A ​hunok Indiában 2 csillagozás

A heftaliták története
Aradi Éva: A hunok Indiában Aradi Éva: A hunok Indiában

A hunok történetét sokszor, sokan és sokféleképpen megírták már – egyről azonban valamennyi megfeledkezett: a fehér hunokról, (szanszkritul: heftalitákról), akik a történelemformáló népvándorlás során leszakadtak a nyugat felé tartó hun tömegekről. Elváltak Közép-Ázsiában a testvéreiktől, s előbb délre, majd délnyugatra tartottak, később nagy ívben kanyarodtak az indiai szubkontinens északnyugati területeire, hogy ott évszázadnyi időre teremtsék meg államukat. Történelmük ismerete nélkül nem teljes a nyugati világban – s kiváltképpen Magyarországon – az egykor rettegett keleti lovasnéppel, a hunokkal foglalkozó egyetlen mű sem. Aradi Éva indológus hosszú évek kutatómunkáján alapuló könyve most ezt a régi tudományos adósságot kívánja bepótolni, s mindnyájunk szakmai gazdagodására összefoglalja mindazt, amit a heftalitákról tudni kell és tudni érdemes.

>!
Koronás Kerecsen, Budapest, 2018
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155775124
>!
214 oldal · ISBN: 9637014020

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

hunok

Helyszínek népszerűség szerint

India


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

gjudit8 >!
Aradi Éva: A hunok Indiában

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Nem egy könnyű olvasmány – sok adat, idegen nevek, rengeteg érdekes összefüggés. Nagyon izgalmas időutazás a múltunkba. Egy másfajta történelem, mint amit az iskolákban tanítanak…


Népszerű idézetek

gjudit8 >!

A korai heftaliták és a hadsereg katonái Toramána és Mihirakula idejében nemezsátrakban éltek. A katonák egyszerűbb sátrakban, de a teginé természetesen díszes, dóm tetejű jurta volt. Baktriában, Gandhárában és Indiában a népesség már kőházakban élt.
Kínai beszámolók említik a korai hunok ruházatát is: bőr nadrágot hordtak, melyet bokában szűkre kötöttek, bőr csizmát és mellényt, s azon – nyilván még északon a hideg ellen – nemezből készült átalvetőt, fejükön ekkor még szőrme süveget viseltek, ékszerük díszes, fából készült fülbevaló volt. S ők terjesztették el először mind északon, mind Indiában a férfi alsónemű viseletét. Addig Indiában csak a lenge gyolcsból készült, ma is hordott dhótit viselték a férfiak. Ma már természetesen Indiában is hordanak alsóneműt.

177. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Kapcsolódó szócikkek: Baktria · Gandhára · hunok · India · nemez
gjudit8 >!

„Ex oriente lux”, azaz „A fény keletről jön”.

206. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

gjudit8 >!

Tisztelettel és szeretettel hajtom meg a fejem a székelyek előtt. Ők a szkíta népek egyik legrégebben Európába jött ága, akik a történelem annyi vihara és üldözése után is kitartanak ősi földjükön, egyenes derékkal és megtöretlenül.

203. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

gjudit8>!

A gurdzsár nemzetséggel részletesen kell foglalkoznom. Indiában ez az egyetlen olyan nemzetség, amelynek tagjai magukat a hunok leszármazottjainak tartják, s Radzsasztánban „hun-gurdzsárok”-nak nevezik őket.

130-131. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Kapcsolódó szócikkek: Radzsasztán
gjudit8 >!

Jó lenne, ha szavainkat is megtisztíthatnánk a rárakódott hamisságoktól.

134. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Kapcsolódó szócikkek: szó
gjudit8 >!

[…] a rádzsputok ősidőktől a Napistent imádják. A gurdzsárok is a már említett nemzetségeknél jobban tisztelik Szúrját, vagy népiesen: Szárádzst, a Napistent. Minden reggel kelet felé fordulva elmondják a következő szanszkrit mantrát, azaz imát: Dharum ko szabáj rakhijé Szúrádzs marárádzs, magyarul: „Tarts meg engem a hitben Nap király!”

143. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

gjudit8 >!

A mai napig Radzsasztánban a legnépszerűbbek a lovak India-szerte. A már említett puskári tevevásár is lóvásárral és lovasbemutatóval együtt kerül megrendezésre, s a radzsasztáni lovak a legjobbak az egész országban.

160. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Kapcsolódó szócikkek: · Radzsasztán
gjudit8 >!

Ma a rádzsputok és a gurdzsárok a hinduizmus különböző irányzatait követik, az előbbiek elsősorban a sivaizmust. A gurdzsárok azonban elsősorban Szúrja és Mátá-dzsi rajongók, ez templomaikban, imáikban, otthoni házi oltáraikon is látszik. Szimbólumaik sokfélék, s ezeknek mindig nagy jelentőségük volt nemcsak Indiában, hanem egész Ázsiában. Érthető, hiszen a régi korokban – és jórészt még ma is – nem tudtak írni az emberek, így ezek a jelképek adták tudtukra a vallási szabályokat. Így például az indiai lótusz és a közép-ázsiai tulipán stilizált képe a termékenységet szimbolizálja; az örök természeti törvényt: férfi és nő egyesülését. Ez transzcendens is, hiszen a lélek újjászületését, a végtelen megújulását is jelzi.

175. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Kapcsolódó szócikkek: hinduizmus
gjudit8 >!

Közhely„ de éppen ezért igaz, hogy a történelmet mindig a győztesek írják, ezért nehéz kihámozni a forrásokból a valóságot, s ezért van szükség arra, hogy a kutató a sorok között is tudjon olvasni. Ha a vesztesek írnak is valamit, pl. kőtáblába vésett szöveget, vagy valamit egy templom bejárati oszlopára, ezek vagy eltűntek, vagy meglehetősen kis számban kerültek elő.

191. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

gjudit8 >!

Ruházatuk gyapjúból készült, mely fölött bőrt és nemezt viselnek.

89. oldal

Aradi Éva: A hunok Indiában A heftaliták története

Kapcsolódó szócikkek: bőr · gyapjú · nemez

Hasonló könyvek címkék alapján

Vécsey Aurél: Hunok-magyarok csatái és kalandozásai
Bakay Kornél: Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!
Emberek Aranyban
Obrusánszky Borbála: Hunok, hungárok, magyarok
Érdy Miklós: A magyarság keleti eredetének kutatása és a hun-magyar régészeti azonosságok
Kiszely István: A magyarság őstörténete I-II.
László Gyula: „Emlékezzünk régiekről …”
Sándor József László: Hadak útján
Budai-S Balázs: Kun Páter – a reverendás gyilkos
Fettich Nándor: Régészeti tanulmányok a késői hun fémművesség történetéhez