Hipotermia (Erlendur felügyelő 8.) 152 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Reykjavíktól nem messze, egy tóparti nyaralóban felakasztott női holttestre bukkannak. María, aki nemrégiben édesanyját – gyerekkorában pedig édesapját is – tragikus körülmények között veszítette el, minden bizonnyal öngyilkos lett. A rendőrség lezárja az ügyet. Erlendur felügyelő azonban ösztönösen érzi, hogy valami nincs rendjén. Életében először megszegi a szabályokat, és saját szakállára kezd nyomozni. Kezébe kerül egy hangfelvétel, amely akkor készült, amikor María felkeresett egy médiumot. Anyja ugyanis megígérte neki, hogy ha létezik halál utáni élet, azt tudatni fogja vele, mégpedig valamilyen módon kedvenc írója, Proust segítségével. A nyomozás során nemcsak María életének kísértetei, de Erlenduréi is életre kelnek…

Eredeti cím: Harðskafi

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2014
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242407 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
286 oldal · ISBN: 9789633242605 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Erlendur Sveinsson · Elínborg · Sindri Snær


Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chivas>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Ez most egy picit más volt, mint a korábbi részek, nekem nagyon hiányoztak a kollégák Erlendul mellől. Azt ami történt, a könyv felétől már sejtettem, és tetszett hogy megint harmincéves eltűnési esetek után eredtünk a nyomozóval. Tetszett, de nem annyira mint az eddigiek.

Bélabá>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Zseniális! Nem tudom, hova tudja fokozni ez az ember, de úgy gondolom a Hipotermia a legjobb Erlendur-történet mind közül, amiket olvastam. Mondjuk nehéz sorrendet állítani mivel mindegyik egészen kitűnő. Ennek a sztorinak hagyományos mozgatórúgója van épp emiatt hihetetlenül szövevényes, kimunkált. Pluszban tetszett, hogy Erlendur magánéletéről a legtöbb infót most kaptam meg. Nem is szeretnék nagyon részletekbe merülni, csak biztatni tudom a skandináv krimi kedvelőket, hogy mindenképp olvassák el.

6 hozzászólás
Bla IP>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Egy lassan kibontakozó, de kellőképp kusza helyzet – régmúltba visszanyúló szállal – ahol Erlendur, némi tétovázás után, makacsul kérdezősködik. Zseniális, izgalmas – Indridason, ha lehet, még fokozza a korábban megszokott magas színvonalat. A kérdezősködés nyomán egyre jobban kirajzolódik egy múltban gyökerező ok, amelyet néhányan lelketlen-aljas, ugyanakkor igen körmönfont módon ki akarnak használni. S hogy színház az egész világ – ékesen bizonyítja a történet. De sikerül a végére mindent kibogozni, s még bizonyíték is találtatik. Erlendur családi problémái is tovább tisztázódnak. Remélem elérhető lesz magyarul a teljes sorozat – elolvasnám. Ajánlom!

Helga_Dávid>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Egészen izgalmasra sikerült ez a történet. Azért Jo Nesbo szintű csavarokra és fordulatokra itt senki ne számítson! Arnaldur erőssége vagy különlegessége inkább abban rejlik, hogy a krimi szál mellé mindig behozza a misztikumot is.
Ebben a könyvében a médiumok és a halálközeli élmények, halál utáni élet témakörét járja körül egy öngyilkosság spoiler kivizsgálása kapcsán. Sőt mindeközben két 30 évvel ezelőtti eltűnési ügyet is sikerül felderítenie Erlendurnak.
Erlendur magánéletéről is egyre többet tudunk meg. Fény derül egy sötét epizódra a gyerekkorából.

