Nehéz ​istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik (Delelő Univerzum 4.) (BOVATKI 1.) 33 csillagozás

Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Csukló Erdő sötét titkokkal volt tele… Állt az erdőben egy öreg, földbe süppedt faház is. Ide érkezett meg egyik éjjel don Rumata, a kétkardos lovag. Különös műveletekbe kezdett. Széthányta a limlomot, a tárcsán beállította a számkombinációt, és felemelte a páncélszekrény tetejét. A kis méretű „Midas” tábori szintetizátor még a fehér villanyfényben is furcsán festett a széttúrt szemét között. Rumata néhány lapát fűrészport dobott a bevezető tölcsérbe. A szintetizátor halkan zümmögött, és a rozsdás bádogvödör fenekére csörögve hullottak a király arcélével ékesített aranypénzek… Kétkardos lovag és villanyfény? Fűrészporból szintetizált aranyérmek? Mese és tudományos fantasztikum? Összemérhetetlen távolságok kerülnek egymás mellé a Sztrugackij fivérek két új regényében, felcsigázva még a tudományos-fantasztikus irodalom meglepetéseihez hozzászokott olvasó kíváncsiságát is. Egyik regényben a középkor ütközik össze a jövő szupertudományos világának emberével, a másikban a mese és a… (tovább)

Eredeti cím: Трудно быть богом / Понедельник начинается в субботу

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kossuth Fantasztikus Sorozat

>!
Kossuth, Budapest, 1971
440 oldal · keménytáblás · Fordította: Gellért György · Illusztrálta: Würtz Ádám

Enciklopédia 5


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

NEHÉZ ISTENNEK LENNI:
Semmihez sem hasonlítható történet. Olyan volt olvasni, mint egy anakronisztikus fikciót (minthogy valószínűleg az is). Nem volt még ehhez fogható olvasmányélményem. Érdekes volt belehelyezkedni az „Istenek” szerepébe egy viszonylag gyermeki, szutykos, bűzös és közömbösen gyilkoló emberiség kapcsán. Leginkább a filozófiai eszmefuttatásokat és beszélgetéseket szerettem. Mivel ezek az életem fontos részét képeznék, ha a helyemen lennék, mindig triplán élvezem. A Sztrugackij testvérek fantáziája és írói alkalmatossága örömmel tölt el, valahányszor van szerencsém velük találkozni. :)
Ó, és még valami: Borzasztóan nehéz az emberiség Istenének lenni, bármilyen az az emberiség. A Teremtő istentelenül nagy gondban van velünk! Minden tiszteletem az övé!
És még egy: új fiktív szerelmem: Anton. :)

A HÉTFŐ SZOMBATON KEZDŐDIK

Első gondolat: Még!
Aztán elképzeltem – mintegy önvigasztalásként – egy folytatásokban megjelenő sorozatot a BOVATKI kalandos mindennapjait ecsetelendő. :)
Aztán ijedten továbbképzeltem, hogy nem csak szimplán betagozódom a modern társadalom szürke tömegébe, de még a fülem is szőrösödni kezd a fogyasztói magatartás és az elszürkülés következményeként. Na nem!
Varázslónak sem lenne utolsó lenni, de kontramotálni! Az lenne csak az igazi kaland!Apropó! Kérdeztem már, mit beszéltünk tagnap?
„Rossz dolog egy jó könyvet a végén kezdve olvasni, nemdebár?”

15 hozzászólás
>!
pwz ISP
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

A könyv első részét, a Nehéz istennek lenni-t nemrég olvastam.
http://moly.hu/ertekelesek/634931
Most A hétfő szombaton kezdődik volt soron. Az olvasó – nem mindegyik, de – igyekszik megtalálni az esszenciáját egy-egy könyvnek. Néhány ABSZ-könyvvel a hátam mögött én ezt találtam:

– Van egy ismerősöm – folytatta Edik. – Azt állítja, hogy az ember csak közbenső láncszem, amelyre azért van szüksége a természetnek, hogy megalkossa a teremtés koronáját: egy pohárka konyakot citromszeletkével.
– Végeredményben miért ne? (Idézetek közé betéve!)

