92. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

2001 ​– Űrodisszeia (Űrodisszeia 1.) 341 csillagozás

Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Arthur C. Clarke a sci-fi irodalom és a tudományos ismeretterjesztés világhírű alakja. Ennek a műnek témájából – egy másik szerzővel együtt – először filmet írt, majd a film alapján regényt. A film is, a regény is óriási sikert aratott. Érthető okokból, mert Clarke könyve végtelen távlatokat nyit az emberi fantázia számára. Képtelenség-e, hogy a mi helyi világmindenségünk, a Tejút csillagait is benépesítik velünk egyenlő vagy nálunk különb lények? Képtelenség-e, hogy egy napon a csillagok közt összetalálkozunk velük? Ezt a kérdést teszi fel Clarke könyve előszavában, amely lebilincselően él egy ugyancsak általa megfogalmazott gondolattal: „A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe.”

Eredeti mű: Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155508073 · Fordította: Göncz Árpád
>!
Szukits, Szeged, 2011
246 oldal · ISBN: 9789634972105 · Fordította: Göncz Árpád
>!
Szukits, Szeged, 1994
184 oldal · ISBN: 9638199458 · Fordította: Göncz Árpád

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

HAL 9000

Helyszínek népszerűség szerint

Tycho-kráter · Japetus


Kedvencelte 58

Most olvassa 15

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IMP
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Arthur C. Clarke zseniális gondolkodó és író volt. Olyan dolgokat látott előre, amelyek valósággá váltak időben előrehaladó világunkban, ill. valszeg még következni fognak… Klasszikus típusú fantasztikus író lévén az emberi társadalom fejlődési pályája foglalkoztatta alapvetően, s ebben kimagaslót alkotott. A jelen könyv, a 2001.Űrodisszeia először filmen létezett s képi világa, valamint története átfogta az egész emberi fejlődést, s egy lehetséges jövőt is felvázolt. Csak később jelent meg könyv formában. Hogy így van-e? – amit leírt – nem kérdés, hisz akár így is lehet, épp most tervezzük – mint emberiség –, hogy hogyan indulunk a Mars meghódítására.( Jó kis kaland egyébként, visszautat nem igénylő időseknek.) Fantáziánk megindításához a film, ill. a könyv volt a kristálytömb, amely megadta a késztetést. A sok millió olvasóval együtt indultunk erre a hatalmas ívű felfedező útra, s lettünk Holdlátóból Bowman-ek, majd Csillaggyerekek, s éltük át ezt a szédületes gondolatot,a mit Clarke felvázolt. Elsők közt a helye!

4 hozzászólás
>!
Bíró_Júlia
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Nagyon fura ötcsillag lett ez. Akartam volna kötözködni picit, megfogalmazni azt a fura kis hiányérzetet, ami időről időre előtérbe kúszott, míg olvastam. Nyányányá, túl sok űrtájkép, világmagyarázat, monotónia, kevés… na és itt megálltam a nyafogásban, gondolkozni kezdtem, mi is a kevés.
Cselekmény? De hát az van… szonikus energialöketekben villan, a Discovery vezetékeiben kúszik, alattomosan meglapul, nyomaszt annak rendje és módja szerint – valahányszor történt valami, Daviddel együtt kívántam, bárcsak térne vissza a békés monotónia, ami igenis kellemes a filmnézéssel, műszaki rajzokkal, Bach-hallgatással. Igen, minderről olvasni is jólesik, csak az olvasó se tudta jó dolgában, mit kezdjen magával. spoiler
Karakterek? Most őszintén, mit adott volna a történethez, ha kiderül, hogy David Bowmannek volt egy máig megoldatlan konfliktusa a másod-unokatestvérével valami öröklési ügyön, amúgy pedig valamiért langyosan szereti a sört? Nem, azt és annyit kapunk, ami és amennyi minimálisan szükséges ahhoz, hogy átérezzük, milyen mocskosul magányos hely tud lenni ez a mi Naprendszerünk. Ilyenformán a karakterek a regény tubusos feketekávé-porciói.
Világalkotás? Ember, a regény egy évvel a holdraszállás előtt jelent meg, és amit akkor a naprendszerről tudni meg nagyjából fogyasztható formába önteni lehetett, az benne van. Mindehhez társul a spoiler mesterséges, ámde abszolút eleven személyiséggel bíró intelligencia (HALre jut valahogy a legtöbb emberi-es reakció, pozitív és negatív értelemben is), a hibernáció és az épp-csak-felskiccelt-de-csak-mert-úgyis-változik-a-szín munkaállomás a Holdon.
Van még: horror, spoiler, tubusos kávé, spoiler, helytállás és találékonyság, ahol kell spoiler.
Mellékhatás még a hirtelen támadt vágy a film abszolválására mostmártényleg.