buzavirág>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Többször is elmondtam már hogy Arnaldur krimijei mennyire nyomasztóak, de ez a rész hangulatában talán a legdepisebb. Ez persze nem azt jelenti hogy nem tetszett, csak nem egy zord, télies estére való olvasmány, amely után jól esik a pihenés. A központi téma a halál és ami talán utána van. Mit tennénk meg azért hogy újra láthassuk szeretett hozzátartozónkat?
Ezúttal Erlendur meglepő módon egyedül nyomoz, vezekel amiért nem találta meg öccsét, nekem kicsit hiányzott Sigurdur Óli magánéleti problémája és Elínborg főztje.

klaratakacs P>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Nekikezdtem és nem bírtam egyszerűen letenni.
Több szemszögből, több idősíkban olvashatjuk a történetet, María öngyilkosságát, de mindegyik előreviszi a történetet. Kicsit misztikusba hajlik a látnokok, kíséretet miatt, ami persze megkapjuk a racionális magyarázatot. María minden gyengesége ellenére remek főszereplő, a krimiszál logikus megoldásba torlkollik, sőt két eltűnés is megoldást talál.
Erlendur is kezd igazi ember lenni, megismerjük jobban, pontosan az öccse történetét is. Az Izlandot leíró részeket pedig külön szerettem, biztos vagyok benne, hogy egyszer el fogok jutni oda.

tmezo>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Másabb volt a többinél, mert úgy igazából nem is volt ügy, ami után nyomozni kelljen, de Erlendurt nem hagyta cserben a megérzése. Nekem is megvolt ugyanez a megérzésem, és élvezettel olvastam oldalról oldalra a könyvet, mert szinte minden elgondolásom beigazolódott.
Örültem, hogy Erlendur családi háttere, gyerekkora is kicsit hosszabban előjött. A vele történt traumáról is több volt ebben a részben, mint eddig bármikor.
És ráadásnak még egy nagyon régi eltűnést is megoldott egészen véletlenül.

Borcsy P>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Remek krimi. Nagyon tetszett a nyomozó karaktere, munkamódszere, godnolkodásmódja. A történet kellően csavaros volt. Bár viszonylag hamar rájöttem, ki a bűnös, de a gyilkosság kivitelezése meglepett.
Tetszett a misztikus szál és hogy végül kiderült spoiler.
Nem pörgős, nem akciós, nem véres, de izgalmas, gondolkodtató, pont olyan krimi amit szeretek.
Erlendur magánélete, az izlandi élet is érdekes volt.
Biztosan fogok még olvasni az írótól.
5 csillagra értékelem.

kolika>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Lehet-e megoldandó ügyként kezelni egy olyan esetet, ahol minden kézzelfogható, szemmel látható azt erősíti, hogy nincs gyilkosság? A rendőrség az mellett teszi le a voksot, hogy nincs ügy. Erlendur nem osztja ezt a nézetet, s óvatos nyomozásba kezd. S nem is hiába. Szépen kiderülnek az események. Az, hogy hogyan lehet hatni sérült emberekre. Olyanokra, akik – valós vagy képzeletbeli okokból – valamiért hibásnak érzik magukat. Ez kíséri életüket, s határozza meg hogy hogyan alakul a személyiségük. Mariát manipulálták gyermekkorában is, de felnőtt élete sem volt mentes ezektől. Elvégre a nagy vagyonról nem könnyű lemondani.
A nyomozó magánéletében nagy szerepet játszik a gyermekkorában történtek, s talán ezért is szentel nagy figyelmet a rejtélyes eltűnésekre. Kitartásának köszönhető, hogy két régi eltűnési ügy végére is pont kerülhet.
Ebben a részben kicsit jobban beláthatunk a felügyelő múltjába, akár a gyermekkorát, akár a házasságát nézzük. A szerző egyre több morzsát ejt el a főszereplőről, de úgy gondolom, hogy még sok ismeretlen mozzanat maradt a tarsolyban. Kíváncsi vagyok ezekre is.

