A ​méhek világa 2 csillagozás

A méhállamtól a méhészetig
Armin Spürgin: A méhek világa

A méz mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében, hiszen az egészséges életmód fontos része. A méhészet barátai között szinte minden szakma képviselői megtalálhatók. Az embert lenyűgözik a méhállamban található bámulatos szervezeti struktúrák és racionális folyamatok. Akik méhekkel foglalkoznak, a mindennapos taposómalomból való kikapcsolódást, valamint értelmes szabadidős tevékenységet találnak. A méhtartásra ösztönzést adhat az, hogy így saját termelésű természetes termékhez juthatunk.

>!
Cser, Budapest, 2013
108 oldal · ISBN: 9789632783024 · Fordította: Szüle Dénes

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia P
Armin Spürgin: A méhek világa

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

Százegynéhány oldalon nyilvánvalóan nem lehet méhészeket képezni, szerencsére a szerzőnek ez meg se fordul a fejében. A könyve sokkal inkább kedvcsináló, ismeret- és méhszeretet-terjesztő művecske, ami leginkább a régi Charlie Bood-féle Természet csodái sorozatra emlékeztet. A terjedelem kb. felét viszik a színes képek, ábrák és szuperközeli felvételek, ám ezek remekül együttműködnek az éppen megosztott információkkal; össze is vannak szerkesztve eléggé ahhoz, hogy ne ~10 oldallal később sikkantsunk fel boldogan, hogy végre tetten értük a munkásméhek szemszőrzetét, amiről még a kaptárban végzendő teendők előtt olvastunk, jíííhááá.
Sokféle témát ölel fel a méhek anatómiájától a kaptárbeli életcikluson át a méhészkedés alapfogalmaiig és pár házilag készíthető méz- és méhviasztermékig, és ugyan nyilvánvalóan nem ereszkedik az etológia bugyrainak mélyére, laikusoknak -mint az értékelés írója – sok újat tud mondani, amit aztán infobonbon gyanánt tovább lehet adni bárkinek. (Avagy És azt tudtad, hogy ezt a mézet, amit két pofára falsz, telente a méhek kvázi helybenfutással tartják fagypont felett? Elég menő, nem? ) Épp ezért a gyakorlati méhtartás olyan oldalairól, mint a betegségek vagy a jogi háttér, csak annyiban ejt szót, hogy kétségkívül léteznek – cserébe a könyv végén megemlíti a Magyarországon illetékes szervezeteket. Meg a múzeumokat. Mert vannak olyanok is.
Egy-egy témában – például a méhek közti kommunikáció – erősen érezhető, hogy eredetileg 1989-ben jelent meg, amikor még több volt a tisztázatlan kérdés. Mondom, nem ebből a könyvből lesz méhszakértő az ember, de ismerkedésre vagy meglepő és mulatságos tények gyűjtésére teljességgel alkalmas.


Népszerű idézetek

>!
Bíró_Júlia P

A pókok sokféle fajtája minden méhkaptárban otthon érzi magát, és teljesen magától értetődőnek tartja, hogy úgy él ott, mint Marci Hevesen.

26. oldal, Méhek a természetben (CSER Kiadó, 2013)

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

>!
Bíró_Júlia P

Az eredetileg jámbor méhek helytelen kezelés hatására, főleg, ha a méhész „nyuszi” módjára viselkedik, kellemetlen szokásokat vehetnek fel, és pimasszá válhatnak.

80. oldal, A méhészkedés és a méz (CSER Kiadó, 2013)

Armin Spürgin: A méhek világa A méhállamtól a méhészetig

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zsidei Barnabás: A méhészkedés 12 hónapja
Esztergár Pál: Méhész apó meséje
Traudel Hoffmann: Zümzüm
Faluba Zoltán: Méhek, méhészkedés
Kósa Csaba: Mézesváros
Paul Whalley: Lepkék és pillangók
Eugene Bruins: Terráriumok enciklopédiája
Merkl Ottó: Bogarak – Futrinkák, cincérek, katicabogarak és más bogárcsaládok a Kárpát-medencében
Szinetár Csaba: Pókok
Christopher O'Toole: Rovarok és rokonaik