The ​Complete Maus (Maus: A Survivor's Tale 1-2.) 36 csillagozás

Art Spiegelman: The Complete Maus Art Spiegelman: The Complete Maus Art Spiegelman: The Complete Maus

At ​last! Here is the definitive edition of the book acclaimed as “the most affecting and successful narrative ever done about the Holocaust” (Wall Street Journal) and “the first masterpiece in comic book history” (The New Yorker). It now appears as it was originally envisioned by the author: The Complete Maus.

It is the story of Vladek Spiegelman, a Jewish survivor of Hitler’s Europe, and his son, a cartoonist coming to terms with his father’s story. Maus approaches the unspeakable through the diminutive. Its form, the cartoon (the Nazis are cats, the Jews mice), shocks us out of any lingering sense of familiarity and succeeds in “drawing us closer to the bleak heart of the Holocaust” (The New York Times).

Maus is a haunting tale within a tale. Vladek’s harrowing story of survival is woven into the author’s account of his tortured relationship with his aging father. Against the backdrop of guilt brought by survival, they stage a normal life of small arguments and… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Pantheon Books, New York, 2011
296 oldal · ISBN: 9780679406419 · Illusztrálta: Art Spiegelman
>!
Penguin, New York, 2003
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141014081 · Illusztrálta: Art Speigelman
>!
Pantheon Books, New York, 1997
296 oldal · ISBN: 9780679406419 · Illusztrálta: Art Spiegelman

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
fióka P
Art Spiegelman: The Complete Maus

Nem tudom, hogy mennyiben fog ez olyanokhoz is eljutni, akiket amúgy mélységesen hidegen hagy a Soa. Elemzők szerint sikeresen szólítja meg ezt a réteget is, és én kénytelen vagyok elhinni nekik. Nálam pontosan fordítva volt, mivel képregényt gyerekkoromban olvastam utoljára, én kifejezetten a tematika miatt vettem elő.
A képregénynek megvan az az óriási előnye, hogy egyben képi megjelenítést is ad az olvasmány mellé, kvázi-mozi. Noha én jobban szeretem a saját mozimat, ezt csak így lehetett megcsinálni. Teljesen másként sült volna el a dolog, ha csak szöveg van, főleg így, hogy az állatmaszkos megoldást választotta, ami szerintem zseniális. Úgy látom, sokak szerint lealacsonyító ez a megközelítés, szerencsére akad még némi ilyen-olyan érzékem és magamat sem tartom holmi felsőbbrendű lénynek, így kifejezetten üdvösnek tartom a megoldást. Az ódzkodást azért sem értem, mert menet közben egyértelműen kiderül, hogy maszkokról van szó. Vladek időnként macska- és disznómaszkot ölt, teljesen egyértelmű az utalás.
A sztereotípiák nagyszerűek voltak, a végén a rasszista megnyilvánulás szépet ütött. Amellett, hogy nem fikció, tényleg tökéletesen futtatja végig minden társadalmi beidegződésünket és előítéletünket, olyannyira jól, hogy én is, aki eredendően filoszemitának tartom magam, arra riadtam, hogy fel-felhúzom a szemöldököm. Bevált. Működött. Görbe tükör.
A fekete-fehér tökéletes, remélem, soha nem fordul majd meg senki fejében az, hogy színessé varázsolja. Tönkretenne vele mindent.
Túl a könyvön, egy pillanatra nem árt megállni és elgondolkozni pl. Vladeken. Morózus, idegesítő, zsugori, hisztérikus, jól fejlett üldözési mániája van, önző. Ám! Személy szerint örülnék, ha egy hasonló történéssorozatot legalább ennyire épelméjűen tudnék átvészelni. Nagyon sokaknak nem sikerült, túléltek azért, hogy 1-5-10 év múlva öngyilkosok legyenek. Mert azt, ami történt, nem lehet túlélni. Akkor sem, ha mégis életben maradsz.
Minden, ebbe a témakörbe tartozó könyvet ugyanazzal a fohásszal tudok zárni: nagyon, őszintén, elkeseredetten remélem, hogy nekem soha, de soha nem kell ehhez hasonlót átélnem. Az esélyeimet most inkább nem latolgatom.
Olyat pedig, hogy a téma elcsépelt, jól átgondoltan nem volna szabad mondani. Meggondolatlanul sem. Minden genocídiumról, háborúról orrvérzésig kell beszélni és olvasni, olvastatni, hátha akkor soha többet. Hátha.

