Le ​vagyunk értékelve 15 csillagozás

Árkus József: Le vagyunk értékelve

.. Akkor már vagy negyedórája azért nyúztak, hogy mondjak vicceket. Vendégségben illik udvariasnak lenni, azzal próbáltam kitérni a kérés elől, hogy lejárt a munkaidőm. – Van a társaságban építészmérnök, őt miért nem abajgatjátok, hogy készítse el egy társasház tervrajzát? – kérdeztem. – Az más, te vicclapszerkesztő vagy. – És mit kérnétek tőlem, ha nő volnék és a Rákóczi téren árulnám magam? – Attól függ, mennyit kérnél, de ott aligha kéretnéd ennyit magad…

Kossuth, Budapest, 1988
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630932202 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

elmegyógyintézet

Xylaryss>!
Árkus József: Le vagyunk értékelve

Sokáig rágtam a témát, de még mindig nem tudok napirendre térni eme alkotás fölött.
Repülőn kezdtem olvasni, először kellemes kikapcsolódásnak tűnt, ám mikor már az undergroundon robogtam új szállásom felé, valami egészen más kép kezdett kirajzolódni előttem.
A könyv műfaját aligha tudnám besorolni, ilyenekben nem vagyok valami jó, és nem is az én dolgom. Egyfajta görbetükör-jelleg némi önkritikával, gúnnyal, nyomiskodással, de valahogy nagyon ismerős. 80-as években születtem, az egész életemre rányomta a bélyeget az a korszak, főleg, hogy sokat foglalkoztam a korszakkal. Az aberrált ötletek, furcsa cenzúrák, idiotizmus maximálása és mégis, egyfajta langyos-tespedt elégedettség, beletörődöttség, amit tényleg csak ritkán tör meg egy hangyányi lázadás, felmordulás. Mindenki érzi a szíve mélyén, hogy szar az egész, mégis ugyanennyien élvezik az irányított megelégedettséget.
A könyvet nem tudtam letenni, de nem is akartam. Fájdalmasan ismerős, ám letűnt világ ez. Én megmosolyogtam ezt az alkotást.

geucsa>!
Árkus József: Le vagyunk értékelve

Visszamenni, szórakozni, nevetni, …
Hihetetlen, hogy alig változik a világ.

Guminudli P>!

Ha valamiből, hát konfliktusokból nem szorulunk importra.

Guminudli P>!

[…] a beosztott vezetők kiválasztásánál is a rugalmasság volt a szempont. Mondjuk, a főnök mindegyik jelölttől azt kérdezte, hogy mennyi kétszer kettő. Az első kettő egyből rávágta, hogy négy, a harmadik óvatosan érdeklődött, hogy mennyi legyen, és ő nyert.

Guminudli P>!

Valahol elrontottam az életemet. Talán ott kezdődött a baj, hogy koraszülött lettem. Úgy értem, hogy jó húsz évvel korábban születtem, mint kellett volna.

Guminudli P>!

Gondolatban villámgyorsan sorra vettem a kocsi előírt tartozékait az elsősegélydoboztól az elakadásjelzőig, amelynek minden autón meg kell lennie, csak az ország szekerén nem.

nodael >!

Egy országos tanácskozáson valaki a japánokkal példálózott. Hogy a japán munkás naponta három órát dolgozik a családjáért, két órát a császárért és két órát Japánért. A különbség az, hogy mi is dolgozunk ugyan napi három órát, de nálunk nincs császárság. És miért dolgoznánk két órát Japánért?

Süketek párbeszéde

nodael >!

Kétségtelen, hogy közvéleményünk érzékenyen szokott reagálni legjobbjaink sakkteljesítményeire; lelkes, ha sikerült olimpiai bajnokságot nyerniük, ám néha a fejét csóválja. Amennyiben erre önök netán a fejüket csóválnák, hogy ez képzavar, mert egy közvélemény nem csóválhatja a fejét, akkor nem szoktak eléggé figyelni. A mi közvéleményünk sajátos közvélemény. Egy emberként tud helyeselni, elégedett lenni, felháborodni, tiltakozni, vagy mélységesen elítélni, hát pont fejet csóválni ne tudna?

Amit nem kell erőltetni

Kapcsolódó szócikkek: képzavar · közvélemény · sakkjáték
nodael >!

Különben is a mi kutyánkat demokratikus szellemben neveltük, fajtisztaságról, fajok közti megkülönböztetésről soha szó sem esett. Származás szerinti megkülönböztetés nálunk annyira nincs, hogy még a törzskönyvét sem mutattuk meg neki, ne legyenek előítéletei a keverékekkel szemben.

A kutyát a kutya se kérdezi

Kapcsolódó szócikkek: fajtiszta, fajtisztaság · kutya · törzskönyv
nodael >!

A hetedik ötéves terv végére megépülhet a Barátság Sörvezeték, mégpedig nem is egy, hanem kettő, mert a világos sört nem célszerű keverni a barnával.

A sör folyékony olaj

nodael >!

Napjainkban, amikor a tízmillió lélekre jutó bombaüzletek számát tekintve nem tartozunk a világ első kétszáz országa közé, tartozni inkább máshová tartozunk, figyelemre méltó sikernek kell elkönyvelni egy magyar labdarúgó előnyös eladását.

Mennyi egy vezető eszmei értéke?

nodael >!

A Détári bombaüzlet fényében két eshetőség kínálkozik iparunk külpiaci versenyképességének megteremtésére. Az egyik az, hogy a veszteséges üzemek fokozatosan váltsanak át labdarúgók előállítására. Ez persze eléggé hosszadalmas és nem is kockázatmentes termékváltásnak ígérkezik, hiszen egyelőre a milliárdos állami támogatással működő nagyüzemeknél se rúghatnak túl sokan labdába, így vajmi kevés az esély nagyszámú Détári piacra kerülésére.

Mennyi egy vezető eszmei értéke?