Válaszd ​az életet (Delelő Univerzum 10.) (Kammerer-trilógia 3.) 36 csillagozás

Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Tojvo Glumov, a KONBIZ (Kontroll Bizottság) egyik munkatársa elhatározza, hogy fényt derít közvetlen főnöke és régi munkatársa néhány gyanús és homályos cselekedetére. Glumov feltételezése szerint Makszim Kammerernek és még jó néhány, a Csodabogarak Inzézetében dolgozó kutatónak esetleg titkos kapcsolata lehet a Vándorokkal, ezekkel az idegen és a földiekre veszélyt jelentő lényekkel, ugyanis számos olyan rejtélyes jelenség szaporodott el a Földön, mely csakis a külső beavatkozó számára kedvezhet. Legalábbis a látszat ezt mutatja. Kammerer azonban megszólal, és magyarázatot ad, mely fényt derít Glumov sötétben tapogatózására.

Eredeti cím: Волны гасят ветер

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
248 oldal · ISBN: 9786155158643 · Fordította: Földeák Iván
>!
Metropolis Media, Budapest, 2011
236 oldal · ISBN: 9789639828971 · Fordította: Földeák Iván
>!
Móra, Budapest, 1989
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631164225 · Fordította: Földeák Iván

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Először, a könyv elején én is néztem, mint az a bizonyos bornyú' az új kapura. Aztán amikor beugrott, hogy ezzel a témával már találkoztam, de a „másik”, vagyis a Progresszorok oldaláról és ugyanakkor rájöttem, hogy Arkanar is ismerős a Nehéz istennek lenni-ből, akkor már szagot fogtam :)! Egy kicsit be is rágtam, mert utánanéztem, hogy mit is olvasok a tesóktól. Az eredmény? Egy 3+10 részes nagy sorozat utolsó darabját! Ebből a sorozatból egyébként még a fent már említett negyediket olvastam. Most csodálkozzak, hogy sokan vakargatják a fejüket a könyv olvasása közben/után, mint az egyszeri székely? Ezek a részek egymásra épülnek, egy csomó dolog nincs újra és újra elmagyarázva. Persze, rá lehet jönni, de nem mindenki olyan rámenős, mint én:), aki első – és második – felindulás után összeüt egy polcot, ami elég jó segítség a Delelő Univerzummal most ismerkedők táborának. Tudom, vannak olyanok is, akik nem is tudták, hogy a Delelő Univerzumot olvassák :D! Ez eddig nem nagyon jött le Magyarországon!
http://moly.hu/polcok/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-delelo-univerzum
Egyébként a kulcsmondat a polcról – ami a mostani értékelésem summája is lehetne – az ez, különösen az utolsó része, ott is az úgy tűnik kezdetű rész:
Miről írhattak a szocializmus éveiben a Szovjetunióban? A kommunizmus győzelme az alap, minden rendelkezésre áll, nincs szükség pénzre, világbéke, világtanács, űrutazások, beavatkozás más, fejletlenebb bolygók életébe a haladás érdekében – Progresszorok, de úgy tűnik, közben mások meg a földi életbe „nyúlnak bele” hasonló módon – Vándorok…
Azt hiszem, aki komolyan érdeklődik a Tesók, ill. műveik iránt, annak ajánlatos lesz nem a végén kezdeni az ismerkedést ;)!

54 hozzászólás
>!
mohapapa I
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Érdekes viszonyban vagyok ezekkel a Sztrugackij-tesókkal. Voltaképpen nem volt még olyan könyvük, ami lenyűgözött, letaglózott, felszántot, felsózott volna, s amelytől hanyatt vágtam volna magamat, hogy azt a mindenit! De nem volt még olyan könyvük sem (csak az Egymilliárd évvel…), amit le tudtam tudtam volna tenni a vége előtt. S ami nem maradt volna bennem még nagyon sokáig.

Ezt a darabot is nagyon régen kezdtem, és mindig elsöpörte valami más, de nem volt szívem félbehagyottnak jelölni. Aztán most elővettem, és a kezemben maradt. Nagyon.

Van ezeknek a coclista érában írt sci-fi-knek valami hihetetlen megkapó ereje. Talán a sorok között megbúvó tartalom miatt, talán nem tudom mi miatt. Voltaképpen az a csoda, hogy a Sztrugackijok könyveit egyáltalán kiadták, ha nyírbálva is, abban a rendszerben.

El kellene egyszer olvasnom sorrendben az egész Delelő Univerzumot. (Köszönöm @pwz a polcodat!)

1 hozzászólás
>!
BabusM
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Kedves @pwz!
Mivel csak az olvasás után láttam az értékelésedet, engem nem zavart, hogy egy csomó infóra olvasás közben kellett rájönni, vagy késleltetve derült ki a szövegből, hogy mit is emlegettek a korábbiakban. Sőt kifejezetten szeretem is, ha egy regény ilyen módon van megszerkesztve. De egyvalamit árulj el! Melyik könyvet olvassam el a sorozat darabjai közül, hogy megértsem a VÉGÉT???!!!
Kedves többiek!
A könyv baromi jó, olvassátok el ti is. Miután elolvastátok a sorozat többi darabját…

