Az ​auschwitzi könyvtáros 18 csillagozás

Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Dita ​14 éves, amikor a prágai Terezín gettóból családjával együtt Auschwitzba hurcolják. Amikor a gyerekbarakk zsidó parancsnoka, Fredy Hirsch megkérdezi, vállalná-e az őrök háta mögött becsempészett nyolc könyv őrzését, a lány igent mond. Így lesz Dita a világ legkisebb könyvtárának könyvtárosa Auschwitzban.

A könyvek azonban veszélyes holmik. És sehol máshol nem annyira veszélyesek, mint Auschwitzban, és azon belül is éppen a 31. számú barakkban, a gyerekbarakkban, ahol a legkisebb szabályszegésért is kivégzés járhat…

Dita Kraus, egykori auschwitzi fogoly valós történetén alapuló Az auschwitzi könyvtáros hihetetlen és feledhetetlen regény egy fiatal lányról, aki nap mint nap az életét kockáztatja azért, hogy az embertelen mészárlás kellős közepén, az auschwitzi „családi tábor” gyerekbarakkjában megőrizze rabtársai számára egy jobb világ reményét.

Az emberi történelem talán legsötétebb napjaiban, Auschwitz poklában született történet messzire világítva… (tovább)

Eredeti cím: La bibliotecaria de Auschwitz

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Alexandra, Pécs, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634477297 · Fordította: H. Prikler Renáta
>!
Alexandra, Pécs, 2020
480 oldal · ISBN: 9789634477303 · Fordította: H. Prikler Renáta

Kedvencelte 3

Most olvassa 17

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Egy történet mindenkinek, akik szeretik a könyveket. Egy fiatal lányról és az auschwitzi koncentrációs tábor többi fogvatartottjáról mesél, akik felismerik az oktatás értékét és azt a szerepet, amelyet a könyvek töltenek be életünkben. Dita Krausnak az emlékét követhetjük nyomon, aki életét kockáztatva tartotta életben a könyvek varázsát a holokauszt idején. Olvasóként gyakran megfeledkezünk arról, hogy vannak olyan helyek és események a történelemben, ahol a könyvek olvasása és terjesztése renitens cselekedet azokkal szemben, akik a tudatlanságot, az elnyomás harci eszközeként akarják használni. Ez emlékeztethet arra minket, hogy milyen hatalmas fegyver a könyv által elsajátított tudás. A dehumanizált foglyok elméjében és tudatában ezek a könyvek olyan szálak voltak, amelyek összekapcsolták őket az élettel. Az Iturbe által összeállított, sok független elbeszélés szálát átszövő történet az állóképesség gyötrelmes leltára, a fájdalom, a szenvedés és a gonoszság kozmológiája.

Kókuszka >!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Edita Adlerova /Dita Kraus könyvbeli megszemélyesítője/ prágai, zsidó kislány alig volt tíz éves a második világháború kitörésekor. Soha nem gondolta, hogy fiatalságát halál, kosz, éhség, fájdalom fogja uralni. Az ő történetén keresztül látjuk az auschwitzi koncentrációs tábort, majd a németországi Bergen-belseni haláltábort, ahol az Auschwitzból ideszállított rabok között volt Anne Frank és nővére, Margot. Auschwitzban az SS családi tábort hoz létre a világ megtévesztésére. Fredy Hirsch, zsidó vezető, az ifjúsági csoportok oktatója titokban létrehoz egy iskolát, ahol a tizennégy éves Dita számukra varázslatos nyolc megviselt könyv könyvtárosa lesz, vállalva a mindennapos veszélyt, hisz a nácik szemében a könyvek veszélyesek, gondolkodásra késztetnek.
Szerintem nagyon jó a könyv felépítése, a fontos karakterek, események bemutatása, a borzalom káoszában is embernek maradó, túlélésért harcoló legyengült rabok megsemmisítő táborban átélt iszonytató mindennapjai, akiknek egyetlen bűnük, hogy zsidónak születtek.

1 hozzászólás
Nono_ P>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Auschwitz nemcsak az ártatlanokat gyilkolja meg, hanem az ártatlanságot is.

