Távoli ​hangok (Erlendur felügyelő 5.) 119 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Reykjavík egyik legjobb nevű szállodájának alagsorában összeszurkált holttestre bukkannak. Az áldozat ugyan a szállodában dolgozott, ám úgy tűnik, senki nem ismeri. Legalábbis annyira nem, hogy oka lett volna meggyilkolni… Erlendur felügyelőnek az az ötlete támad, hogy a nyomozás idejére beköltözik a szállodába. Mialatt fokozatosan felderíti a meggyilkolt férfi elképesztő múltját és segít igazságot szolgáltatni egy brutálisan bántalmazott kisfiú édesapjának, bepillantást nyer a hotelszakma kulisszái mögé is, ahol bizony akad rejtegetnivaló. Mindeközben pedig azon igyekszik, hogy rendbe tegye saját életét, és lányával való kapcsolatát…

Eredeti cím: Röddin

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Animus, Budapest, 2008
254 oldal · ISBN: 9789639884052 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Sigurdur Óli · Erlendur Sveinsson · Elínborg · Eva Lind Eriendsdottir

Helyszínek népszerűség szerint

Izland


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Erlendur felügyelő újabb esete (5.) – ezúttal egy kölcsönkönyv formájában – változatlanul magas színvonalon megírt krimi. AC hagyományaihoz híven csak az utolsó oldalakon derül fény a tettesre, de az izgalmas nyomozás közben egy fiú és egy család tragédiájának is tanúi lehetünk. Az Indridason regényekhez híven sallangmentes egyszerűséggel előadott, bonyolult történetvezetés és nyomozás újabb és újabb lényeges mozzanatokra derít fényt, amelyből a végén összeáll a kép – s közben némi fénysugár is megjelenik a szerencsétlen, munkája közben önmagát is marcangoló felügyelő életében.
Újabb kitűnő írás! Ajánlom!

>!
szadrienn P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

A zord, komor Izlandon decemberben még a Télapó is gyilkosság áldozatává válik.
Szikár, dísztelen stílus és kellően nyomasztó hangulat Indridason legjobb írói korszakából.

12 hozzászólás
>!
robinson P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Egyértelműen kedvenc lett Erlendur felügyelő. Kedvelem Izlandot, a történet nagyon jó, végig izgalmas, érdekes, egyáltalán nem szokvány sztori. Természetesen több szálon fut a történet, de nem zavaró. Tragédiába forduló fényes karrier, gyerekkori trauma, önmaga keresése a felnőtt létben, elmagányosodás, családi vita, titkok. Indridason a második kedvenc skandináv íróm. Csak ajánlani tudom a történeteit.
A cím nagyon találó, sejtelmes volt, bár ez a fordítónak is köszönhető.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/01/tavoli-hangok.html

2 hozzászólás
>!
Csoszi P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Ez a könyv megint csak valami elképesztő volt. Nagyon sajnáltam Gudlaugurt jajj, ezek a fránya izlandi nevek!. Egyrészt a gyerekkora, másrészt a halála miatt. Nagyon szomorú volt az egész. Teljesen megdöbbentett a családja viszonya a férfihez. Az már teljesen biztos, hogy belőlem nagyon rossz nyomozó lenne, mert természetesen most sem sikerült rájönnöm a gyilkos személyére.
A fülszövegben bepromózott bántalmazott kisfiú vonal nem volt annyira fajsúlyos, legalábbis nekem. Ettől függetlenül a bántalmazást elítélem, és nem tudom megérteni.
A sorozatot most egy pár napig pihentetem, annak ellenére, hogy itt van nálam az újabb kötet. Nem szeretném az izlandiakat totál őrült, depis, drogos népségnek beskatulyázni.

>!
Biedermann_Izabella P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Nem tudom, az időjárás teszi-e, vagy a táj vagy a kettő együtt, de mindig úgy érzem, van az izlandi emberekben valami szép lassú bölcsesség, amivel az életet és a halált nézik.
Nem élnek ügyesebben, nem bölcsebbek a mindennapjaikban, sőt, elég bénán kezelik az emberi kapcsolataikat, elég sokat szomorkodnak magányosan, és még annál is többet önsanyargatják magukat lelkileg, mint mi, mégis ahogy olvasom a krimiket, mindig az az érzésem, olyanok, mint a jégcsapok: átlátszóak, és a remény első napsugarára hajlandóak boldoggá lenni.
Izland (meg persze más skandináv országok) sajátossága persze, hogy a napsütés errefelé ritka, hamar felváltja a sötét, kíméletlen hideg. Mit tudom én, hogy van ez, de van ebben valami gyengéd őszinteség.
Szép krimi. Furcsa ezt írni, de annyi kímélet és együttérzés van ebben a szerzőben, hogy az embert valahogyan szíven üti nem csak a bűneset szereplőinek, hanem a nyomozók sorsa is. Jól ír, nekem nagyon szerethetően, egy-egy félmondattal is teljes sorsokat rajzol elénk.
Atyám, változtass fénnyé engemet, rövidke éltem míg lejár… – énekli egy kisfiú a lemezen. Szép, hogy egy krimiben az élet fontos dolgairól van szó.

