Fedőneve ​Hélène 94 csillagozás

Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Ariel ​Lawhon lenyűgöző, igaz történeten alapuló történelmi regénye a társasági hölgyből kémmé avanzsált Nancy Wake életéről.

Nancy Wake 1936-ban Párizsban él, és a Hearst konglomerátum újságírójaként dolgozik. Itt ismeri meg a dúsgazdag francia iparmágnást, Henri Fioccát, akinek hamar elcsavarja a fejét, és ráveszi, hogy vegye őt feleségül. Nem sokkal később a németek megszállják Franciaországot, és az újdonsült Mrs. Fiocca kénytelen máris egy újabb nevet felvenni: egy háborús fedőnevet.

A Fedőneve Hélène Nancy Wake második világháborús krónikája, akinek a nevét a világon mindenkinek ismerni kellene. Megtudjuk, hogyan csempészett iratokat a Vichy szabad zónában, hogy az üldözöttek Spanyolországon át menekülhessenek a nácik elől. Végigkövethetjük a saját menekülését a Pireneusokon át, miután a Gestapo ötmillió frankos vérdíjat tűzött ki a fejére. Megismerhetjük az angol SOE (Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége) soraiba való csatlakozásának… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199083 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
528 oldal · ISBN: 9789634199090 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Nancy Wake · Denis Rake · Henri Fiocca

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Marseille


Kedvencelte 19

Most olvassa 10

Várólistára tette 139

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Még nincs vége az évnek, de én kijelentem, hogy 2021 egyik legjobb olvasmányáról olvashattok ebben a bejegyzésben. A Top3-ban mindenképpen benne van és egyáltalán nem kizárt, hogy az első helyen fog az én listámon végezni.
Fantasztikus stílusban írt, az érzelmek összes skáláját felvonultató és bennünk is mindent megmozdító történet, olvasása során egyszerre éljük meg a nőiességünket, esünk gyengéd szerelembe, majd kibírhatatlan izgalmakban van részünk.
Lenyűgöző írás egy olyan ember életéről, aki maximálisan megérdemli, hogy minél többen halljanak, olvassanak róla, ezáltal is megtartva őt az emberek emlékezetében.

Egy fantasztikus nőről, aki bátorságával, elszántságával nagyon sok emberi életet megmentett, akinek vakmerően pimasz volt a modora, akit nem lehet nem szeretni, tisztelni és csodálni. Zseniális történet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/09/ariel-lawhon-fedo…

2 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Még mindig emlékezetemben van az előző, hasonló olvasmányom, az Elvesztek Párizsban. A téma ugyan az, a SOE. De most természetesen más szemszögből. Nancy Wake életének egy szakaszát ismerjük meg. Végig izgalmas, fordulatos, lebilincselő történetet ismerhetünk meg. Szinte hihetetlen számomra, mit meg nem tettek az ellenállók a háborúban. Az ő tevékenységüket segítette Nancy. Két idősíkon fut a cselekmény. Szép lassan megismerjük hogyan lett Nancyból, Héléne. Megrázó történet volt nekem. A vége felé többször is potyogtak a könnyeim.
Aki szereti a II. világháborús történeteket olvassa el.

5 hozzászólás
Morpheus>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Egész jó kis történetnek bizonyult, nem bántam meg, hogy elolvastam. Ugye ez a második világháború ellenállásáról szól, a náci területhódításokról. Egy mondat ütött meg, hogy Hitler nem fog megállni, ha sikeresen elfoglalja Lengyelországot. Akkor túl későn kaptak észbe a politikusok. És most megint egy háború, ahol nem állnának meg az oroszok se, ha elfoglalják Ukrajnát. A németek tanultak a háborúból, de láthatóan vannak akik nem. És ahogy akkor, most is vannak, akik kollaborálnak, kollaborálnának a megszállókkal. Undorodom tőlük, akármilyen indokból csinálják. Én – ha csak lélekben is – az ellenállókkal vagyok.

Jagika P>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Úgy érzem, hatásosan megszerkesztett, izgalmas kémregény ez a mű. Néhol ugyan kerestem a szálakat, de a tetőpont teljesen letaglózott. Nancy spoiler. Biztosan emberfeletti dolgokra képes az ember a vészhelyzetek okozta adrenalin, de nekem furcsa volt spoiler. Ettől függetlenül lehet, hogy valóban megtörtént mindez, de… Henri szerelme felesége iránt és spoiler

Reni07>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Fedőneve Hélène regény, életrajzi elemekkel, sok helyen megváltoztatva a valóságot, hogy élvezetes regény lehessen.

