Válaszd ​az életet (Delelő Univerzum 10.) (Kammerer-trilógia 3.) 46 csillagozás

Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tojvo Glumov, a KONBIZ (Kontroll Bizottság) egyik munkatársa elhatározza, hogy fényt derít közvetlen főnöke és régi munkatársa néhány gyanús és homályos cselekedetére. Glumov feltételezése szerint Makszim Kammerernek és még jó néhány, a Csodabogarak Inzézetében dolgozó kutatónak esetleg titkos kapcsolata lehet a Vándorokkal, ezekkel az idegen és a földiekre veszélyt jelentő lényekkel, ugyanis számos olyan rejtélyes jelenség szaporodott el a Földön, mely csakis a külső beavatkozó számára kedvezhet. Legalábbis a látszat ezt mutatja. Kammerer azonban megszólal, és magyarázatot ad, mely fényt derít Glumov sötétben tapogatózására.

Eredeti cím: Волны гасят ветер

Eredeti megjelenés éve: 1985

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Galaktika Fantasztikus Könyvek · (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
248 oldal · ISBN: 9786155158643 · Fordította: Földeák Iván
>!
Metropolis Media, Budapest, 2011
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639828971 · Fordította: Földeák Iván
>!
Móra, Budapest, 1989
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631164225 · Fordította: Földeák Iván

Enciklopédia 2


Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Tegnap kezdtem ezt a könyvet, s ma orvoshoz vittem a Mamát. Volt időm olvasni.
A Harrix kihívás „orosz” címkéje vezetett Sztrugackijék kötetéhez, amely megvolt itthon. Mindenesetre kiderült rólam ez alkalommal, hogy nem vagyok egy Sztrugackij fan, mert ez a Noon(Delelő) Universum utolsó, azaz záró, 10. kötete, s én nem sorrendben fogtam ezekhez. Műveletlenségem hibáit már csak utólag javíthatom, lássuk hát az olvasást:
Az emberiség sorsának „delelője” – amelyről a sorozat végül nevét kapta – után értelemszerűen a hanyatlás jöhet – de a Válaszd az életet történetére még az „emberiség delének” fénye vetül. A „hogyan tovább” kérdésére Arkagyij és Borisz Sztrugackij markáns, gondolatilag jól összerakott könyvet tett elénk, továbbgondolható „összegző művet” (ahogyan az utószóban Borisz fogalmaz). Eddig csak néhányat olvastam a sorozat darabjai közül, tehát így nem tudok az egészről nyilatkozni. Most először találkoztam a „progresszor” fogalmával. A testvérpár által megálmodott Progresszorok feladata: hogy „előre mutató- vezető módon” manipulálják a primitívebbnek tekintett kultúrák fejlődését, és fokozatosan alkalmassá tegyék a társadalmi értelemben elmaradott bolygókat a galaktikus Világtanács szövetségének tagságára. Ez a tétel tulajdonképp az emberiség történetének tovább gondolása, extrapolálása – igen törékeny egyensúlyú folyamat, sőt tán veszélyekkel is terhes – ahogy a történelem is mutatja, hisz mi, keresztények épp olyan kultúra gyermekei vagyunk, amely korokon át és gyakran erőszakkal „progresszorkodott” a saját világán túl, ahova csak betette a lábát. De napjaink sem mentesek annak vitájától, hogy épp kik azok, akik „előre mutató- vezető módon” manipulálják és befolyásolják lehetőségeiken keresztül a többieket, s vajon valóban ez e az előre mutató-vezető út?

Maga a regény formája, a visszaemlékezések hivatalos levelezéssel, beszámoló jelentésekkel, hangfelvételek átirataival tűzdelt dokumentarista stílusa sem zavart különösebben, bár nem teszi könnyűvé az olvasást, mindvégig követhető és átélhető a visszaemlékező Kammerer minden dilemmája. Bennem felkeltette az érdeklődést az előző kötetek iránt, hogy hogyan juthatunk/jutunk el pontosan a Nagy Felismerésig? Tehát elolvasom majd a megelőzőeket!

