Maleficium ​Hermeticum (Ars Magica) 17 csillagozás

Ars Magica – Maleficium Hermeticum

Antológia A Legendák Európája újabb fejezete tárul fel e novelláskötet lapjain. Démonokkal megalkuvó mágusok, a mágiát az Ördög találmányának tartó papok, renegát varázslóházak, bukott angyalok és a halandók világát mit sem értő tündérek a hősei legjobb hazai és külföldi írók legújabb novelláinak….

Eredeti megjelenés éve: 1999

A művek szerzői: Juhász Viktor, Dale Avery, Neil Gaiman, Kovács Anna, Le Renard, Csigás Gábor, Győrfi András

Tartalomjegyzék

>!
Beneficium, Budapest, 1999
296 oldal · ISBN: 9638591447 · Illusztrálta: Dudás Győző, Zách Attila

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

bfg3 P>!
Ars Magica – Maleficium Hermeticum

Egy ismerősömtől kaptam a kötetet, aki épp selejtezte a könyvtárát.
Az összbenyomás erősebb közepes. Neil Gaiman természetesen remekel, nem is egészen értem, hogy kerül a kötetbe – mintha tölteléknek vagy húzónévnek tették volna a hazai próbákozóük mellé. Amik tetszettek: Menny és pokol közt harmadik (spoiler), Bóbita (bár valószínűleg feélt nem értettem az irodalmi utalásoknak). Amik kifejezetten nem: Vassalus vassali…, Sólyom és oroszlán. Megdöbbentő, különösen az elsőtől, de hulla unalmasak.

Vhrai P>!
Ars Magica – Maleficium Hermeticum

Jó kis dark fantasy válogatás. Néhány történetre még évek múlva is emlékeztem. A kedvencem a Hófehérke és a Szépség és szörnyeteg átalakított verziója. Avagy hogy nézne ki a dolog, ha nem lenne minden tökéletes. :)

3 hozzászólás
Szécsi_Balázs>!
Ars Magica – Maleficium Hermeticum

Nem volt rossz a novelláskötet, azonban számomra úgy tűnt, hogy az írók nagyobb lélegzetvételű sorozatra készültek. Némely íráson látszott, hogy folytatásokra vár, hogy az író nem fejezte még be a történetet, némely sztori azonban befejezett, kerek egészet alkotott.

A nyitó novella, Dale Averytől az 'Ősök szelleme', egy kicsit erőltetettnek hatott. Maga a sztori érdekesen indult, a nyelvezettel sem volt probléma, a mai olvasó szerintem bele tudja így élni magát a kor hangulatába. Viszont a novella végi szószaporítás nekem már sok volt, olyan se eleje, se veleje érzés fogott el, miután elolvastam.

A második mű (Neil Gaiman tollából, 'Hó, tükör, almák' címmel) viszont nagyon erőteljes és remek sztori volt. Egy tündérmese ízig-vérig Arc Magica hangulatban. Valószínűleg az írónak nem ez járt a fejében, amikor papírra vetette, de tökéletesen betagozható a novellája ebbe a világba.

Cyrus W. Hawk 'Vassalus vassali…' címet viselő írása szerintem elég gyengére sikeredett. Nem nagyon tudom elképzelni sem az alapszituációt, sem a végkifejletet. Nincs is olyan momentum, amit említésre méltónak tartanék belőle. Talán csak azt, hogy szinte teljesen olyan, mintha az előző kötetben szereplő novellájában szereplő neveket és helyszíneket átírta volna. De ami abban a szituációban működött, az itt eléggé hihetetlen.

Kovács Anna 'Sólyom és oroszlán' címmel folytatja az előző gyűjteményben megkezdett történetet, viszont mivel nem lett folytatás, így eléggé a levegőben lóg. Nem volt rossz, csak nagyjából semmi nem derül ki belőle.

Le Renard 'Isabelle' című novellájában egy kicsit lassan indul a sztori, bár eléggé ütősen, azt meg kell hagyni. A hangulata egyre sötétebb, a főszereplő fokozatosan zuhan a kétségbeesés feneketlen szakadékába egészen a tragikus végkifejletig. Csillagos ötös. :)

Csigás Gábor írásait nem tudom hová tenni, valószínűleg nem én vagyok a célközönsége. Így volt ez a 'Menny és pokol közt harmadik' elnevezésű novellájával is. Jónak jó, csak nem nekem való.

Győrfi András Bóbitája nem volt rossz, kaptunk egy rövid bepillantást a tündérek birodalmába, de ezen kívül semmi több.

Juhász Viktor 'Szörnyetegek' elnevezésű írása sajnos Gaiman novellája miatt (ami kvázi hasonló) kicsit háttérbe szorul, bár ez is elég jó feldolgozása volt egy mesének.

Le Renard 'Szárnyak' című novellájával ugyan az a baj, mint a Sólyom és oroszlánnal. Nem készült folytatása. Engem érdekelt volna, mivel jó kis írás volt így a gyűjtemény végére.

Nekem személy szerint Neil Gaiman, Juhász Viktor, és Le Renard 'Isabell' című munkája tetszett. A többi sem volt olvashatatlan, de erős közepesnél jobbra nem taksálom őket, egy részük pedig a történet befejezetlensége miatt nem fejtette ki a hatását.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
Gáspár András (szerk.): A Kos és a Kobra éve
Kornya Zsolt (szerk.): Ármányok és álcák
Erdélyi István (szerk.): Merész álmok, sötét titkok I.
Pálinkás Imre (szerk.): Lobogók hajnala
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Neil Gaiman: Felkavaró tartalom
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
Hüse Lajos (szerk.): Nordes – A Cetkoponyás Ház
Kornya Zsolt (szerk.): A sötétség szíve