5 hozzászólás
>!
kvzs P
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Nem igazán tudom értékelni a könyvet. A Sztrugackij tesók többi történetéhez hasonlóan tetszik az alapötlet, és több kérdést felvet az olvasóban, mint amennyit megválaszol, ami jó, mert van min agyalagtni. A „hivatalos dokumentumok” szerepeltetése is tetszett, mert adott egy furcsa ritmust a könyvnek (és sokszor emiatt nehezen olvashatóvá is vált), és megtörte az ismerős elbeszélést. Összességében mégsem állt össze egy kerek egésszé. De lehet, hogy csak nem jókor olvastam…

>!
Noro MP
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Különös stílusú könyv, mire az olvasó megszokja a hivatalos dokumentumok és a rejtélyeskedő narráció váltakozását, már véget is ér.
Most, hogy elolvastam még néhány eredeti Sztrugackijt, valahogy jobban tudom értékelni Lukjanyenko Ugrás-duológiáját. Mert valóban a testvérek progresszor-témáját dolgozta át, de ahogy modernizálta és új nézőpontba helyezte, az jó!

2 hozzászólás
>!
Marcus P
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

A Bogár a hangyabolyban-hoz hasonló stílusú, tulajdonképpen annak a témáját folytató regény. Most a különös eseményekkel tarkított nyomozás végén az ekkoriban még mérsékelten (vagy talán másképpen?) divatos poszthumanizmus áll, de nem Sztrugackij-könyv lenne, ha ehhez nem társulna egy, a biológiai átalakuláson túlmutató, sokkal átfogóbb, a társadalmat és az emberek életének minden egyes aspektusát érintő változásokat prognosztizáló jóslat, mely természetesen az akkori szovjet környezetben külön jelentéssel bírt.

>!
Morpheus
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Rájöttem, hogy én egy ljuden vagyok. :)
Csak még nem találkoztam más ljudenekkel. Hát ez eléggé pech, úgy látszik, túl korán születtem.
Hogy mi az a ljuden? Ugyanaz, mint a metagom. :-P
Olvasd a könyvet és megtudod.

>!
pat P
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Nagyon zseniális. Sztrugackijok a topon. Számos gondolat messze túl is élte az eredetit, és más történetekben szökkent szárba (pl. progresszorság Lukjanyenkónál, fukamizáció / bioblokád nem emlékszem hol).
A történet olyan rejtélyes, hogy pl. az első 10-20 oldal abszolúte érthetetlen, ha nem ismered a végét. Én mondjuk kétszer elolvastam egymás után, mire nagyjából megértettem, és még így is vannak homályos foltok (kik a riderek? mi a Sikorski szindróma?).
Itt jegyezném meg, a fülszöveg írója kb. félszer olvasta el, éppenséggel szólhatna erről is, de nem erről szól, bocs.

2 hozzászólás
>!
Gitta_Bry
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

Nem is tudom… annyira nem ragadott meg. Bár az első két kötete sem, talán a Bogár a hangyabolyban jobban tetszett. Az egész annak az elméletnek a továbbfejlesztett változatának tűnik, miszerint az élet egy idegen bolygóról érkezett a Földre. Csak egy kicsit kifacsarva és megfordítva. Még gondolkodom rajta.

>!
Gábor_Hernádi
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Válaszd az életet

A Sztrugackij fivérek utolsó Delelő-univerzum könyve mintegy keretbe foglalja és lezárja az egészet. A rövid regény szinte csak dokumentumokból épül fel és senki ne várjon tőle nagyívű, akciódús cselekményt, viszont aki az elgondolkodtató, okos SF-t kedveli, nem fog csalódni.


Népszerű idézetek

>!
Ciccnyog ISMP

„Az összes lehetséges döntés közül válaszd a legjobbat.” Nem a legtöbbet ígérőt, nem a legracionálisabbat, nem a leghaladóbbat és természetesen nem a leghatékonyabbat, hanem a legjobbat!

168. oldal

1 hozzászólás
>!
Gitta_Bry

Mert ha a Vándorok szupercivilizációt képviselnek, akkor ránk sem hederítenek, egészen más történelmi múltú, más érdeklődésű lények, nem foglalkoznak progresszortevékenységgel, különben is, az egész Világmindenségben csupán a mi emberiségünk foglalkozik progresszortevékenységgel, mert ilyen volt a történelmünk, mert visszasírjuk a múltunkat… Képtelenek vagyunk megváltoztatni, s ezért igyekszünk legalább másokon segíteni, ha már magunkon nem tudtunk idejében…

165. oldal (Móra, 1989.)

>!
Anton_Gorogyeckij P

Számomra 2193 májusában kezdődött ez az egész, amikor a Konbiz–2 valamennyi R-osztályának főnökeivel együtt hírt kaptam arról, mi történt a Tisszán. (Nem a Tisza folyón, amely békésen folydogál Magyarországon a Kárpátaljától, hanem az ÉN 63061 csillag Tissza bolygóján, melyet nem sokkal ezelőtt fedeztek fel a fiúk az SZKCS-ből, a Szabad Kutatások Csoportjából.)

12. oldal (Metropolis Media, 2011)


A sorozat következő kötete

Delelő Univerzum sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szergej Lukjanyenko: Világok őre
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Zinovij Jurjev: Suhanó álmok
Szergej Lukjanyenko: Ugrás az űrbe
J. Vojszkunszkij – I. Lukodjanov: A fekete oszlop
Alekszandr Beljajev: Dowell professzor feje
M. Jemcev – J. Parnov: Dirac-tenger
Alekszandr Beljajev: Az utolsó atlantiszi / A levegőkereskedő
Vlagyimir Szorokin: Az opricsnyik egy napja
Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka