Le ​vagyunk értékelve 14 csillagozás

Árkus József: Le vagyunk értékelve

.. Akkor már vagy negyedórája azért nyúztak, hogy mondjak vicceket. Vendégségben illik udvariasnak lenni, azzal próbáltam kitérni a kérés elől, hogy lejárt a munkaidőm. – Van a társaságban építészmérnök, őt miért nem abajgatjátok, hogy készítse el egy társasház tervrajzát? – kérdeztem. – Az más, te vicclapszerkesztő vagy. – És mit kérnétek tőlem, ha nő volnék és a Rákóczi téren árulnám magam? – Attól függ, mennyit kérnél, de ott aligha kéretnéd ennyit magad…

>!
Kossuth, Budapest, 1988
196 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630932202 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

Enciklopédia 16

Helyszínek népszerűség szerint

elmegyógyintézet


Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

Xylaryss>!
Árkus József: Le vagyunk értékelve

Sokáig rágtam a témát, de még mindig nem tudok napirendre térni eme alkotás fölött.
Repülőn kezdtem olvasni, először kellemes kikapcsolódásnak tűnt, ám mikor már az undergroundon robogtam új szállásom felé, valami egészen más kép kezdett kirajzolódni előttem.
A könyv műfaját aligha tudnám besorolni, ilyenekben nem vagyok valami jó, és nem is az én dolgom. Egyfajta görbetükör-jelleg némi önkritikával, gúnnyal, nyomiskodással, de valahogy nagyon ismerős. 80-as években születtem, az egész életemre rányomta a bélyeget az a korszak, főleg, hogy sokat foglalkoztam a korszakkal. Az aberrált ötletek, furcsa cenzúrák, idiotizmus maximálása és mégis, egyfajta langyos-tespedt elégedettség, beletörődöttség, amit tényleg csak ritkán tör meg egy hangyányi lázadás, felmordulás. Mindenki érzi a szíve mélyén, hogy szar az egész, mégis ugyanennyien élvezik az irányított megelégedettséget.
A könyvet nem tudtam letenni, de nem is akartam. Fájdalmasan ismerős, ám letűnt világ ez. Én megmosolyogtam ezt az alkotást.

geucsa>!
Árkus József: Le vagyunk értékelve

Visszamenni, szórakozni, nevetni, …
Hihetetlen, hogy alig változik a világ.


Népszerű idézetek

nodael >!

Egy országos tanácskozáson valaki a japánokkal példálózott. Hogy a japán munkás naponta három órát dolgozik a családjáért, két órát a császárért és két órát Japánért. A különbség az, hogy mi is dolgozunk ugyan napi három órát, de nálunk nincs császárság. És miért dolgoznánk két órát Japánért?

Süketek párbeszéde

nodael >!

Kétségtelen, hogy közvéleményünk érzékenyen szokott reagálni legjobbjaink sakkteljesítményeire; lelkes, ha sikerült olimpiai bajnokságot nyerniük, ám néha a fejét csóválja. Amennyiben erre önök netán a fejüket csóválnák, hogy ez képzavar, mert egy közvélemény nem csóválhatja a fejét, akkor nem szoktak eléggé figyelni. A mi közvéleményünk sajátos közvélemény. Egy emberként tud helyeselni, elégedett lenni, felháborodni, tiltakozni, vagy mélységesen elítélni, hát pont fejet csóválni ne tudna?

Amit nem kell erőltetni

Kapcsolódó szócikkek: képzavar · közvélemény · sakkjáték
nodael >!

Különben is a mi kutyánkat demokratikus szellemben neveltük, fajtisztaságról, fajok közti megkülönböztetésről soha szó sem esett. Származás szerinti megkülönböztetés nálunk annyira nincs, hogy még a törzskönyvét sem mutattuk meg neki, ne legyenek előítéletei a keverékekkel szemben.

A kutyát a kutya se kérdezi

Kapcsolódó szócikkek: fajtiszta, fajtisztaság · kutya · törzskönyv
nodael >!

