Kihantolt ​bűnök (Erlendur felügyelő 4.) 216 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy külvárosi építkezésen rejtélyes csontvázat találnak. Erlendur, a nyomozó először arra gondol, hogy csupán az Izlandon szokásosnak mondható történet áll a haláleset hátterében: valaki eltűnik egy hóviharban, s évek, évtizedek múltán rátalálnak. Ám a körülményekben van valami nyugtalanító. Ott van először is a csontváz különös testtartása… Aztán nem messze tőle, az a négy, szabályosan ültetett ribiszkebokor, a semmi közepén. Mintha egyszer már laktak volna itt… Erlendur nem is sejti, milyen mélyre kell ásnia a múltban, hogy fény derüljön a rég elhantolt igazságra.
Arnaldur Indriđason ezzel a regényével elnyerte a brit krimiírók szövetségének (Crime Writers' Association) Gold Dagger (Arany Tőr) nevű díját. A több évtizedes múltra visszatekintő, tekintélyes elismerés történetében ő az első nem angolszász szerző.

Eredeti mű: Arnaldur Indriðason: Grafarþögn

Eredeti megjelenés éve: 2001

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9789633243183 · Fordította: Tótfalusi István
>!
Animus, Budapest, 2015
256 oldal · ISBN: 9789633243190 · Fordította: Tótfalusi István
>!
Animus, Budapest, 2007
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639715073 · Fordította: Tótfalusi István

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Sigurdur Óli · Erlendur Sveinsson · Elínborg · Mikkelína


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Ez nekem nagyon tetszett. Izgalmas, feszültséggel teli olvasmány, élvezhető írásmóddal. Az első skandináv krimim és szerintem nem az utolsó. Érződött a könyv hangulatán, hogy ez bizony nem a csillogó Amerikában játszódik, hanem a komor Izlandon. Nagyon tetszett mind a két szállon futó cselekmény. A múltbeli események nagyon kiakasztottak. Nagyon örülök, hogy amibe reménykedtem azt megkaptam a családtól, habár a végeredmény nagyon rossz volt a családnak. A jelenben játszódó események is nagyon tetszettek. Én nagyon sajnáltam Erlendurt. A feleséget jól meg tudtam volna tépni. Ajánlom….

>!
Csabi P
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Azt tudtátok, hogy a Tetovált lány eredeti címe magyarul annyit tesz: Férfiak, akik gyűlölik a nőket? Nem éppen frappáns cím egy kriminek, de akár ennek a könyvnek a címe is lehetne. Ebből a krimiből úgy tűnhet, hogy nincs nagyobb istencsapása a földön, mint nőnek születni Izlandon.
Habár a krimi jelző is megfontolandó a regénnyel kapcsolatban. Amit olvastam, az egy családi tragédia feltárása, a vádlottak padján a társadalmi közömbösség. Persze folyik némi nyomozás is a rég elhantolt holttest feltárása nyomán, de ez tényleg inkább csak a kihantolása a régi bűnöknek, amik csápjai a jelenig nyúlnak. Valójában nem történik meg a krimikben kötelező igazságszolgáltatás, sőt, az önkényes igazságszolgáltatás lép a helyére, amit az olvasó helyeslő bólogatással fogad, hisz a szerző olyan kegyetlenségeket tár fel, hogy legszívesebben már az első pár oldal után kitekernénk a bűnös nyakát. Vajon helyes-e piedesztálra emelni az önkényt a hivatalos igazság (pardon: jog) szolgáltatással szemben? Veszélyes játék ez, mert az emberben benne élő Robin Hoodra játszik rá, és akármennyire is kielégíti az olvasó igazságérzetét, mégis csak az anarchiát előlegezi meg. Erlendur felügyelő, aki maga is jelentősen terhelt családi ügyekben, aki oly elszántnak tűnik a jog mellett, amikor egy drogdílerrel fut össze a történet elején, a végén engedi kifolyni az ügyet a keze közül, és amolyan „puha” lezárását kapjuk a történetnek.
Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) élvezhető a regény, ami a skandináv krimik jellemzőit meghazudtolva színtiszta realizmus, nem tobzódunk a vérben, akcióban, viszont kapunk egy hihető történelmi és társadalmi hátteret, valamint két családtörténetet: az egyik a régmúltban élt családé, a másik Erlendur felügyelőé. Ez utóbbi talán egy kicsit sok volt, értettük volna a párhuzamot a sok kórházi ágy melletti ücsörgés nélkül is. No meg a könnyes lezárás, hát anélkül meglettem volna.
Mindenesetre kedvemre való ez a stílus, keresem még a szerző könyveit.

