Poétika 96 csillagozás

Arisztotelész: Poétika Arisztotelész: Poétika Arisztotelész: Poétika Arisztotelész: Poétika Arisztotelész: Poétika Arisztotelész: Poétika

Arisztotelész, az ókor legegyetemesebb és legnagyobb hatású filozófusának esztétikai remekművét adjuk át az olvasónak. Ez a vázlatos és töredékes munka az első kísérlet az európai irodalomban a művészet – különösen a költészet – sajátosságainak és törvényszerűségeinek rendszerezésére. Igen fontosak a dráma eredetéről és fejlődéséről, a költészeti műfajok viszonyáról, valóság és művészet összefüggéséről adott elemzései. Arisztotelész munkája minden későbbi haladó esztétika őse és bizonyos vonatkozásban példaképe.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Téka, Matúra bölcselet, Matúra klasszikusok, Filozófiai kiskönyvtár, Filozófiai kiskönyvtár

>!
Lazi, Szeged, 2004
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639416754 · Fordította: Sarkady János
>!
PannonKlett, 1997
188 oldal · ISBN: 9639023159 · Fordította: Ritoók Zsigmond
>!
Kossuth, Budapest, 1994
76 oldal · ISBN: 9630937263 · Fordította: Sarkady János

3 további kiadás


Enciklopédia 15


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
vighagika
Arisztotelész: Poétika

Maradjunk annyiban, hogy lehetett volna rosszabb is.

>!
Frank_Spielmann I
Arisztotelész: Poétika

Kb. 2300 éves iromány, még jó, hogy néhány elvetemült minden generációban megtanul ógörögül, hogy újra meg újra lefordíthassa nekünk ezt is, meg egy rakat más dolgot is.

A sok „kezdő írók kézikönyvét” nyugodtan eldobhatjuk, fabatkát sem érnek ehhez az ötven oldalhoz képes. Igaz, ez alatt az idő alatt (2300 év) megszámlálhatatlanul sok remekmű íródott, és egy csomó új irányzat meg főleg műfaj jött, pl. megjelent a regény (bár az ókorban is voltak hasonlók, azért egy Ulysses meg Az aranyszamár között nagy a szakadék), ami máig a legfontosabb műfaj… stb. A lényeg: Arisztotelész rámutat a lényegre, ami minden történetet elmesélő műfajnak az alapja: a történetszövés a legfontosabb, és… de nem árulom el a többit, mert akkor elmesélném a könyvet… :)

>!
Penthesiléa
Arisztotelész: Poétika

Sokat segíthet abban, hogy megértsük, milyen szempontokat figyelembe véve alkottak az ókori görög szerzők.

3 hozzászólás
>!
madárka
Arisztotelész: Poétika

Időtlen alkotás, az biztos. A legtöbb szakirodalmat félredobnám mellette.

>!
Bogas P
Arisztotelész: Poétika

Sajnálom, de nekem jobban bejött Sarkady János fordítása, mint Ritoók Zsigmondé. Ógörögül nem tudok, hogy szöveghűségről ítéljek, de utóbbi még úgy is nyögvenyelősebb, hogy korábban olvastam a másik fordítást, és hogy azért a Poétikáról mindenki tanul már gimiben.
Ettől még Arisztotelész nagy koponya volt. És Bolonyai Gábor jegyzetei is igen rendben vannak.

Újraolvasás 2017: Kellett egy nyári nap, de megkedveltem Ritoók Zsigmond fordítását. Nyár van, nyugalom, hőség, kert, árnyék, Arisztotelész és Poétika… mi kell még?

>!
Mafia I
Arisztotelész: Poétika

ahhoz képest, hogy Platón tanítványa (aki ugye be sem engedné a költőket az ideális államba), szépeket és okosakat ír. Még mai szemmel is.

9 hozzászólás
>!
memoir
Arisztotelész: Poétika

(Vigyázat, cselekményleírást tartalmaz!) A mimézis – vagy mimészisz vagy ahogy akarod – nem csupán az utánzás tárgya, hanem közege. Bizony.

>!
szanes1
Arisztotelész: Poétika

Alap mű minden, az irodalommal komolyabban foglalkozó ember számára. Olykor triviálisnak tűnnek Arisztotelész megállapításai, de jó tudatosítani ezeket a triviális dolgokat is, mert sok következtetés indul ki ezekből.