Auschwitz minden holokauszt könyvben egyet jelent a halállal.
Ez nem volt másképp az Auschwitzi könyvtárosban sem. Ugyanúgy elborzasztott Mengele kísérletezései, a szökési próbálkozás utáni kivegzések, a betegségek, élősködők pusztító következményei. Tetszett, hogy némi hangot kapott az alijázás, illetve az „iskola” mindennapjaiba való betekintés. Mégis valahogy nem tudott úgy megérinteni ez a könyv, mint ahogy ezek a történetek megszoktak. Olvasmányos volt, de talán, mivel nemcsak maga a könyvtáros lányról szólt, hanem több szereplő is kiemelkedő helyet kapott a regényben, miközben végig E/3. – ban lett megírva, ezért inkább tényszerű lett a történet. Szerettem volna, ha több érzelmet vált ki belőlem, mint némi szomorúságot.
Sosem csillagoznék le egy igaz történet alapján írt regényt, mert tisztelem ezeket az embereket, akiknek akkora szerencséjük volt, hogy túlélték és utána volt bátorságuk, hogy beszéljenek róla. Így az 1 csillag levonás csakis az írásmódra jár.

Azok a bátor emberek, akik felül tudnak kerekedni a félelmeiken. És te ilyen ember vagy.

2 hozzászólás
melcsicsusz P>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Egy kicsit hasonló a nemrégiben olvasott Árnyalatnyi remény könyvhöz.

Itt is egy tizenéves lány szemszögéből láthatjuk a lelki szemeink előtt azt, amit csak a történelem órákon hallottunk. Dita ilyen körülmények között is nemes lelkű kamaszlány, aki számára a könyvek értékek és mindent megtesz az embertársaiért, hogy ezeket a borzalmas időket valahogy kibírják. Amikor kiszabadul nem is ismer magára és a világra sem.

Annak ellenére, hogy egy tinédzser lány szemszögéből olvashatjuk a 31-es blokkban történt eseményeket, néha túl komoly volt és érződik, hogy férfi írta, ezért csak 4*

Zanit>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Na, ezért nem szeretem azt a könyvet, ami csak igaz történet alapján készült, de nem memoár. Tényekre és adatokra épül, de a szereplők érzéseit, gondolatait az író adja a szájukba. Jelen esetben egy férfi írta meg, hogy egy tizenéves lány fejében mi játszódhatott le. Nekem nem tűnt hitelesnek és szinte egyetlen szereplő sem tudott a szívembe férkőzni.
A téma érdekel, de jobban járunk, ha memoárokat olvasunk az ilyen „félig igaz – félig csak gondolom” történetek helyett.

udora>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Van sok könyv, aminek a végén nem érzem azt, hogy el szeretném olvasni az epilógust…. na ez az a könyv, aminél ez az eszembe sem jutott. Hisz nagyon vágytam rá, hogy megtudjam melyik szereplőnek mi lett a sorsa.

Nagyon megrendítő, nehezen emészthető olvasmányt. És nem azért mert nehéz lenne a nyelvezete, vagy nehezen érthető, hanem mert pár fejezet után arra vágyik az ember, hogy átgondolja az olvasottakat, hogy legyen ideje feldolgozni a történteket.

konyvkritika>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Ez a könyv, Dita, a fiatal 14 éves auschwitzi könyvtáros zsidó lány történetéről szól. Dita kamasz évei elején kerül családjával az auschwitzi koncentrációs táborba, ahol azt a feladatot kapja, hogy ő legyen a táborban lévő nyolc könyv őre.⁣

Dita jól tudja azt, hogy ezek a könyvek életeket menthetnek, még akkor is ha az éhes szájakat nem tömik be, a fájó sebeket nem gyógyítják meg, de legalább reményt adnak arra, hogy valamikor véget fog érni ez a földi pokol.⁣

Könyvmolyoknak ez egy kötelező olvasmány, nagyon szép és mély értelmű gondolatokat lehet benne az olvasás és a könyvek iránti szeretetről és rajongásról olvasni.⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/antonio-iturbe-az-auschwitzi-konyvtaros/

kaata15>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

Olvastam néhány könyvet a témában és eddig talán ez tetszett a legjobban az Árnyalatnyi reménnyel egyetemben.
A történet annak ellenére, hogy borzalmak idején játszódik megmutatja a jót, a reményt, az emberséget (vagy annak hiányát). Ditát már az elején a szívembe zártam és imádtam ahogyan önzetlen felnőtté válik. A könyv másik kulcs szereplője Fredy, akinek mindene volt a gyerekek jóléte, bátor és elhivatott.
A történet nyelvezete nagyon tetszett,könnyen és gyorsan olvasható, csak falja a lapokat az olvasó.
Egy dolgot hiányoltam, ami szerintem sokaknak érdekes lett volna, egy tábori térkép, amelyen nyomon követhettük volna a szereplőket.