Magyarán: minden csak nézőpont kérdése!
Bradbury és a Tesók is ennek voltak a nagymesterei. Remek, kacagtató, elgondolkodtató magyarázatokat kapunk gyermekkorunk mesefiguráira, mesebeli kifejezéseire, ifjúsági irodalomban olvasott „képtelenségekre”. Közben észrevétlenül átevezünk ha nem is a sci-fi, de a fantasy műfajba mindenképpen!
Egyébként A hétfő… megírásakor a Delelő Univerzumból (http://moly.hu/polcok/arkagyij-es-borisz-sztrugackij-delelo-univerzum) négy rész és a három előzmény készült el. Az itt kifejtett dolgokból a későbbi hat műben több is visszaköszönt…

U.i.: Komolyan mondom, előveszem és újra elolvasom A csuka parancsára mesét…, A mester és Margaritát meg megnézem…, az orosz filmsorozatot! :D

U.u.i.: Csak a rend kedvéért: ez nem a Delelő Univerzum része! :)

38 hozzászólás
>!
kvzs P
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Nehéz istennek lenni
Mit tennél, ha élő történészként átélhetnéd a középkori sötétséget? Mit tennél, ha látnád, hogy mi a helyes út, de nem tudnád megmutatni? Mit tennél ha melletted halomra gyilkolnák az embereket és nem tudnád őket megmenteni? Mit tennél ha észrevennéd, hogy egy társadalom a saját jövőjét gyilkolja le, de hiába kiabálsz, nem értik ezzel mi a gond?
Főhősünk megfigyelőként elkerül a saját történelme mögött több száz évvel járó társadalomba, és sok -a fentiekhez hasonló- kérdéssel találkozik. Nagyon tetszik a konfliktusok és a társadalmi problémák, feszültségek és a középkori valós élet egy (társadalmilag, tudományosan) fejlettebb emberen keresztüli bemutatása és a főhős lelki küzdelmeinek (beavatkozás vagy megfigyelés?) megvillantása. A történet címe nagyon találó: nehéz istennek lenni.
A hétfő szombaton kezdődik
Mi van akkor, ha a természetfölötti nem is természetfölötti?
Számomra ez a történet egy nagyon szép tisztelgés a mesék, és a tudomány, az emberi elme nagysága előtt. Az, amit ma természetfölöttinek gondolunk, lehet, hogy egyszer teljesen természetes lesz számunkra. Nem is olyan régen a villanyáram, a baktériumok és vírusok, az autók, a repülők stb. még misztikusnak és boszorkányosnak tűntek volna az elődeink számára, ma pedig már a legkisebb gyerek is természetesnek veszi a létezését. Napjaink mágusai, a fizikusok, a biológusok és a különböző kutatók újabbnál újabb csodák megoldásán munkálkodnak a boszorkánykonyhájukban. Miért elképzelhetetlen akkor az, hogy amit mágiának gondolunk, az nem is olyan rejtélyes?
Nagyon tetszett a mitikus lények, a varázslatok és a gyerekkori mesék tudományos környezetbe helyezése, és ilyen „felhasználása”. Sokszor mosolyogtam nagyokat a történeten (nem utolsó sorban a plasztikus szereplők miatt), de számomra mégis a felvetett kérdései miatt lett nagyon értékes.
Összességében majdnem 5*.

>!
szigiri
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

A két kisregény igen jól mutatja, hogy milyen sokoldalúak a szerzők. Még akkor is, hogy nekem a második mesés fantáziaregény kicsit sem tetszett és félbehagytam.

Az első történelmi uchrónia, mi lett volna ha, játék egy hosszú sötét középkorba helyezi az amúgy már űrkorszakot élő embereket. El akartam olvasni a 2013-as film előtt, ami elég monumentálisra sikeredett és egy Brueghel festmény alaposságával adja vissza a középkori hangulatot és azt az egész mára már elképzelhetetlen mocskot, erőszakot, igazságtalanságot, ami akkortájt teljesen normálisnak volt nevezhető. És nyilván a végső kérdés: saját útja van a történelemnek, vagy befolyásolható apró pici mozzanatok be- vagy kiiktatásával.

A második regény üzenetét is értettem, vajon a mai tudomány állása szerint most természetfelettinek nevezhető ugyanúgy tudomány lesz valamikor, mint ahogyan a Tesla-gömb ötszáz éve még az ördög szerkezete lett volna? Nekem kicsit lassú és kicsit fárasztó bulgakovos, beszélőállatos körítés volt, bár ezzel végleg bebizonyosodott, hogy Neil Gaiman után ismét, hogy engem egyáltalán nem szórakoztat ez a fantasy nevű műfaj.

