Hipotermia (Erlendur felügyelő 8.) 101 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Reykjavíktól nem messze, egy tóparti nyaralóban felakasztott női holttestre bukkannak. María, aki nemrégiben édesanyját – gyerekkorában pedig édesapját is – tragikus körülmények között veszítette el, minden bizonnyal öngyilkos lett. A rendőrség lezárja az ügyet. Erlendur felügyelő azonban ösztönösen érzi, hogy valami nincs rendjén. Életében először megszegi a szabályokat, és saját szakállára kezd nyomozni. Kezébe kerül egy hangfelvétel, amely akkor készült, amikor María felkeresett egy médiumot. Anyja ugyanis megígérte neki, hogy ha létezik halál utáni élet, azt tudatni fogja vele, mégpedig valamilyen módon kedvenc írója, Proust segítségével. A nyomozás során nemcsak María életének kísértetei, de Erlenduréi is életre kelnek…

Eredeti cím: Harðskafi

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242407 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
286 oldal · ISBN: 9789633242605 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chivas
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Ez most egy picit más volt, mint a korábbi részek, nekem nagyon hiányoztak a kollégák Erlendul mellől. Azt ami történt, a könyv felétől már sejtettem, és tetszett hogy megint harmincéves eltűnési esetek után eredtünk a nyomozóval. Tetszett, de nem annyira mint az eddigiek.

>!
Bélabá P
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Zseniális! Nem tudom, hova tudja fokozni ez az ember, de úgy gondolom a Hipotermia a legjobb Erlendur-történet mind közül, amiket olvastam. Mondjuk nehéz sorrendet állítani mivel mindegyik egészen kitűnő. Ennek a sztorinak hagyományos mozgatórúgója van épp emiatt hihetetlenül szövevényes, kimunkált. Pluszban tetszett, hogy Erlendur magánéletéről a legtöbb infót most kaptam meg. Nem is szeretnék nagyon részletekbe merülni, csak biztatni tudom a skandináv krimi kedvelőket, hogy mindenképp olvassák el.

6 hozzászólás
>!
Bla IP
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Egy lassan kibontakozó, de kellőképp kusza helyzet – régmúltba visszanyúló szállal – ahol Erlendur, némi tétovázás után, makacsul kérdezősködik. Zseniális, izgalmas – Indridason, ha lehet, még fokozza a korábban megszokott magas színvonalat. A kérdezősködés nyomán egyre jobban kirajzolódik egy múltban gyökerező ok, amelyet néhányan lelketlen-aljas, ugyanakkor igen körmönfont módon ki akarnak használni. S hogy színház az egész világ – ékesen bizonyítja a történet. De sikerül a végére mindent kibogozni, s még bizonyíték is találtatik. Erlendur családi problémái is tovább tisztázódnak. Remélem elérhető lesz magyarul a teljes sorozat – elolvasnám. Ajánlom!

>!
Emerencia
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Nem igazán éreztem , hogy krimit tartok a kezemben. Inkább volt ez a történet tragikus emberi sorsok láncolata, a szereplők múltbéli életének mozaikjaival, s a jelen életképeivel. Nem azt mondom,hogy nem volt érdekes, de a krimiszál túl haloványra és elveszettre sikerült. A befejezése is hagyott némi hiányérzetet.

>!
bokrichard
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Mit mondhatnék, ami korábban nem hangzott el? Egy tökéletes oximoron, ami a sorozat egyik legjobb kötetét jellemzi: lendületesen lassú. Szomorú, melankolikus, ugyanakkor elgondolkodtató történet, nem igazán krimi, hanem egy család drámája, és annak végkifejlete. Az érzések tökéletesen átjönnek, talán azért, mert főhősünk is jobban beleéli magát, mint más szerzők más könyveihez tartozó hősei. Lehangolt embereknek vidám társaság mellett ajánlom csak, mert ez nem az a történet, ami a vér miatt borzasztó. És itt is megjegyzem: utálom Eva Lundot!

>!
Szimirza P
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Vér és érzék fagyasztó, agy és lélek zsibbasztó. Annak ellenére, hogy lassú lefolyású, tele van izgalmas és szövevényes eseményekkel, emlékekkel. Igazi gyöngyszem a skandináv krimik között!

