Katherine ​1-2. 109 csillagozás

Anya Seton: Katherine 1-2. Anya Seton: Katherine 1-2.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Katherine és Lancaster hercege közt szövődött szenvedélyes szerelem állandó próbáknak kitett titkolt, mégis mindenki által tudott viszony. A tündöklő asszonyt, a büszke tartású nőt óhatatlanul szájára veszi az udvar, mindamellett bujkálásra, állandó várakozásra kárhoztatja. A herceg hónapokig távol van, lopott órákat tölthetnek csak együtt. A kettejüket összetartó izzó kapcsot nemcsak a távolság, a hatalmi és örökösödési harcok, gyermekeik bizonytalan jövője, hanem saját hullámzó érzelmeik is kikezdik.
Eközben az országot felforgatja az 1381-es parasztfelkelés, és ez a zűrzavar fordulópontot jelent az asszony életében is. Katherine hite szerelmükben, ha eddig néha el is bizonytalanodott, mindvégig feltétel nélküli volt, ám amikor ráeszmél élete szörnyű titkára, vezeklésre ítéli magát. Hozhat-e ítéletet Katherine a sorsa felett, magára veheti-e királyok és a társadalom bűneit, megtagadva ezzel az öröknek vélt szerelmet?

Seton műve 1954-es megjelenése óta hazájában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1954

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem General Press

>!
General Press, Budapest, 2010
430 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636431570 · Fordította: Szentesi Mária
>!
General Press, Budapest, 2010
464 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636432492 · Fordította: Szentesi Mária

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

John Ball · John Wyclif


Kedvencelte 16

Most olvassa 7

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

aram76>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Gyengéim a történelmi regények. Ebben megkaptam mindazt, amit szeretek az ilyen könyvekben. Valós történelmi szálra felfűzött történet, benne korhű megjelenítése az eseményeknek, emberek életének. Oké, hogy a párbeszédek, pillanatnyi érzések a megtörtént eseményekből ihletett kitalációk, de mindig csak pont annyi, ami még hihetővé teszi az alap történetet. Szerettem, jó volt.

3 hozzászólás
Narutofan98 P>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Mikor először olvastam nem igazán ragadott meg. Elsőre kissé soknak éreztem a történetet, nem is igazán tudtam időben beazonosítani. Mikor másodjára vettem a kezembe, már volt mögöttem egy pár Philippa Gregory kötet, amellyel már megszoktam, hogy szerteágazik a család, szinte mindenki mindenkinek a rokona. Ahogy beazonosítottam nagyjából, ki kinek a rokona, honnan eredeztethető, máris könnyebben ment a történt értelmezése.
Imádtam Katherine-t, ahogy fejlődött, ahogy félénk, apácák között nevelkedett lánykából, igazi asszonnyá egy egész ház anyjává nőtte ki magát. Ahogy szerelemre talált kétszer is, ahogy megküzdött mindennel és mindekivel, akivel közel került. Nem kellett nagy dolgokkal ugyan megküzdenie, mégis ezek az aprócska csaták, amiket élete során vívott, erősebbé és még kellemesebb karakterré tették a szememben. A szerelmi szál pedig igazán tetszett. Nem az a csöpögős, hihetetlen szerelem, hanem inkább az a nyugodtabb, meghittebb, amire én magam is nagyon vágyom.

Heruska>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Lenyűgözött a korabeli világ bemutatása, hogy mennyire egyszerűek voltak az emberek. A történet maga tetszett, bár voltak benne jelenetek, amikkel nem értettem egyet. A borító gyönyörű, már csak ezért is megérte elolvasni. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

Teljesen átéltem ennek az asszonynak az életét olvasás közben.Hihetetlen,hogy min megy keresztül,mégis megtalálja a maga lelki megnyugvását.Csodálatos nő lehetett akkor is,ha a könyvben leírtak csupán töredéke valóságos is.Katrine,egyszer még visszatérek hozzád.

