Az ​őrszem 49 csillagozás

Arthur C. Clarke: Az őrszem

….kissé késő azon tűnődnöm, miért váltam íróvá, vagy azon törnöm a fejem, kínálkozott-e valaha igazi választási lehetőségem. Ezt valószínűleg a génjeim határozzák meg ugyanúgy, mint a szemem színét vagy a fejem formáját. De hogy miféle író lettem, más kérdés: gyanúm szerint ebben a véletlen és a környezet játszott egyaránt döntő szerepet…
…Egy régebbi évszázadban valószínűleg a tengerről írtam volna történeteket. De olyan korban születtem, amikor az ember először kezdte komolyan fontolgatni, hogy elhagyhatja bolygóbölcsőjét, így az én képzeletem is a világűr felé indult kalandozásra…

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1995
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635481462 · Fordította: Greguss Ferenc

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Joshua Slocum


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Az őrszem c. Arthur C. Clarke novelláskötet címadó novellája előfutára a valószínűleg mindannyiunk által ismert kultfilmnek a 2001.Űrodisszeiának. Természetesen nem egy az egyben találjuk meg benne a „fekete monolitot”, csak egy hasonló üzenetet hordozó tárgy utal a földönkívüli civilizáció létére. S azóta – feltételezem ebben szerepe lehetett az író gondolatainak is – a SETI kutatások iránya és tárgya is megváltozott: már nem magukat a földönkívülieket keresi a kutatás, hanem azokat az esetleges alkotásokat, jeleket, amelyeket üzenetül hagyhattak mások számára.
Érdekes Clarke e könyve más szempontból is, hiszen nem ez az egyetlen később világhírű alkotása, amelynek novellagyökere elolvasható a kötetben. Szerepel itt A gyermekkor vége alapnovellája is, s tulajdonképpen nyomon követhetjük a szerző alkotói gondolatainak fejlődését, ahogy haladt előre az időben a ’40-es évektől a ’70-esekig párhuzamosan az úrkutatás elméleti és gyakorlati felfedezéseivel.
Kitűnő összefoglaló mű ACC korai novellái áttekintésére!

Dubovszki_Martin>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Arthur C. Clarke volt aki megismertetett a science fiction műfajával, így mindig is különleges helyet fog elfoglalni minden kötete a polcomon. Talán ennek tudható be, hogy bár nem vagyok híve a novelláknak, mégis abszolút élvezettel fogyasztottam ezt a gyűjteményt. Elfogultság nélkül nem is tudom értékelni a gyűjteményt. Clarke még az igazi aranygeneráció tagja, ahogy ő fogalmazott: „Miénk az utolsó nemzedék, amely mindent el tudott olvasni. Többé senki sem lesz képes erre.” S valóban, manapság már a lehetetlenség határát súrolja, ha minden megjelent science fiction regényt/novellát el akarnánk olvasni.

Novellák lévén nem túl sokat lehet írni róluk anélkül, hogy komolyabb spoilerek-be belefutnék, de egy-két gondolatot azért érdemes írni róluk.

Mentőosztag, Az őrangyal és Halálos feszültség:
Közös jellemzőjük, hogy a zárógondolat egy-egy csavar, ami az első kettő esetében még meglepő is. Ezek a záró sorok, gondolatok elgondolkodtatóak, mindenki a saját szájíze szerint extrapolálhatja az elkövetkezendő történéseket. Az őrangyal esetében pedig maga Clarke tette ezt meg – így született meg A gyermekkor vége című alkotása.

Az őrszem:
Clarke egyik legismertebb művének, a 2001 – Űrodisszeia alapötlete sejlik fel a sorok között.

Jupiter-V:
Klasszikus BDO téma. Clarke kedvelte ezt a témát, az egyik legsikeresebb regénye is ezt boncolgatja, ami nem más, mint a Randevú a Rámával.

A menekülő:
Talán ez a novella lóg ki egyedül a gyűjteményből. Valahogy nem éreztem ideillőnek.

Napvitorlások:
Klasszikus vitorlásverseny az űrben. Napvitorlásokkal. Szórakoztató és elgondolkodtató is egyben.

Találkozás a medúzával:
Tulajdonképpen emiatt a novella miatt szereztem be a kötetet, mert Reynolds és Baxter írt hozzá egy folytatást és mielőtt azt elolvasnám, ezt is el szerettem volna. Egy csodálatos utazás a Jupiter felhői közé, ahol életet talál Falcon parancsnok. A végén itt is kisebb fordulat található, bár előremutató jeleket azért hagyott Clarke a műben. Pont a fordulatot és annak következményeit hivatott Reynolds és Baxter továbbgondolni.

A távoli Föld dalai:
Nem is igazi novella, hanem egy vázlat az azonos című regényhez.

Külön csemege, hogy maga a mester írt egy pár gondolatot minden novella elé. A magyar kiadás pedig időtálló. Persze lehet, hogy egy műértő gyűjtő példányát sikerült megszereznem, de csupán a megsárgult lapok jelzik, hogy 21 éves a kiadás.