10 hozzászólás
>!
SteelCurtain
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Harmadik találkozásom Erlendur felügyelővel. Senki sem gondolná róla, hogy mesterdetektív. Nem is az. Ha minden szépítés nélkül tekintünk rá, akkor egy átlagos, unalmas bűnügyi tisztviselő. Kollégái nem különben. Tele kötelességtudattal, magánéleti problémákkal. És éppen ettől a gyarlóságuktól válhatnak szerethetővé. Melyikünk vetné meg a felügyelőt, aki veszélyben lévő lánya érdekében törvényőri feladatáról is hajlandó megfeledkezni? Ki ne tenné meg ugyanezt a saját gyermekéért?
Ki más is lehetne egy mesteri lego krimi főrendőre? Mert ez az egész úgy épül föl az egyes alkotóelemekből, mint egy bonyolultabb lego. Nagy marék családon belüli erőszak, feledésre ítélt múlt, a minden ajtón kopogtató történelem, s a mindent elcseppfolyósító drog. Rég elévült bűnök, s elévülhetetlen brutalitás. Ha atomjaira bontanánk, nem is tetszene. Így, összességében nagyon is. Talán kellene neki egy új kategória. Krimiként egy idő után már kiszámítható. Mégis a végkifejletig izgalmas. Nyilván sosem lesz a molyon olyan címke, hogy a bűn természetrajza, én mégis leginkább annak tudnám nevezni.

>!
Szamღca
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Első olvasásom volt a sorozatból de azt már eldöntöttem, hogy a többi részét is elolvasom.
Nagyon tetszett bár meg kell hogy mondjam, hogy nagyon sziven ütött és felháborított. Mindenfajta erőszaktól irtózom és mindenféle igazságtalanságtòl…. Így borzalmasan nehezen mentek azok a részek amik a családon belüli erőszakról szóltak….
Nagyon, nagyon érdekes volt a könyv felépitése és az egész történet. Véletlenül egy építkezés területén gyerekek emberi csontokra bukkanak. A talajban való elhelyezkedésük alapján azt lehet feltételezni hogy min 50 eve van az illető eltemetve. Régészeket hivnak segítségül a csontok feltárására akik aprólékosan látnak munkához – ezzel párhuzamosan Erlendur felügyelő és kis csapata nyomozásba kezd az abban az időben ott élő emberekről eltűntek után kutatva….. A könyv története több szálon fut egyrészt a jelenkori nyomozás másrészt a múltban….. Mind a két rész elég megrázó. A jelenben a nyomozás mellett megismerkedhetünk a nyomozók életével. Szerepelnek a történetben erős drogosok; családon belüli brutális erőszak; démonjaival küzdő nyomozò…. de megtalálható benne a szeretet; szerelem is….. ezek a szálak össze-összefonòdnak és miközben egyre jobban elmerülünk az eseményekben próbáljuk megfejteni mi is történhetett ennyi évvel ezelőtt….. mozaikszerűen áll össze a kép…..

1 hozzászólás
>!
Csoszi P
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Hú! Mit is írjak? Ez most nagyon, nagyon. Sőt még annál is inkább. Izgalmas volt, végig fenntartotta az érdeklődésemet.
Erlendur és csapata egy 60 – 70 évvel ezelőtti bűncselekmény után nyomoz. Ki lehet az áldozat, ki a tettes, vannak-e még szemtanúk? A múltban játszódó részek különösen megrázóak voltak. spoiler
A jelenben játszódó részek nem voltak annyira izgalmasak. Ebben a részben is kiderül (talán még jobban is, mint az előzőben), hogy mennyire elcseszett Erlendur családja.
Már folytatom is a következő résszel!

