Vérvonal (Erlendur felügyelő 3.) 255 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Vérvonal Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Reykjavíki lakásán gyilkosság áldozata lesz egy idős férfi. Erlendur, a nyomozó különös üzenetet talál a holttesten, s egy fiók mélyéről előkerülő, elmosódott fotó is gyanús a számára. Erlendurnak nem sokat kell kutakodnia a halott férfi múltjában, hogy kiderüljön: negyven évvel ezelőtt valaki feljelentette nemi erőszakért. De van-e valami köze ennek a régi, nem bizonyított ügynek ahhoz, hogy betörték a koponyáját? Hiszen egy, az idős ember által esetleg tetten ért besurranó tolvaj is lehetett a gyilkos. Erlendurnak régi, fájó sebeket kell feltépnie a válaszért, miközben magánéletében is épp elég az elrendeznivaló.

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2015
240 oldal · ISBN: 9789633243312 · Fordította: Tótfalusi István
>!
Animus, Budapest, 2015
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243305 · Fordította: Tótfalusi István
>!
Animus, Budapest, 2007
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639715134 · Fordította: Tótfalusi István

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Erlendur Sveinsson · Sigurdur Óli · Elínborg · Eva Lind Eriendsdottir

Helyszínek népszerűség szerint

Izland · Reykjavík · hullaház


Kedvencelte 11

Most olvassa 8

Várólistára tette 117

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Ez a történet kérem szépen ezerrel pörög. Nincs megtorpanás, mellékszál, vagy sallang. Erlendur nem hagyja magát eltéríteni, amit kigondolt azt végigviszi. Meglepő volt ez a fajta feszített tempó, kicsit talán szokatlan is, hogy szinte minden klappol; hihetetlen módon rögtön jó irányba indult a nyomozás.
Érdekes volt, hogy mennyire régre nyúlt vissza a kutatás, és az elfeledettnek hitt dolgokból rakták össze a lényeget. Felkutatták a régi kapcsolatokat, egészen meglepő módon vizsgálták a helyszínt, és előtérbe került a genetika is. Tetszett ez a csavar a történetben, tulajdonképpen ez adta a megoldást.
Erlendur magánélete egy csöppet furcsának érződik, zavart a kapcsolata a lányával. Nem igazán értem a hozzáállását a lány életmódjához, de nyilván ez alakul még a későbbiekben.

>!
Animus, Budapest, 2007
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639715134 · Fordította: Tótfalusi István
2 hozzászólás
>!
csillagka P
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Megint egy teljesen másfajta skandi krimi. A lényeg persze most sem változik a krimi alap marad, van egy áldozatunk, egy magába zárkózó öregúr egy alaksori lakásban, és egy nyomozó (agyban lehetne Poirot is) akinek a személyes problémái legalább annyi fejtörésre adnak okot, mint a gyilkos, akit meg kell találni.
Ma hideg dráma, nem tudtam annyira beleélni magam mint a nagy kedvenc „Lányba aki tetovált” Kicsit furcsa volt ez a nagy elfogadás (nemtörődömség) a főhős részéről, amivel a nyomozáson kívül egyéb dolgokhoz fordult, nem kedveltem és értettem meg. (további részletekre, mérsékelten vagyok kíváncsi) Az egész könyvből hiányzott a szenvedély, távolságtartó mérsékletesség jellemzi, amikor már egy amerikai vagy latin nyomozó a fegyverével hadonászna, itt kicsit felvisszük a hangsúlyt. spoiler
Érdekes izlandi krimi, de semmi több, mindegy a cél teljesült, egy újabb skandináv ország kipipálva :)

>!
Csoszi
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Első skandináv krimim! Nem véletlenül került fel a várólistámra a sorozat többi kötetével egyetemben. Az elején bizony untam, és zavart a sok furcsa, megjegyezhetetlen izlandi név, a szürkeség és a rengeteg eső. Azt sem igazán értettem, hogy miért kezdtek el nyomozni negyven évvel korábbi események után, mi köze lehet azoknak Holberg meggyilkolásához. Jó pár fejezeten kellett magam végigküzdeni, mire eljutottam odáig, hogy hoppá, ez most már kifejezetten érdekel. Annyira jól felépítette az egészet az író, hogy egy idő után az áldozat baromira ellenszenvessé vált, aki megérdemelte a sorsát, a tettest pedig szívből sajnáltam. Erlendur felügyelő nagyon szimpatikus karakter. Nem egy idealizált, kigyúrt testű, jóképű macsó, hanem egy pocakos, középkorú férfi, zseniális aggyal. Azt hiszem, barátom, még találkozunk!