>!
bernadette
Art Spiegelman: The Complete Maus

A legnagyobb értékének azt tartom, hogy olyanok kezébe is eljut, akik soha nem olvasnának el egy mezei Holokauszt-történetet. (Míg egy mezei egerest igen. Ha-ha.) Nagyon tetszik továbbá, hogy a szerző nem szépíti a valóságot, és nem fél egy olyan zsidó túlélőt bemutatni, aki a ráaggatott sztereotípiákat nem mindenben dönti meg, sőt mi több, rasszista (!!!), ezzel bizonyítva a leginkább, hogy ő is csak egy gyarló ember. Fantasztikus!

>!
Brumi
Art Spiegelman: The Complete Maus

Élveztem a könyvet, végig érdekelt, meghatódtam, nevettem, és szomorú is lettem közben.
A legjobban a „jelenben” játszódó részek tetszettek, jól fellazították a háborús történetet, elevenné tették az egészet, közel hozták a szereplőket és egy kicsit az alkotás folyamatát is.

>!
Rosaliacska
Art Spiegelman: The Complete Maus

Évekkel ezelőtt olvastam magyarul, és nagy hatással volt rám. Meglepő ahogyan egy képregény milyen mélységeket képes ábrázolni. Mindenkinek csak ajánlani tudom aki esetleg ódzkodik a holokauszt témájú könyvektől mert esetleg túl sötétnek és szomorúnak képzeli.
Ebben a képregényben praktikusan ugrál ide-oda térben és időben az alkotó így felengedi a feszültséget egy-egy anekdotával.

>!
Aurore
Art Spiegelman: The Complete Maus

Kedvenc könyv. Az értékelésem ezen két értékelés egyben:
http://moly.hu/ertekelesek/716230
http://moly.hu/ertekelesek/1224472

>!
Pantheon Books, New York, 1997
296 oldal · ISBN: 9780679406419 · Illusztrálta: Art Spiegelman
>!
Morn
Art Spiegelman: The Complete Maus

Nem szeretem a témát, mivel a csapból is ez folyik. Már több könyvet nem tudtam értékelni vagy szimplán nem foglalkoztam vele, mert hogy már megint a holokauszt. Hozzátenném azt is, hogy néhány közelebbi rokonom tagadja, és tinédzser koromban is olyanok vettek körül, akik ezt vallották. Az igazságot változatlanul a mai napig nem tudom, de lehet nem is akarom. Nem, ne írjon nekem senki ezen értékelés alá, nem kell semmiféle kő és habzó száj, nincsenek bizonyítékaim, nem tudom, a fenti személyek mire alapozzák a feltevésüket – emlegettek dokumentumfilmeket meg elemzéseket –, mert amint erről beszéltek, nem voltam hajlandó tudomást venni róla, mert emellett meglehetősen előítéletesek is, és már korábbi tapasztalatok alapján tudom, hogy a berögzült sztereotípiáik megváltoztatásához én egymagamban kevés vagyok, így inkább csak elengedem a fülem mellett a dolgot. Feladtam. Erről a műről viszont csupa jót olvastam, és azt, hogy más, mint a többi a témában született alkotás. Tényleg az.
Hiába állatok a szereplők, nagyon emberi minden karakter. Az különösen tetszik, hogy mivel az egész egy elmesélésen alapszik, a jelent is látjuk a múlt mellett. Apró mozzanatokkal, kitekintéssel teszi hihetőbbé, valóságosabbá a történetet – nem kételkedni szeretnék, de mégis azt teszem, mert ki tudja, tényleg minden megtörtént-e az alkotó szüleivel. Azt szintén értékelem, hogy nem tüntette fel teljesen jó színben őket, nem voltak magaslatra állított túlélők, hanem hétköznapi emberek maradtak. Hiszen az édesapa még rasszista is! No és persze ugyanolyan bogaras, mint bárki más nagyszülője.
Megérte elolvasni, meg is könnyeztem kicsit, tehát az érzelmekkel is hatásosan játszik. Pedig – valószínűleg – nem szándékos.
Azt hiszem, ezt kéne olvastatni, nem pedig a többit. És remélem, nem lesz film belőle.

>!
Sedna
Art Spiegelman: The Complete Maus

Még csak ismerkedem a graphic novel jelenséggel, bár mangarajongóként nem idegen tőlem a műfaj. Az első két könyv, amit olvastam, nem igazán dobogtatta meg a szívemet, szégyen-e vagy sem, de a rajzolásuk miatt. Hozzászoktam a (mai, igényes) mangák gyönyörű kidolgozottságához, részletgazdag hátteréhez, pókháló vékony vonalaihoz. Ezért döntöttem úgy, hogy a következő választásom olyan műre esik majd, ahol maga a téma – előreláthatóan – annyira le fog kötni, hogy a képi világgal talán nem is foglalkozom majd annyira.