3 hozzászólás
>!
mokata P
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Nehéz istennek lenni: Elég nehezen találtam meg a könyvben húzódó ösvényt, eltartott egy darabig, míg rájöttem, hogy kinek kihez mi köze és hol vagyunk és mikor. Végtelenül nyomasztó könyv volt, mert iszonyatosan emlékeztetett arra, ami jelenleg is zajlik a világ számos pontján. Vajon miért van az, hogy a legtöbb scifi előbb-utóbb egyszerűen visszaköszön a való életben? Másrészt ha Sztrugackijék csak egy kicsit születnek később és egy kicsit nyugatabbra, akkor ma zsírosra kereshetnék magukat ezzel a középkori fantasy címkét simán viselő darabbal, sőt sorozatokat gyártanának belőlük a Netflixen és milliók várnák az új évadot. Megvannak a maga hibái, de azokkal együtt is nagyon rendben van. Csak ne lenne ennyire nyomasztó…

A hétfő szombaton kezdődik Nem számítottam rá, hogy ennyit fogok röhögni egy scifin. Hazafelé úton részleteket olvastam fel belőle a családnak és mind végtelenül élveztük, a férjem is, a fiúk is. El fogom még egyszer olvasni, biztos vagyok benne. (S megint egy újabb leplet rántottam le apám csípőből lőtt idézeteinek eredetéről. Így az egész olvasás során kellemes nosztalgiát is éreztem.)

2 hozzászólás
>!
legrin SP
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Nehéz istennek lenni

Nagyon tetszett, értem, hogy miért sci-fi, de közben nem jutott eszembe. Érdekes kérdéseket vetnek fel, főleg a vége felé, amikor arról beszélgetnek, hogyan lehetne jobbá tenni a világot.
Rumatát nagyon megszerettem, mély érzésű, tiszta gondolkodású karakter.

A hétfő szombaton kezdődik

Hát ez valami fantasztikus, annyira jól írnak a Sztrugackij testvérek. Nagyon élveztem a BOVATKI munkatársainak eszmefuttatásait, szakterületeiket, érdekes volt ebben a környezetben viszont látni mitológiai szereplőket, nagyon szépen megfértek egymás mellett.
Nagyon tetszett, nehéz is tovább ragozni. :)

Ui.: „- No és van ilyen fantasztikus regény – kérdezte kíváncsian Edik –, amelyben papagáj szerepel?”
Igen, van!

>!
Richeus
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Ha a kelet-európai sci-fit nézzük, akkor Lem után Arkagyij és Borisz Sztrugackij a második. Ha a világ egészét nézzük, akkor (mások mellett) a sci-fi irodalom első vonala. Annak ellenére teljesen lekötött a Nehéz Istennek lenni, hogy a szó mai értelmében nem akciódús. De van mélysége, mondanivalóját tekintve fajsúlyos és elgondolkodtató, – ezek általában is jellemzőek a Sztrugackij regényekre. A történet végig lüktető volt, jó hogy nem ment el kommersz irányba, de talán túl hirtelen ért véget.

>!
O_Kami
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Nehéz két ennyire különböző kisregényt egy osztályzattal értékelni, én most mégis megtettem egy kevésbé impozáns 4 csillaggal.

Az első könyv hangulata nagyon megfogott, ez a sivár alternatív középkori világ, a maga megszokott gyarló emberszerű lényeivel, valamint az ideális kommunizmusból (csak papíron létezhet ilyen) jövő Übermentsch csaknem kulturális antropológus szerepvállalásával érdekes feszültséget generál.
Ez a könyv arra is rámutat (megint), hogy van élet (mégha itt nagyon rövid is) A tűz és jég dala (Trónok harca) regényciklusán túl, a középkori brutalizmus, rovarlárva minőségű életmód, a mostaninál is fokozottabb életértelmetlenség teljes súlyával rátelepszik az olvasóra és elszívja annak minden életkedvét, pedig vámpír itt nem is szerepel…

