A ​méhek világa 3 csillagozás

A méhállamtól a méhészetig
Armin Spürgin: A méhek világa

A méz mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében, hiszen az egészséges életmód fontos része. A méhészet barátai között szinte minden szakma képviselői megtalálhatók. Az embert lenyűgözik a méhállamban található bámulatos szervezeti struktúrák és racionális folyamatok. Akik méhekkel foglalkoznak, a mindennapos taposómalomból való kikapcsolódást, valamint értelmes szabadidős tevékenységet találnak. A méhtartásra ösztönzést adhat az, hogy így saját termelésű természetes termékhez juthatunk.

>!
Cser, Budapest, 2013
108 oldal · ISBN: 9789632783024 · Fordította: Szüle Dénes

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Bíró_Júlia>!
Armin Spürgin: A méhek világa

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

Százegynéhány oldalon nyilvánvalóan nem lehet méhészeket képezni, szerencsére a szerzőnek ez meg se fordul a fejében. A könyve sokkal inkább kedvcsináló, ismeret- és méhszeretet-terjesztő művecske, ami leginkább a régi Charlie Bood-féle Természet csodái sorozatra emlékeztet. A terjedelem kb. felét viszik a színes képek, ábrák és szuperközeli felvételek, ám ezek remekül együttműködnek az éppen megosztott információkkal; össze is vannak szerkesztve eléggé ahhoz, hogy ne ~10 oldallal később sikkantsunk fel boldogan, hogy végre tetten értük a munkásméhek szemszőrzetét, amiről még a kaptárban végzendő teendők előtt olvastunk, jíííhááá.
Sokféle témát ölel fel a méhek anatómiájától a kaptárbeli életcikluson át a méhészkedés alapfogalmaiig és pár házilag készíthető méz- és méhviasztermékig, és ugyan nyilvánvalóan nem ereszkedik az etológia bugyrainak mélyére, laikusoknak -mint az értékelés írója – sok újat tud mondani, amit aztán infobonbon gyanánt tovább lehet adni bárkinek. (Avagy És azt tudtad, hogy ezt a mézet, amit két pofára falsz, telente a méhek kvázi helybenfutással tartják fagypont felett? Elég menő, nem? ) Épp ezért a gyakorlati méhtartás olyan oldalairól, mint a betegségek vagy a jogi háttér, csak annyiban ejt szót, hogy kétségkívül léteznek – cserébe a könyv végén megemlíti a Magyarországon illetékes szervezeteket. Meg a múzeumokat. Mert vannak olyanok is.
Egy-egy témában – például a méhek közti kommunikáció – erősen érezhető, hogy eredetileg 1989-ben jelent meg, amikor még több volt a tisztázatlan kérdés. Mondom, nem ebből a könyvből lesz méhszakértő az ember, de ismerkedésre vagy meglepő és mulatságos tények gyűjtésére teljességgel alkalmas.

gjudit8>!
Armin Spürgin: A méhek világa

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

Hallatlanul izgalmas a méhek világa. Persze ezt már tudtam korábbról is, de a karcsú kötet információi teljesen meggyőztek erről. Jól illusztrált, érdekesen tálalt és magyar vonatkozásokkal is megtűzdelt könyvecske. Külön öröm a végén a pár recept, ami a felhasználás széleskörűségét bizonyítja. Hiányzik viszont belőle a betegségek komolyabb leírása – tünetekkel, fotókkal.


Népszerű idézetek

Bíró_Júlia>!

A pókok sokféle fajtája minden méhkaptárban otthon érzi magát, és teljesen magától értetődőnek tartja, hogy úgy él ott, mint Marci Hevesen.

26. oldal, Méhek a természetben (CSER Kiadó, 2013)

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

Bíró_Júlia>!

Az eredetileg jámbor méhek helytelen kezelés hatására, főleg, ha a méhész „nyuszi” módjára viselkedik, kellemetlen szokásokat vehetnek fel, és pimasszá válhatnak.

80. oldal, A méhészkedés és a méz (CSER Kiadó, 2013)

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

1 hozzászólás
gjudit8>!

Kellő elméleti alapismeretek hiányában a siker csak a véletlen műve lehet. A tudás azonban önmagában még nem minden. Nem ritka, hogy kiválóan képzett embereknek a saját méheikkel is súlyos nehézségeik támadnak. A megfelelő szakmai érzék, a méhcsalád szerepének, szükségleteinek felismerése a méhészkedés nem kevésbé fontos előfeltételei közé tartozik. Gyakran erről lehet megismerni az igazi mestert.

68. oldal

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

gjudit8>!

Sütemények csomagolásán gyakran találkozunk azzal a megjegyzéssel, hogy odaragadás ellen méhviaszt alkalmaztak. A méhviasznak ez a tulajdonsága, ami még öreg méhészek körében is kevésbé ismert, meglepő eredményeket ad: semmiféle sütemény nem sül rá a sütőlemezre, jobb ízű és tovább marad friss. Kenjük be a felforrósított sütőlemezt egy kis darab méhviasszal, a kenéshez összegyűrt pergamenpapírt használhatunk. A süteményeket vagy pogácsákat tegyük rá a kihűlt lemezre, majd a szokott módon süssük meg. Ezután a forró lemezt újra készítsük elő a következő adaghoz.

93-94. oldal

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

Kapcsolódó szócikkek: méhviasz

Hasonló könyvek címkék alapján

Zsidei Barnabás: A méhészkedés 12 hónapja
Esztergár Pál: Méhész apó meséje
Traudel Hoffmann: Zümzüm
Faluba Zoltán: Méhek, méhészkedés
Kósa Csaba: Mézesváros
Paul Whalley: Lepkék és pillangók
Eugène Bruins: Terráriumok enciklopédiája
Merkl Ottó: Bogarak – Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében
Szinetár Csaba: Pókok
Christopher O'Toole: Rovarok és rokonaik