Kénytelen vagyok elismerni, hogy beleköthetetlen. Kérem az öt csillagot, meg még ahány épp ráér a kozmoszban.

Ui.: Göncz Árpádnak azért becsúszott pár pontatlanság a fordítás közben; egy-egy szókapcsolat erejéig meglepett vigyor előferdülhet.

2 hozzászólás
>!
Serno_au_Barca
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Régi adósságomat törlesztettem most a 2001 elolvasásával. Pedig jobb lett volna ha már 10-15 évvel ezelőtt elolvasom. Tudom, hogy egy korszakalkotó és korát megelőző mestermű, de túl számos sci-fi olvasmányon nem sok újdonsággal szolgált számomra.

A könyv eleje mint történészt lekötött, de a Hold és az út első fele felettébb unalmas volt egészen addig amig Hal barátunk bekattant. Onnantól felgyorsultak a dolgok és végre egy igazi hamisitatlan Clarke remekművet kaptunk.

A harmadik felvonás lehett volna hosszabb. Ennek ellenére nem volt hiányérzetem a befejezéssel.

A könyv egyértelműen legérdekesebb karaktere az M.I. HAL9000 volt. Nagy bánatomra csak kevés szerephez jutott, pedig sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle.

1 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Időtálló klasszikus, amit szerintem 20 év múlva is ugyanolyan élvezettel olvasnak majd a sci-fi rajongók. Nagyon szép, letisztult írás. Mentes a sallangoktól, teljesen a fő motívumra összpontosít. Érdekes felvetések, ahogyan az elődeinket „megsegítette” az idegen faj, a felfedezés a Holdon, majd az űrutazás a Szaturnuszig, ahol újra kapcsolat alakul ki. Nagyon jól leírta az űrutazást, teljesen el tudtam képzelni! A végkifejlet pedig zseniális, mint teljesen laikus valahogy én is úgy képzelem el, hogy úgy tudunk majd ha valaha is megéri az emberi faj utazni a csillagok, dimenziók között, hogy spoiler .

>!
mandris
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

A 2001 – Űrodisszeia még csak a második olvasásom Clarke-tól, de azt határozottan kijelenthetem, hogy (ha rajtam múlik) biztosan nem az utolsó, mint ahogy azt is valószínűsítem, hogy újra elő fogom még venni ezt a könyvet is. Azt hiszem, minél többet olvasok, annál jobban kezd megfogni a hard sci-fi műfaja. Társadalomtudományi végzettségű emberként azt nem merem állítani, hogy értem az itt bemutatott fizikát, ugyanakkor amit értek, és még inkább amit nem értek – de jobb híján elhiszek a szerzőnek – lenyűgöz, mint ahogy az is, hogyan tud – legalábbis, amíg a Naprendszer határain belül marad – magát az ismert fizikai törvények és műszaki ismereteink keretei közé szorítva is szárnyalni a szerző fantáziája. Hihetetlen, hogy a regény (és a film) 1968-as. Külön plusz pontok járnak az apró részletekért (pl. az alacsony gravitáció hatása a növekedésre, nulla gravitációs WC, stb.), meg persze a filmtörténet legizgalmasabb számítógépéért. Apropos film: azt hiszem, most már nem kéne tovább halogatnom a megnézését.