Szimirza>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Igazán élvezhető történelmi regény, középpontban egy romantikus szállal. A történet lassan indul, az eleje elég vontatott, de idővel szépen kibontakozik, egyre érdekesebb és változatosabb lesz, ami főleg a történelmi szálnak köszönhető. Tetszett az írás mód, a leírások, a régi Anglia bemutatása és a borító is csodaszép.

anesz P>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

borító: 5
tartalom: 4
szereplők: 4
stílus:4
élmény:4
mondanivaló: 5

Lehetetlen, hogy ne hasonlítsam össze a könyvet a Fortuna mosolyához, amit múlt év végén olvastam, mert ugyanakkor játszódik és a szereplők is átfedik egymást. Nagy kedvencem Gabla műve, és ott John és Katherine mellékszereplők voltak, persze fontos szereplők, mégis többet kaptam belőlük, mint itt, ahol főszereplők, és ott a történelmi háttér is jobban kidolgozott volt. Ezért a fél csillag levonás.
Nekem nagy üzenet volt, hogy hogyan fogja vissza magát valaki és maradjon a helyén egy olyan tehetség, aki többre is hivatott lenne, jobb vezetője lenne a népének. Mégis hűséges és képes a hatalomvágyát visszafogni, ezért nagyon tisztelem és csodálom Johnt, akit utólag azért megjutalmazott a történelem. Katherine jellemfejlődése pedig megsüvegelendő. A kapcsolatuk varázslatos. Sokáig tartott amíg rászántam magam az olvasására, de megérte.

Dr_Szöszi>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

A könyv minkét részének olvasása közben úgy éreztem, mintha visszacsöppentem volna a középkorba. Teljesen beleéltem magam az adott korba, szinte együtt éreztem a főhősnővel. Továbbá jó volt, hogy tényleg valós eseményeken alapul, ezáltal nagyon hiteles az egész mű. A történet folyása elég lassú volt, de persze ettől a könyvtől nem is váható el, hogy nagyon akciódús legyen.

tamikasipke>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Nehéz ezt a könyvet önmagában értékelni, mivel eredetileg a második résszel együtt egy könyv, de megpróbálom.
Olvastam már kb. másfél éve, de akkor valahogy nem ütött akkorát, most viszont – talán jobb hangulatban voltam hozzá – így nagyon tetszett.
Kis történelem, kis romantika, és egy összességében egész jól megírt történet (ami nagy részben valós is).
Aki szereti a történelmi romantikusokat, annak kötelező darab ez a klasszikus regény.

Teljes értékelés a második rész után! :)

A könyv második része inkább történelmi volt, mint romantikus, és nagyon jó képet festett a Wat Tyler féle felkelésről. Az első könyvnél már kutakodtam a wikipedian, szóval a befejezés nem volt ismeretlen számomra, mégis az írónő nagyon jól megírta Katherine vívódását és végül magára találását.
Jó kis történet volt. :)

Ildiee>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Nagyon jó történelmi regény ez :) Az eleje kicsi vonatottan idult, de aztán ahogy kibontakozott a történet egyre jobb lett. Telejesen bele tudtam magam élni a sztoriba, olyan mintha visszcsöppentem volna a középkorba. Az külön jó, hogy való események is vannak a könyvben. Ugyanakkor szerintem a romantika kedvelőinek is tetszeni fog.

MezeiMarcsi>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Értékelés a 2. rész után.

Mindkét rész tetszett.Kerek lett a történet.Az első részben a főszereplő még fiatal, és naív, de a 2. részben egész jól kialakult a személyisége,és amennyire tehette,önálló életet élt, önálló döntéseket hozott. Mielött még meguntam volna a törénelmi dolgokat,már váltott is,és a szerelem kapott főszerepet.Még mielött romantikus regénnyé lépett volna elő,ismét váltott a történet. Tetszett. Teljesen beleéltem magam,és amikor éjjel a legvégénél tartottam,teljes csend volt, szinte hallottam a szívem dobogását,és szorítottam a happy end-ért.
Ami még nagyon fontos,történelmileg nagyon hiteles.

szeretemakönyveket>!
Anya Seton: Katherine 1-2.

Nagyon tetszett :-D – a fél pont levonás csak amiatt hogy olyan lassan indult. Egyébként tényleg olvastatja magát. Jó volt, na.

Mindenképpen érdemes elolvasni hiszen az első kötet sok kérdést hagyott maga után: vajon mi lesz Kat további sorsa – az egy csillag levonás azért jár, mert kevésbé volt lebilincselő mint az első.


