VIII. ​Henrik hat felesége 50 csillagozás

Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Számos ​művészeti ág kedvelt témáját dolgozza fel nagyívű (és bestseller érdekességű) történelmi esszéjében a kitünő angol történész-író, akinek Mária, a skótok királynője című könyve már szintén megjelent magyarul.

Az angol reneszánsz idején, VIII. Henrik, a Tudor-házbeli uralkodó és az angol reformáció korában játszódó történet hőse valójában hat asszony, hat királyné, akiket a köztudatban nem elsősorban életük különböztetett meg egymástól, hanem inkább az, ahogyan ezek az életek – jobbára tragikusan – véget értek.

Hat egymástól nagyon különbőző asszony életének története ez a könyv, ám alapjában mégis összefüggő elbeszélés.
-Igyekeztem – mondja a szerző- valamennyi asszonyt azzal a rokonszenvvel szemlélni, amelyet már csak azért is megérdemelnek, mert VIII. Henrik feleségeinek korántsem irígylésre méltó sors jutott osztályrészül. És mégis : tárgyilagos távolságtartásra törekedtem… Remélem sikerült ugyanilyen távolságtartást tanúsítanom a királlyal… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1997
718 oldal · ISBN: 9630762102 · Fordította: N. Kiss Zsuzsa, Mészáros Klára
>!
Európa, Budapest, 1996
718 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630760991 · Fordította: Mészáros Klára

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Boleyn Anna · Aragóniai Katalin · VIII. Henrik · Boleyn Mária · Klevei Anna · Katherine Howard · William Stafford · Catherine Parr · Elizabeth „Bessie” Blount · Jane Seymour · Sir William Carey · Thomas Culpeper · Tudor Mária francia királyné


Kedvencelte 12

Most olvassa 4

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 47


Kiemelt értékelések

LyennSunny>!
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Ezer éve szerettem volna elolvasni ezt a könyvet. Imádom a Tudor-kort és mindent ami vele kapcsolatos. Néha túl tömör volt a könyv, de végig fenntartotta az érdeklődésemet. Szóval nagyon jól esett. :) A Tudor-kor rajongóinak kihagyhatatlan.

5 hozzászólás
Juditha P>!
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Nagyon szerettem ezt a könyvet.
Pontos, adatokkal alátámasztott, igazán profi munka. Nem nevezném könnyed olvasmánynak, kifejezetten velős, nem árt mellé némi történelemtudás is. De nagyon élvezhető annak, akit érdekel a középkor, a középkori udvari élet és Anglia története.

csilla0923>!
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Nagyon alapos munka, érdemes elolvasni. Én azért pontoztam le, mert csomó könyvet olvastam a témában, és én néhol érzek hiányosságokat a könyvben. És egy kicsit zavart, hogy a lábjegyzetelések az irodalmat jelölik és nem plusz infókat, aminek gondolnám. De ettől függetlenül sok újat megtudtam, minden elismerésem az utánajárásnak!

5 hozzászólás
R>!
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Érdekes olvasmány, de persze csak annak aki szereti a történelmi dokumentum könyveket. Tetszett, de a Catherine Parr-ról szóló részek már kicsit vontatottak voltak, emiatt vonok le fél csillagot.

DrLinkedin_Bánki_Tamás>!
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Mehezen olvashato, adathalom, feleslegesen mely, de azt gondolom, hogy kutatok munkajat talan nem segiti elegge.


Népszerű idézetek

R>!

„Válás, bakó, halál… válás, bakó, és egy, ki temette a királyt…”, mint holmi mondóka, úgy sorolható VIII. Henrik hat feleségének sorsa.

(első mondat)

R>!

    Mary Boleyn, akárcsak Bessie Blount, nagyon fiatalon ment férjhez, talán huszonkét évesen. És mint Bessie Blount, ő is jókedvű, eléggé könnyelmű leány volt, aki élvezte az udvari élet minden kínálkozó örömét – a többi között a király ölelő karjait is. Tizenöt éves korában ő is elkísérte Tudor Mária hercegnőt a francia udvarba, ahol rendkívül ledér hírre tett szert. Carey halála után másodszor is férjhez ment, ezúttal szerelemből. Az ilyesmit általában elítélendő oktalanságnak vélték, nemcsak elvben, hanem a gyakorlatban is. Ő azonban kijelentette új férjéről: „Inkább koldulnék kenyeremért vele, mintsem hogy a Keresztény Világ legnagyobb királynője legyek (nélküle).”

169. oldal - Első rész: Aragóniai Katalin - 5. fejezet: Fiú örökös nélkül (Európa, 1996)


Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A király átka
Susan Bordo: Boleyn Anna
G. J. Meyer: A Tudorok
Michael White: Machiavelli
Peter Ackroyd: Tetszés volt célom
Virginia Woolf: A pille halála
Oborni Teréz: Az ördöngös barát
David Starkey: I. (Angliai) Erzsébet
Endrődi Sándor (szerk.): Magyar hölgyek életrajzai
Géher István (szerk.): VIII. Henrik udvarában