4 hozzászólás
>!
Shinzo P
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Vannak könyvek, amiket nem egyszer és nem kétszer is érdemes elolvasni. Na ez pont egy ilyen. Clarke mester igazán időtálló történetet hozott össze. Bár tény, hogy pár momentuma kissé elavult (pl. tévéképernyők, meg magnetofonszalagok :), de ha magát tényeket nézzük, gondoljunk csak bele, jó is volna, ha már itt tartanánk… Mit is írhatnék még róla? A könyvnek nemsok szereplője van, jó a felétől pedig csak egy, akivel átélhetünk egy csodálatos utazást. A leírások olyan pazarok, és érthetőek (ez dicséri a fordítót is), hogy szinte kézzel fogható vizuális élményt nyújt. Akit valaha is érdekelt a csillagászat, annak talán még duplán élvezetes. Maga a történet érdekes dolgokat feszeget, az író helyettünk is feltárja azt, ami minden élő embert foglalkoztat… van-e rajtunk kívül máshol is élet a világegyetemben? Persze előtte és utána is voltak már szószólók, de úgy érzem, kevés van ennyire finoman, és mindenki számára könnyen emészthetően megvalósítva. Mi tagadás, ezért egy alapmű, egy mérföldkő a sci-fi irodalom széles palettáján. Összességében, sokadik olvasás (és nézés, mert a filmet is láttam párszor) után is nagyon tetszett, marad is az öt csillag. Mindenkinek ajánlom, akár kezdőnek, akár haladónak, senki se hagyja ki.

>!
Sha
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Clarke regényében elindul a Földről egy űrhajó, hogy célba vegyen egy több, mint egymilliárd kilométer távolságban lévő égitestet. A második legnagyobb bolygónk harmadik legnagyobb holdját.
Ez az utazás akkor íródott, amikor ember még nem tette lábát a Holdra sem. Sőt, első ízben a regény kiadási évének karácsonyán keringett embert szállító űrjármű a Hold körül. Előtte a Föld körüli pályán való keringés volt a csúcs. 1969 júliusa és 1972 decembere közt 7 alkalommal, összesen 12 ember járt a Holdon. Azóta senki. A Holdnál messzebb pedig még nem „járt” ember.

(Aki szeretett volna űrhajós lenni, annak mindenképp el kell olvasnia! A történet nagyszerűen bemutatja az űrutazást. Most olvastam első alkalommal. A filmet még nem láttam – pontosabban kétszer nekifutottam, és mindkétszer édesdeden végigaludtam.)

3 hozzászólás
>!
zamil
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Ismét egy remekmű, amire csak öt csillagot adhattam.
Szokás szerint egyedi a történet, sőt a könyv elején az őskori résszel talán mondhatom, még meg is fejelte három milliárd évvel. Clarke hozta a tőle megszokottat, olvasmányosan, közérthetően tárta elénk az ember és az idegen életforma találkozását, még akkor is, ha erről sokat nem árul el, mindenki képzeletét megindítja.
Már annyian megírtak mindent az értékelésükben, hogy csak ismétlés lenne. Egy biztos mindenkinek olvasnia kell.