pwz I>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Először, a könyv elején én is néztem, mint az a bizonyos bornyú' az új kapura. Aztán amikor beugrott, hogy ezzel a témával már találkoztam, de a „másik”, vagyis a Progresszorok oldaláról és ugyanakkor rájöttem, hogy Arkanar is ismerős a Nehéz istennek lenni-ből, akkor már szagot fogtam :)! Egy kicsit be is rágtam, mert utánanéztem, hogy mit is olvasok a tesóktól. Az eredmény? Egy 3+10 részes nagy sorozat utolsó darabját! Ebből a sorozatból egyébként még a fent már említett negyediket olvastam. Most csodálkozzak, hogy sokan vakargatják a fejüket a könyv olvasása közben/után, mint az egyszeri székely? Ezek a részek egymásra épülnek, egy csomó dolog nincs újra és újra elmagyarázva. Persze, rá lehet jönni, de nem mindenki olyan rámenős, mint én:), aki első – és második – felindulás után összeüt egy polcot, ami elég jó segítség a Delelő Univerzummal most ismerkedők táborának. Tudom, vannak olyanok is, akik nem is tudták, hogy a Delelő Univerzumot olvassák :D! Ez eddig nem nagyon jött le Magyarországon!
http://moly.hu/polcok/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-delelo-univerzum
Egyébként a kulcsmondat a polcról – ami a mostani értékelésem summája is lehetne – az ez, különösen az utolsó része, ott is az úgy tűnik kezdetű rész:
Miről írhattak a szocializmus éveiben a Szovjetunióban? A kommunizmus győzelme az alap, minden rendelkezésre áll, nincs szükség pénzre, világbéke, világtanács, űrutazások, beavatkozás más, fejletlenebb bolygók életébe a haladás érdekében – Progresszorok, de úgy tűnik, közben mások meg a földi életbe „nyúlnak bele” hasonló módon – Vándorok…
Azt hiszem, aki komolyan érdeklődik a Tesók, ill. műveik iránt, annak ajánlatos lesz nem a végén kezdeni az ismerkedést ;)!

>!
Móra, Budapest, 1989
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631164225 · Fordította: Földeák Iván
54 hozzászólás
mohapapa I>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Érdekes viszonyban vagyok ezekkel a Sztrugackij-tesókkal. Voltaképpen nem volt még olyan könyvük, ami lenyűgözött, letaglózott, felszántot, felsózott volna, s amelytől hanyatt vágtam volna magamat, hogy azt a mindenit! De nem volt még olyan könyvük sem (csak az Egymilliárd évvel…), amit le tudtam tudtam volna tenni a vége előtt. S ami nem maradt volna bennem még nagyon sokáig.

Ezt a darabot is nagyon régen kezdtem, és mindig elsöpörte valami más, de nem volt szívem félbehagyottnak jelölni. Aztán most elővettem, és a kezemben maradt. Nagyon.

Van ezeknek a coclista érában írt sci-fi-knek valami hihetetlen megkapó ereje. Talán a sorok között megbúvó tartalom miatt, talán nem tudom mi miatt. Voltaképpen az a csoda, hogy a Sztrugackijok könyveit egyáltalán kiadták, ha nyírbálva is, abban a rendszerben.

El kellene egyszer olvasnom sorrendben az egész Delelő Univerzumot. (Köszönöm @pwz a polcodat!)

1 hozzászólás
BabusM >!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Kedves @pwz!
Mivel csak az olvasás után láttam az értékelésedet, engem nem zavart, hogy egy csomó infóra olvasás közben kellett rájönni, vagy késleltetve derült ki a szövegből, hogy mit is emlegettek a korábbiakban. Sőt kifejezetten szeretem is, ha egy regény ilyen módon van megszerkesztve. De egyvalamit árulj el! Melyik könyvet olvassam el a sorozat darabjai közül, hogy megértsem a VÉGÉT???!!!
Kedves többiek!
A könyv baromi jó, olvassátok el ti is. Miután elolvastátok a sorozat többi darabját…

>!
Móra, Budapest, 1989
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631164225 · Fordította: Földeák Iván
5 hozzászólás
kvzs P>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Nem igazán tudom értékelni a könyvet. A Sztrugackij tesók többi történetéhez hasonlóan tetszik az alapötlet, és több kérdést felvet az olvasóban, mint amennyit megválaszol, ami jó, mert van min agyalagtni. A „hivatalos dokumentumok” szerepeltetése is tetszett, mert adott egy furcsa ritmust a könyvnek (és sokszor emiatt nehezen olvashatóvá is vált), és megtörte az ismerős elbeszélést. Összességében mégsem állt össze egy kerek egésszé. De lehet, hogy csak nem jókor olvastam…

Noro >!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Különös stílusú könyv, mire az olvasó megszokja a hivatalos dokumentumok és a rejtélyeskedő narráció váltakozását, már véget is ér.
Most, hogy elolvastam még néhány eredeti Sztrugackijt, valahogy jobban tudom értékelni Lukjanyenko Ugrás-duológiáját. Mert valóban a testvérek progresszor-témáját dolgozta át, de ahogy modernizálta és új nézőpontba helyezte, az jó!

2 hozzászólás
Marcus P>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

A Bogár a hangyabolyban-hoz hasonló stílusú, tulajdonképpen annak a témáját folytató regény. Most a különös eseményekkel tarkított nyomozás végén az ekkoriban még mérsékelten (vagy talán másképpen?) divatos poszthumanizmus áll, de nem Sztrugackij-könyv lenne, ha ehhez nem társulna egy, a biológiai átalakuláson túlmutató, sokkal átfogóbb, a társadalmat és az emberek életének minden egyes aspektusát érintő változásokat prognosztizáló jóslat, mely természetesen az akkori szovjet környezetben külön jelentéssel bírt.

