Hidegzóna (Erlendur felügyelő 6.) 156 csillagozás

Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy Reykjavík melletti tó földrengés következtében apadni kezd. A jelenséget vizsgáló tudós egy csontvázra bukkan a mederben, amelynek lábához egy orosz gyártmányú rádiókészüléket erősítettek. Az ügyet Erlendur nyomozó és csapata kapja, s ahogy megbolygatják a múltat, emberi tragédiák egész szövevénye bontakozik ki előttük. A szerelemről, barátságról, ifjúkori eszmékről és árulásról szóló sötét, fél évszázados történet mögött pedig ott lapul a hírhedt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi…

Eredeti cím: Kleifarvatn

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2010
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884878 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Sigurdur Óli · Erlendur Sveinsson · Elínborg · Marion Briem · Sindri Snær

Helyszínek népszerűség szerint

Izland


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Izland és a hidegháború – nincs ennél dermesztőbb párosítás.
Egyrészt az Isten háta mögötti, irgalmatlan időjárással sújtott szigetország apátiával és magas öngyilkossági rátával, másrészt diákélet az ötvenes években a lipcsei egyetemen, a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi besúgó hálózatának árnyékában, magyar szereplővel, sok magyar vonatkozással.
Az egyszerű, földhözragadt bűntényekhez szokott rendőrcsapat most lehallgató szerkezetek, kereskedelmi attasék és külföldi kémek után kutat. A múltban játszódó politikai szál nyomasztó, a könyörtelen gondolatrendőrség mindenkin keresztülgázol, aki nem hajlandó beállni a sorba.
Nagy öröm, hogy legalább a befejezés reményt keltő, és bár Erlendur felügyelő sehogyan sem érti, hogyan eshetett pont őrá egy szerelmes nő választása, az olvasó megkönnyebbült sóhajjal teheti le a könyvet, hisz főszereplőnk már nem magányos, és végre valami jó dolog is történt Izlandon.

6 hozzászólás
>!
Bla IP
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Éjjel 1 múlt. Most fejeztem be. Erlendur felügyelő újabb ügye, amely a múltba, a hidegháborús Európába is vezet. S az ösztöndíjjal az NDK-ban tanuló izlandi diákok STASI általi beszervezésébe, árulásba és kémkedésbe avat be, miközben valódi értéken kezeli az ’56-os magyarországi eseményeket is, s így hiteles képet nyújt az események külhoni megítéléséről – egy író szemével – 50 év távlatából. A STASI működéséről közölt adatok most is megdöbbentőek. A lipcsei helyszín, a Tamás-templom környéke valóban varázsos, – ültem ott a padon én is szerelmesen.
A szerző korábban megismert regényeihez hasonló, jó színvonalú alkotás. A múltból az is kiderült, hogyan vették a felügyelőt egykor fel a bűnügyi osztályra. S hogy Erlendúr végre hozzájutott egy dizájnos tárgyhoz, egy – egyébként legendás – Ford Falconhoz, szerencsés megoldás, megérdemelte. Ajánlom!

3 hozzászólás
>!
Csabi P
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Indridason regénye határeset a krimi és a történelmi ponyva között. Az előzőleg olvasott könyvéhez hasonlóan itt is egy régi csontváz kerül elő, és emiatt indul meg a kutakodás. Azért nem írom, hogy nyomozás, mert ami történik, az inkább arra hasonlít, ahogy egy történész járna utána egy furcsa esetnek. Indridason még egy Mcguffint is bevet a Ford Falcon képében, hogy némileg krimi jellegűbb legyen a regény.
A cselekmény két idősíkban játszódik, egyrészt a jelenben figyelhetjük a rendőrök munkáját, másrészt pedig feltárul egy történet az ’50-es évekből, amikor pár izlandi diák tanult a lipcsei egyetemen. A történetben egy Ilona nevű magyar lány is főszerepet kap, no meg a magyarországi események sűrű emlegetése, amikről azért semmi konkrétum nem kerül megemlítésre (gondolom a szerzőnek épp elég volt a korabeli NDK viszonyok feltárása). Ez az idősík kissé nyúlós és unalmas, úgyis tudjuk, mire megy ki a játék, közben pedig „lelepleződik” a kelet-német állam álságos jellege. Lehet persze, hogy mindez Izlandon az újdonság erejével hatott. Viszont mindez jó alkalmat ad a szerzőnek, hogy kifejtse baloldali nézeteit (ami viszont az újdonság erejével hathat azok számára Európa ezen fertályán, akik már a ’90 utáni agymosás áldozatai). No mindegy is, a két idősík eseményeinek ismeretében sok kétségünk nem lehet, hogy mi is történt, legfeljebb az nem egyértelmű még egy darabig, hogy ki is a hulla.
Közben persze bonyolódik a jól ismert szereplők magánélete is, Erlendur tovább küzd lánya árnyával és feltűnik a fia is, hogy miután jól lecseszi eltűnjön. Elínborg (aki nő) kiad egy szakácskönyvet, Sigurdur Ólit pedig egy félőrült zaklatja (sajnos ennek a szálnak elmarad a tanulsága, nem tudjuk meg a végén, hogy mi lett a zaklatóval).
Kissé zavaró a könyvben, hogy amolyan izlandi szokás szerint mindenkit a keresztnevén emlegetnek, a nem izlandiakat is, pl. Ilona családnevét sem tudjuk meg.
Nem rossz könyv ez, megvan a maga hangulata, csak az igazi krimi hiányzik belőle.