A könyv méltó tisztelgés Nancy Grace Augusta Wake (alias Madame Andrée, azaz Lucienne Carlier, vagy Hélène, alias A Fehéregér, azaz Banya, vagy a kedvencem: Kiskacsa) előtt.
Szívfájdítóan szép írás a francia ellenállásról. Háború, bátorság, barátság, házasság, tragédiák. Időnként hihetetlen történet. spoiler. És az a rúzs.
Locsi-fecsit használom, de szerintem locska-fecske fazonként most láttam így életemben először leírva. Tetszett.
Figyelmeztetés a szerzőtől részt is olvasd el! spoiler
Remélem egyszer Nancy önéletrajzát magyarul is elolvashatom.
Azt írják készül a film is a könyv alapján. Biztosan meg fogom nézni.
Az ilyen fajta írások arra kellenének,
hogy rávilágítsanak, ilyen szörnyűségek ne történjenek többet a világban. Sajnos az ember nem tanul a múltból.

4 hozzászólás
Paulinusz_Tünde P>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

4,4
Néha nem tudtam elvonatkoztatni a divat szerető, piros rúzst viselő nőtől, és egyszerűen nem értettem, hogy mitől ő a legalkalmassabb arra, amiről a könyv is szól.
Utána olvastam, amit csak elértem. Nancy Wake csodálatos, bátor, talpraesett, eltökélt nő volt. Lázadó énje nem hagyta békén, így hamar belekeveredett a II. VH elfajzott gyötrelmeibe. Néhol nagyon sajnáltam őt, de ha belegondolok a lehetőségekhez képest sokáig tudott aránylag „nyugodt” életet élni férjével.
A könyv elég jól van megírva, cselekménydús, és a háború borzalmaiból is kapunk bőven. Esténként olvastam, kicsit lassan is haladtam vele. Először a felvezető részt kicsit hosszúnak találtam, de végül úgy gondoltam, hogy szükség volt erre. Sejtettem, hogy nem lesz könnyű végig kisérni ezt az életutat, és sajnáltam őt minden veszteségért.
Nagyon szép, nagyon rendkívüli történet.
Világháború ide vagy oda, azt mondom most is elkelne egy-két Nancy Wake!

Belle_Maundrell >!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Nancy Wake egy elképesztő nő volt. Egyre jobban kiakaszt a tudat, hogy ha nem olvasnék vagy néznék Viasat Historyt , akkor valószínűleg soha az életben nem hallanék a hozzá hasonló hősökről, mert pl. az iskolai történelem oktatás olyan szépen megfeledkezik róla, hogy a nőknek mekkora szerepe volt a második világháborúban. Ennél csak az rosszabb, hogy még a saját korukban sem méltányolták a teljesítményüket, hiszen még kitüntetést is csak évtizedekkel később kaptak, amit nyilván nem is ért meg mindenki. Bár azt hiszem, az a jelenet, amikor minden férfi megtapsolja Nancyt és elismerik vezetőként, mindennél többet ért.
Nagyon jó stílusban megírt, izgalmas regény, egy pillanatig sem lankadt a figyelmem, az unalom meg egyenesen nonszensznek tűnt. Nekem tetszett a két, fejezetenként váltakozó idősík, ahogy egyből – szó szerint – az eseménye sűrűjébe ugrunk, és egy másik szálon ismerjük meg, mi vezetett idáig. Utóbbi eleinte elég könnyed és romantikus, hála Nancy és Henri Fiocca szerelmének, de gyorsan közbeszól a háború, és egy idő után eljutunk odáig, hogy már ez volt a nyomasztóbb. spoiler
Tele van feszültséggel a történet, de közben mégis van egy fesztelenebb, humoros oldala, ami főleg Nancy sziporkázó személyiségének és a remek, szellemes párbeszédeknek köszönhető. (Egyébként Nancy sztorija arról, hogyan helyezkedett el a Hearstnél, annyira szürreális, hogy biztosra vettem, az írói fantázia terméke. Jól meglepődtem, amikor a végén megtudtam, hogy valóban így történt.)
Nem csak hősnőnk, hanem a férje és az ellenállók karakterét is remekül sikerült megragadnia az írónőnek, már csak ezért is örültem, amikor az utószóból kiderült, hogy Louis és a gonosz dög Marceline kivételével mindannyian valós alakok. Nagyon szerettem, hogy a végére milyen erős kapocs alakult ki Nancy és a társai között.
Furcsa módon egyedül egy olyan cselekményszállal volt problémám, ami csak a képzelet szüleménye… bár nem is igazi probléma, csak szerintem nagyon átlátszó volt spoiler
Ezen kívül csak azt tudnám felróni, hogy volt egy-két dolog, amiről szívesen olvastam volna bővebben, pl. az az időszak, amikor Nancy segített elmenekülni az országból a zsidóknak, de ha mindenbe részletesen belementünk volna, akkor olyan lenne a könyv, mint egy féltégla.
Most kedves hangulatban vagyok, és különben is lehidaltam Nancytől, úgyhogy gyorsan megadom neki az öt csillagot, még mielőtt felszínre tör a szigorú énem és meggondolom magam. Szívesen megismerkednék Ariel Lawhon más műveivel is, de hogy Nancy Wake-ről mindent el szeretnék olvasni, amit csak lehet, az biztos.