Morpheus>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Rájöttem, hogy én egy ljuden vagyok. :)
Csak még nem találkoztam más ljudenekkel. Hát ez eléggé pech, úgy látszik, túl korán születtem.
Hogy mi az a ljuden? Ugyanaz, mint a metagom. :-P
Olvasd a könyvet és megtudod.

ddroid>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Sztrugackij tesókkal mindig bajban vagyok, de ez a könyv nagyon tetszett, mint ahogy a Kammerer trilógia előző részei is. Tetszik, hogy talányos és csak lassan derülnek ki a dolgok illetve, hogy lehet gondolkodni és variálni közben. A hangulathoz az időnkénti hivatalos dokumentumok is nagyban hozzátesznek.

Gitta_Bry>!
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Nem is tudom… annyira nem ragadott meg. Bár az első két kötete sem, talán a Bogár a hangyabolyban jobban tetszett. Az egész annak az elméletnek a továbbfejlesztett változatának tűnik, miszerint az élet egy idegen bolygóról érkezett a Földre. Csak egy kicsit kifacsarva és megfordítva. Még gondolkodom rajta.


Népszerű idézetek

Futtetenne I>!

„Az összes lehetséges döntés közül válaszd a legjobbat.” Nem a legtöbbet ígérőt, nem a legracionálisabbat, nem a leghaladóbbat és természetesen nem a leghatékonyabbat, hanem a legjobbat!

168. oldal

1 hozzászólás
Anton_Gorogyeckij P>!

Számomra 2193 májusában kezdődött ez az egész, amikor a Konbiz–2 valamennyi R-osztályának főnökeivel együtt hírt kaptam arról, mi történt a Tisszán. (Nem a Tisza folyón, amely békésen folydogál Magyarországon a Kárpátaljától, hanem az ÉN 63061 csillag Tissza bolygóján, melyet nem sokkal ezelőtt fedeztek fel a fiúk az SZKCS-ből, a Szabad Kutatások Csoportjából.)

12. oldal (Metropolis Media, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország · Tisza
scaredofdoorbells>!

Hirtelen hatalmas lepke röppent be a szobába, egy kört írt le az asztal felett, bolyhos, fekete mintás szárnyait szétterpesztve letelepedett a tévé képernyőjére. Tojvo anélkül, hogy felkelt volna, a távirányítóért nyúlt, de keze lehanyatlott, nem ért el odáig.
Aszja belépett a tálcával, kitöltötte a teát, és mellé ült.
– Nézd! – súgta oda neki Tojvo, szemével a lepke felé intve.
– De gyönyörű! – válaszolta Aszja, ugyancsak suttogva.
– Lehet, hogy itt akar velünk maradni?
– Nem, nem akar – felelte Aszja.
– Miért? Emlékszel, Kazarjanovnak volt egy szitakötője…
– Nem lakott náluk. Csak néha ellátogatott hozzájuk.
– Nos, nem baj, ez is csak járjon el hozzánk. Marfának fogjuk hívni.
– Miért Marfának?
– Hát hogy másképp?
– Scinthyának – ajánlotta Aszja.
– Nem – tiltakozott határozottan Tojvo. – Még hogy Scinthya… Marfa. Marfa, az Otthonülő. A képernyő pedig – Otthonülőke lesz.

147. oldal

Gitta_Bry>!

Mert ha a Vándorok szupercivilizációt képviselnek, akkor ránk sem hederítenek, egészen más történelmi múltú, más érdeklődésű lények, nem foglalkoznak progresszortevékenységgel, különben is, az egész Világmindenségben csupán a mi emberiségünk foglalkozik progresszortevékenységgel, mert ilyen volt a történelmünk, mert visszasírjuk a múltunkat… Képtelenek vagyunk megváltoztatni, s ezért igyekszünk legalább másokon segíteni, ha már magunkon nem tudtunk idejében…

165. oldal (Móra, 1989.)

Enikő_Rácz>!

soha és semmiért nem volt elégedett önmagával, éppen ezért soha, semmiben nem tett engedményt a környezetének.

25. oldal

Enikő_Rácz>!

Egészséges ember esetében a fóbia mindig rendkívüli fizikai, vagy lélektani megterhelés következtében jelentkezik.

48. oldal

Enikő_Rácz>!

Aznap depressziós rohama volt, én így hívnám. Szófukar lesz, ha pedig kinyitja a száját, csak azért hogy valami aljasságot mondjon, valami epés megjegyzést tegyen.

105. oldal


A sorozat következő kötete

Delelő Univerzum sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Vojszkunszkij – Lukogyjanov: A bűvös kés
M. Jemcev – J. Parnov: Dirac-tenger
Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
K. E. Ciolkovszkij: Séta a Holdon
Szever Ganszovszkij – Ariadna Gromova: Három nap egy esztendő / Fénykörben
Andrej Gyjakov: Túl a láthatáron
Dmitry Glukhovsky: Metró – A trilógia
Vlagyimir Szorokin: Az opricsnyik egy napja
Konsztantyin Bagyigin: Idegen vitorlák
Leonyid Szolovjov: Az elvarázsolt herceg