>!
Judit_Sike P
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Ez megint 5 csillag.
A történet szerintem megint szuper volt, az öngyilkosság, vajon tényleg az e aminek látszik? És persze Makacs-Erlendur, nem tántorít, és kideríti a teljes igazságot. Nekem nagyon tetszett, az is, hogy most csak magában nyomozott, segítség nélkül, és az is, hogy bizonyítékok hiányában most olyan volt, mint a Mentalistából Patrick Jane aki csak úgy ráérez a dolgokra, vagy Dr. House. Igazából elég hamar összeállt, hogy mi is történt, de attól még izgalmas volt.
És a múltbéli nyomozás része is jó volt, bár ez számomra még mindig kicsit hihetetlen, hogy 30 éves ügyekkel foglalkoznak, hogy vajon mi történhetett, vajon rájönnek e valaha. És spoiler nélkül, olvassátok el és kiderül :D

Plusz mégegy, a magánélet. Végre kiderült, mi is történt a hegyen, és hogy mi is van abban a könyvben. Nagyon örültem, hogy végre elolvashattuk azt a kis cikket Erlendurról.

>!
Zanit
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

A sorozat eddig olvasott kötetei közül ez tetszett a legjobban. Jó kis történet volt ez a múltba szövődő szálakkal.
Nem gondoltam volna, hogy valaha is megkedvelem Erlendurt, de egyre szimpatikusabb.
Az utolsó részek borítói is sokkal szebbre sikerültek, mint az elsők.

>!
robinson P
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Ha olvastál már a szerzőtől érteni is fogod és szeretni. Lassú, nyugodt, de Erlendur nem adja fel. Neki lesz igaza! Érdekes történet volt, a szövevényes ügy mögött egészen régi bűn áll.
Blogon is bővebben.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/07/hipotermia.html

1 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Mindig az a legjobb Erlendur felügyelős sztori, amit éppen olvasok, de ez most tényleg különleges volt. Nyomasztó. Szomorú. Hideg. Lassú. Mint a tél.
Megjegyzem, megfogadtam, hogy most az összes szót kiolvasom rendesen, nem siklok át a kiejthetetlenek felett, úgyhogy voltak részek, amik igencsak lelassítottak. Még jó, hogy nem hangosan kellett felolvasnom, ahogy Erlendur Eva Lind-nek.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Szóval mi volt Grafarvogurben? – érdeklődött Sindri. – Történt valami?
– Öngyilkosság – mondta Erlendur.
– Az bűncselekmény?
– Nem, az öngyilkosság nem bűncselekmény – felelte Erlendur.
– Legfeljebb azoknak a sérelmére, akik tovább élnek.

26. oldal

1 hozzászólás
>!
Emerencia

– Hiszel te a kísértetekben? A ti családotokban nem volt ez általános, mint egész Izlandon?
– Dehogynem. Apám tudna erről mesélni. Mindig azt mondta , a kísértetek annyira elevenek, hogy adót kéne fizettetni velük.

193. oldal

>!
robinson P

Erlendur a templom előtt ült a kocsiban, cigarettázott, és azon tűnődött, mit is neveznek az emberek véletlennek. Mindig lenyűgözte, hogyan tud a véletlen emberek sorsáról, életről és halálról dönteni.

162. oldal

>!
mate55 

A véletlen jelenthet jót és rosszat is, de nagyrészt ez határozza meg az ember sorsát.

190. oldal

>!
River_Song

Erlendur elnyomta a cigarettát, és kiszállt a kocsiból. Felnézett a templom hideg, szürke tömegére, és arra gondolt, hogy az építész biztosan ateista volt. Vagy csak nem látta, hogy a templomot nem Isten, hanem a betont keverő cég dicsőségére emelte.

164. oldal

>!
_natalie_ I

Tényleg nem volt semmi, amiért érdemes lett volna élnie?

18. oldal

>!
Judit_Sike P

– Nem értem, miért akarják az emberek a sorsukat istenek kezébe helyezni, akárkik is legyenek azok – mondta Erlendur. – Az ember maga felelős a sorsáért.

>!
robinson P

– Már sok éve nem láttam őket – mondta Tryggvi. – Valószínűleg mind orvosok. Ilyen-olyan specialisták. Gazdagok és kövérek.

134. oldal

>!
_natalie_ I

– Emlegették az öngyilkosságot is – vetette közbe Erlendur.
– Nem olyan típus volt – vágta rá azonnal Elisabet.
– Milyen típusnak kell lenni ehhez? – kérdezte Erlendur.

181. oldal

>!
pwz ISP

– Te nem hiszel a médiumokban? – kérdezte Elínborg.
– Pont úgy nem, ahogy a tündérekben sem – mondta Erlendur, és kikanyarodott a zsákutcából.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tündér

A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jónína Leósdóttir: Halálkomoly
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Réti László: Kaméleon
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
J. M. Darhower: Sempre – Mindörökké
Lakatos Levente: Aktus
Vavyan Fable: Sárkánykönny