>!
Hoacin
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Még gyerekkoromban láttam a filmet véletlenül, ami úgy nyűgözött le, hogy egyetlen kukkot sem értettem belőle. Annyira azért nem volt bizarr, hogy ne merjem nézni, de a látvány alaposan a retinámba égett. Főleg a színes csíkos rész a végefelé: egyszerre volt lenyűgözően érdekes, és monumentálisan nyugtalanító. Volt valami hasonló képernyővédő egy korai windowshoz, nem? Rémlik, hogy óvatos gyanakvással szemléltem egy hasonszőrű látványt a monitoron… :D
Úgy nagyjából azóta szerettem volna elolvasni a könyvet, amelyet most szintén tökéletesen össze tudnék foglalni azzal, hogy lenyűgözően érdekes, és monumentálisan nyugtalanító. Bár a könyv azért jóval fogyaszthatóbb, rövidebb, és egészen a végéig teljesen követhető. Az űr lebilincselően látványosan van ábrázolva: egyszerre nyomasztó és gyönyörű, akárcsak a fülsiketítően bömbölő Jupiter rádióhangja. Nem mondom, hogy jó elalvás előtti olvasmány volt, mert van benne valami hátborzongató, de maximálisan olvastatta magát a rejtélyes hasáb története, amely „maga volt a kikristályosodott éjszaka”. Hű. „Biztos-e, hogy a fény sebessége áttörhetetlen határ?” Nem is sejtettem, hogy itt még egy egyszerű alkatrészcserét is ennyire lélegzetvisszafojtva fogok olvasni, erősen drukkolva közben, hogy sikerüljön minden. spoiler
A végét csak hozzávetőlegesen vélem érteni, de így is kerek egész. Azt hiszem, a folytatásokat is elő fogom venni.
Ma minden bizonnyal plazmafúvókákkal és a Japetussal fogok álmodni.

Az űrben megrémülni lehet, de aggódni lehetetlen.

>!
Jaina P
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Régóta kerülgetem ezt a könyvet, pedig a filmváltozatát már több, mint 15 éve láttam. A filmből így nem sok maradt meg, csak a hangulat, illetve HAL „karaktere”. A hangulatot nagyon jól visszaidézte a könyv, utánozhatatlan az az érzelmi és szellemi kavalkád, amibe Clarke belevisz minket. Viszont kicsit sajnáltam, hogy HAL kisebb szerepet kapott, mint amit vártam és amire emlékeztem. Nagyon jó stílusban megírt könyv, hihetetlen leíró részekkel.


Népszerű idézetek

>!
Sha

(Valaki megjósolta, hogy a Földnek egy szép napon ugyanolyan gyűrűje lesz, mint a Saturnusnak, csupa csapszegből, biztosítékból, sőt kéziszerszámból, amit az űrben dolgozó gondatlan szerelők hagyogatnak el.)

139. oldal

>!
Sha

Az ember szert tett a múltra, nem úgy, mint az állatok, amelyeknek csak jelenük van, s tapogatódzva elindult a jövő felé.
Azt is kezdte megtanulni, hogyan hajtsa igájába a természet erőit; a tűz megszelídítésével lerakta a technika alapjait, s messze maga mögött hagyta állatőseit. A követ a bronz váltotta föl, a bronzot a vas. A vadászat után a földművelés következett. A törzs faluvá fejlődött, a falu várossá. A beszéd örökkévalóvá Lett, hála bizonyos kőbe, agyagba vagy papiruszra rótt jeleknek. Aztán az ember föltalálta a filozófiát és a vallást. És az eget, nem is olyan tévesen, istenekkel népesítette be.
Ahogy a teste egyre védtelenebbé, támadó fegyverei mind félelmesebbé váltak. A kő, bronz, vas és acél ismeretében eljutott a szúró-vágó fegyverek hosszú sorának végére, s már az idők kezdetén megtanulta, hogyan csapjon le messziről az áldozatára. A lándzsa, az íj, az ágyú és végül az irányított rakéta végtelen hatótávolságú és csaknem végtelen erejű fegyvert adott a kezébe.
E fegyverek nélkül, bár gyakran önmaga ellen használta őket, az ember sose hódította volna meg a világot. Szívével-lelkével alkotta meg őket, s időtlen időkig jól is szolgálták őt.
De most, amíg léteznek, hajszálon függ az ő léte is.

34. oldal (1.kiadás)

>!
csartak MP

Az első igazi embernek alig voltak jobb szerszámai, fegyverei, mint őseinek egymillió évvel ezelőtt, de sokkal ügyesebben használta őket. És időközben, az elmúlt évszázadok homályában, föltalálta a legeslegfontosabb eszközt, bár azt se látni, se megérinteni nem lehetett. Megtanult beszélni, s ezzel aratta első nagy győzelmét az idő fölött. Mert ily módon az egyik nemzedék átadhatta tudását az utána következőnek, s így minden kor hasznát vehette az előzőnek.

