Távoli ​hangok (Erlendur felügyelő 5.) 148 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Reykjavík egyik legjobb nevű szállodájának alagsorában összeszurkált holttestre bukkannak. Az áldozat ugyan a szállodában dolgozott, ám úgy tűnik, senki nem ismeri. Legalábbis annyira nem, hogy oka lett volna meggyilkolni… Erlendur felügyelőnek az az ötlete támad, hogy a nyomozás idejére beköltözik a szállodába. Mialatt fokozatosan felderíti a meggyilkolt férfi elképesztő múltját és segít igazságot szolgáltatni egy brutálisan bántalmazott kisfiú édesapjának, bepillantást nyer a hotelszakma kulisszái mögé is, ahol bizony akad rejtegetnivaló. Mindeközben pedig azon igyekszik, hogy rendbe tegye saját életét, és lányával való kapcsolatát…

Eredeti cím: Röddin

Eredeti megjelenés éve: 2002

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2008
254 oldal · ISBN: 9789639884052 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Erlendur Sveinsson · Sigurdur Óli · Elínborg · Eva Lind Eriendsdottir

Helyszínek népszerűség szerint

Izland


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

SteelCurtain >!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Arnaldur Indriðason sosem fog világrengető krimiket írni. Amit viszont ír, az vérprofi munka. Nem művészet, de a legkiválóbb kézműves alkotás. És a jelenleg aktív krimiszerzők közül leginkább az ő műveiben zajló nyomozásokról tudom elképzelni, hogy hasonlítanak a valódi rendőri munkára. A Távoli hangok már annyira realista, hogy hiába oldja meg a nyomozó a rejtélyt, a letartóztatáshoz fel kell bukkannia egy olyan szereplőnek, akit általában rendőrségi informátornak szokás nevezni. Azaz besúgó. Akiről hallani sem akarunk. Ugye milyen kényes a gyomrunk? A legtöbb krimiben említés sem történik róluk, holott ők a rendőri munka legeredményesebb segítői. Spiclik nélkül nincs jól működő rendőrség. Ettől persze még nem szükséges szeretni őket. Ugyanakkor felvázolja a rendőri munka lehetőségeit a joggal való visszaélésre, civilek életének megkeserítésére is. Ezekre az olvasók többsége úgy sem fog emlékezni. Elvégre a krimiszál is remekül működik.

Bla I>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Erlendur felügyelő újabb esete (5.) – ezúttal egy kölcsönkönyv formájában – változatlanul magas színvonalon megírt krimi. AC hagyományaihoz híven csak az utolsó oldalakon derül fény a tettesre, de az izgalmas nyomozás közben egy fiú és egy család tragédiájának is tanúi lehetünk. Az Indridason regényekhez híven sallangmentes egyszerűséggel előadott, bonyolult történetvezetés és nyomozás újabb és újabb lényeges mozzanatokra derít fényt, amelyből a végén összeáll a kép – s közben némi fénysugár is megjelenik a szerencsétlen, munkája közben önmagát is marcangoló felügyelő életében.
Újabb kitűnő írás! Ajánlom!

szadrienn P>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

A zord, komor Izlandon decemberben még a Télapó is gyilkosság áldozatává válik.
Szikár, dísztelen stílus és kellően nyomasztó hangulat Indridason legjobb írói korszakából.

12 hozzászólás
robinson P>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Egyértelműen kedvenc lett Erlendur felügyelő. Kedvelem Izlandot, a történet nagyon jó, végig izgalmas, érdekes, egyáltalán nem szokvány sztori. Természetesen több szálon fut a történet, de nem zavaró. Tragédiába forduló fényes karrier, gyerekkori trauma, önmaga keresése a felnőtt létben, elmagányosodás, családi vita, titkok. Indridason a második kedvenc skandináv íróm. Csak ajánlani tudom a történeteit.
A cím nagyon találó, sejtelmes volt, bár ez a fordítónak is köszönhető.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/01/tavoli-hangok.html

2 hozzászólás
Csoszi>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Ez a könyv megint csak valami elképesztő volt. Nagyon sajnáltam Gudlaugurt jajj, ezek a fránya izlandi nevek!. Egyrészt a gyerekkora, másrészt a halála miatt. Nagyon szomorú volt az egész. Teljesen megdöbbentett a családja viszonya a férfihez. Az már teljesen biztos, hogy belőlem nagyon rossz nyomozó lenne, mert természetesen most sem sikerült rájönnöm a gyilkos személyére.
A fülszövegben bepromózott bántalmazott kisfiú vonal nem volt annyira fajsúlyos, legalábbis nekem. Ettől függetlenül a bántalmazást elítélem, és nem tudom megérteni.
A sorozatot most egy pár napig pihentetem, annak ellenére, hogy itt van nálam az újabb kötet. Nem szeretném az izlandiakat totál őrült, depis, drogos népségnek beskatulyázni.