10 hozzászólás
>!
Angele P
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Indridasonnal úgy vagyok, hogy szép nyugodtan elolvasom, nem rágom ugyan tövig a körmöm, de tetszik.

>!
Bélabá P
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Tetszett, annak ellenére, hogy elég megrázó témát feszeget. Egy látszólag egyszerűnek látszó ügyet nagyon szövevényessé varázsolt az író.
El kell gondolkodom a kedvencelésén. Már második könyv tőle és mindkettő ütős volt.

21 hozzászólás
>!
Nefi P
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Erlendur felügyelő azt a hatást kelltette bennem, mint Colombo hadnagy. Az ügy jó kezekben van, az ügy (brilliáns logikával) meg lesz oldva. Nem annyira depresszív, de vannak benne nyomasztó elemek, ahogy az egy skandináv krimihez illik.

>!
dagikám
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Úgy kezdtem ezt a könyvet olvasni,hogy ez biztos nem fog tetszeni. De ahogy kezdtünk bele lendülni,egyre izgalmasabb volt és kifejezetten érdekelt,mi lesz ebből. És nem is csalódtam,minden új oldal meglepetéseket tartogatott, a végére nem gondoltam volna,hogy ez lesz a megoldás. Jó könyv volt.

>!
Youditta
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Izlandi krimit még nem olvastam, úgyhogy ideje volt, ha már kedvelem a skandináv írókat.

Izland mesés táján játszódó történet, ahol van egy gyilkosság természetesen, s meg kell keresni az elkövetőt. A nyomozó figurájában sincs semmi különleges, idősebb, lusta, egészségtelen életét élő férfi, aki próbál helyt állni.

Tehát semmi kirívó plusz, na jó a nevek, azok elég különlegesek. Ha skandináv könyvet olvas az ember laikusként, vagyis nem beszéli a nyelvet, akkor halvány elképzelése sincs, hogy a neveket hogy a fittyfenébe kell kimondani,na ez izlandi neveknél tízszeres szorzó. Tudom, a végén leírják, de lapozni unalmas.

Szóval a történet nem egy agyoncsavart valami, ami nekem tetszik egyébként így, a megoldás sem kimondottan rendkívüli, ami ne lenne sugallva folymatosan, de mégis olvastatja magát, jó stílusú és szórakoztató. Bevezető könyvnek érzem, pedig tudom hogy csak nálunk az, eredetileg harmadik része a sorozatnak.

Ami nagyon tetszett, de ez elmondható a skandinávokról általában, hogy itt nem tündérmese van, akinek problémája van, annak marad is, vagy belegebed, hogy fokozatosan legyen az kisebb. Hiába áhítozik a női lelkem, hogy legyen jobb élete, sorsa valakinek, nem lesz. De az életben is valahogy ilyenek az arányok, felállások, ezért is életszagúak a skandináv könyvek számomra, még akkor is, ha azért az élet sem ennyire sötét.

Összeségében tetszett a könyv, a történet, a nyomozás, folytatni fogom a sorozatot, de nem érzem még kibontottnak a főszereplő karakterét, illetve a többi nyomozóról semmit nem tudtunk meg, remélem a folytatásban jobban kidomborítja őket is a szerző.

8 hozzászólás
>!
Véda MP
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Egyszerű, mint az ék, mégis fenntartja az ember figyelmét oldalról oldalra. S én nem is vártam mást. És Isten áldja az izlandiakat amiért beszélik a Gyűrűk Ura, azon belül is a tündék nyelvét! :) Mondjuk a fordító Tótfalusi István ehhez még hozzátett egy majd' ómagyar dialektust a sok „ottan”, „itten” és „gondolkodol”-al, de nagyon élveztem! :)

>!
gyuszi64
Arnaldur Indriðason: Vérvonal

2020/26. könyvtár

Nyugodt „adminisztrációs krimi”, különösebb nyomozói zsenialitás nélkül, melyben az eredmény a sok szálon futó, gyakran felesleges melléktevékenységekkel tűzdelt vizsgálat logikus eredménye.

