A ​Ráma kertje (Ráma 3.) 28 csillagozás

Arthur C. Clarke – Gentry Lee: A Ráma kertje

A huszonharmadik században a Földet már kétszer meglátogatta egy gigászi, titokzatos robotűrhajó, amely a naprendszer határain túlról érkezett – és egy sajátunkat messze felülmúló idegen civilizáció technikai fölényének cáfolhatatlan bizonyítéka. Három földi űrhajós a Rámának elkeresztelt űrjármű labirintusszerű belsejében ragadt, ahol minden testi és lelki erejüket össze kell szedniük a túléléshez. A rettenthetetlen utazók csupán tizenkét esztendőnyi repülés után ismerik meg úti céljukat és szembesülnek a legnagyobb kihívással: hogy randevúzniuk kell a Ráma bázisállomással – és galaktikus otthonuk láthatatlan megtervezőivel. A kozmonauták már hátrahagyták a családjukat, a barátaikat és földi javaikat, hogy új életet kezdjenek. Ám azok a válaszok, amelyek a Rámai csomópontnál várják őket, még nagyobb áldozatokat követelnek tőlük – feltéve, hogy az emberiség kész megismerni a megdöbbentő igazságot.

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Szukits, Szeged, 2013
400 oldal · ISBN: 9789634972877 · Fordította: Galamb Zoltán

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dwistvan P>!
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: A Ráma kertje

Elképesztő kreativitással bukkannak fel új helyzetek, új létformák, új titkok. Leginkább azonban az emberi tulajdonságok keresztmetszetét adja a könyv. A békétlenség, a pusztítás, a hatalom igazságtalan sajátosságai, a környezet pusztítása annak ellenére adták az emberiség keresztmetszetét, hogy az emberek csoportjának tudnia kellet, hogy idegenek figyelmének középpontjában állnak.Tanulságos üzenet, hogy az idegen létformákra ezek nem jellemzők a könyvben.Az pedig felháborító, hogy Magyarországon nem képesek kiadni a létező negyedik kötetet.

Frigyes_Lipovits>!
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: A Ráma kertje

Ez a könyv már sokkal jobb mint az elődje. Rávilágít arra hogy mi emberek akkor is undorítóak vagyunk ha minden feltétel adott a tökéletes és kényelmes élethez.

Verekedd át magad a második részen, majd olvasd el.
Persze az utolsó befejező rész sajnos már meg sem jelent magyarul. (Rama revealed). Pedig most már té yleg érdekelne hogy ki és hova viszik kis csoportunkat.

Kulturbanyasz>!
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: A Ráma kertje

A Ráma kertje egy fokkal összeszedettebb írás lett a Ráma II-nél. A könyv közvetlenül ott folytatódik, ahol a Ráma II végződött, én ezt az első felét éreztem erősebbnek: egyfajta családi robinzonádnak lehetünk tanúi a Rámában, ahol végre magával az űrhajóval foglalkozunk, majd annak építőivel. Aztán a könyv második felében érezhetően ismét Lee vehette át a gyeplőt, a fókusz az emberiség felé fordul, jelentősen megnő a karakterek száma, de még az élvezhetőség határán innen – szemben a Ráma II-vel –, majd zanzásítva végigrohanunk az emberiség történelmén kicsiben, olyan témákkal foglalkozva, mint a rasszizmus, idegengyűlölet vagy a környezetszennyezés. Ez azonban felesleges sallangoktól mentes társadalmi kísérlet, kifejezetten élvezetes, nem úgy mint a Ráma II-ben. Maga a cselekmény olvasmányos, egészen nagy korszakot ölel fel, van is miről írni rendesen – sőt, igazából mozaikszerűen hat, akár több kötetet is kitett volna –, egyedül a lezárás hagyott tüskét bennem, de kíváncsian várom a befejező részt, remélhetőleg megjelenik magyarul is.

alaurent P>!
Arthur C. Clarke – Gentry Lee: A Ráma kertje

Sokat vártam ettől a kötettől, de nem tudom eldönteni, csalódtam-e. Részben igen, mert mást kaptam, mint amit vártam, másrészt viszont ez a más is annyira Clarke-os, hogy az kárpótolt a hiányérzetért.
Folytatódik a Ráma II. története, szürreális kalandok során jutnak el a Ráma űrhajó építőihez, majd vissza a Földhöz.
A visszatérés után kezdődik a valódi regény, addig a felvezetés tartott. Ez egyben az a rész, amikor az író kifejtheti az emberiségről alkotott, nem túl hízelgő véleményét. Talán még nem spoiler, hogy sosem azok kerekednek felül, akik az emberinek tartott értékeket képviselik…
A befejezés nagyon megütött, becsuktam a könyvet és csak néztem magam elé, hogy akkor most merre tovább. Mesterien elvágta a cselekményt, amit ki-ki vérmérséklete és az emberiségbe vetett hite alapján gondolhat befejezni. Én nagyon optimista vagyok, de ilyen felvezetés után úgy érzem, az én szívem szerinti lezárásom a történetre hamisan cseng, valószerűtlen. Ami nagyon rossz az emberiségre, és felzaklató az olvasóra nézve.
Az odaútból kihagytam volna, a visszatéréstől viszont alig tudtam letenni, olyan érdekes és fordulatos volt.


Népszerű idézetek

alaurent P>!

Azt hiszem, Goethe mondta, hogy minden, amire az ember vágyhat, négy kategóriába sorolható: szeretet, kaland, hatalom és hírnév. A személyiségünket az határozza meg, hogy a négy alkotóelem milyen arányban keveredik egymással.

Csomópontnál 4.

alaurent P>!

Mindannyian állandóan felelősek vagyunk a tetteinkért. Ha olyan anyagot tolok magamba, amitől szörnyként viselkedem, az az én hibám. De bármit teszek is, nem bújhatok ki a felelősség alól.

Randevú a Marsnál 8.

Lione IP>!

Képzeljék el, hogy szemtől szemben állnak az utódaikkal, a gyermekeik gyermekeinek a gyermekeivel. Miközben velük beszélgetnek és átölelik őket, tiszta szívvel mondhatják majd nekik, hogy a lehetőségeikhez mérten mindent megtettek azért, hogy olyan világot hagyjanak rájuk örökül, amelyben meglelhetik a boldogságukat?

251. oldal

alaurent P>!

Michael azt jósolta, hogy a kisbaba Karácsony napján fog megérkezni.

(első mondat)

Lione IP>!

Amikor Simone ragyogó mosolyát látom a szoptatás szüneteiben, nem tűnődöm a hallucinációimon, nem igazán számít, létezik–e Isten, vagy sem, és nem bír különösebben meghatározó jelentőséggel, hogy a rámaiak kifejlesztették a víz nukleáris hajtóanyagkénti felhasználásának módszerét. Abban a pillanatban kizárólag az a fontos, hogy Simone édesanyja vagyok.

2201. július 22.

Lione IP>!

Az emberek olyankor használnak ilyen szavakat, amikor nem gondolkodnak. Bárki nevezett is fajankónak, valószínűleg zavart vagy zaklatott lehetett valami miatt, ami korábban történt vele, és csak azért beszélt csúnyán veled, mert nem értett meg téged…

Randevú a Marsnál 11.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Douglas Adams: Galaxis Útikalauz stopposoknak – A világ leghosszabb trilógiája öt részben
Matt Haig: Én és az emberek
Aldous Huxley: Szép új világ
Neil Gaiman – Michael Reaves – Mallory Reaves: Ezüst Álom
Piers Anthony: Az emlékmás
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Mars
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
Orson Scott Card: Végjáték
George Orwell: 1984