Az elmélet működött, ugyanis a Maus tetszett. Maga a koncepció, hogy egy ilyen témát képregény formátumban dolgoz fel az ember, nem ért váratlanul (hiszen mangákból is annyiféle van), de ettől függetlenül minden elismerésem Spiegelmannak, amiért bevállalta. Megdöbbentően jól sült el. Talán így olyanokhoz is eljut ez a téma és egy ilyen történet, akik egy vaskos regény láttán visszavonulót fújnak. Ráadásul a könyv meghozta a kedvemet egyrészt további graphic novelek, másrészt a témában íródott könyvek olvasásához is – plusz pirospont!

>!
pistika P
Art Spiegelman: The Complete Maus

Ez határozottan a „Nem gyerekeknek való” kategóriába tartozik.
A második világháború és a holokauszt nem kifejezetten az a téma ami az embereknek eszébe jut, hogyha képregényekről van szó.

Vegyünk egy képregényből megélni akaró grafikust.
Adjuk hozzá a II. világháborút és koncentrációs táborokat túlélő apját.
Majd az elmesélésekből írjunk többszörösen díjnyertes képregényt.

Az egerek a zsidók, a macskák a nácik, az amerikaiak meg kutyák. Továbbá a lengyelek disznók a franciák meg békák.
Így téve könnyebben feldolgozhatóvá a szörnyű tetteket, hogy kevésbé legyen gyomorforgató.

Spoilerezve nem igazán lehet erről írni, mert a történelem megtörtént és mivel a saját szavaival meséli el fiának az élményeit, tudjuk, hogy túlélte.

Szívfacsaró történések és események.
Mit és hogyan kellett tennie, hogy túlélje, milyen emberré vált utána. Élete a háború előtt, a lassan ellenük forduló lengyel barátok megvetése, hadifogolyként az első csaták után majd a bujkálás, gettók, tehervonatok, táborok, halálmenetek, stb…

Másik fő szál a rajzolónk kapcsolata saját apjával, és feleségével.
Hogy mennyire nem egyszerű szeretni a néha már ordítóan sztereotip, kirekesztő, megvetéssel és gyűlölettel teli érzelmileg zsaroló apját és a miatta vallást váltó feleségével dűlőre jutni az apa-fia kapcsolatuk miatt.

Ennél komolyabb és súlyosabb tartalmú képregényt nem igazán fogsz találni.

>!
mohapapa I
Art Spiegelman: The Complete Maus

A rajzok tetszenek.
A történet, a történelmi kor: már vízcsapból is folyik. s nem tagadom előítélet, de csak egy újabb bőr lehúzúsának éreztem.
Értelmezhetetlen volt számomra, miért állatok a szereplők: nekem ez degradáló.

>!
tasiorsi
Art Spiegelman: The Complete Maus

Ez eléggé zseni szerintem. Már az ötlet is, nemhogy a megvalósítás!


Népszerű idézetek

>!
bernadette

– Anyway, the victims who died can never tell THEIR side of the story, so maybe it's better not to have any more stories.
– Uh-huh. Samuel Beckett once said: „Every word is like an unnecessary stain on silence and nothingness.”
– Yes.
(Csendben ülnek.)
– On the other hand, he SAID it.

205. oldal

>!
tasiorsi

It's an important book. People who don't usually read such stories will be interested.

133. oldal, Chapter Six - Mouse Trap

>!
tasiorsi

– Things can't be this bad everywhere! I'd give ANYTHING to get out of Poland!
– You know, before I took you in, I had a young man and his son here… Two people I know smuggled them into Hungary. I heard he and his boy were doing well there.
– HUNGARY! REALLY?! I'd like to meet those smugglers!

146. oldal, Chapter Six - Mouse Trap


Hasonló könyvek címkék alapján

Will Eisner: Invisible People
Scott Lobdell: High Roads
Anthony Del Col – Conor McCreery: Assassin's Creed 2. – Setting Sun
Geronimo Stilton: The Coliseum Con
Florent Silloray: Robert Capa
Brian K. Vaughan: Saga 7. (angol)
Neil Gaiman: The Sandman 4. – Season of Mists
Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Clockworks
Gene Luen Yang – Michael Dante DiMartino – Bryan Konietzko: Avatar – The Last Airbender – The Search Part 1.
Marjane Satrapi: Persepolis I-II.