Renáta_G>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

A kötet ugyan olvasmányos, de időnként kicsit tényszerű és száraz lett, szerencsére még így is süt a történetből a bátorság és a remény. Bár nem hibátlan, mindenképp érdemes elolvasni, hogy még egy kicsit jobban megismerjük a történelem egyik legszörnyűbb időszakát. Kapunk egy nagy adagot a koncentrációs táborokban uralkodó állapotokból, a kínzásokból, az embertelenségből, a félelemből, a betegségekből, a nyomorból, a rengeteg értelmetlen halálból, az embertelen mészárlásból és a Mengele által elkövetett szörnyűségekből is.

Közben Dita mesél tragikus végkifejletű szökési kísérletekről is és a tábor mindennapjairól. Egy csipetnyi remény a sötétség napjaiban. És itt volt ez a fiatal lány, aki bátorságot merített a könyvekből, melyek időről időre kiszakították kicsit a valóságból. Ez a könyv talán elgondolkodtatja az embereket, mert igazán különleges módon hirdeti a könyvek jelentőségét, amit sokan napjainkban is elfelejtenek…

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2020/08/18/az_auschwitzi_konyvtaros

mdildiko>!
Antonio Iturbe: Az auschwitzi könyvtáros

A kegyetlen valóságról egy igen kemény regény. A felénél pihenőt kellett tartanom, mert besokalltam. A második felénél már nem tudtam letenni. Valós alapokon, valamennyi kitalációval kombinált regény a történelem fekete foltjairól. Érzékeny lelkületűeknek csak mértékkel ajánlom!


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A könyvek végtelenül veszélyes dolgok: gondolkodásra késztetik az embereket.

9. oldal

mate55 P>!

Egy könyvet elkezdeni olyan, mint vakációra indulván fellépni a vonatra.

128. oldal

mate55 P>!

A halál valami szörnyűség, de mégis olyasmi, ami bárkit elérhet – kivéve őt magát.

328. oldal

mate55 P>!

Azok a tanítók, akik jól ismernek bizonyos könyveket, élő könyvekké válnak.

37. oldal

Nono_ P>!

Auschwitz nemcsak az ártatlanokat gyilkolja meg, hanem az ártatlanságot is.

43. oldal

mate55 P>!

Előveszik a horpadt csajkákat meg a megcsavarodott kanalakat, és a gyerekek azért könyörögnek Istenhez, hogy legalább egy darabka sárgarépa legyen a levesükben.

171, oldal

Nono_ P>!

Gyerek? Ugyan már. Nem lehet gyerek, akinek nincs gyerekkora.

53. oldal

Nono_ P>!

– Azok a bátor emberek, akik felül tudnak kerekedni a félelmeiken. És te ilyen ember vagy.

35. oldal

mate55 P>!

Mengele szenvtelenül méregeti a Kommandant hosszú, keskeny arcát és megszállott tekintetét. (…) Az élveboncolás egészen különleges élmény. Mint amikor az órásmester belenéz egy órába. Csakhogy itt óra helyett az életbe lehet belenézni…

295. oldal

mate55 P>!

Az utolsó könyvet különösen gyengéden emeli ki a rejtekhelyről – a Švejk, a derék katona az, hiányzó lapjaival.

468. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Affinity Konar: Mischling
Anna Ellory: Levelek a pokolból
Kertész Imre: Sorstalanság
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Herta Müller: Lélegzethinta
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Gabriel García Márquez: Egy hajótörött története
Baráth Katalin: A fekete zongora
Szilasi László: Luther kutyái
Tóth Ágnes: Pokol az emeleten