>!
Angele P
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Tudom már! Rájöttem! Ahogy egyik krimit olvasom a másik után, pedig…. igazából egyik se köt le teljesen, lehet el kéne fogadom, hogy nem az én műfajom ez. Viszont Indridason valahogy nem úgy, nem olyan hivatalosan nyomoz. Ezekben a könyvekben inkább történet folyik, bontakozik ki. Ettől érdekes.

>!
ggizi P
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Ez a rész is nagyon tetszett. Erlendur hozta a korábbi nyugodt és komótos formáját, amit ez a lassú és aprólékos múltbéli nyomozás is csak elősegített. Hiszen nem egy aktív bűnügyet kellett megoldani, hanem egy több évtizedes történet szálait kellett felfejteni egy talált csontváz alapján. Két szálon futnak az események. Egyrészt a csontvázhoz kapcsolódó múltbéli borzalmas családtörténetbe láttunk bele, másrészt Erlendur múltjába, a családjához fűződő bonyolult érzelmi pókhálóba és az ő személyes, egy életre szóló bűntudatot okozó drámájába. Szép lassan és fokozatosan ismerkedünk a történésekkel, a feszültség is folyamatosan fennmarad. Mindkét szál nagyon megrázó, csak úgy dúskál a rengeteg maradandó lelki sérülést okozó eseményekben. Amennyire rossz volt olvasni a sorokat, annyira jó történet volt.

>!
Timcsibaba77
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Arnaldur Indridason-tól most volt alkalmam először olvasni, írása hatása alá kerültem. Nagyon tetszett, hogy két idősíkon játszódik a történet, egy kis történelmi háttérrel árnyalva, aláfestve az egész könyv mélabús, komor, borongós lesz.
A történet női szereplői mind hányadtatott, igazságtalan sorsot élnek, megkönnyeztem mindnek a sorsát. Ami teljességgel felháborított, az a szerencsétlen három gyerekes nő esete, akit üt-vág a férje hosszú éveken keresztül, mégis szótlanul mindent tűrnie kell. Régen más morálok, erkölcsök voltak érvényben, ahol szégyenteljes volt, ha egy nő egyedülálló anya lesz, vagy akit férje elhagyott, azt megbélyegezték.
spoiler A végső pillanatig gyanakodtam a halott csontváz kilétét illetőleg, ki is lehetett, de a végére azért meglepődtem alaposan. Sokat nem tévedtem, csak a tett elkövetője nem az anya, hanem a fia Símon lesz.
Szerintem az író célja a könyvvel az olvasója irányában egy ébresztő hangulat is lenne, ami felhívja az emberek figyelmét a még mindig tabu családon belüli erőszakra, a nők elnyomására, hogy a társadalomnak tennie kéne időben az ilyen esetek észlelése ellen. (Legalább is, engem felébresztett)
Nem mondanám, hogy a szívembe lopta magát a könyv, annak ellenére, hogy csaknem végig izgultam, könnyeztem a szereplők sorsát, de azért még kíváncsi lennék még Erlendur felügyelő többi kalandos történetére.
Dióhéjban nem panaszkodom, mert minőségi kikapcsolódást nyújtott a könyv. Még mindig imádom a skandináv krimiket.

>!
Bla IP
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Erlendur felügyelő újabb ügye került elém, amely ismét a régmúltba visz. A mély emberségéről ismert, de szomorú magánélete gondjaitól sem mentes nyomozó egy szinte régészeti ügybe bonyolódik, mert egy építkezés alapárkában a közelben lakó gyerekek egyike emberi csontot, ennek nyomán a felnőttek csontvázat találnak. Amikorra azonban az odarendelt szakemberek napok múltán aprólékos módszerekkel kiássák a csontvázat, Erlendur és munkatársai már nagyrészt felderítették az ügyet, amely – mai szóval – egy családon belüli erőszak következménye, de akkoriban még minden hatósági illetékes távol tartotta tőle magát. Közben érdekes dolgokat tudtunk meg a Halley-üstökös 1940-es évek beli látogatásának társadalmi hatásairól. S mire elérünk a történet végére, mindenki meglepődhet, mert a megoldás egészen más, mint ami logikusnak látszott.
Arnaldur Indridason ezért a könyvéért elnyerte első külföldiként a Brit Krimiírók Szövetségének díját. Méltán. Én meg ezt a művét is megkönnyeztem, úgy tűnik Indridason minden krimijével megríkat!