3 hozzászólás
ViraMors P>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Igazán kellemes válogatás. A novellák alapvetően vegyesek, egyedi ötletre épült mindegyik. Némelyiken persze érződik, hogy 50-60-70 éves darabról van szó, és erősen porosodik már, egyik-másik láthatóan Clarke valamelyik későbbi művének „előfutára”, és persze vannak benne olyanok, amiket olvasva még most is tátom a számat.
Az abszolút kedvenceim A menekülő és a Napvitorlások voltak.

zamil>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Valamiért többet vártam ettől a novella gyűjteménytől, persze ettől függetlenül több kiemelkedő novellát tartalmaz, de voltak közepesek is köztük.
Amik tetszettek: Az őrszem, Jupiter-V, Napvitorlások.
Amit el kell ismernem, mind egyedi gondolatra épült.
Külön tetszett, hogy minden novellához írt egy kis előzetest. Szeretem az ilyen csemegéket olvasni.

Aligabacs>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

A kötetet középiskolás koromban olvastam, de egy történet kivételével már nem emlékeztem rájuk. Az előző értékelők a novellákról már írtak, azonban arról alig esett szó, hogy a novellák előtt maga a szerző írt előszavakat a keletkezés körülményeiről. Ettől az egész emberközeli lett. Egyebek között kiderült belőle, hogy gyermekkorában miként szerette meg a tudományos-fantasztikumot.
Hiszem, hogy vannak álmodozók, akik technikai újításokat hoznak el nekünk és vannak olyan álmodozók, akik a történeteikkel szórakoztatnak, elgondolkoztatnak bennünket. Arthur C. Clarke ilyen nagybetűs álmodozó volt, aki által mi is gazdagabbak lettünk.

Veron P>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Ha már véletlen hozzám került, gondoltam először bevizsgálom, aztán majd meglátjuk milyen lesz a viszonyunk. Vegyesek az érzéseim. Rettentő jó ötlet(ek) van(nak) némelyik novella mögött, ez nem kérdés, a felvetések általában érdekesek és elgondolkodtatók. De maguknak a sztoriknak a nagy része már hidegebben hagyott, sőt némelyik egész uncsi volt (bocsánat). Mintha a stílusban, a szövegben elvesztek volna nálam a dolgok, vagy én vesztem el bennük. Az ötletei miatt lehet teszek még vele egy próbát, de eddig nem lettem rajongó :(

darthred>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Arthur C. Clarke korai novellái csokorba gyűjtve, melyek a későbbiekben több regényéhez is alapul szolgáltak. Nem mondhatnám, hogy akadtam egyetlen lehengerlő műre is a kötetben, és mivel a szerző rövidebb írásait kevéssé ismerem, megkockáztatom: Clarke mester nem az a kimondott novellista.
A MENTŐOSZTAG, ha jól emlékszem, az első vagy az egyik első komolyabb írása, melyet maga a szerző sem mert újraolvasni, tartva tőle, hogy nem fedez fel fejlődést több évtizedes munkásságában. Mindenesetre szégyellnivalója nincs, még ha nem is hagy bennünk maradandót a naprendszerünkbe tévedő „Nagy Testvérek” mentőakciója. Űrhajójuknak, az S-9000-nek beszédes neve van, és a versenyfutás az idővel, amikor a Nap nóvává válik, erősen emlékeztet a Lucifer ébredésére.
Az ŐRANGYAL a kötet talán legerősebb darabja, melyből a Gyermekkor vége című regény kerekedett, többet nem is árulok el róla: tessék elolvasni!
A HALÁLOS FESZÜLTSÉG nem okozott halálos feszültséget, bár van benne egy csavar, csak sajnos túl kiszámítható. Megtudhatjuk, mire képes két űrhajós, ha csak egyikőjük számára biztosított a túlélés.
A címadó darab, AZ ŐRSZEM egy titokzatos gúla, mely a Holdon pihen évmilliók óta, időközben téglatestté, a jól ismert monolittá „alakult”. Talán valami földönkívüli adattároló lehet, melyből, ha megkapirgáljuk, mintha a Kék Duna-keringő és a Zarathustra hangjai szűrődnének ki.
A JUPITER V-ben bolygóközi kincsvadászokkal tartunk (nem sikerült tövig rágnom a körmöm); megtudjuk, hogy a NAPVITORLÁSOK olykor mindent egy lapra tesznek fel a Naprendszert körülhajózó kozmikus Vendée Globe-on. Említésre méltó még a TALÁLKOZÁS A MEDÚZÁVAL és Howard Falconnal, 8000 nap alatt a Jupiter körül. Ezen novella visszaköszön a 2010-ben is, amikor a Csillaggyermek utazást tesz az óriásbolygó magjába.

