Bölcső 34 csillagozás

Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső

Egy ​regény a különböző értelmek különbözőképpen működő logikájáról; egy regény néhány emberről, akiknek napok leforgása alatt ki kell szakadni hétköznapi gondokkal teli világukból, hogy egész civilizációnkat képviseljék; egy regény az első kapcsolatfelvételről. Carol Dawson újságírónő az után nyomoz, vajon a cetek különös viselkedésének a Florida környéki vizekben lehet-e köze egy félresikerült katonai rakétakísérlethez. Amikor azonban kihajózik a Mexikói-öbölbe, búvármerülése során valami egészen mást talál: egy ismeretlen, de egészen biztosan nem földi eredetű tárgyat, amely súlyos veszedelmet szabadíthat az egész emberiségre. Az SF többszörös díjnyertes klasszikus nagy öregjének és a NASA rakétamérnökének közös regénye eredetileg felkérésre íródott, forgatókönyv formájában, ám a film a szokásos hollywoodi huzavonák miatt sosem készült el. A történet le sem tagadhatná eredetét, triviális alaphelyzetből kiindulva folyamatosan adagolja a rejtélyeket és a feszültséget, míg végül… (tovább)

Eredeti cím: Cradle

Eredeti megjelenés éve: 1988

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155158094 · Fordította: Németh Attila
>!
Cédrus, Budapest, 1993
378 oldal · puhatáblás · Fordította: Németh Attila

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Isley IP>!
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső

Már régóta terveztem elolvasni ezt a regényt, többek között azért, mert nagyon érdekelt, hogy valóban lehet-e annyira gyenge egy könyv Clarke-tól, mint ahogy az eddigi értékelések sugallják azt.
Tény, hogy Clarke-tól nem megszokott módon nem kizárólag a tudományos ötlet került a középpontba, hanem elég sok oldalt szánt arra is szerzőtársával, hogy a négy főszereplő élettörténetét kidolgozza. Ahogy látom, ez zavart sokakat. Én azért nem nevezném ezt semmiképp problémának, mert a karakterek háttértörténete nagyon jól átgondolt volt, hogyha figyeltünk, észrevehettük, hogy életük minden fontosabb pontja valamiképp kapcsolódott a fősztorihoz. Valamint az, hogy ennyire kidolgozta a karaktereit Clarke, azok is emlékezetesebbre sikerültek, engem például végig érdekeltek a mellékszállak is.
Maga a bölcső és a csillagrendszerek között utazó szuperintelligencia története is érdekes volt. Így a sok negatív vélemény után álljon itt egy, a regényről pozitív képet sugalló értékelés is, mert mind az alapszituáció, mind a megvalósítás rendben volt, sajnos, érdemtelenül alulértékelt regény a Bölcső.

balintbooks>!
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: Bölcső

Kicsit több scifi elfért volna benne, de így is hibátlan.


Népszerű idézetek

Zsola>!

Ennek az életnek nevezett csodának csupán másokkal való kölcsönös megosztása képes megbékéltetni bennünket a halandóság gondolatával.

Zsola>!

Számtalan tanulmány rámutatott már, a magas agresszió-koefficiens nagy valószínűséggel megakadályozza bármely társadalom kitörését saját naprendszere korlátai közül.

Chimera>!

Egyes emberek józanságát csak a korlátok őrzik meg. Tedd szabaddá őket, és azonnal megvesznek.

138. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Aldous Huxley: Szép új világ
Burger István (szerk.): Galaktika 306 XL
Burger István (szerk.): Galaktika 306.
Trethon Judit (szerk.): A találkozás
Ágoston Hugó (szerk.): Piknik a senkiföldjén
Ifj. Veress István (szerk.): A seholsincs bolygó
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/1 (2.)
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2