>!
mohaborz
Arisztotelész: Poétika

teljesen világosan beszél a fazon, nem úgy, mint a tanítója. kicsit idejétmúlt ugyan, és bebizonyosodott, hogy nem volt a kezében semmiféle bölcsekköve, és ez a könyv nagyonis kordokumentum, ma is sokat mond, ha nem is a sok modern dithüramboszköltőnek.

4 hozzászólás
>!
CsN
Arisztotelész: Poétika

Néhol kicsit szélsőséges, néhol kicsit poros, de nagyon sok helyen ma is időszerű.


Népszerű idézetek

>!
Aurore

Szerintem tehát a művészeti ágakat az különbözteti meg, hogy milyen eszközökkel végzik az utánzást.

I.

27 hozzászólás
>!
Sli SP

Nagy különbség ugyanis, hogy valamilyen esemény valaminek a következtében vagy egyszerűen valami után történik.

25. oldal, X (Magyar Helikon, 1974)

>!
Mafia I

Az elmondottakból az is világos, hogy nem az a költő feladata, hogy valóban megtörtént eseményeket mondjon el, hanem olyanokat, amelyek megtörténhetnek és lehetségesek a valószínűség vagy a szükségszerűség alapján. A történetírót és a költőt ugyanis nem az különbözteti meg, hogy versben vagy prózában beszél-e (mert Hérodotosz művét versbe lehetne foglalni, és versmértékben ugyanígy történetírás maradna, mint versmérték nélkül), hanem az, hogy az egyik megtörtént eseményeket mond el, a másik pedig olyanokat, amelyek megtörténhetnének. Ezért filozofikusabb és mélyebb a költészet a történetírásnál; mert a költészet inkább az általánosat, a történelem pedig az egyedi eseteket mondja el.

IX.

>!
Bogas P

Teljes az, aminek van kezdete, közepe és vége. Kezdet az, ami nem következik szükségképpen valami más után, utána viszont valami más van vagy történik. A vég – ellenkezőleg – az, ami más után van vagy történik (vagy szükségszerűen, vagy a gyakoriság alapján), utána viszont nincs semmi más. A közép az, ami más után következik, s ami után is van valami más.

VII.

1 hozzászólás
>!
Aurore

A tragédiában viszont kitartanak a történeti nevek mellett. Ennek az az oka, hogy a lehetséges hihető is: a meg nem történt eseményekről nem hisszük el, hogy lehetségesek, de világos, hogy a megtörténtek lehetségesek, mert nem történtek volna meg, ha lehetetlenek lettek volna.

IX.

>!
Aurore

A lehetetlent általában a költői művészetre, a jobb hatásra, vagy a hiedelemre kell visszavezetni. A költészet szempontjából ugyanis előnyösebb a hihető lehetetlenség, mint a hihetetlen lehetséges.

XXV.

>!
rlb_32557241

Cselekmény nélkül nem is léteznék tragédia, de jellemek nélkül még lehetne.

VI.

>!
Sli SP

Még akkor is, ha egy következetlen embert utánoznak, és ilyen jellemet ábrázolnak, magának az ábrázolásnak következetesen következetlennek kell lennie.

34. oldal, XV (Magyar Helikon, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: írás
>!
Aurore

…nem az a költő feladata, hogy valóban megtörtént eseményeket mondjon el, hanem olyanokat, amelyek megtörténhetnek és lehetségesek a valószínűség vagy a szükségszerűség alapján.

IX

>!
Bogas P

Mert aminek jelenléte vagy jelen nem léte semmi szembeszökő következménnyel nem jár, az nem is része az egésznek.

(Ritoók Zsigmond fordítása)


Hasonló könyvek címkék alapján

Platón: Phaidrosz
Platón: Platón összes művei I–III.
Platón: Nagyobbik Hippiász / Kisebbik Hippiász / Lakhész / Lüszisz
Platón: Szókratész védőbeszéde / A lakoma
Platón: Szókratész védőbeszéde
Platón: Szókratész védőbeszéde / Kritón
Epiktétosz: Epiktétosz összes művei
Platón: Menón
Platón: Prótagorasz
Marcus Tullius Cicero – Sextus Empiricus: Antik szkepticizmus