10 hozzászólás
tinuviel89>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

A könyv elolvasása közben és utána utánanéztem a főszereplőnek. Szinte hihetetlen, hogy a valóságos hősnő miket vitt véghez. Azt hiszem a könyv még egy kicsit szépített is a hősnő tetteinek keménységén. John le Carré-n „nevelkedve” néha kicsit megdöbbentem Nancy naiv bátorságán. Csoda hogy ennyi mindent megúszott. Amatőr kémnőként, vakmerő partizánként csodálatos nő lehetett. A regény olvastatja magát, nagyon izgalmas. Az idősíkok közötti ugrálás is érdekes. Megható Nancy és férje kapcsolata. Mindenkinek ajánlom aki egy izgalmas kalandregényt szeretne olvasni egy vagány hősnővel.

Bianka_Kincsei>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Ahogy az írónő is megírta ez egy házasság regény volt, ugyanis nem csak Hélène álnév alatt tevékenykedő kémet, csempészt ismertem meg, hanem azt is megtudtam hogyan talált rá a szerelem és a hőnszeretett férfi gondolatait, érzelmeit és történetét is elolvastam.

Lenyűgözött, ahogy az írónő ehhez a történethez hozzáállt. Látszik a kutatómunka, a tisztelet, ugyanakkor többször kihangsúlyozta, hogy egyes személyek, események Ariel Lawhon képzeletének szüleményei. A könyv végén tetszett, hogy elmesélte mi volt igaz és mi nem, melyik szereplő kitaláció és melyikük élt ténylegesen.

Nancy hihetetlen, erős nő volt, aki tökéletesen irányította a férfiakat és mindent feláldozott, hogy ártatlan embereket mentsen meg. Nagyon tetszett, hogy a könyv a fényképével és az álneveivel kezdődött. Ez a regény tökéletes arra, hogy emlékeztessen, sose felejtsük el a második világháború hőseit.

Bővebb véleményemért kattints a blogomra :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2022/02/2022-februar…

vikic06>!
Ariel Lawhon: Fedőneve Hélène

Komolyan nem értem, ez a regény miért nem pörög még mindenféle ajánló oldalon, amikor sokkal gyengébb darabok is New York Times bestsellerként reklámozzák magukat.
A második világháborúról eleget olvasni szerintem – sajnos – nem lehet, de ez volt az első olyan nekem, ami a francia ellenállást helyezte a középpontba. Szegény franciákon mindenki csak poénkodik, hogy megadták magukat, miközben azért komoly gerilla tevékenységet folytattak.
Nancy története annyira sokrétű és olyan érdekes, hogy pompás alapanyagot biztosított az írónőnek, aki pedig rendkívül értő kézzel és szívvel fűszerezett, formált, rajzolt és színezett.
Van egy csodás, erős, humoros és bátor főszereplőnk, aki mégis nő tud maradni minden körülmények között. Hozzáadunk egy alapos és látványos korfestést, megkeverjük egy rendkívül izgalmasan felépített, két idősíkon játszódó sztori építéssel, gördülékeny stílussal. A finom, természetes romantika és a francia ellenállás berkeibe betekintést engedő részletek adják különleges hozzávalót.
Összességében tényleg ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a történelmet, az izgalmakat, a különleges, valós személyeken alapuló karaktereket.
Nekem kedvenc lett.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A nők egymás közötti barátsága furcsa, csodálatos dolog, gazdag és pótolhatatlan.

