Arany ​János versei Kemény Zsófi válogatásában 6 csillagozás

Arany János – Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

Klasszikus ​költő és szlemmer? Hogy kerül a csizma az asztalra?

Olvasni jó, verset olvasni még jobb. Mondják, mégis kevés fiatal olvas verseket. Az iskolában letudják a kötelező penzumot, aztán soha többé semmi mást.

Arany poros, Petőfi túlzó és idealista, József Attila meg egy lúzer lenne?

Ha valakik, akkor a szlemmerek képesek megmutatni a fiataloknak, hogy mennyire érdekesek ma is a száz-százötven évvel ezelőtt írt versek. Kemény Zsófi versválogatása és a versek kommentjei arról győznek meg: Arany János menő, és nem érdemes félresöpörni.

"Kemény Zsófi Arany-válogatásáról jutott eszembe ez a történet. A helyzet, persze fordított: a befutott, mi több, százötven éve halott, mi több, a legnagyobbak között számon tartott Arany Jánossal beszélget egy fiatal, pályakezdő költő. De bizony, a kommunikáció lényege éppen ez: minden irányban lehet beszélgetni, mindenki hozzászólhat a másik verséhez, öreg a fiatalhoz, fiatal az öreghez, a tizenkilencedik… (tovább)

>!
Móra, Budapest, 2017
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634150589

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kedves_Könyvek I
Arany János – Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

Elgondolkodom azon, miféle könyvek kerülnek be a könyvtárba…
Ez például mi alapján? De tényleg…
Mostanában mindenhol Kemény Zsófi nevét hallom, ez a 2. „könyv”, amit tőle olvastam, és a borítón kívül semmi érdemlegeset nem tudok mondani róla.
Egy blogos bejegyzésnek ("Kedvenc verseim reakciókkal") még el is menne, bár én nem olvasnám el, de azért álljunk meg egy pillanatra.
Nem vagyok nagy klasszikus versrajongó, de még én is felismerem, ha át akarnak vágni.
Nem tudom, Zsófi hány éves lehet, én 18 vagyok, őt max 22-nek tippelem, és attól még nem lesz valaki író, hogy tudja, mi a különbség kötőjel és gondolatjel között. Felidegeltek a kommentek, mintha valaki részegen írta volna őket oda a szöveggyűjteményébe. Mi ebben a pláne? Különben ahány ember, annyi vélemény. Fiatal vagyok, és ha azt kéne mondanom, megyszerettem-e a verseket, hát a válaszom az, hogy nem, de legalább nevettem egy jót. Sajnos azon nevettem, hogy volt olyan, aki ezt komolyan vette. A versekkel semmi bajom, de Zsófi ezek alapján kicsit mindentudó narrátor szerepébe helyezkedett, és el akarta velem hitetni, hogy „Figyelj, most jön az én megjegyzésem, mert húúú de okosabb vagyok mindenkinél!”. Ezt úgy nem… Tényleg nem…

