Fecskék, ​őzek, farkasok 12 csillagozás

Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok

Minden ​gyerek, de még a felnőttek nagy része is szeret állatkertbe járni. Miért? Mert az állatokat figyelni, játékaikon elszórakozni, természetüket megismerni nagy-nagy gyönyörűség. Hát még megismerni és megfigyelni őket igazi környezetükben, a szabad természet ölén! Áprily Lajos ötven történetet mond el ebben a könyvben az állatokról. Nem képzeletszülte történetek ezek, nincsenek is úgy csattanósan megformálva, kikerekítve, mint az elgondolt történetek. Nem, a Fecskék, őzek, farkasok kötet minden egyes írása eleven élményen alapul, valódi megfigyelésen és megtörtént eseményen. Áprily Lajos arról vall bennük, hogy látta ő a legkülönbözőbb fajta állatokat, természetesen nemcsak fecskéket, őzeket és farkasokat, hanem az erdők és mezők legkülönbözőbb lakóit. Hogy találkozott velük, hogy figyelte meg őket, és miért gyönyörködött bennük. De az állatok világán túl a könyv vallomásos hangja másról is szól. A személyiség különös varázsának melegségével tárja elénk Áprily Lajosnak, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1965

Móra, Budapest, 1965
160 oldal · Illusztrálta: Szántó Piroska

Paulina_Sándorné P>!
Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok

Érdekes történetek voltak. A hangulatuk változó, öröm – bánat, élet – halál. Néhol számomra nagyon sötét. Tetszett az író stílusa, bár annyira nem, mint Fekete Istvánné. :-) Jó volt az író szemén keresztül nézni az akkori világot. Szinte hallottam a kanári énekét. A macskakölyköket gondozó tacskót megnéztem volna.

worsi P>!
Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok

Nem is tudom, hogy találtam erre a könyvre. Valahogy ezek jönnek szembe tömegesen, amiket nem értékelt senki, de sejtem előre, hogy jóban leszünk egymással.
Ez is pont ilyen volt. Még a „minden napra egy novellát” kihíváshoz kezdtem el, mondván, hogy ebben a leghosszabb írás is négy oldalas csak. A kihívást végül föladtam, de a könyvnek csak sikerült a végére jutni.
Az összes írást áthatja, hogy a szerző mennyire tiszteli és szereti a természetet, az élővilágot. Annak minden szépségével és kegyetlenségeivel együtt.
Egy-két utalás volt benne Áprily életére, a körülötte zajló történelemre és a családjára is. Ezek után a napokban elkezdtem utánaolvasni a családjának. Sok mindent nem találtam, ezt viszont igen, és ha valaha tényleg könyv lesz belőle, nagyon fogok neki örülni: http://www.gerloczymarton.hu/mikecs-anna-altato/

zia P>!
Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok

Nem tudom miért, de én arra számítottam, ebben a kötetben mesék vannak. Aztán amikor elkezdtem olvasni, akkor tudatosult csak bennem, hogy ezek mind olyan történetek, amelyeket az író merített a saját életéből. Volt amelyik jobban, volt, amelyik kevésbé tetszett. Az én állat szerető szívemnek nem sikerült megérteni a gyermekkori rajongást a vadászat iránt. Egy mondat volt, ami igazán megfogott, az Utószó utolsó mondata. spoiler

oross>!
Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok

Egy picivel több líraiságot vártam volna egy költőtől.. De tkp nem több a könyv, mint amit a végén ír. 50 rövid kis visszaemlékezés, történet az állatokról, a természetről a költő unokáinak dedikálva. Érdekes színfolt, kedves történetek.

Zseraldina>!
Áprily Lajos: Fecskék, őzek, farkasok

Egy kicsit meglepődtem amikor hozzákezdtem olvasni. Azt hittem meséket fogok újra felfedezni, de mégsem, hisz novellákat olvastam. Sok mindent meg lehet tudni az állatokról, de még az író életéről is kapunk képeket. Ez a könyv nemcsak gyerekeknek szól. Kedvencem benne A fülesbagoly című novellája.

zia P>!

Ezek az állathistóriák pedig, melyeket elolvastatok, tanítsanak meg arra, hogy csak akkor leszünk egész emberek, ha nem szakadunk el a természet kimeríthetetlen, sokszínű világától.

Utószó