A ​fekete doktor és újabb rejtelmes történetek 14 csillagozás

Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Sir Arthur Conan Doyle – a Sherlock Holmes históriák világhírű és mára klasszikussá vált írója – misztikus bűnügyi novelláinak újabb gyűjteménye a nemrég megjelent „Rémálom szobája” és „Kisvárosi lidércnyomás” című válogatások után. Az írások közül a legtöbb most olvasható először magyar nyelven.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az Attraktor Kiadó bűnügyi-gótikus sorozata Attraktor

>!
Attraktor, Máriabesnyő, 2018
170 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155601453 · Fordította: Kiss Sándor

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Nuwiel P>!
Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Az utolsó két írás kivételével újabb bűnögyi történetek, napi novellabevitel teljesítésére tökéletesen alkalmasak nem túl kiszámítható, de kellemes stílusban előadott eseményeikkel. Az Éjszakai hangok / A visszhang egy-egy vers, ezek nem hagytak bennem mély nyomot, A parazita egy hosszabb, misztikus történet, egyszerű feloldással, de szerintem kissé túlírva (gyanítom, hogy folytatásokban is jelent meg annak idején). A Különösebb, mint a regényekben egy önéletrajzi jellegű írás, ami a véletlen egybeesések természetét firtatja.

modus_operandi>!
Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Újabb kiadatlan és ismeretlen novelákkal szemezgetve rájöttem, Holmes-on túl is van élet. Bár ezzel Ő valószínüleg nem értene egyet. Ismét teljesen izgalomba kerültem, hogy miket várhatok az újabb „rejtelmes” novellakötetben és nem csalódtam. Gondoltam, mostani értékelésemben érdekes címekkel adok löketet azoknak az olvasóknak, akik még csak most vennék a kezükbe a könyvet:
A bogárgyűjtő története avagy míg a halál el nem választ
A fekete doktor avagy a gyilkos hasonmás visszavág
A fantasztikus Brown-Pericord motor vagy gyorsabb a halálnál?
John Huxford emlékezetkiesése avagy tökéletlen jövő
Az ezüsttükör avagy ne dolgozz sokat, vagy rémeket látsz
A csíkos láda avagy a lelőtt ember rejtélye
A parazita avagy a túlvilági gyilkos csapda

Ha egy kis szórakozásra és borzongásra vágysz egy unalmas téli estén, ez a könyv kell neked. Ha klasszikus krimirajongó vagy, főképp.

Voorhees>!
Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Doyle irodalmi munkássága a műfajok széles körét ölelte fel, amibe jó betekintést nyújt ez a kötet is. Rejtelmes történetek ezek, még ha nem is mindig abból a fajtából, amire először gondolnánk.

Számomra egy kicsit bosszantó, hogy a szerző nem nagyon hagy teret a természetfeletti kiteljesedésének novelláiban: mintha belső kényszert érezne, hogy mindenre adjon tudományos magyarázatot. Szereplőinek többsége is ilyen. Műveiben híven visszatükröződik a 19. második felében eluralkodó racionalizmus. Ezen túlmenően azonban olvasmányos és szórakoztató, még több, mint száz év elteltével is.

A bogárgyűjtő története: Doyle életében ment jelentős fejlődésen keresztül az emberi lélektan, mind a pszichológia, mind a pszichiátria. Az emberi elme betegségei a szerzőt is foglalkoztatták, mely egyértelműen kidomborodik ebben az alkotásban. Egy köztiszteletben álló, de józan eszét időről-időre elveszítő úriember története ez. Egy darabig játszik a képzelettel, és az olvasóra hagyja annak eldöntését, mi fog következni, majd elsöpri a képzelet játékát a tények feltartóztathatatlan racionalitásával. 4/5.

A fekete doktor: A címből azt gondoltam, ez valami orvos által elkövetett szörnyű bűncselekmény sorozatról fog szólni. Hát, korántsem ez lett a helyzet. Ez egy detektív novella, de sokat nem hagy gondolkodni. Magyarázata szinte megmosolyogtatóan egyszerű, semmiképpen nem nevezném csavarosnak. 3/5.

A fantasztikus Brown-Pericord motor: Egy újabb novella az emberi lélek sötét mélységéről. Arról, mire vagyunk képesek szakmai és személyes féltékenységünkben, ami tragédiához is vezet, mint az ebben bemutatott esetben. 4/5.

John Huxford emlékezetkiesése: Ez a szerzőtől kissé idegen, romantikus hangvételű írás, mégis lelket melengető, és nem nélkülözi a csavart sem. Az emberi sorsok tragédiájáról szól. Nekem nagyon tetszett. 5/5.