Népszerű idézetek

>!
Manni

Rögtön tudta, hogy emberi csont, amikor elvette a kislány kezéből, aki a padlón ülve rágcsálta.

(első mondat)

>!
Lunemorte MP

A gyerekekre gondolt, akik sose ismerik meg a szüleiket, sose tudják meg, hogy kicsodák valójában. Csak akkor lépnek be az életükbe, amikor az már túl van a delén, és nem találnak kulcsot hozzá. Nem ismerik őket másnak, mint apának vagy anyának, tekintélynek vagy oltalomnak. Sose fedezik fel közös és külön titkaikat, ennek eredményeként a szülők éppoly idegenek számukra, mint bárki, akivel életük során találkoznak. Eltöprengett rajta, hogyan képesek a szülők olyan távolságot tartani gyermekeiktől, hogy végül csak az udvariaskodás és a mesterkélt őszinteség marad meg köztük.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
>!
Manni

(…) a bűntudat olyan, mint a rák, addig gyötör, amíg meg nem öl.

212. oldal, 24. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat · Erlendur Sveinsson
>!
Kacsamadár

– Egyébként a családon belüli erőszakról akartam kérdezni.
– Milyen kényelmes terminus a lélekgyilkosságra. Milyen ártatlan szakkifejezés azok számára, akik nem tudják, mit takar! Tudja, hogy mi az, állandó rettegésben tölteni az egész életét?

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · Mikkelína
>!
Manni

Hanem a nők kiszámíthatatlanok. Sose lehet tudni, mit vesznek a fejükbe.

65. oldal

>!
Angele P

Egyetlen hatalmas tévedés volt a kapcsolatuk a kezdetétől fogva, és neki már rég cselekednie kellett volna.

118. oldal

>!
Lunemorte MP

Mi, izlandiak imádjuk megszólni embertársainkat.

126. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elínborg
1 hozzászólás
>!
Kacsamadár

A fájdalom olyan, mint a bánat köré épült erőd, és én nem akarom azt a bánatot kiszabadítani.

212. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat · Erlendur Sveinsson · fájdalom
>!
Lunemorte MP

Remélem, hogy én nem élek olyan sokáig. Semmitől nem borzadok úgy, mint kórházban végezni a halálra várva. Elenyészni.

112. oldal

>!
Judit_Sike P

Valaki útnak indul, mondjuk, az egyik tanyáról. Tél közepén vagyunk, és rossz idő ígérkezik. Mindenki igyekszik őt lebeszélni. Ő fütyül a jó tanácsokra, biztos benne, hogy neki sikerülni fog. Az eltűntekről szóló történetek furcsa közös vonása, hogy az illetők fütyülnek a tanácsokra. Mintha a halál csábítaná őket. Mintha halálra volnának ítélve. Mintha szánt szándékkal kihívnák a végzetet. Lesz, ami lesz. Az ilyen azt hiszi, hogy neki minden sikerül. Amíg ki nem tör a vihar, amely sokkal szörnyűbb, mint elképzelhette volna. Már nem tudja, merre van észak vagy dél. Eltéved, végül betemeti a hófúvás, és halálra fagy. De addigra már mérföldekre került a járt utaktól. Ezért nem kerül elő soha a teste.

92-93. oldal

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Árni Þórarinsson: A boszorkány ideje
Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Stieg Larsson: A tetovált lány
Erik Axl Sund: Bomlás
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Nic Pizzolatto: Galveston