1 hozzászólás
>!
nagyange P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Szóval ez is tetszett, ahogy az előző kettő. Egyre többet tudunk meg a nyomozó életéről is és persze az áldozat és elkövető életéről, a tetteikről, indítékról. Én jól elvagyok ezekkel a történetekkel. Mindig visszanyúl a kezdetekig. Az áldozat megszületetett és iskolába járt, ahol….
Szórakoztató. :)

1 hozzászólás
>!
ggizi P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Erlendur nagyon a szívemhez nőtt ezzel az esetlen, tökéletlen, hibákkal teli fizimiskával, amitől olyan emberi az egész lénye. Az aktuális bűnügy épp karácsonykor történik egy zsúfolt rejkjaviki szállodában, ami előhozza mélyen eltemetett emlékeit. Egyre több információt kapunk tragédiával sújtott gyerekkorából, ami meghatározta az egész életét és a gyerekeivel való kapcsolatát (pontosabban annak hiányát). A krimiszál is érdekes volt. Lépésenként kerültünk közelebb a megoldásig és egy mellékszál is kiegészítette a történetet, de engem leginkább Erlendur és a kapcsolatrendszerei kötöttek le igazán.
Mekkora arc volt, hogy beköltözött a szállodában és komótosan szemmel tartotta a népet… :)

2 hozzászólás
>!
tmezo P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Lendületes volt; egészen gyorsan haladt a nyomozás, mindent számba vettek, mindennek utánamentek. Megint csak a régi időkre nyúlik vissza a történet: megismerjük az áldozat életét és közben érdekes és meglepő dolgok derülnek ki róla és a családjáról.
A nyomozás során a tanúk elmesélik az emlékeiket az áldozattal kapcsolatban, és ezek az időbeni váltások mindig nagyon érdekesek voltak. Oldalról-oldalra újabb titkok, apró dolgok kerültek elő, nem volt üresjárat. A tettes kilétére pedig egész a végig nem derült fény.
A csodagyerek története Erlendurban is újra felszínre hozta a gyerekkori élményeit, és a gyerekeihez való viszonya is többször említésre került.
Volt mellékszál is, egy korábbi ügy lezárása, valamint a nyomozás során is kiderült pár mocskos tevékenység. Tetszett a szállodai helyszín, a karácsonyi készülődés, az izlandi tél, a folyamatos hóesés.

>!
nola P
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Arnaldur regényei kilógnak a hagyományos skandináv krimik közül. De a lehető legjobb módon. Újabban azt tapasztaltam pl. Nesbø regényeiben, vagy David Lagercrantz Millennium-folytatásaiban, hogy túlzottan is filmszerűek, méghozzá akciófilmszerűek. Márpedig én vagyok olyan megátalkodott, hogy az akciójeleneteket is képes vagyok áttekerni egy filmben, ha úgy érzem, túl sok, túl hosszú, túl öncélú.
Hát ezért esik nekem olyan jól ez a lassú nyomozgatás mélabús izlandi hangulati elemekkel.
Az ezúttal viszonylag zárt teres megoldás is tetszett. Nem nyújt sem többet, sem kevesebbet, mint amit az ember vár tőle. Csak azért nem öt csillag, mert szerettem volna legalább picivel később rájönni, ki volt a gyilkos.

>!
FreeAngel
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Senki nem tud úgy párbeszédekkel keretezve, párbeszédek közé ágyazva eseményeket leírni, mint Indridason. Legalábbis ezt a technikát, amit nála, még senki másnál nem láttam, nem tapasztaltam ebben a formában. Számomra ez az egyik vonzereje a könyveinek, meg persze a remek történetvezetés, hangulatkeltés, helyzetábrázolás. Szeretett nyomozónk magánéletének alakulása pedig csak színesíti az amúgy is izgalmas történetet. Nagyon drukkolok, hogy a lányával való kapcsolata rendeződjön, persze addig még hosszú az út, de végre talán jó irányban haladnak a dolgok..
Ahogyan azt már megszokhattuk, itt sem a gyilkos kiléte volt a legnyomatékosabb kérdés, inkább az indítékok, az áldozat családi háttere, főleg a múltja és persze a lélektani vonatkozások tették megrázóvá tette a történetet.
Az utolsó mondatoknál megborzongtam és kirázott a hideg.. meg persze még nem fűtenek az irodában.. de na.. akkor is.


Népszerű idézetek

>!
Bla IP

A legtöbben kinőnek belőle, de van aki egész életében csak gyűjtögeti a lemezeit meg a könyveit.

148. oldal

>!
robinson P

– Mint látta, szemmel tartjuk azokat a hölgyeket, akik egyedül mennek fel egy-egy szobába. Tényleg az ön lánya volt?
– Tényleg.
– Elküldött az anyámba.
– Mondom, hogy ő az.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
>!
nagyange P

Azok a zsírhurkák… Ez egy állat. Simán képes lehetett megölni Gudlaugurt. Szinte látom magam előtt. Szerintem ráült.

169. oldal

>!
Biedermann_Izabella P

– Szóval akkor maga nem volt csodagyerek? – kérdezte Valgerdur.
– Hát nem. Sokoldalúan tehetségtelen gyerek voltam.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
3 hozzászólás
>!
_natalie_ I

Senkinek nincs olyan rövid élete, mint egy csodagyereknek.

101. oldal

>!
Judit_Sike P

– Rendőrségi ügyekben nincs magánélet – mondta Erlendur. – Gyilkossági ügyben különösen nincs.

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
>!
Judit_Sike P

A hiphopról sokáig azt hitte, hogy az ugróiskola egyik változata.

88. oldal

2 hozzászólás
>!
nagyange P

— Nem nézek filmeket – mosolygott vissza Erlendur.
— Ja tényleg, maga könyveket olvas a fájdalomról meg a halálról.

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · könyv
>!
Judit_Sike P

Mindannyian szenvedünk, ezt le kell gyűrni, és megtalálni a boldogságot és az örömöt, ami ugyanúgy hozzátartozik az élethez.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · élet · Erlendur Sveinsson · öröm · szenvedés

A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Erik Axl Sund: Bomlás
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Karin Fossum: Az Ördög tartja a gyertyát
Jo Nesbø: Hóember
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Lars Kepler: A bosszúálló
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Karin Alvtegen: Árnyak