Ez a kedvenc krimi-típusom, ennek ellenére kicsit szűk, egydimenziós volt az ügy, a cselekmény. Még a lezárás is, bár én nem bánom, ha egy ügy szimpla. (Manapság már csak sorozatgyilkosokban gondolkodnak a szerzők, méghozzá szuperképességű sorozatgyilkosokban.)

Azt hiszem, kicsit többet vártam a szerzőtől, nem volt különleges. (És kissé zavar a sok-sok sötét, beteg vagy defektusos alak, akikkel találkozunk a lapokon; tényleg ilyen lenne Izland?)


Népszerű idézetek

>!
Nefi P

– A nők, a nők… – csóválta a fejét Erlendur, és felállt. – Nem könnyű a minőségüket menedzselni.

45. oldal

1 hozzászólás
>!
Judit_Sike P

A lakása a nappaliból és egy hálószobából állt, és mindenütt könyvek voltak, ahol csak helyet tudott szorítani nekik.

>!
RKAti P

Azt hisszük, hogy mindez nem hat ránk. Arra számítunk, hogy erősek vagyunk és ellenállók. Azt hisszük, hogy elég felvenni a páncélt, s tiszták maradunk és sértetlenek. De nincs páncél. És senki sem elég erős. Az undor üldöz, mint a gonosz lélek, az agyunkba fészkel, és addig nem nyugszik, amíg el nem hiteti, hogy a szenny maga az élet, mert már elfelejtettük, hogyan élnek az egyszerű emberek. Az egyik ügy olyan, mint a másik. Egyik is, másik is itt száguldozik az agyunkban, mint a láncáról szabadult gonosz lélek, és nyomorékot csinál belőlünk.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
>!
Angele P

— Ügyeljen a vérnyomására! Utálnám szájon át élesztgetni, ha itt összecsuklana nekem. Néhány részletet kell megtudnom magától, és már megyek is, maga meg visszatérhet a békés haldokláshoz. Nem sokáig fogja húzni, ahogy így elnézem.

>!
Tiger205

Azt hisszük, hogy elég felvenni a páncélt,
s tiszták maradunk és sértetlenek.
De nincs páncél. És senki sem elég erős
– ERLENDUR SVEINSSON FELÜGYELŐ

5. oldal felütés

>!
Bogas P

Az októberi alkony sötétsége már rátelepedett a városra, őszi szél csapkodta az esőcseppeket.

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: október
>!
Tiger205

Az élet kész igásló,
feje széna belül..
..a szíve jéggé fagyva..
…az esze elrepül

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · Eva Lind Eriendsdottir
2 hozzászólás
>!
robinson P

– Ilyen esettel még sohase találkoztam – rázta a fejét Erlendur.
– Milyennel? – kérdezte Sigurdur Óli.
– Hogy egy eltűnt személy felbukkan egy nemzedékkel később.Ha valaki eltűnik Izlandon, az örök időkre tűnik el.Soha senki nem jön vissza huszonöt évi távollét után.Soha.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · Izland · Sigurdur Óli
>!
Szédültnapraforgó

Erlendur este tíz tájban ért haza a lakásába, és egy tálca készételt tett be a mikrosütőbe. Csak állt, és figyelte az üveg mögött lassan forgó vacsoráját. Jobb, mint a tévé, gondolta.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
>!
_natalie_ IP

(…) és ahogy mélyült a gödör, úgy gyarapodott benne a sötétség.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sötétség

A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Anders de la Motte: Halálos ősz
Tom Rob Smith: A tanya
Lars Kepler: A Paganini-szerződés
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Mons Kallentoft: Véres tél
Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla
Erik Axl Sund: Éhség
Salla Simukka: Vérvörös
Mari Jungstedt: Észrevétlen