Arthur ​C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma (Űrodisszeia 0,5-4.) 39 csillagozás

Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Honnan származik az emberi értelem? Közreműködhetett-e idegen intelligencia a Homo sapiens kialakulásában? Megismétlődhetett-e az értelem magvainak elültetése más bolygókon is? Megismétlődhet-e a jövőben is? E kérdések foglalkoztatják Arthur C. Clarke-ot világhírű regényében, a 2001. Űrodisszeiában és folytatásaiban. Jelen kötetben egységes magyar terminológiával ellátva, a regények közti ellentmondások gyűjteményével és kronológiával kiegészítve nyújtjuk át az Olvasónak Clarke négy Űrodisszeiáját: a 2001-et, a 2010-et, a 2061-et és a 3001-et. Külön meglepetésként elhelyeztük a könyvben a magyarul mindezidáig kiadatlan 2001 elveszett világai című kötetet is, mely számos érdekesség mellett a 2001-ből hiányzó regényfejezeteket is tartalmazza.

>!
Szukits, Szeged, 2004
684 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970621 · Fordította: Göncz Árpád, F. Nagy Piroska, Németh Attila

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

HAL 9000


Kedvencelte 12

Most olvassa 5

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Dave_Bowman
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Nem értékelném itt különállóan az Űrodisszeia-ciklus részeit, amely – hibáival együtt – a klasszikus sci-fi egyik legstabilabb alapköve. Viszont ez a kiadvány tényleg megérdemli a dicséretet, mert amellett, hogy megtalálható benne a sorozat négy kötete, tartalmazza a 2001. Elveszett világait is, ami nem más mint a kimaradt, illetve átírt részek gyűjteménye. A 2001. ugyanis a filmmel egyidőben íródott és a rendező Kubrick elég sokat beleszólt a regénybe is. Hálistennek. Clarke olyan gyermetegen kezdte volna az egész regényt, hogy sírni támadt kedvem, mikor elolvastam. Kimaradt például olyan fejezet is amely az űrhajósok fizetését taglalja. Hogy ezt először miért érezte fontosnak Clarke azt nem tudom, de szerencsére ez is repült a végső verzióból. A regény vége is jelentősen megváltozott, előnyére. Mindenesetre nagyon érdekes ezeket a kimaradt részeket elolvasni, az biztos.

A kötet tartalmazza a részek közötti ellentmondásokat, kronológiát és egy rövid, de jól összeszedett előszót. Maga a regényciklus pedig ordít egy egységes filmes feldolgozásért. Majd, ha egyszer Hollywoodban valaki nem csak a szemét gyártására szeretne adni egy pár százmillió dollárt, remélem eszébe jut az Űrodisszeia.

>!
kvzs P
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Vitathatatlanul fontos helyet foglal el a sci-fi irodalomban Clarke és az ő Odisszeiája is.
A négy történet ugyan elég gosszú idő alatt született meg, a stílusuk sem egységes és nem is egyértelműen folytatásai egymásnak mégis egyben élvezetesek igazán. A 2001 elveszett világai pedig csemege azoknak, akik szeretnek kicsit a kulisszák mögé pillantani.
2001:
http://moly.hu/ertekelesek/1612754
2010:
http://moly.hu/ertekelesek/1622742
2061:
http://moly.hu/ertekelesek/1624664
3001:
http://moly.hu/ertekelesek/1626045

>!
Agatha_Emrys
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Sokat vacilláltam olvasás kezdése előtt, hogy előbb a filmet nézzem-e meg, vagy kezdjek hozzá inkább a könyvhöz. Ugyanis ritka esetek egyikeként egyik sem volt „előbb”, mintegy párhuzamosan lettek írva, ennek ellenére vannak apróbb eltérések (amik a sorozat későbbi részeiben bosszantó módon a film(ek)et követik, figyelmen kívül hagyva, hogy a könyvekben mi történt). Én még is azt mondom azoknak, akik hasonló dilemmával állnak szemben, hogy érdemes a könyvvel kezdeni és csak utána venni a filmet, mivel így sokkal érthetőbb lesz (na meg ha unod, tudod meddig pörgesd át).

Maga a sorozat egy…érdekes példája annak, amikor az író az első kötetben bemutatott szereplőket próbálja mindig visszahozni a későbbi részekben, és ennek érdekében bevet mindenféle kacifántos logikát, hogy megmagyarázza miért is vannak még életben, mikor hosszú évtizedek teltek közben el a cselekményben…. :D

Na, de a történetre kitérve. Az emberiség technikailag folyamatosan fejlődik, már eljut arra a szintre, hogy bázisa legyen a Holdon, amikor is váratlanul kiderül, hogy nincsenek is olyan egyedül, mint amennyire hitték. Clarke egy érdekes elméletet vet fel az idegenek beavatkozási módjára a földi civilizációjába spoiler viszont sajnos alig derül ki valami erről a más fajról passzivitásukat kivéve, így a cselekmény/küldetések is végül érdektelenségbe fulladnak.

