Az első kötet lendülete, hozta magával a Napvihart, nem volt sem jobb, sem rosszabb (ami meglepő mert szinte sohasem tetszenek a sorozatok folytatásai) mint az első csak más.
Technikai magyarázatok, tömkelegével bombáztak, fizika, aeorodinamika, időjárás, neutrinók, technológiai leirások, mérnöki megoldások, és persze a NAP, de semmi felfoghatatlan, épp elegendő, és épp átlagos, bár én utánaolvastam mi a Lagrange pont, vagy ki volt Ciolkovszkij, vagy van-e S Fornax csillaghalmaz (van) és, hogy van-e a DNS-ben telomeráz (van), és még sorolhatnám, de persze Clarke&Baxter nem amatőr.
Amit nem értettem, az elsőszülöttek motivációja, ugyan mennyi energiát exergiát használhat el az emberiség, egy átlagos kis csillaggal, pár ezer év alatt az Univerzum energiáihoz képest? – persze feltételezzük, hogy a távoli – távoli-távoli jövőben felkavarhatjuk a port, de ez kicsit elrugaszkodott. Az elpusztitásunk kivitelezése azomban nagyon elegáns.
A nem túl távoli jövőben, nehezen képzeltem el az Eurázsiai Uniót, csupa női miniszterelnökkel, latinamerikai USA elnökasszonnyal, szinte hétköznapi űrutazással, Holdbázissal, Mars expedicióval, de üsse kavics, bár igy lenne.
A vallás itt is téma, vallási fanatizmus, merényletek, öngyilkosság, benemavatkozás hivők, ökumenikusok, tagadás, de a legmerészebb, az az állitás miszerint Jézus születésekor épp erős napszél érte a Földet, ami befolyásolta az emberi agyat, és megváltozatott pár(?) emberi sorsot.(legalábbis én igy értettem).
A szereplők nem olyan fontosak, mint maga a Terv, nincs kiemelkedő személyiség, főszereplő, talán Mihail tetszett nekem legjobban, általában vonzónak, állitják be az orosz kozmonautát- tudóst, nekünk. Bisesa, dilemma maradt, ő miért került haza?, neki miért nem maradt másolata mindkét világon?, mi az ő igazi szerepe?
Ami vidám szinfolt volt a könyvben a mesterséges intelligenciák, szerepeltetése önfeláldozása, de talán jut nekik hely a folytatásban is.
Sokkal katasztrofálisabbnak képzeltem a végkifejletet, több áldozatot, nagyobb káoszt, több hősi halált, de igy is rendben volt, felcsillant az új generáció is, jöhet a következő kötet.