltunk ott egymás kezét fogva, mint kér gyermek; szívünkben napfény ragyogott, bár körülöttünk mindenre homály borult.

5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: dr. John Watson · Mary Morstan

A sorozat következő kötete

Sherlock Holmes történetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen
Agatha Christie: Ferde ház
Agatha Christie: A sittafordi rejtély
Wilkie Collins: A Holdgyémánt
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Kopácsi Krisztina: Sötét gondolatok
Rita Falk: Télikrumpligombóc
Charles Bukowski: Ponyva
Robert McCammon: Egy fiú élete