Az első kötet ólmos lassúsággal vándorol az űrben, a másodikra viszont jobban beindulnak a dolgok, és végül egy izgalmas helyzetbe torkollanak, amitől azt gondolná az olvasó: „Hoppá, na, innen vajon hogyan tovább?”
És itt jön a buktató, mert a sorozat 3. és 4. része semmit sem kezd az egésszel, olyanok csak, mint a népszerű gyerekdal tarka bocija… azaz se füle, se farka

Lehet, hogy sci-fi alapmű, de egy három csillagnál én semmiképpen sem tudok többet adni. Viszont az ARC kiállításon van egy Űrodisszeia inspirálta plakát, akik olvasták/látták a 2001-et érteni fogják, már ezért legalább megérte végigrágnom magam rajtuk. (szeretem érteni az utalásokat, na!)

>!
Lione
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Annyira jó, hogy meg tudtam szerezni ezt a kötetet! Maradandó élményt nyújtott! És sosem olvastam még ilyen élvezettel hangulat- és környezetleírásokat. Eszméletlen! :)

[2001] Néhány éve láttam a filmet. Bevallom, nem tetszett. Nem tudtam hova tenni a 10 percen keresztül balettozó űrhajót és a 20 perc szivárvány masszát a végén. De a könyv? Az zseniális. Megállapítom, míg a filmben épp nem történik semmi, addig a könyv mindent megmagyaráz. Nagyszerű élmény volt!

[2001 +] Hű, nagyon örülök, hogy elolvashattam a 2001 elveszett világait – egy kis kulisszatitkot, elvetett/kihagyott elképzeléseket. Így még inkább teljesebb a történet, jobban értem a szereplőket is, de bizonyos részeknél abszolút meg is értem, miért nem volt megfelelő a sztoriba (pl. a találkozás). Ja és Arthur humora külön +1 csillag… :D

[2010] Egy picit sajnáltam, hogy nem a könyv a kiindulási alap (lásd: ellentmondások gyűjteménye), de csak egy picit. Egyébként tetszik, hogy ilyen eseménydús (az előzőhöz képest), és hogy ebben már vannak személyiségek is: örülök, hogy Floydot jobban megismerhettem. És egyszerűen imádom Clarke stílusát, nem is tudom, ez előtt volt-e bárki is ilyen hatással rám, mint ő.

[2061] Kicsit kaotikusan indult számomra, valahogy az elején nem tudtam felvenni a szálat, de később megtaláltuk egymást a történettel, és jól éreztem magam közben, alig vártam minden nap a buszozást, hogy olvashassak. :D Bár talán picit felületesebb, mint az előző kettő, de attól még remek darab.

[3001] Néhol az előző 3 könyv paródiájának éreztem, néhol pedig világunk erős kritikájának. De nem tartom se jobbnak se rosszabbnak az előzőekhez képest. Más, de ugyanúgy minőségi, akárcsak a többi. Clarke-os és jó! Sokat idéztem belőle. :)

Köszönöm az élményt, élményeket! Nem bántam meg, hogy beruháztam rá. Megérte. Kedvenc!

>!
kharoon
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

csendes, lassú, és végtelen távlatokba terpeszkedik, akár az űr. mintha üvegbuborékba zártan sodródnék a végtelen sötétben, és hidegben, néma csendben, csak a tündöklő csillagoktól kísérve. megszűnök létezni, csak a történet zajlik, a gondolatok, melyek mintha egy teljesen izolált, steril közegből megtisztulva, kikristályosodva tűnnének elő. merthogy így ír clarke.
nem tudok betelni ezzel a sorozattal, néhány évente újraolvasom. mindannyiszor lenyűgöznek az eredeti ötletek, a tiszta gondolatok, és a mindezt megkoronázó egyedi, fantasztikus hangulat. amúgy is hajlamos vagyok nyáréjszakákon az eget bambulni, de ez megfejelve egy kis olvasással előtte, elég maradandó tud lenni.
a sorozat darabjai eredetileg puhafedelesben voltak meg, kivéve az utolsó részt, amit csak akkor olvastam, mikor megszereztem ezt a gyűjteményt. fantasztikus.

>!
Mezzanine
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Zseniális. Alapok alapja. A 2001. keletkezése okán is elképesztően érdekes. A Film kötelező! Sose felejtem el, amikor hajnali 3 környékén érkezett sms Szasza barátomtól, aki elragadtatva nyilatkozott a műről.