Judit_56 P>!
Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Ez megint 5 csillag.
A történet szerintem megint szuper volt, az öngyilkosság, vajon tényleg az e aminek látszik? És persze Makacs-Erlendur, nem tántorít, és kideríti a teljes igazságot. Nekem nagyon tetszett, az is, hogy most csak magában nyomozott, segítség nélkül, és az is, hogy bizonyítékok hiányában most olyan volt, mint a Mentalistából Patrick Jane aki csak úgy ráérez a dolgokra, vagy Dr. House. Igazából elég hamar összeállt, hogy mi is történt, de attól még izgalmas volt.
És a múltbéli nyomozás része is jó volt, bár ez számomra még mindig kicsit hihetetlen, hogy 30 éves ügyekkel foglalkoznak, hogy vajon mi történhetett, vajon rájönnek e valaha. És spoiler nélkül, olvassátok el és kiderül :D

Plusz mégegy, a magánélet. Végre kiderült, mi is történt a hegyen, és hogy mi is van abban a könyvben. Nagyon örültem, hogy végre elolvashattuk azt a kis cikket Erlendurról.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Szóval mi volt Grafarvogurben? – érdeklődött Sindri. – Történt valami?
– Öngyilkosság – mondta Erlendur.
– Az bűncselekmény?
– Nem, az öngyilkosság nem bűncselekmény – felelte Erlendur.
– Legfeljebb azoknak a sérelmére, akik tovább élnek.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · Sindri Snær
1 hozzászólás
>!

– Hiszel te a kísértetekben? A ti családotokban nem volt ez általános, mint egész Izlandon?
– Dehogynem. Apám tudna erről mesélni. Mindig azt mondta , a kísértetek annyira elevenek, hogy adót kéne fizettetni velük.

193. oldal

River_Song>!

Erlendur elnyomta a cigarettát, és kiszállt a kocsiból. Felnézett a templom hideg, szürke tömegére, és arra gondolt, hogy az építész biztosan ateista volt. Vagy csak nem látta, hogy a templomot nem Isten, hanem a betont keverő cég dicsőségére emelte.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
Natalie_Danaisz IP>!

Tényleg nem volt semmi, amiért érdemes lett volna élnie?

18. oldal

mate55 >!

A véletlen jelenthet jót és rosszat is, de nagyrészt ez határozza meg az ember sorsát.

190. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sors · véletlen
robinson P>!

Erlendur a templom előtt ült a kocsiban, cigarettázott, és azon tűnődött, mit is neveznek az emberek véletlennek. Mindig lenyűgözte, hogyan tud a véletlen emberek sorsáról, életről és halálról dönteni.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · sors · véletlen
Judit_56 P>!

– Nem értem, miért akarják az emberek a sorsukat istenek kezébe helyezni, akárkik is legyenek azok – mondta Erlendur. – Az ember maga felelős a sorsáért.

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · sors
FreeAngel P>!

[…] a véletlenek szinte kivétel nélkül csupán bánat- vagy örömteli meglepetések, amelyekkel az élet szolgál. Olyanok, akár az eső, amely igazakra és gonoszokra egyaránt hullik. A véletlen jelenthet jót és rosszat is, de nagyrészt ez határozza meg az ember sorsát. A semmiből jönnek, váratlanul és megmagyarázhatatlanul.

Kapcsolódó szócikkek: bánat · öröm · véletlen
robinson P>!

– Már sok éve nem láttam őket – mondta Tryggvi. – Valószínűleg mind orvosok. Ilyen-olyan specialisták. Gazdagok és kövérek.

134. oldal

Natalie_Danaisz IP>!

– Emlegették az öngyilkosságot is – vetette közbe Erlendur.
– Nem olyan típus volt – vágta rá azonnal Elisabet.
– Milyen típusnak kell lenni ehhez? – kérdezte Erlendur.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson · öngyilkosság
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Carin Gerhardsen: Aludj csak, kicsim!
Malin Stehn: Boldog új év
Stephen King: A halálsoron
Diana Hunt: Őrület határán
Chris Carter: Halállista
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Mike Omer: Egy gyilkos elme