Biedermann_Izabella P>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Nem tudom, az időjárás teszi-e, vagy a táj vagy a kettő együtt, de mindig úgy érzem, van az izlandi emberekben valami szép lassú bölcsesség, amivel az életet és a halált nézik.
Nem élnek ügyesebben, nem bölcsebbek a mindennapjaikban, sőt, elég bénán kezelik az emberi kapcsolataikat, elég sokat szomorkodnak magányosan, és még annál is többet önsanyargatják magukat lelkileg, mint mi, mégis ahogy olvasom a krimiket, mindig az az érzésem, olyanok, mint a jégcsapok: átlátszóak, és a remény első napsugarára hajlandóak boldoggá lenni.
Izland (meg persze más skandináv országok) sajátossága persze, hogy a napsütés errefelé ritka, hamar felváltja a sötét, kíméletlen hideg. Mit tudom én, hogy van ez, de van ebben valami gyengéd őszinteség.
Szép krimi. Furcsa ezt írni, de annyi kímélet és együttérzés van ebben a szerzőben, hogy az embert valahogyan szíven üti nem csak a bűneset szereplőinek, hanem a nyomozók sorsa is. Jól ír, nekem nagyon szerethetően, egy-egy félmondattal is teljes sorsokat rajzol elénk.
Atyám, változtass fénnyé engemet, rövidke éltem míg lejár… – énekli egy kisfiú a lemezen. Szép, hogy egy krimiben az élet fontos dolgairól van szó.

1 hozzászólás
Angele>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Szóval ez is tetszett, ahogy az előző kettő. Egyre többet tudunk meg a nyomozó életéről is és persze az áldozat és elkövető életéről, a tetteikről, indítékról. Én jól elvagyok ezekkel a történetekkel. Mindig visszanyúl a kezdetekig. Az áldozat megszületetett és iskolába járt, ahol….
Szórakoztató. :)

1 hozzászólás
Szamღca>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Nem tudom megfogalmazni, miért de nagyon bírom ezt a sorozatot. Ez a második könyvem a sorozatból; a negyedik résszel kezdtem spoiler szerintem kifejezetten érdemes egymás utan olvasni őket mert sok a magánéleti utalás…
Valahogy tetszik a hangulata, Erlendur nyugodt, magánakvaló személye…. Itt egy szállodában elkövetett gyilkosság után nyomoz – az áldozat egy férfi aki bár nagyon régóta dolgozott a szállodában; sőt ott is lakott mégis senki nem ismerte közelebbről, senki nem tudott róla semmit, senkit nem ráz meg a halála…..Erlendur beköltözik a szállodába és úgy próbál meg a dolgok mélyére ásni…
Mindezt nagyon komótosan teszi. Nem egy pörgős, körömleràgós krimi. Nekem mégis nagyon tetszett. Valahogy el tudtam képzelni, hogy az életben is igy van…. miközben zajlik a nyomozás a rendőrök élik magánéletüket…. Erlendur kapcsolata a lányával…. próbál megküzdeni gyerekkorából kisértő démonokkal…. próbál új kapcsolatot teremteni…. valahogy az egész emberi volt…. Elèg központi kérdése mint Erlendur múltjának mint az áldozatének a gyermekkori traumák milyen hatással vannak a felnőtt életre- fel lehet-e dolgozni őket…
A végén picit (a regény többi részéhez képest) felpörögtek az események – volt pár csavar, engem megdöbbentett a gyilkos személye…. de az is tény, hogy annyira elmerültem a magánéleti szálak tengerében, hogy lényegében elfelejtettem, hogy itt a gyilkost keressük :P és teljesen elfelejtettem gyanakodni csak sodródtam az eseményekkel – de viszont azt nagyon élveztem. Folytatom a sorozatot az tuti! :)

