Kréta 11 csillagozás

A csata és az ellenállás
Antony Beevor: Kréta

Mintha ​forgatókönyvet lapoznánk, a szépírói vénával is megáldott történeti szakíró, Antony Beevor könyvének lapjairól életre kelnek a második világháború legendás ütközetének, Kréta németek általi elfoglalásának eseményei. Az angol szerző a túlélő brit résztvevők tanúvallomásait is felhasználva alapos kutatómunkát végzett. Az 1993-ban Runciman-díjjal elismert izgalmas, olvasmányos mű tulajdonképpen egy alig tíz napig tartó, hadtörténeti szempontból páratlan akciónak a részletező krónikája. Miután Görögország 1941 áprilisának végén elfogadta a németek fegyverszüneti feltételeit, az országban állomásozó szövetséges erők (britek, ausztrálok, új-zélandiak) Kréta szigetére menekültek. A sziget elfoglalását maga Hitler is különösen fontosnak tartotta, ezért a Luftwaffe megkezdte Kréta három hétig tartó pusztító bombázását, majd május 20-án kezdetét vette a világtörténelem addigi legnagyobb szabású légideszant hadművelete. Az elit ejtőernyős zászlóaljat, a zöld ördögöket elképesztő… (tovább)

Eredeti cím: Crete: The Battle and the Resistance

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Gold Book, Debrecen, 2007
362 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634260264 · Fordította: Molnár György

Kedvencelte 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Szürke_Medve>!
Antony Beevor: Kréta

Antony Beevor: Kréta A csata és az ellenállás

A háború egy borzalmas dolog, még akkor is ha hozzáértők csinálják, de ha alkalmatlan, elbizakodott vagy ügyetlen emberek próbálják levezényelni, az iszonyat hatványozódva fog megjelenni. A krétai hadművelet kapcsán pedig mindkét oldalon leginkább a tehetségben volt hiány. Jól jellemzi a helyzetet hogy a németek az invázió előkészítésében és levezénylésében annyit hibáztak, hogy a briteknek simán nyerniük kellett volna. Hogy megsem ez történt, annak a britek meg a németeknél is kétbalkezesebb hozzállása volt az oka. Ami a másik két résztvevő felet illeti: Az olaszok száját a görögök annyira elkenték a kontinensen, hogy Krétára csak a németek mögött mertek besunnyogni. A görögök voltak a négy hadviselő fél közül azok akik magasan a legjobb teljesítmenyt nyujtották, de a balkáni fegyelmezetlenség, és szintén a Balkánról ismerős állatias kegyetlenségük miatt őket sem illeti meg a maradéktalan dícséret. Itt többé kevesbé mindenki leszerepelt.

Beevor lelkiismeretesen beszámol minderről ebben a könyvében, jellegzetes angolszász stílusban (A különféle angol rokonsági, ismeretségi barátsagi kapcsolatok felvázolása kapcsán kissé tulzasba is esik: bizarr módon nekem a Gyűrűk Ura Hobbitjai, és Milne Micimackója jutott néha eszembe) A könyv nem csak az események ismertetése hanem forrásközlés is egyben a brit hirszerzés információval kapcsolatban. A szerző főképp az angolszász, azon belül is a brit szerepre koncentrál, igy a németek kapcsán némi hiányérzetet is hagyott bennem a narratíva, de ennek ellenére szerintem messze a legjobb mű ami a krétai csatáról magyarul elérhető.

Balázs_Erőss>!
Antony Beevor: Kréta

Antony Beevor: Kréta A csata és az ellenállás

Valamiért ezzel a könyvvel nagyon nehezen boldogultam, egyszerűen nem bírt lekötni. Ebben egyértelműen én vagyok a ludas, pedig a téma, a II. vh. kevésbé ismert epizódjai érdekel.
Ismét alapos és színesen megírt, szemtanúk visszaemlékezéseivel kiegészített olvasmány, egy olyan helyszínről, amiről én személy szerint alig hallottam korábban.
Számomra például meglepő volt, hogy az olasz operetthadsereget nemcsak Afrikában az angolok, de Albániában a görögök is rommá alázták. Bár a történelem nem ismeri a „mi lett volna ha” fogalomkörét, eljátszadoztam a gondolattal, hogyan is alakult volna Közép-Európa történelme, ha az olaszok már 1941-ben (!!) kihullanak a rostán.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ben Macintyre: Dupla csavar
Barta Róbert: Az első és második világháború képes története
John Keegan: A parancsnoklás álarca
John Keegan: Maszk – A parancsnoklás álarca
Kurt Rieder: A II. világháború repülőgépei
Walter Lord: Hihetetlen győzelem
George Forty: Tankok világenciklopédiája
Edward Gibbon: Az iszlám hódítások és a kalifák uralma
Carus T.: Az I. világháború nagy csatái
Max Hastings: 1914