Regnum ​Hermeticum (Ars Magica) 15 csillagozás

Ars Magica – Regnum Hermeticum

A ​sötét középkor. A hűbéri lánc legalján sínylődők, a pestis és vérhas járványok, a keresztes háborúk, az inkvizíciós perek, a higiéniát szinte teljesen mellőző városok kora. És kora Európa újra és újra átszabásának, a világi és egyházi hatalom rivalizálásának, a születés alapján nyert előjogoknak.
A ragyogó középkor. A királyi udvarok fényűző pompájának, a gótikának és az ég felé nyúló katedrálisoknak, a keresztény művészet virágzásának kora. És kora a trubadúrok és trouvere-ok költészetének, a drámai misztériumoknak, Chrétien deTroyesnek, Vogelveidének, Villonnak és Chaurecnek.
A kötet ebbe a csodás és ellentmondásos korba kalauzolja el az olvasót, azonban nem egyszerűen a középkorba, de a középkori Legendák Európájába. A földre, ahol a milliő a történelemből ismert világ mása, ám amit az utókor egy kézlegyintéssel legendának vagy babonának titulál, itt nagyon is a mindennapok része.
A Legendák Európájában a hétköznapok árnyékában létezik egy másik világ, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

A művek szerzői: Juhász Viktor, Raoul Renier, Kovács Anna, Csigás Gábor, Le Renard

Tartalomjegyzék

>!
Beneficium, Gyomaendrőd, 1998
304 oldal · ISBN: 9638591420 · Illusztrálta: Dudás Győző, Zách Attila

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
Ars Magica – Regnum Hermeticum

Én ilyet még nem tapasztaltam: a kötetben szereplő novellák felére egyszerűen képtelen voltam figyelni. Elkalandoztak a gondolataim, elvesztem a mondatok között, ha úgy tetszik, a másnap reggeli kávém izgalmasabbnak tűnt az adott szövegnél. Ilyenformán, bár becsületesen végigolvastam őket, és amint észrevettem magamon a tüneteket, rögtön próbáltam figyelni az írásra, azért részletes értékelésre nem vállalkoznék.
Annyit viszont el merek mondani, hogy szerintem a kötetben lévő novellák jelentős része egyszerűen összeroskad a saját stílusa alatt (vö. „Bor – Krisztus vére. Fáklyafénytől lángoló tükrében ráncos szegletű ajkak képe rezdül, mit hiú asszonyi szépség emléke leng körül.”). Iszonyatosan túlírt, erősen modoros művek kötete a Regnum Hermeticum, így még ha esetleg működő cselekmény vagy épkézláb karakterek voltak is (azért nem mindig, sőt), ez sokszor megölte az élményt. Azt mondjuk nem tudom, mennyire volt cél, hogy az Ars Magica szerepjáték nélkül is érthetőek legyen a novellák, mert bár többségében teljesült ez, volt néhány kivétel (de ez végül is lehet, hogy a figyelmem hiánya miatt történt).
A legemlékezetesebb egyértelműen Le Renard kisregény hosszúságú írása – kifejezetten hangulatos, finoman feszültséget építő elbeszélés, és még a stílusa is mentes különösebb modorosságtól. Renier novellája inkább valaminek a kezdete, mintsem hogy önállóan is igazán erős legyen, de kötetnyitásnak remek volt, sok átjött a világból és annak atmoszférájából. A második Juhász Viktor írásnak tetszett a koncepciója, Cyrus W. Hawk műve szépen végigvezetettnek tűnt, a második Csigás Gábor novellában pedig legalább kiszakadtunk a középkorból, az mindenképpen jól esett.
Úgyhogy bár az Ars Magica világa elméleti szinten érdekes is lenne (már amikor nem olyan belsős poénokra épülnek a történések, ami a tizenhárom mágiaház részletes ismeretét kívánja meg), ezek alapján a novellák alapján engem nem győzött meg.

3 hozzászólás
Drazsi>!
Ars Magica – Regnum Hermeticum

A könyv egy jó kis novelláskötet, mely az Ars Magica világába enged betekintést. A 'Bevezető', amit Juhász Viktor írt a könyvhöz nagyjából be is mutatja az alapvetést. Középkori Európa, mágiával nyakon öntve. :)

Az első novella, melynek szerzője Raoul Renier, és 'A Dúvad' címet viseli, rögtön kicsit ki is lóg a sorból. Ez a történet ugyanis Sötét Mersant világába tartozik, időben pedig 'A kárhozott' után helyezkedik el. A sztori maga rövid és pörgős, bemutat egy régebbi karaktert, és behoz egy újat. Nekem nagyon tetszett, elsősorban ötletessége miatt.