26. oldal

>!
alice011

És időközben, az elmúlt évszázadok homályában, föltalálta a legeslegfontosabb eszközt, bár az se látni, se megérinteni nem lehetett. Megtanult beszélni, s ezzel aratta első nagy győzelmét az idő fölött. Mert ily módom az egyik nemzedék átadhatta tudását az utána következőnek, s így minden kor hasznát vehette a megelőzőnek.
Az ember szert tett a múltra, nem úgy, mint az állatok, amelyeknek csak jelenük van, s tapogatózva elindult a jövő felé.

>!
csartak MP

Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót.

(első mondat)

>!
csartak MP

Floyd […] gondolatai minduntalan visszakanyarodtak a feneketlen, hárommillió évnyi mélységre, ami az imént nyílt meg alattuk. […] Hárommillió év! Az írott történelem zsúfolt panorámája az összes birodalmával és királyával, diadalával és tragédiájával e döbbenetes időnek mindössze egyetlen ezredrészére terjed. Mikor e fekete rejtélyt ide, a Hold legragyogóbb s leglátványosabb kráterébe ilyen gonddal eltemették, nemcsak az ember, de a Földön ma élő állatfajok java része sem létezett.

59. oldal

>!
csartak MP

A kép annyira idegen volt, hogy a földi formákhoz és színekhez szokott emberi szemnek kezdetben szinte nem mondott semmit. Mélyen, messze lenn, határtalan, foltos aranyóceán terült el, felületén párhuzamos gerincek, talán gigantikus hullámok tarajai. De mozgás semmi: a kép méretei oly határtalanok, hogy a mozgás egyszerűen nem látszott meg rajta. És ez az aranytáj különben sem lehetett óceán, hisz ez is magasan a Jupiter légkörében terült el. Nem lehetett más, csak újabb felhőréteg.

95. oldal

>!
Sha

Bár a születésszabályozás olcsó volt, megbízható, és valamennyi jelentős vallás helyeselte, elkésve került sor rá; a világ lakossága hatmilliárdra rúgott, s ennek egyharmada a kínai birodalomban élt. Egyik-másik diktatúra tiltotta ugyan, hogy egy családnak kettőnél több gyermeke legyen, de ez keresztülvihetetlennek bizonyult, s ennek eredményeképpen minden országban élelmiszerhiány lépett fel; még az Egyesült Államokban is hústalan napokat tartottak, s az előre jelzések szerint a tenger megművelésére és a szintetikus élelmiszerek előállítására irányuló minden hősies erőfeszítés ellenére, az emberiségre tizenöt éven belül általános éhínség vár.
S bár ily módon nagyobb szükség volt nemzetközi együttműködésre, mint bármikor, az országhatárok száma nem csökkent. Egy évmillió során az emberiség keveset veszített harcias ösztöneiből; a harmincnyolc nukleáris hatalom, csak politikusok szemének látható jelképes frontokon felsorakozva, aggódó harciassággal figyelte egymást. Annyi megatonna nukleáris robbanóanyag volt a birtokukban, hogy bármikor eltávolíthatták volna a Föld szilárd kérgét. S bár csodával határos módon mind ez ideig nem került sor atomfegyverek használatára, ez a helyzet aligha tarthatott örökké.

38-39. oldal (1.kiadás)

>!
Sha

Olyan rendszert még csak meg tudunk tervezni, amely teljes biztonsággal véd a baleset vagy ostobaság következményei ellen; de olyat, hogy szándékos rosszindulat esetén is biztonságos legyen, nem…

164. oldal (1.kiadás)


A sorozat következő kötete

Űrodisszeia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Traviss: Coruscant
H. G. Wells: Emberek a Holdban
John Wyndham: Szemünk fényei
John Wyndham: A triffidek napja
David Mitchell: Felhőatlasz
Mary Shelley: Frankenstein
H. G. Wells: Világok harca
Aldous Huxley: Szép új világ
John Wyndham: Chocky
H. G. Wells: A láthatatlan ember