Nem úgy mint a második regényben, ahol ez is van, meg amaz is, de úgy igazán mélyen semmi sincs. Ha ezzel a könnyvvel kezdem barátkozásomat a fantasy/sci-fi vonallal, lehet egy életre feladom ezen ambícióimat. Azt éreztem itt végig, hogy a szerzők ránkborítják a világ fél mesetárát, ezek létezésére adnak valami féltudományos magyarázatot két mondatban, aztán irány a következő „kifigurázás”. Olyan esetlenül hat az egész kavalkád. A szereplők szinte végig töprengenek az amúgy felettébb szellemes, de a történetet semmivel sem előrébb vivő, a karaktereket egyáltalán nem mélyítő fantasztikus elméleteken, míg a végén kapunk egy „nagy” csattanót egy római isten „tudományos” kiértékelésével, ami annyira nem is rossz, de sokat nem javít a mű célirányosságán. Így számomra az egész sztori erőltetetté és erőteljesen öncélúvá redukálódik, néhol vicces felhanggal és mértékkel elgondolkodtató irreális tézisekkel. Hiába Lukjanyenkora gyakorolt hatása, számomra „a mester” sokkal többet adott , az én szememben nagyobb örökséget tett le, mint a példakép. Bulgakovhoz már nem is mérem, mert esélye se lenne kiállni a versenyt.

A Nehéz istennek lenni nálam 4,5 csillagot ér, míg A hétfő szombaton kezdődik 3 csillagos, így egy kis jóindulatú kerekítéssel jött ki a 4 csillag az egészre.

>!
BabusM
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

A Nehéz istennek lenni témája nagyon jó, a filozófiai fejtegetések nagyon szépek is benne, de a jelenetek és a jellemek valahogy szögletesre sikerültek, és meg-megakasztják az egyébként sem gyors ütemű könyvet, emiatt korántsem tudtam úgy szeretni és élvezni, mint az eddigi Sztrugackij-olvasmányaimat.
A hétfő szombaton kezdődik viszont kárpótolt mindenért. A legjobb orosz abszurd és groteszk irodalmi hagyományokat követik és gazdagítják a testvérek ezzel a regénnyel (Bulgakov folyamatosan ott integetett a háttérben). Muszáj lesz saját példányt beszerezni, és újraolvasni.

>!
fezer
Arkagyij Sztrugackij – Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni / A hétfő szombaton kezdődik

Nehéz Istennek lenni:
http://moly.hu/olvasas/590887
A hétfő szombaton kezdődik:
Hát ez tényleg nagyon jó kis könyv volt. :) Az elején kicsit nehezen rázódtam bele, gondolom az se segített, h napi 20oldalig jutottam a földalattin vele, de a közepétől már nagyon megszerettem. Azon gondolkoztam, hogy ezt mennyivel több könyvre szét lehetett volna húzni (hát igen, Sztrugackijék nem most élnek, amikor már lassan csak több száz részes sorozatot illik kiadni… Azért ebben az esetben ezt bánom, mert simán elbírna a történet még sok-sok oldalt.)
A második történet jött be a legkevésbé, de az utána következő részek azért kárpótoltak.
És ebben a könyvben azt is megfigyeltem, hogy Lukjanyenko tényleg tanult Sztrugackijéktól, a BOVATKI-ban dolgozó tudósok társasága nagyban emlékeztetett az őrség könyvek hőseire. (Itt nem az egyes karakterekre gondolok, inkább úgy egészében a közösségi hangulatra…)

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Ha az isten nekifog az árnyékszék tisztogatásának, akkor ne gondolja, hogy tiszta maradhat a keze…

83. oldal, Nehéz istennek lenni

>!
pwz ISP

– Van egy ismerősöm – folytatta Edik. – Azt állítja, hogy az ember csak közbenső láncszem, amelyre azért van szüksége a természetnek, hogy megalkossa a teremtés koronáját: egy pohárka konyakot citromszeletkével.
– Végeredményben miért ne?

353. oldal, A hétfő szombaton kezdődik, Hiúságok hiúsága

>!
Chöpp 

– És ön hisz-e a kísértetekben? – kérdezte az előadótól az egyik hallgató.
– Persze, hogy nem – válaszolt az előadó, és lassan szertefoszlott a levegőben.
IGAZ TÖRTÉNET

250. oldal, A hétfő szombaton kezdődik, mottó

>!
Chöpp 

Az Örök Ifjúság osztályon, hosszan tartó betegség után, elhunyt a halhatatlan ember modellje.