>!
b_edina
Arany János – Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

Ajándékba vettem a könyvet egy slamrajongónak, gondoltam, úgyis „Arany200” van, ötvözzük egy kicsit a klasszikust az újjal, jó lesz ez. Aztán hazafelé a buszon át is rágtam magam rajta, és bár ne tettem volna.
Kemény Zsófi írásához volt már szerencsém, az Én még sosem c. regénye formájában – ami nemcsak történetben és kreativitásban, de nyelvi megformáltságban is tökéletesen hozta egy kétezres évek eleji G-portalos blog színvonalát –, dehát a líra mégiscsak inkább az ő terepe, gondoltam én, ez biztosan jobb lesz. Hogy én mekkorát tévedtem! Már az előbb említett regényben is rettentően zavart, de itt még inkább előjön, hogy Zsófi egyszerűen olyan szókészletet használ, mint egyes középkorúak, amikor megpróbálnak „menők” és fiatalosak lenni. Nem értem a jelenséget.
Ahogy azt sem értem, mi volt a célja ezzel a kötettel. A kiadó és a megrendelő szempontját értem: közelebb akarták hozni a célközönséghez Arany verseit úgy, hogy egy körükben kedvelt alkotó a saját kis megjegyzéseivel látja el. Na de milyenek azok a megjegyzések?! Az „Élet mint tivornya” c. vers mellett például ez áll: „Azért inkább igyunk kevesebbet, és éljünk tovább.” Ez hozzátesz valami pluszt a vershez? Megmondja annak, aki olvassa, hogy miért kéne szeretnie? Azért, mert szerepel benne alkohol, és az menő? Illetve egy másik személyes kedvencem az „Epilogus” mellett szerepel: „Munkás, vidám öregség és az ebből adódó független nyugalom. Na, ez pont az, amire semennyire sem vágyom. De nagyon szeretnék egyszer majd vágyni rá, és nagyon szeretnék akkor majd ilyen verset írni arról, hogy erre vágyom.” És telis-tele van hasonlóan butácska, vagy egyszerűen csak semmit mondó, személyesnek szánt megjegyzésekkel, melyek valahogy folyton visszatérnek ahhoz, hogy ő mit próbált már írni, és az mennyire sikerült neki. Magával a válogatással egyébként nincsen baj, leszámítva, hogy a sorozat azt ígéri, nem a mindenki által ismert verseket fogják tartalmazni a kötetek, és ennek ellenére éppen ezt csinálják. De a kommentárok, melyek arra lennének hivatottak, hogy színesebbé és újszerűbbé tegyék Arany költészetét, valójában annyira idegesítőek, hogy maguk a versek élvezhetetlenné válnak mellettük.
Ne adjatok ki erre pénzt, vegyetek inkább egy sima Arany-kötetet.

5 hozzászólás
>!
Flóri
Arany János – Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

De nagyon trendi, de nagyon laza! Kár, hogy ennyire semmitmondó… Kemény Zsófi találkozása Arany Jánossal pontosan leképezi a slam poetry és a költészet viszonyát. Már az önmagában botrány, hogy a két név egyazon címlapon szerepelhet, hát még ha bele is olvasunk az ifjú hölgy kommentárjaiba!

>!
Ancsa34
Arany János – Kemény Zsófi: Arany János versei Kemény Zsófi válogatásában

Nagyon szerettem ezt a kötetet. Bár alapból rajongok a költészetért,ez csak kicsit még jobban megkedveltette velem. A kötet alapvető célja a fiatalokkal megszerettetni a költészetet,ami egyértelműen sikerült. A versek mellé fűzött kis kiegészítések nagyon találóak.
Ajánlom mindenkinek,aki:
Szeretné megérteni a költészetet
Szeretné megérteni Arany Jánost
Egy jó „alap" verseskötetet szeretne a polcán tudni
Alapból nagy versrajongó.


Népszerű idézetek

>!
pável P

Ha nem lenne jó a vers, azt hihetnék, hogy Arany nyafog. (Kemény Zs. jegyzete a Dal fogytán c. vershez)

117. oldal

6 hozzászólás
>!
b_edina

Újabb vicces vers. Nekem is eszembe jutott már, hogy a szüleimtől kaphattam volna útravalóul akár egy nagy vagyont is az egyszerű magyar nyelv helyett, de egyelőre a nyelvvel többre megyek. (Kemény Zs. jegyzete az Árkádia-féle c. vershez)

58. oldal

>!
b_edina

Bár mérsékelten találjuk humorosnak, betalálni azért betalál a megfigyelés. (Kemény Zs. jegyzete a A sors húmora c. vershez)

118. oldal

>!
b_edina

Egy férfi főszereplős Ágnes asszony. (Kemény Zs. jegyzete az V. László c. vershez)

106. oldal

>!
b_edina

Tényleg rossz érzés, mikor eszedbe jut valami, aztán még azelőtt elfelejted, mielőtt végiggondolhatnád. Nesze semmi, fogd meg jól! (Kemény Zs. jegyzete a Meddő órán c. vershez)

102. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lily Myers – Javon Johnson – Dylan Garity – Neil Hilborn – Rachel Rostad – Kyle "Guante Tran Myhre – Pages Matam: Viral
Pion István: Atlasz bírja
Laboda Róbert: Én csak néztem
Julia Engelmann: Eines Tages, Baby
Julia Engelmann: Wir können alles sein, Baby
Julia Engelmann: Jetzt, Baby
Csider István Zoltán – Pion István: Slam.Pont2
George Watsky: Undisputed Backtalk Champion
Fűzfa Balázs (szerk.): A 12 legszebb magyar vers
Laboda Róbert: Túlzások