1 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Arthur C. Clarke-ot imádom. Nekem tetszett ez a gyűjtemény, annyi bajom volt vele, hogy az erősebbek voltak elől, az utolsók ahhoz képest gyengébbek voltak. Viszont az annyira jó, hogy mindegyik előtt van egy „hogyan készült” szösszenet!
A Mentőexpedíció és az Őrangyal már szembejött egy pár válogatásban, Az őrszem nagyon tetszett, a Napvitorlások szintén. Mondjuk az is érdekes, hogy ezekből a novellákból aztán olyan regények nőtték ki magukat, mint az Űrodüsszeia és a Gyermekkor vége.

mohapapa I>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

Novelláskötet. Ezáltal nagyon nehéz értékelni. Voltaképpen csak darabokban lehet részletesen, vagy összefoglalva általánosan. Én jobban szeretem az utóbbit. Most mégsem ezt teszem. De nem is részletezek, hanem középutazok.

ACC a klasszikus sci-fi generáció jelese. Ahogy fogalmaz: ahhoz a generációhoz tartozik, akik még el tudtak olvasni minden sci-fit, ami megjelent, s ami, ugye, ma már teljességgel lehetetlen.

ACC novellái tehát a sci-fi ősnagyjai egyikének a tollából születtek. ACC tapasztalatim szerint nem a pörgős, szörnyes, akció sci-fik írója, sokkal inkább a lassúdad, töprengősöké. A novellák is ebbe a sorba tartoznak.

Viszont, amitől egyből feldobódtam az első két novella esetében: a poénra, csattanóra való kihegyezés. De nem öncélúan, nem önmagáért: mind a két csattanó döbbenetes, filozófikus, sőt, a második egyenesen transzcendetális. Az első az emberiség földönkívüli úrhajósok szemével, a második a pedig, hm…, khm… izé, vaskos spoiler, tehát hasonló, de egészen más, teológusolk előre!

A harmadik novella nagyjából még üti az első kettő frenetikusságát: zárt közegű thriller, özönvér, omló belek nélkül. De ahogyan a fentieknél, úgy ebben az esetben is marad töprengeni való bőven erkölcsről, jogosságról, igazságosságról, arról, hogy nyer-e, aki nyer, veszít-e, aki veszít, fix norma-e az erkölcs és az etika.

Az utolsó hat novella jó sci-fi. Nagyon jó. De a könyv szerkesztése folytán lanyhul a figyelem, mert az elején elpufogtak a lényeges, figyelmet teljesen lekötő elemek, üzenetek. Így a könyv kicsit olyan, mint Strauss Zarathusztrája, vagy Csajkovszkij B-moll zongoraversenye: az első öt percben megtörténik minden, ami utána következik, az már csak a maradék. :-) Ha a kezdő novellák a végére kerültek volna, a nyájas olvasó több napig nem tud felállni a fotelből.
Így viszont el tudtam menni vacsorázni.
De ez nem ACC hibája.

Piper74>!
Arthur C. Clarke: Az őrszem

2021-ben, egy kezdő sci-fi rajongónak ez a novelláskötet kevés lesz….nincs benne feszültség, izgalom, vér, szex minden oldalon. Ellenben van tudomány, de kit érdekel ez manapság? Nos, akit igen, az kezdjen bele bátran, a kicsit idejemúlt, de azért kellően izgalmas novellákba.


Népszerű idézetek

Aligabacs>!

Nem törődöm azzal én, merre szöksz, te oxigén,
Csak ne légy oly goromba, hogy beszállsz a boromba…

HALÁLOS FESZÜLTSÉG

2 hozzászólás
daney>!

Mikor jön el az a boldog idő, töprengett, amikor az emberek nem veszítik el többé a józan eszüket és személyiségüket pusztán azáltal, hogy tömegbe verődnek?

daney>!

Minden tragikus hír valahogy magától értetődően igaz. Csak a jó hírek kívánnak bizonyítást.

daney>!

A briteknek két vallásuk van – a krikett és a királyi család. Ne próbáld meg egyiket sem bírálni.

ViraMors P>!

Ha valaki szerette a hasát, és életének jelentős részét az űrben töltötte, rendszerint önvédelemből tanulta ki a szakácsművészetet.

Halálos feszültség

alaurent P>!

…a tudományos-fantasztikus irodalom az egyetlen olyan kábítószer, amely ártalmatlanul tágítja ki a tudatot.

Bevezető

ViraMors P>!

A természet mindig tartogat egy lapot a kabátujjában!

daney>!

Fantasztikus az a valami, ami nem történhet meg a valódi világban (még ha gyakran szeretnénk is); tudományos fantasztikus az a valami, ami valójában megtörténhet (bár gyakran megbánnánk, ha bekövetkezne).

ViraMors P>!

Igyekeztem megfékezni Billt, de próbált már valaki bokán rúgni egy embert a súlytalanság állapotában?


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VII.
Ifj. Veress István (szerk.): A seholsincs bolygó
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Agave 100
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016
Stanisław Lem: Stanisław Lem teljes science-fiction univerzuma II.
H. G. Wells: A bűvös bolt
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története