Birodalomnak ​nevezett emlék 7 csillagozás

Arkady Martine: Birodalomnak nevezett emlék

„Arkady ​Martine az egyik legizgalmasabb új hang a spekulatív fikció területén.”
ADRIAN TCHAIKOVSKY
Az idő gyermekei szerzője

Amikor Mahit Dzmare nagykövet megérkezik a több bolygórendszerből álló Teixcalaani Birodalomba, megtudja, hogy elődje – a kicsi, de függetlenségét harciasan őrző Lsel Bányászállomás nagykövete – halott. Azt azonban senki sem hajlandó beismerni, hogy a férfi halála nem baleset volt, sem azt, hogy Mahit lehet a következő áldozat: ehhez túlságosan is nagy a politikai bizonytalanság a császári udvar legmagasabb köreiben.
Mahitnak fel kell göngyölítenie, ki áll a gyilkosság hátterében, meg kell mentenie önmagát és állomását Teixcalaan megállíthatatlannak tűnő terjeszkedésétől. Mindeközben egy túlságosan is vonzó idegen kultúrában kell elboldogulnia, és rejtegetnie egy olyan horderejű technológiai titkot, amely egyszerre jelentheti állomása bukását, és akadályozhatja meg összeomlását.

Arkady Martine a spekulatív fikció… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2021
530 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635661565 · Fordította: Kleinheincz Csilla
>!
GABO, Budapest, 2021
536 oldal · ISBN: 9789635662449 · Fordította: Kleinheincz Csilla

Kedvencelte 1

Most olvassa 8

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 104


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Arkady Martine: Birodalomnak nevezett emlék

Folyamatosan azt éreztem, hogy Ann Leckie Radch Birodalom trilógiájának árnyképét olvasom. Itt is teázgatnak, vannak kesztyűk, egy császárság, amely folyamatosan annektálja a bolygókat, gondok, rejtélyek, gyilkosság, összeesküvés, egy észveszejtően színes-szagos fővárosban. Az űrállomás sem hiányzik belőle… Szóval tetszett, de a fentiek folyamatosan zavartak is. 4,25.

kriszet_Paulinusz P>!
Arkady Martine: Birodalomnak nevezett emlék

„Emlékezetünk tökéletesebb világ a mindenségnél: életet ad annak is, ami már nem létezik.”
Maupassant, Öngyilkosságok

Ezzel a felütéssel nyit a könyv, ami számomra ebben a kategóriában az év olvasmánya! Frissen a bennem háborgó érzelmektől írom ezt az értékelést. A történetről, ami lenyűgöző, akár egy fényességes napkelte. Kitűnő, kellően konspiráló, a szálakat megkeverő igazi űreposz, amely hatalmassága révén megfelel az univerzum végtelenségének. Kiváló, remekbeszabott történetszövés, cselekmény és cselszövés, intrika, minden, ami egy nagyszabású történethez kell.
A háttérvilág kreativitása majdnem elviszi az egész regényt a hátán, de a mellé csatlakozó szereplők, történelem, a rafinált, körmönfont történet, és a cselekmény teszi izzóan egésszé, ami nem hagyja nyugodni az olvasóját. A szereplők annyira élők, lüktetők, mint a barátaink egy hangulatos délutánon.
Az írásmód szemléletes, aprólékos, de nem tolakodó. A borító pedig kiváló, nem beszélve a fordításról.
Az egész könyv egy megtisztelő esemény a számomra, mert sokkal szegényebb maradtam volna, ha nem olvashatom, ha nem vehetek részt ebben a fénylő történetben.

" a Város menetelve felkel
ezer csillag erejével
szabadjára engedve el nem sötétülő
látomásokról szólunk
lándzsa vagyok a nap kezében.

Mindezek mellett annyit még megjegyeznék, hogy az ajánlóban írt Leckie, Banks és Asimov hármasából Leckie-től nem olvastam semmit. Bankstől igen, és Asimovtól is. Mindkettőnek méltó utódja szerintem. Első regényként pedig mindenképpen dicsőítést érdemel.
(Utoljára meg kell jegyeznem, hogy még mindig nem szeretem ezt a szoros kötést, mert nagyon elveszi az olvasás élményét ez a feszes gerinc. Engem nagyon zavar.)


Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Zoë története
Yoon Ha Lee: Vezércsel
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: Végjáték
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Hyperion
J. D. Robb: Halálos látomás
Stephen King: 11/22/63
Stephen King: 11.22.63
Frederik Pohl: Az átjáró