Tankoltam tíz kiló krumplit. Otthon mégis furdalni kezdett a lelkiismeret, hogy igazán vehettem volna többet is. Amikor annyi krumpli termett, hogy nem tudják hová tenni, állampolgári kötelességünk segíteni a tárolási nehézségek áthidalásában. Ha csak egymillió autós veszi tele a csomagtartóját, mindjárt nem olyan súlyos a krumplihelyzet.
Nyugtalanságom csak fokozódik, amikor hallom a tévéhíradó bevezetőjében, hogy egy aznapra tervezett tájékoztató a krumplihelyzetről elmaradt. Rossz sejtelmeim támadnak, hátha azért marad el a rendezvény, mert a tanácsterem is kellett a krumplinak. A részletesebb tudósításból kitűnik, hogy örvendetes fordulat történt, sikerült vevőt találni a krumplitermés túlnyomó részére. Gondolom, az ottani autósok is gavallérosan kinyitották a csomagtartókat.

Tankoljon a benzinkútnál krumplit

Kapcsolódó szócikkek: burgonya, krumpli
nodael >!

Úgy tervezik, hogy a Mister Magyarország címért versenghet minden 16 és 27 év közötti nőtlen fiatalember, még az esetben is, ha nem tagja a KlSZ-nek. A díjakról annyi szivárgott ki, hogy a hatodik helyezettől felfelé a fiúkat százezer forintos jutalom mellett egy évig kihívják Floridába odaszakadt hazánklányai, míg az első három helyezettet másfél évre behívják sorkatonai szolgálatra, a teljes zsold összegének folyósítása mellett.

Állítsuk vissza a királyságot?

nodael >!

Egy másik tanulságot kifejezetten keserű szájízzel vontam le, de hát az igazság keserű, mint a harminc éve készült és most bemutatott új magyar film címe is mondja.

Ne dobáljuk a rendőrt

nodael >!

A hetedik ötéves terv végére megépülhet a Barátság Sörvezeték, mégpedig nem is egy, hanem kettő, mert a világos sört nem célszerű keverni a barnával.

A sör folyékony olaj

nodael >!

Napjainkban, amikor a tízmillió lélekre jutó bombaüzletek számát tekintve nem tartozunk a világ első kétszáz országa közé, tartozni inkább máshová tartozunk, figyelemre méltó sikernek kell elkönyvelni egy magyar labdarúgó előnyös eladását.

Mennyi egy vezető eszmei értéke?

nodael >!

A Détári bombaüzlet fényében két eshetőség kínálkozik iparunk külpiaci versenyképességének megteremtésére. Az egyik az, hogy a veszteséges üzemek fokozatosan váltsanak át labdarúgók előállítására. Ez persze eléggé hosszadalmas és nem is kockázatmentes termékváltásnak ígérkezik, hiszen egyelőre a milliárdos állami támogatással működő nagyüzemeknél se rúghatnak túl sokan labdába, így vajmi kevés az esély nagyszámú Détári piacra kerülésére.

Mennyi egy vezető eszmei értéke?

nodael >!

Az ismeretlen földrész partjaihoz közeledve már arról is lehetett volna beszélni a matrózoknak, hogy olyan kivételes események alkalmából, mint keresztelő, érettségi bankett, esküvő, nyugdíjba vonulás, vagy új kontinens felfedezése, nem muszáj feltétlenül szeszeket vedelni, lehet koccintani málnaszörppel is.

A részeg matrózok szégyenükben elsüllyedtek

Kapcsolódó szócikkek: málnaszörp

Hasonló könyvek címkék alapján

Pozsonyi Ádám: Göre Gábor mint filozófus
B. S. Murray: Ásó, kapa, varánusz
Tamás Zoltán: Férfi lélekvándorlás
Földes György (szerk.): Vidám krónika
Andy Baron: A 0,07-es ügynök utolsó bevetése
Paládi Zsolt – Bánosi György: Lúzerek kézikönyve
Sinkó Zoltán: Ravasz szavak
Radványi Ervin: Andaxin kora
Sztáncsics András: Ünnep után édes a pihenés
Galsai Pongrác (szerk.): Élettelen élettársak