Marie-Antoinette 18 csillagozás

Antonia Fraser: Marie-Antoinette

Edmund ​Burke balsorsú hősnőnek tartotta, Jefferson szerint pedig a francia forradalom ki se tört volna, ha nincs Marie-Antoinette. A történészek véleménye is megoszlik: elfogult rajongói mellett mindig voltak nőgyűlölő támadói is.
Fraser érezhetően kedveli a királynét, de sokkal intelligensebb tudós annál, hogy mélyen brit, néha kíméletlen pártatlanságát meg ne őrizze. Könyvében nyomon követhetjük az elhanyagolt neveltetésű, a franciák által megvetett, és mindkét udvar által eszközül használt nő kálváriáját, amit többek között nyolc évig elhálatlan házassága is jellemez; a nő sorsát, akit gyermekei megszületése után hűtlenséggel, sőt leszbikussággal vádolnak. Tanúi lehetünk annak, hogyan nő fel szerepéhez, végigkísérhetjük felemelkedésének, majdhogynem felmagasztosulásának folyamatát is, amikor az ancien régime utolsó napjaiban a szó minden értelmében királynéként viselkedik, tárgyalásán pedig még ellenségei tiszteletét is kivívja.
Antonia Fraser könyvét kritikusai… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2002
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630772639 · Fordította: Tomori Gábor

Kedvencelte 4

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Krumplicsku>!
Antonia Fraser: Marie-Antoinette

Fraser az általam ismert legjobb életrajzíró: úgy jár körbe minden apró részletet, hogy az olvasó élvezi, amit olvas. Nincs előítélete, minden jó és rossz tulajdonság terítékre kerül, ami persze azt eredményezi, hogy az alakjai közel kerülnek az olvasóhoz, aki leginkább azt tudja meg belőle, hogy ő is emberből volt. Marie Antoinette talán még inkább elnyerte a rokonszenvemet, mint az eddigi Fraser hősök (VIII. Henrik hat felesége, Stuart Mária, Napkirály és a hölgyek) azzal, hogy az összes hős közül talán ő volt a leginkább a körülmények áldozata, akit a leginkább felelőssé tesz a közvélemény abban, ami csak megtörtént vele (nem tudom, érthető voltam-e :-D, gyakorlatilag rosszkor rossz helyen volt, rossz családba született stb.)
A könyvnek számos pontján éreztem azt a késztetést, mint a gyerekek a bábszínházban a közeledő farkast látva: legszívesebben kiabáltam volna, hogy vigyázzon, csinálja másképp.
Érzésem szerint a könyv nem egy Marie-Antoinette-t vagy korát szerepeltető könyv alapja is lehetett, nekem legalább is jó pár beugrott (kivéve persze azok, amelyek a buta, népét emmibe vevő királynéként láttatják őt).

acsferi>!
Antonia Fraser: Marie-Antoinette

Legutóbb Maria Bellonci Lucrezia Borgia című írásával kapcsolatban éreztem azt, hogy egy életrajz, még ha rettentő sok tényt és adatot tartalmaz is, mégis megmarad olvasmányosnak. Antonia Frasertől ezt megelőzően a Napkirály és a hölgyeket olvastam, és az a könyve magasra tette a lécet, de a Marie Antoinette véleményem szerint azt is felülmúlja színvonalában. Egyrészt hálás a téma, egy tragikus sorsú nőt a középpontba állítani, másrészt érdekes egy angol történésznő szemüvegén – aki érezhetően az alkotmányos monarchia híve – keresztül látni a francia forradalom eseményeit. Jól felépített mű, egészen a születés pillanatától a vesztőhelyig kíséri nyomon főhősének életét, miközben legnagyobb értéke a jellemfejlődés ábrázolása, ahogyan a hiányos neveltetésű, csapongó, élvezeteket hajhászó fiatal dauphine-ból a forradalom borzalmaival, túlkapásaival dacoló, gyermekeit féltő, felelős nővé érik. Rendkívül alapos történelmi munka, a korabeli forrásokat, levelezéseket, korábbi életrajzokat is felhasználja, továbbá objektív, még akkor is, ha érezhető az író szimpátiája Marie Antoientte iránt, hibáit, melléfogásait igyekszik magyarázni, de csak néha játszik el a mi lett volna ha gondolatával. Talán ez a kizárólag a tényeken alapuló, objektív írásmód különbözteti meg Zweig életrajzától, illetve a történelmi hátteret is jobban vázolja Fraser. Szóval kedvenc.

Elithia>!
Antonia Fraser: Marie-Antoinette

Nem rossz, nem rossz, de annyira nem jo, amennyire hosszu :)

cloudbookatlas>!
Antonia Fraser: Marie-Antoinette

Fraser könyve végig elfogulatlan és tárgyilagos módon mesélt Marie Antoiette életéről, és pont ettől volt ez az olvasás számomra ennyire érdekes és izgalmas élmény. A hat részre osztott élettörténet a leendő királyné életének szinte minden fontos pillanatába betekintést nyújt: a születéstől kezdve, a házasság diplomáciai egyezkedésein, az utazás fáradságos napjain, a házasság és a versailles-i etikett nehézségein keresztül, a családi viszályokba és a politikai fordulatokba is beavatja az olvasót… azt azonban, hogy ezen tények alapján bennünk végül milyen kép alakul majd végül ki a szomorú sorsú királyné jelleméről, ránk bízza. Nem befolyásol, nem ítélkezik. Ezt imádtam benne.

És Fersen gróf, az örök, nagy szerelem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brigitte Hamann: Erzsébet királyné
Simon Sebag Montefiore: Az ifjú Sztálin
G. J. Meyer: A Tudorok
Alekszandr Kamenszkij – Niederhauser Emil: Nagy Katalin – Mária Terézia
Jean des Cars: Ferenc József és Sisi
Falvai Róbert: Az Anjou-királynék
Jaume Xiol: Descartes
Steve Nording: Erzsébet királyné magánélete
Andrew Roberts: Churchill: Kéz a kézben a sorssal
Bertényi Iván: Nagy Lajos király