2 hozzászólás
ggizi P>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Erlendur nagyon a szívemhez nőtt ezzel az esetlen, tökéletlen, hibákkal teli fizimiskával, amitől olyan emberi az egész lénye. Az aktuális bűnügy épp karácsonykor történik egy zsúfolt rejkjaviki szállodában, ami előhozza mélyen eltemetett emlékeit. Egyre több információt kapunk tragédiával sújtott gyerekkorából, ami meghatározta az egész életét és a gyerekeivel való kapcsolatát (pontosabban annak hiányát). A krimiszál is érdekes volt. Lépésenként kerültünk közelebb a megoldásig és egy mellékszál is kiegészítette a történetet, de engem leginkább Erlendur és a kapcsolatrendszerei kötöttek le igazán.
Mekkora arc volt, hogy beköltözött a szállodában és komótosan szemmel tartotta a népet… :)

2 hozzászólás
tmezo P>!
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Lendületes volt; egészen gyorsan haladt a nyomozás, mindent számba vettek, mindennek utánamentek. Megint csak a régi időkre nyúlik vissza a történet: megismerjük az áldozat életét és közben érdekes és meglepő dolgok derülnek ki róla és a családjáról.
A nyomozás során a tanúk elmesélik az emlékeiket az áldozattal kapcsolatban, és ezek az időbeni váltások mindig nagyon érdekesek voltak. Oldalról-oldalra újabb titkok, apró dolgok kerültek elő, nem volt üresjárat. A tettes kilétére pedig egész a végig nem derült fény.
A csodagyerek története Erlendurban is újra felszínre hozta a gyerekkori élményeit, és a gyerekeihez való viszonya is többször említésre került.
Volt mellékszál is, egy korábbi ügy lezárása, valamint a nyomozás során is kiderült pár mocskos tevékenység. Tetszett a szállodai helyszín, a karácsonyi készülődés, az izlandi tél, a folyamatos hóesés.


Népszerű idézetek

Bla I>!

A legtöbben kinőnek belőle, de van aki egész életében csak gyűjtögeti a lemezeit meg a könyveit.

148. oldal

robinson P>!

– Mint látta, szemmel tartjuk azokat a hölgyeket, akik egyedül mennek fel egy-egy szobába. Tényleg az ön lánya volt?
– Tényleg.
– Elküldött az anyámba.
– Mondom, hogy ő az.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
Angele>!

Azok a zsírhurkák… Ez egy állat. Simán képes lehetett megölni Gudlaugurt. Szinte látom magam előtt. Szerintem ráült.

169. oldal

Biedermann_Izabella P>!

– Szóval akkor maga nem volt csodagyerek? – kérdezte Valgerdur.
– Hát nem. Sokoldalúan tehetségtelen gyerek voltam.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
3 hozzászólás
_natalie_néven_ IP>!

Senkinek nincs olyan rövid élete, mint egy csodagyereknek.

101. oldal

Judit_Sike P>!

– Rendőrségi ügyekben nincs magánélet – mondta Erlendur. – Gyilkossági ügyben különösen nincs.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
Judit_Sike P>!

Mindannyian szenvedünk, ezt le kell gyűrni, és megtalálni a boldogságot és az örömöt, ami ugyanúgy hozzátartozik az élethez.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · élet · Erlendur Sveinsson · öröm · szenvedés
Ekhal>!

[Stefanía]: Úgy el tudnak rohanni ez évek, ha az ember nem csinál semmit, csak él a gubóban, amit szőtt magának. Csak telnek és telnek és telnek az évek.

237. oldal, 32. fejezet

Angele>!

— Nem nézek filmeket – mosolygott vissza Erlendur.
— Ja tényleg, maga könyveket olvas a fájdalomról meg a halálról.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · könyv

A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A remény rabjai
Joe Hill: NOS4A2
Guillaume Musso: Holnap
Holden Rose: Az ellopott karácsony
J. D. Robb: Halálos ünnep
Donn Cortez: CSI: Miami – Ünnepi rémálom
Agatha Christie: Hercule Poirot karácsonya
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a hivatalnok hullája
Vavyan Fable: Szennyből az angyal
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!