3 hozzászólás
>!
Csoszi P
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Mi az összefüggés a tóban talált csontváz és az évtizedekkel korábban Lipcsében tanult diákok között? Erlendur bekattan és megszállottan nyomoz a Ford Fantom dísztárcsája után. Eva-Lind folytatja a zűrös dolgait, és felbukkan a nyomozó fia is.
A történelmi-politikai szál spoiler kezdetben untatott, de a vége felé már jobban érdekelt. A lelkes, fiatal, szocialista izlandiakra a kelet-németországi viszonyok kijózanító pofonként hatottak. Ilona, a magyar diáklány sorsa különösen elszomorított spoiler.
Ez a rész most nem esett annyira jól. Korrektül megfogalmazott könyv, életszagú. Nem tudom meghatározni, hogy pontosan mi is volt vele a bajom.

>!
Emmi_Lotta IMP
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Negyedik olvasmányom a szerzőtől. Sikerült a részek időrendjét (és nem a kiadás sorrendjét) követve olvasni Arnaldur műveit, kivéve persze az első két részt, amely tudtommal nem is jelent meg magyarul. Már az első könyv, a Vérvonal felhívta magára a figyelmet, és azt követő további történetek is egyenletesen magas színvonalat tartanak. A sorozat központi alakja Erlendur felügyelő, a Nesbo által életre kelt norvég Hole és a Mankell alkotta svéd Wallander izlandi kollégája hasonlóan hozzájuk szimpatikus, sőt rokonszenvesebb is náluk, mert kevesebbet alkoholizál.

A Hidegzóna egy évtizedekkel korábban elkövetett bűnügyet tárgyal, amely a hidegháborús évek alatt történt Reykjavíkban. A szálak a szocializmust építő NDK-ban lezajlott eseményekhez vezetnek. Fontos szerepet játszik Ilona, a Lipcsében tanuló magyar diáklány.

Az előző három kötethez hasonlóan korrekten megírt regény ez is, bár számomra első helyen a Vérvonal, a másodikon a Kihantolt bűnök áll.

>!
Animus, Budapest, 2010
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884878 · Fordította: Torma Péter
>!
Véda MP
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Nekem ez most nagyon jól esett! Nem az eddigi legizgalmasabb Erlendur felügyelőtől, de a történelmi háttér és a belőle kibontakozó szálak lenyűgözően, profin és (sajnos) végtelenül érzékletesen mutatták be a hidegháború Európáját.

>!
tmezo P
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Ez a rész laposabb volt, mint az előzőek. Erlendur sem úgy remekelt, ahogy szokott, nem voltak benne olyan eget rengető felfedezések, nagy eszmefuttatások. Bár Erlendur most is a saját megérzéseit követte, ami végül jónak bizonyult, mégis hiányzott valami. Sok idő telik el, nagyon elhúzódik a nyomozás és sok a töltelék.
A téma egyébként érdekes volt. A múltba tekintés, az 1953-58-as időszak, a besúgások, az NDK világa, a párthűség érdekfeszítő volt. Elég jó képet kaptam az akkori mozgalmakról, akciókról. Nem lehetett tudni kiben lehet megbízni, és ki adja tovább a véletlenül elhangzott információkat. A történetnek ez a szála fordulatos volt, és igen meglepő.

>!
hcs23
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

A Hidegzóna a Kihantolt bűnökhöz hasonlóan egy megtalált csontmaradvánnyal kezdődik, amely végül kerek, egész történetté cseperedik a szemünk előtt, krimiszála viszont kissé elkanyarodik a skandinávoktól megszokott rideg, könyörtelen, brutalitást sem nélkülöző stílustól – márpedig egy izlandi szerzőtől leginkább ezt várná az ember. A kelet-német Stasi valóban szörnyű, az eszméért cserébe emberáldozatokra is hajlandó gépezete jó alapot szolgáltat, csak nem krimi, hanem inkább egy disztópia megírásához. A könyv fele a múltbeli Kelet-Németországban játszódik, és bár természetesen kapcsolódik az eredeti nyomozáshoz, kissé elnyújtja az egyébként sem hosszú könyvet – a végére pedig nem szolgáltat elegendő csattanóval (igazából semmilyennel sem). Izlandról és a jelenről sokkal szívesebben olvasnék Indridason tollából.