188. oldal

Belle_Maundrell >!

A bizalom mindig egyfajta halálugrás.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bizalom
Belle_Maundrell >!

– Miféle vizsgálat ez amúgy? – kérdezem.
– Rorschach-tesztnek hívják.
– Németes név.
– Svájci.
– Komolyan azt gondolja, hogy ha visszamegyek, és elkapnak a nácik, majd lekötöznek, és tintapacákat fognak nekem mutogatni?
– A kérdésre válaszoljon, kérem. Mit lát?
– Egy tintapacát. Mint az előbb.
– Mire. Hasonlít. Maga. Szerint.
Hülye egy játék, fel nem foghatom, mit árul el az elmeállapotomról. Egymás után mutatja fel a kártyáit, én meg válaszolgatok. Őszintén és szívből.
– Paca… paca… paca…
Így megy hosszasan. Mutat vagy ötvenet, mielőtt leállna.
– Biztos, hogy nem lát egyikben sem semmit?
– Biztos – bólintok. – Nem, várjunk csak. Azt látom, hogy valaki hozzávágott egy üveg tintát egy halom papírhoz, és magának meg kezdenie kellene ezzel valamit.

460. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Wake · Rorschach-teszt
Belle_Maundrell >!

Annyira dühös vagyok, hogy dupla réteg rúzs és töltött revolver dukál.

473. oldal

Belle_Maundrell >!

A rúzs titka, hogy eltereli a férfiak figyelmét. Ettől olyan hatalmas fegyver. Nem látják tőle az ember lányának szemében villódzó haragot és az ökölbe szorított kezeit. A nőt látják bennem, nem a harcost, és máris előnyben vagyok. Senkit sem tudok leütni, soha nem lennék képes a csatában, puszta két kezemmel legyűrni egy felnőtt férfit, de a rúzst mesterien viselem. Mintha az életem múlna rajta. Ahogy ezekben a mostani időkben járja.

236. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Wake · nők · rúzs
Bea_Könyvutca P>!

Mindig is szerettem ezt a ruhát. Egyszerű. Mély kivágás, gyöngyház gombok végig az elején, hozzá fekete öv és fekete körömcipő. Új harisnyával. És rúzs. Hja, a stílus.

455. oldal

Belle_Maundrell >!

Denis Rake mindegyikünk hátára zsákot csatol fel. Ismét ott vagyunk az akadálypályánál:
[…]
– Mi a fenét pakolt ebbe? – igazgatom a zsákot a hátamon, de sehogy se lesz kényelmesebb.
– Négy nagy löncshúskonzervet.
– Utálom a löncshúst
– Nem kell megenni, Kiskacsa. Csak vinni.

465-466. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Denis Rake · Nancy Wake
Belle_Maundrell >!

Az elköteleződés alatt nem kizárólag a házasságot értjük, ezer más módja is létezik.

180. oldal

Belle_Maundrell >!

– A szülei boldog házasságban élnek?
Nem értem, mi köze ennek a kémkedéshez, és hogy egyáltalán mi a halál köze van hozzá. Ezért működésbe hozom a kreatív energiáimat.
– Mi az, hogy! Már több mint negyven éve házasok, hat gyerekük született.
– Maga akar gyereket?
– Elég büdösek.

460. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Wake
Belle_Maundrell >!

Szinte megkönnyebbülés, hogy mehetek a többiekkel célba lőni. Dusacq odavisz a többiekhez, akik egy facsoport védelmében hasalnak a földön, és a távolban felsorakoztatott szalmabálákra lőnek.
– Miért olyan lyukacsos az én célpontom? – érdeklődöm.
– Azt a jobb oldali szomszédjától kérdezze – nevet nagyot Dusacq.
John Farmer dühödten pillant rám.

490. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nancy Wake

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Marton Emma: Még nem mehetünk haza
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Kate Quinn: Alice hálózata
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban
Kristin Hannah: Fülemüle
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Margaret Mazzantini: Újjászületés