363. oldal, A hétfő szombaton kezdődik

>!
Chöpp 

– G-galambocskáim – mondta Fjodor Szimeonovics meghökkenve, miután kibetűzte a két kézírást. – Hiszen ez B-ben B-becálel p-problémája. H-hiszen C-cagliostro bebizonyította, hogy n-nincs megoldása.
– Magunk is tudjuk, hogy nincs megoldása – mondta kissé berzenkedve Junta. – Azt akartuk tudni, hogyan lehet megoldani.
– V-valahogy furcsán okoskodsz, C-cristo… H-hogy lehet megoldást keresni, a-amikor nincs? Ez v-valami é-értelmetlenség…
– Megbocsáss, Teodor, de te okoskodsz igen furcsán. Akkor értelmetlenség keresni megoldást, ha van. De mi legyen az olyan feladattal, amelynek nincsen megoldása. Ez mélységesen elvi kérdés, amelyet, mint látom, te, puszta alkalmazó elme lévén, nem érsz fel ésszel.

399. oldal, A hétfő szombaton kezdődik

>!
legrin SP

– Az ember lényege – kezdte Budah, miközben ráérősen rágta az ételt – csodálatos képessége, hogy mindenhez hozzá tud szokni. A természetben nincs semmi olyan, amihez az ember hozzá ne idomulna. Sem a ló, sem a kutya, sem az egér nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. Az isten, amikor az embert teremtette, bizonyára sejtette, milyen kínokra ítéli, s óriási erő- és türelemkészletet adott neki. Nehéz megmondani, hogy ez jó-e vagy rossz. Ha az emberben nem volna ilyen türelem és állhatatosság, akkor valamennyi tisztességes ember már régen elpusztult volna, s csak a rosszak és a szívtelenek maradnának a világon. Másrészt, a tűrés és az alkalmazkodás megszokása néma barmokká változtatja az embereket, akik testalkatukon kívül semmiben sem különböznek az állatoktól, sőt még náluk is védtelenebbek.

181. oldal, Nehéz istennek lenni

2 hozzászólás
>!
Chöpp 

Valamennyien naiv materialisták vagyunk, gondoltam. És valamennyien racionalisták. Azt akarjuk, hogy minden azonnal racionális magyarázatot kapjon, vagyis egy maroknyi ismert tényre vezetődjék vissza. És egyikünkben sincs egy szemernyi dialektika. Senkinek sem jut eszébe, hogy az ismert tények és valami új jelenség között az ismeretlen tengere terülhet el, s akkor mi az új jelenséget természetfölöttinek és következésképpen lehetetlennek nyilvánítjuk.

243. oldal, A hétfő szombaton kezdődik

>!
Chöpp 

– Tudod, ahogy táncolok a lánnyal, úgy érzem, mintha fokozatosan szőr borítana el. Felhörpintettem egy kis vodkát, de az sem segített…

321. oldal, A hétfő szombaton kezdődik

4 hozzászólás
>!
Chöpp 

Remek volt a hangulatunk, elemezni kezdtük Junta új feladatát. Ő igen hamar kijelentette, hogy néha azelőtt is nyomorultnak tartotta magát, az én matematikai tudatlanságomról pedig már a legelső találkozásunkkor meggyőződött. Én lelkesen helyeseltem, és annak a feltevésemnek adtam kifejezést, hogy neki talán ideje nyugdíjba vonulnia, engem pedig ki kell penderíteni az intézetből, elküldeni fát vágni, mert semmi másra nem vagyok alkalmas. Ő ellentmondott. Közölte, hogy semmiféle nyugdíjazásról szó sem lehet, őt trágyának kell felhasználni, engem pedig a fakitermelés közelébe sem szabad engedni, mert ott szükség van bizonyos szellemi színvonalra, hanem a kolerabarakkok egészségügyi brigádjának pöcegödörtisztítója mellé kellene beosztani tanulónak. Állunkat tenyerünkbe támasztva ültünk, s az önmegalázásnak hódoltunk (…)

398-399. oldal, A hétfő szombaton kezdődik


A sorozat következő kötete

Delelő Univerzum sorozat · Összehasonlítás
BOVATKI sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Olesz Berdnik – Vojszkunszkij – Lukogyjanov: Titánok útja / A fekete oszlop
Alekszandr Polescsuk: A pergamen titka
Ivan Jefremov: Az Androméda-köd
Zinovij Jurjev: Suhanó álmok
Vlagyimir Afanazjevics Obrucsev: Utazás Plutóniába
Ivan Jefremov: A borotva éle
Georgij Gurevics: A Naprendszer fiai
M. Jemcev – J. Parnov: Dirac-tenger
Jevgenyij Zamjatyin: Mi
Alekszandr Beljajev: Az utolsó atlantiszi / A levegőkereskedő