A második történet Kovács Annától az 'Et tres magi advenientes'. Ez felvezetője a következő kötetben szereplő történetének, igazából nem sok minden derül ki belőle.

Csigás Gábor 'Por a porhoz' című írása lehetett volna nagyon élvezetes is (az alapötlet jó volt), nekem azonban egy nagy kapkodásnak tűnt. Gyengén indult, a közepére egyre élvezhetőbb lett, a végére azonban annyira összekuszálta a dolgokat, hogy nem tudtam élvezni.

A következő novella Juhász Viktortól a 'Szépeket álmodni'. Egy érdekes történet, de nagyon nem mozgatott meg.

Cyrus W. Hawk: Gyöngyöt tehát ne szórj.. című írása egész jóra sikerült, azonban olyan, mintha egy kalandleírás lenne. Az alapötlet itt is jó, és a megvalósítás is egész élvezhető lett.

Juhász Viktortól a 'Konrád lovag igaz története' viszont telitalálat. Nekem ez tetszett a legjobban az egész kötetben. Ahogy leírja a dalnokok történetét, vele párhuzamosan pedig a valóságot, az valami zseniális.

Le Renard a 'Csend, rend, nyugalom'-mal hozza a szokásosat. Érdekes történet, de jobb lett volna, ha csak a 3. részt írja meg, azt viszont bővebben kifejtve.

A záró novella Csigás Gábortól a 'Valami gonosz'. Érdekes volt, de ez sem fogott meg.

Összességében véve egyszer olvasós kötet, ha valaki érdeklődik az Ars Magica iránt, annak érdemes elolvasni. Másnak nem ajánlanám.

RandomSky>!
Ars Magica – Regnum Hermeticum

HammerWorld No.112. 1992/03
E novellagyűjtemény az Ars Magica szerepjáték mágusokkal, tündérekkel, lovagokkal és varázslatokkal teli világában játszódó rövid történetek füzére. Aki nem ismeri a játékot, az itt bepillantást nyerhet ezen alternatív európai középkor világába; aki meg ismeri, az biztos magától is szívesen olvassa. Nekem legjobban Le Renard 3 részes, kisregénnyi írása tetszett, mely a legfurcsább mind között. Néhol ijesztő, beteges stílusa alapján Poe nagy tisztelőjének gondolom, és bár a többiek is ígéretesnek mutatkoznak, Le Renard különös története átgondoltabbnak, mélyebbnek tűnik. Raoul Renier Dúvadja nem több stílusgyakorlatnál – bár OK, a Mersant-sagát meg sem közelíti. Kovács Anna írása nem rossz, ám az alapötlet többet érdemel apró novellánál. Csigás Gábor mindkét történetében igyekszik művészi vagy szépirodalmi nyelvezetű lenni, s bonyolult mintákba szőni az események szálait – nem is minden siker nélkül. Ám legjobb formáját még nem mutatja meg. Juhász Viktorra is hasonlók igazak, szintén a különös oldaláról közelíti meg az A.M. világát. Nem adja az olvasó „szájába” történetei megoldását, fátyolosan fogalmaz. Cyrus W. Hawk is csupán egy epizódját fedi fel egy nagyobb történetnek – miként a gyűjtemény többi darabjai is. Olyanok e novellák, mint képeslapok egy másik világból…

Marcus P>!
Ars Magica – Regnum Hermeticum

Borzalmas, túlírt novellák gyűjteménye az Ars Magica világához. Még Renier írása is csak legfeljebb ujjgyakorlatnak mondható, gyakorlatilag csak egy jelenet, közepesen gyenge csattanóval. Nagy Anna középszerű írása is csak azért említhető, mert a többiek nagyon gyengén teljesítettek.

Azért kiemelném Le Renard három, összefüggő részből álló, kicsivel hosszabb novelláját. Ebben egy különleges képességekkel rendelkező gyermek élete, illetve halála utáni élete a téma, ha mást nem is, ezt az egyet érdemes elolvasni a kötetből.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Erdélyi István (szerk.): Merész álmok, sötét titkok I.
Pálinkás Imre (szerk.): Lobogók hajnala
Középkor: Vámpír
Andrew Bates: Középkor – Kappadók
Malcolm J. Hunt: Bosszúangyal
Nyulászi Zsolt – Szalkai László: Grimoire
Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Kornya Zsolt (szerk.): A sötétség szíve
R. A. Salvatore: Maestro
Ed Greenwood: Elminster megkísértése