>!
bonnie9 +SP
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Gyerekként sokat hallottam a filmről és a könyvekről is, de valahányszor belenéztem a filmbe, egyszerűen képtelen voltam a „majmokon” túljutni – így a könyvekhez hozzá sem nyúltam. Mikor felnőtt fejjel újra láttam filmet és átértem a kritikus határon, onnantól kezdve viszont minden megváltozott. Teljességgel magával ragadott a világa és sürgősen meg kellett néznem a 2010-et is, és határozottan tudtam, hogy nekem EL KELL OLVASNOM a könyveket. Szerencsére addigra már kapható volt ez az összefoglaló kötet és így valóban a teljes Univerzum birtokosa lehettem.
A 2001-et és a 2010-et nagyon könnyen és gyorsan olvastam, és emlékszem a fejemben folyton oda-vissza „kapcsoltam” a filmek és könyvek között. Nagyon élveztem, hogy ennyire összehangolt a filmmel az olykor bosszantó eltérések ellenére is. A történet teljessé vált, hiszen egyes részletek a filmből, egyes részletek a könyvből hiányoztak részben, olykor teljes egészében. Az ellentmondásokra pedig nagyon jó a könyv Ellentmondások gyűjteménye függeléke. Örültem a kiadásban szereplő 2001 elveszett világainak is, ami újabb részletekkel egészítette ki az amúgy sem rövid történetet.
A 2061 és a 3001 olvasása kicsit más volt, hiszen egyrészt szerves részei és folytatási az előzőeknek másrészt viszont film nélkül teljes egészében a képzeletemre hagyatkozhattam, és ez ekkor terjedelemnél és ilyen jellegű írásnál határozott felüdülést jelentett. A két történet nekem kissé vontatottabbnak tűnt az előzőeknél, de ha már ekkora fába vágtam a fejszémet, hát legyűrtem és nem bántam meg. Örülök, hogy végigolvasatam a teljes Űrodisszeiát minden buktatója és nehézsége ellenére. Összességében nagyon tetszett a kötet és a világ is, főleg így egyhuzamban olvasva. Sok érdekes kérdést feszegetett, elgondolkodtató és izgalmas magyarázati lehetőségekkel. Igazából bosszantó dolog csak az ismétlés volt, ami olykor egy az egyben ugyanaz a szöveg újra és újra…
Ettől függetlenül minden sci-fi rajongónak csak ajánlani tudom. Kötelező alapmű!
Egyébként mióta a könyvet olvastam, azóta a filmes „majmokat” sem találom annyira unalmasnak :)
Ráadásul emlékszem, mikor megvettük a nagy inox hűtőnket viszonylag pici konyhánkba, egy ideig csak MONOLITként tekintettünk rá :D

>!
Zsola
Arthur C. Clarke: Arthur C. Clarke teljes Űrodisszeia univerzuma

Nagyon jó volt! Fél csillag levonást csak az ellentmondások miatt adtam egyébként szuper.


Népszerű idézetek

>!
Lione

Clarke Harmadik Törvénye: „Egy kellőképpen fejlett technikai megoldást már nem lehet megkülönböztetni a varázslattól.”
(…)
Jól van, na. Az Első: „Amikor egy kiváló, de már idős tudós valamiről azt mondja, hogy az lehetséges, akkor majdnem biztos, hogy igaza van. Amikor azt mondja, hogy lehetetlen, nagy valószínűséggel téved.” (A jövő arcvonásai)
A Második: „Csak egy módon állapíthatjuk meg, hol vannak a lehetséges határai: ha túllépünk rajtuk egészen a lehetetlenig.”
Úgy döntöttem, ha Newtonnak jó volt három törvény, akkor nekem is jó lesz annyi.

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sir Isaac Newton
>!
Lione

(…) úgy ismerte már őket, mint a tenyerét (elgondolkozott már ezen a közmondáson is: valójában vajon hány ember ismerné föl a saját tenyerét?).

625. oldal

>!
Lione

Ráadásul akárki állította össze a programot, humorérzékkel is kellett rendelkezzen, máskülönben nem válogatott volna be epizódokat minden egyes Star Trek sorozatból.

567. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Star Trek
>!
Lione

Mit számít száz kudarc, ha egyetlen siker képes a világ sorsán változtatni?!

19. oldal

>!
Lione

Mert éppúgy, mint alkotói, HAL is ártatlannak született; de a kígyó nagyon is hamar bekúszott elektronikus paradicsomába.

82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: HAL 9000
>!
Lione

Tízezer év múltán az ember végre talált valamit, ami van olyan izgalmas, mint a háború. Kár, hogy e tényre még ekkor sem ébredt rá minden ország.

38. oldal

>!
Lione

Óriási politikai és társadalmi következményekkel jár; minden valamennyire is értelmes ember – aki egy arasszal messzebb lát az orránál – úgy érzi majd, hogy az élete, az értékrendje, az életfelfogása egy kicsit megváltozik.

48. oldal

>!
Lione

– (…) Készen állsz a feladatra?
– Még nem. Szeretnék még egy kérdést feltenni.
– Mi az?
– Fogok álmodni?
– Persze hogy fogsz. Minden intelligens teremtmény álmodik, noha senki sem tudja, miért. (…) Talán éppen HALról fogsz álmodni, ahogy én szoktam.

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: HAL 9000

Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Karen Traviss: Coruscant
Alastair Reynolds: Jelenések tere
Alastair Reynolds: Napok háza
Iain M. Banks: A száműző
H. G. Wells: Emberek a Holdban
Olaf Stapledon: Az utolsó és az első emberek
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Orson Scott Card: Végjáték