Népszerű idézetek

Szimirza>!

Ő még mindig Katherine, és ezzel a tudással visszavonulhat abba a titkos kamrába, ahová erőszakkal senki sem juthat be. A gyűlölet és a megvetés áthatolhatatlan falával veheti körül magát.

Szimirza>!

– Ó, én szépségem, kicsi kölyköm, én kis drágám, neked is meg kell keverned a
főzetet! – Ezzel a cica mancsát a merőkanálhoz tartotta.

Dorqa>!

Én [Geoffrey Chaucer] már harcoltam, elfogtak, és ki is váltottak. Nekem már nem kell bizonyítanom magamnak, hogy a lovagok lovagja vagyok, és merem állítani, hogy küldetésékbe járva sokkal jobban tudom szolgálni királyomat.

5 hozzászólás
Alexxa>!

Ha nincs szerelem, akkor hát mit érzek?
S ha létezik, vajon mi az, s milyen?
Ha jó, miért van, hogy bánatban élek?
Ha rossz, csodának tetszik úgy nekem…

17. oldal

Dorqa>!

Az ön érvei, amelyeket a rabszolgaság mellett hangoztat, olyan öregek, mint Babilon, és sokakat valóban ki is elégítenek. De vannak olyanok, akik minden hátránya ellenére inkább a szabadságot kedvelik.

Dorqa>!

Wyclif reformjai viszont jót tettek, amíg aztán az ördög torkon nem ragadta, és istenkáromlásra nem kényszerítette. Még ez a fanatikus zugpap, John Ball is sok tekintetben, bár a gyűlöletkeltés és az osztályok összecsapása veszélyes kétélű fegyver.

Kapcsolódó szócikkek: John Ball · John Wyclif
dianna76 P>!

[…] – de, de ó, Philippa, te soha, te sohasem félsz? – gyors pír lepte el az arcát, és még jobban lehajtotta a fejét.
– Mitől? – Philippa arcát a ládáról a húga felé fordította, hogy tüzetesen szemügyre vegye. – Ó, a nászéjszakára gondolsz? Azt mondják nem is olyan borzasztó. Agnes de Saxilby azt mesélte, csak becsukta a szemét, és valami másra gondolt. Az ember hamar hozzászokik.

132. oldal

dianna76 P>!

Nem volt itt magánkápolna, sem további szobák, öltözőszobák, vagy illemhelyek. A természet hívásának az udvar egyik sarkában tettek eleget, a galambdúc mögött.

170. oldal

s_l_m>!

A napfény, amely mostanra átcsillant a Swale fölött lebegő ködön, először engedte, hogy alaposabban megnézze a lányt. Finom kis szajha, gondolta, és gyakorolott szemmel a zöld kámzsa alatti arcra kacsintott.
Sötét pillákkal keretezett, hatalmas szürke szemeket látott; meg két fényes fonatba rendezett copfot, amelyek majdnem olyan vastagok voltak, mint a férfi csuklója, és olyan hosszúak, hogy a ló farát csapkodták, miközben laza, őszi tölgyfalevél színéhez hasonlító, sötétvörös tincsei széles, fehér homlokához tapadtak.

ribizlii>!

Ott ültek kéz a kézben, és elnéztek a sötétedő tó fölött, a távoli erdő felé.
A herceget azonnal megszállta a nyugalom, és arra gondolt, mennyi erőt adott neki mindig ez a nő, bár korábban ezt soha nem vette észre.
A dicsőség elkerülte, talán a híre sem fog sokáig fennmaradni; az is meglehet, hogy a
kiszámíthatatlan istennő rossz hírnevet rendel neki. A sírjára talán azt az elismerést sem fogják rávésni lovagi életéről, amiről pedig tudta, hogy kijár neki: Mindig is derék és hű lovag volt.
De bármit hoznak is az előttük álló évek, amíg az élet tart, tudta, hogy mindig ott lesz az oldalán valaki, aki mindenért kárpótolja, és hű marad hozzá.

462. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Phyllis T. Smith: Én, Livia
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Daisy Goodwin: Sisi angol szerelme
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Alison Weir: Boleyn Anna
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Juliet Grey: A fényűzés napjai