>!
ggizi P
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Nagyon szeretem ezt a sorozatot, az izlandi környezetet és magát Erlendurt is, de ez most a korábbi könyvekhez képest is nagyon lassan indult be. Aztán később, mikor már jobban összeállt a kép, kimondottan érdekessé vált a történet, ahogy visszanyúlt az 1950-es NDK időszakába, a szocializmus erősen szigorú éveibe és nagyon érzékletesen ábrázolta az akkori politikai helyzetet.

>!
Timesz
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Tetszett,hogy több szálon fut egyszerre a cselekmény, és kicsit vissza-visszatekint a múltba is. Érdekes viszont minket magyarokat is megemlít :) Előbb fedi fel a gyilkos kilétét,mint azt,hogy ki az áldozat :)


Népszerű idézetek

>!
csillagka P

Arra gondolt, hogy leszokik a cigaretta miatti aggodalmaskodásról.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
2 hozzászólás
>!
csillagka P

– Meg lehet úszni Izlandon a bigámiát? – kérdezte Sigurdur Óli.
– Nem – jelentette ki Elínborg. – Ahhoz túl kevesen vagyunk.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Izland
>!
karaj

– Depressziós volt az ura? – kérdezte Elínborg.
– Nem jobban, mint egy átlag izlandi.

25-26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elínborg · Izland
>!
szadrienn P

− Szóval nem egyértelmű kivégzés volt? Tarkólövés, vagy ilyesmi?
− Kivégzés? − kérdezett vissza Elínborg. − Ugyan már, Izlandon vagyunk! Ebben az országban majdnem kétszáz éve hajtották végre az utolsó kivégzést, azt is bárddal.

132-133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elínborg
>!
szadrienn P

Elínborg évek óta gyűjtögette a recepteket a szakácskönyvébe, amely most végre megjelent.
− Jaj, Istenem, olyan ideges vagyok! Szerinted mit szólnak majd hozzá?
− Hát nekem például még mindig gondjaim vannak a mikróval is − felelte Erlendur. − Úgyhogy talán nem tőlem…

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elínborg · Erlendur Sveinsson
>!
Csoszi P

A szocializmusnak semmi köze ahhoz az otromba, embertelen rendszerhez, amit Sztálin csinált belőle, sem azokhoz a nevetséges diktatúrákhoz, amelyekké Kelet-Európában változtatták.

213. oldal

>!
csillagka P

Erlendur szájtátva bámult Haraldurre.
– Kóruspróba? – kérdezte. – Maga eljár ilyesmire?
– Itten a piálást hívják így – morogta Haraldur. – Remélem, nem okoztam csalódást.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erlendur Sveinsson
2 hozzászólás
>!
csillagka P

Erlendur végignézett rajta, ízléses öltözékén, ápolt körmein, és eltűnődött, vajon miért van az, hogy a boldogság még unalmasabbá teszi az embereket, mint amilyenek eredetileg voltak?

68. oldal

>!
_natalie_ I

Lassan, finoman, gyengéden szeretkeztek (…)
Az ágyban fekve és a mennyezetet nézve Erlendur elmesélte, hogy néha ellátogat Kelet-Izlandra, ahol a gyermekkorát töltötte, és a régi házukban alszik. Nincs ott semmi, csak a csupasz falak, a félig beomlott tető, és valami halvány jele annak, hogy a családja valaha ott élt. Néhány darabka a mintás szőnyegből, a melyre jól emlékezett. Összetört szekrények a konyhában. Ablakpárkányok, amelyekre apró kezek támaszkodtak egykor. Azt mondta, jó néha kimenni oda, lefeküdni az emlékeivel, és felidézni a régi világot, amely teli volt fénnyel és nyugalommal.

230. oldal


A sorozat következő kötete

Erlendur felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Árni Þórarinsson: A boszorkány ideje
Yrsa Sigurðardóttir: Az utolsó rítus
Eugen Ruge: A fogyatkozó fény idején
Christoph Hein: Az idegen barát
Judith Schalansky: Darwinregény
Uwe Tellkamp: A torony
Jo Nesbø: Kísértet
Jo Nesbø: Fejvadászok
John le Carré: Jó barátok