A ​köd birodalma (Challenger professzor 3.) 14 csillagozás

Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Az ​elveszett világból és a Méregövből megismert Challenger professzor Sir Arthur Conan Doyle még egy regényében és két elbeszélésében került elő. A kiadó ezeket a műveket rendezte kötetbe. Doyle a magyar olvasóközönség előtt leginkább Sherlock Holmesról szóló történeteiről ismert, amelyek újítást jelentettek a detektívregényben. Ebben a műfajban igen élesen elkülönül élet és halál, ám a szerzőt később foglalkoztatni kezdte az a feltevés is, hogy a két állapotot elválasztó határvonal elhomályosulhat – és a ködbe veszhet.
A század első évtizedeiben a racionalizmus elégtelensége bebizonyosodott, és az okkult tudományok iránti érdeklődés, valamint a titkos társaságok népszerűsége erősen megnövekedett Nagy-Britanniában és szerte Európában. (Ez a hullám hazánkat is elérte, a jelenség tetten érthető pl. Szerb Antal A Pendragon legenda című regényében.) Doyle-i is vonzotta a túlvilági élet lehetősége, azonban a kutatáshoz – számos kortársához hasonlóan – tudományos igénnyel fogott… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1926

>!
Lazi, Szeged, 2007
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639690608 · Fordította: Antoni Rita, Baróti István, Mohácsi Enikő, Schmidt József

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Enzo314 P>!
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

A szépemlékű Sir Conan Doyle halovány névjegye a spiritizmus asztalán.

kisbeka>!
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Nagyon tetszett… Annyira tudományosan alátámasztott, hogy szinte magam is elhittem. Csak azt sajnálom hogy az emberiség majd 90 év alatt semmit nem fejlődött. Az anyagias társadalomról szóló leírásai tűpontosak, pedig akkor még internet se volt. .. Így Doyle reményei egy spirituálisabb, egymás lelkei felé forduló világról végül nem jöttek be…

lea88>!
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

Hát, hogy is mondjam… „Érdekes” volt. Soha nem fog bekerülni a kedvenc könyveim közé, mert nem volt annyira jó, de legalább elmondhatom, hogy túlestem rajta :) (off: Kénytelen voltam, mert ajándékba kaptam. Miért hiszik azt a rokonok, hogy ha sokat olvasok, az azt is jelenti, hogy BÁRMIT? Bocsi, off vége :))Igazából egyszer szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, hogy lássa, Sir Conan Doyle sem tévedhetetlen. Tanulópénznek jó volt :)

ForgottenVampire>!
Arthur Conan Doyle: A köd birodalma

A köd birodalma a földhöz ragadt és a földtől elrugaszkodott gondolkodás, az ezotéria és a tudomány, a hit és hitetlenség, a konzervativizmus és a liberalizmus, az elzárkózás és a nyitottság közötti széles szakadékokat mutatja be. Rávilágít arra, hogy a szélsőségek végeredménye csakis a rossz lehet, amely gátolja a fejlődést, a tanulást, gúzsba köti az ember szellemét.
Arthur Conan Doyle mindezt a holtak homályos világon keresztül teszi, amelyet olyan tárgyilagosan és tudományos megközelítésben tár elénk, ahogyan ritkán találkozhatunk vele.

Számomra igazán különleges mű volt, és nagyon elgondolkodtató! Azoknak ajánlanám, akik nem rettennek meg az érvektől és ellenérvektől. Akik hajlandóak elrugaszkodni a szokványostól. Viszont azok, akik tipikus Doyle-regényt várnak, hozzá se fogjanak. Nagyban eltér a Sherlock sorozat köteteitől.


A sorozat következő kötete

Challenger professzor sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Samantha Shannon: Csontszüret
Clive Barker: A vér evangéliuma
Klasszikus detektívtörténetek
Jenny Colgan: Piciny Csodák Péksége
Robert Louis Stevenson: Catriona
Jenny Colgan: Találkozzunk a Cupcake Kávézóban
P. G. Wodehouse: Igenis, Jeeves!
Agatha Christie: Poirot első esetei
Agatha Christie: Mr. Quin
P. G. Wodehouse: Majd a Tóbiás!