Az ezüsttükör: Rejtelmes történet, melynek végén nem egy logikai csavar vagy racionális magyarázat áll. Különösképpen nem izgalmas, inkább rejtélyes. 4/5.

A csíkos láda: A kötet talán legerősebb novellája lehetne, ha a szerző nem esne bele megint abba a hibába, hogy mindenre megpróbál ésszerű magyarázattal szolgálni. Tengerész rémtörténet a javából. 5/5.

Éjszakai hangok, A visszhang: Két rövid versike.

A parazita: A Delta Vision „Sejtelmes történetek” című antológiájában már megjelent mű, mégis jól esett megint olvasni. Spiritiszta rémtörténet a hipnózisról, egyben a kor racionális emberének kritikája. 5/5.

Különösebb, mint a regényekben: Doyle önnön vallomása saját, megmagyarázhatatlan, különös élményeiről, egyben kinyilvánítja a szerző meggyőződését a spiritizmus szükségességéről. 4/5.

2 hozzászólás
Mortii>!
Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Ismét egy kiváló válogatás az öreg Doyle „egyéb” történeteiből.
A történetek közös ponjának talán a bűntény nevezhető. Ha nem is mindben történik gyilkosság, annak szándéka mindenképp összeköti őket. Az utolsó történet kivételével, ami inkább egy újságcikknek tűnik amiben Sir ACD hihetetlen egybeesésekről és paranormális jelenségekről tudatja olvasóit rövid összefoglalók formájában.
Számomra a kötet legértékesebb novellája a John Huxford emlékezetkiesése, de ugyan olyan élvezettel olvastam A parazita c. történetet is, ami egy hipnotizőr és áldozata története.
Az Éjszakai hangok és A visszhang erejéig két igen rövid vers is megjelenik a kötetben.
A címadó és a többi novella is igen szórakoztató, szokásos Doyle-i színvonalú történet!

TeveLaci P>!
Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Nagyon jó, ötletes, változatos, kalandos, fordulatos történetek és két vers, amire egy Arthur Conan Doyle könyvben nem számítottam.

fulbea P>!
Arthur Conan Doyle: A fekete doktor és újabb rejtelmes történetek

Mindig szerettem Sherlock Holmes történeteit, akár könyvben, akár filmen. Doyle legfrissebb magyar kiadású kötetében viszont nem szerepel Holmes. Ellenben válogattak Doyle olyan elbeszéléseiből, amelyek különböző angol magazinokban jelentek meg 1890-es évektől egészen 1910-20-as évekig. Vannak közöttük olyanok, amelyek most jelentek meg először magyarul. Valóban rejtelmes történetek. Nagyon olvasható stílusban, könnyen követhető cselekményekkel, ám felkeltve az érdeklődést. Tudtam, hogy fikció mind, de mégis majdnem elhittem, hogy akár igaz történetek is lehetnek. Izgalmasan, váratlan fordulatokban nem szűkölködve kapjuk az érdekes, misztikus, olykor paranormális történeteket. Akik szeretik Doyle regényeit, és stílusát, az nem fog ebben sem csalódni, még hogyha kedvenc skót szoknyás nyomozónk nem is bukkan fel a kötetben. Kedvencem az ezüsttükör, és a parazita.
https://beusblog.blogspot.com/2018/10/konyv-arthur-cona…


Népszerű idézetek

giny>!

Trivialitásokból bontakoznak ki tragédiák, s az egyik nap csekélysége másnap már katasztrófához vezet. A kagyló beborítja váladékával a homokszemet, s így jön létre a gyöngy, amit aztán a gyöngyhalász a felszínre hoz, a kereskedő megvásárol, majd eladja az ékszerésznek, aki továbbadja a vásárlónak. A vásárlót aztán kirabolja két bandita, akik összevesznek a zsákmányon. Az egyik megöli a másikat, majd ő maga bitófán végzi. Így lehet, hogy a láncolat egyik végén egy beteg kagyló, a másikon pedig az akasztófa áll. Ha a homokszemet sosem sodorta volna be az áradat a kagyló két héja közé, két élő, lélegző teremtménynek – a bennük rejtőző hajlammal jóra és rosszra egyaránt – nem kellene távoznia az élők sorából. Hát ki tudná megítélni, mi az igazán kicsi, és mi a hatalmas?


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): Robur 6.
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 57.
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak 1980
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Szilárd Gabriella (szerk.): Drága illúzió
Vic Parker (szerk.): Klasszikus rémtörténetek
Franz Fabian – Bárány György (szerk.): Fantasztikus történetek I-II.
Robert Louis Stevenson: A molnárlegény / Will o' the Mill
Veress István (szerk.): Válogatott gyilkosságok