A ​vad sziget (Jemima Shore 2.) 23 csillagozás

Antonia Fraser: A vad sziget

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jemima Shore, a csinos angol tévésztár, idilli magányban, egy romantikus skót szigeten akarja eltölteni szabadságát. Ám mire megérkezik, a sziget – Eilean Faís – paradicsomi békéjét zord események dúlják fel. Leendő házigazdája nem várja a vasútállomáson – ugyanis hirtelen meghalt, méghozzá nem is egészen tisztázott körülmények között. És Jemima a Paradicsom helyett egy hamisítatlan skót felföldi vérbosszú kellős közepén találja magát… Antonia Fraser történész, író, közéleti személyiség – pihenésül azonban bűnügyi regényeket ír, hasonlóan mesteri színvonalon, mint „komoly” műveit, amelyek közül a Stuart Máriáról szóló nagyszabású történelmi esszét, a Mária, a skótok királynőjé-t, a magyar közönség is ismeri. A skót felföld tájának, népének, szokásainak – és az angol televíziós berkek zaklatott életének beható ismerete, a fordulatos meseszövés, a romantikus skót táj és az életteljes figurák lenyűgöző olvasmánnyá teszik a Macbeth hazájában játszódó izgalmas, mai skót tragédiát.

Eredeti cím: The Wild Island

Eredeti megjelenés éve: 1978

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fekete Könyvek Európa

>!
Európa, Budapest, 1986
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630737698 · Fordította: Lorschy Katalin

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Márta_Péterffy P>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Valaha nagyon régen már olvastam, nem tetszett annyira, valószínűleg pörgősebb krimit vártam. Most szépen, nyugodtan olvasván igen érdekesnek találtam a skót hátteret, környezetet, figurákat.
Szerencsére a befejezésre nem emlékeztem, de maga a krimi-szál önmagában nem is különösebben érdekes, azonban a skót történelem könnyed megjelenítése élvezhetővé teszi a könyvet.
Antonia Fraser történelmi regényeket ír, azokból is kell majd olvasnom!

2 hozzászólás
Maryse>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Egyszerűen kiábrándító, nem tetszett. Semennyire sem. Jemima Shore híres tv riporter magányra és pihenésre vágyik ezért a Skót felföldre érkezik, ott azonban folyamatos, drámaian keserű események zajlanak a föld, a vagyon és a rang körül, ami aztán gyilkosságokba torkollik. Lassan állt össze a kép két fivérről, a rejtélyes célokat kitűző Vörös Rózsa Szervezetről. A kriminek alig nevezhető, ostoba, kusza történetet csak azért olvastam végig mert talán sikerült beemelnie a szerzőnek egy keveset a skót vidék atmoszférájából pl. a táj szépsége – hegyek, mocsarak, sziklák és szakadékok, vízesések, kastélyok, romok, legendák, hősök –, az ott élők mindennapjaiból, és főleg azt, hogy egy korty skót whisky elfogyasztására mindig lehet időt és alkalmat találni…

Stephanie_Ford_és_Városi_Emese IP>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Ismét egy könyv, aminek végre vége… De igazából nem is nagyon tudom, mit olvastam, mert gyakran lapoztam, mielőtt az oldal végére értem volna. Máskor sajnálom, ha egy jó könyvet vissza kell adnom, de ettől szívesen válok meg. Jemima nem hagyott bennem maradandó nyomot, talán a tájleírás az egyetlen, ami igazán tetszett. Minden más bő lére eresztett dögunalom :-(

Alexanderr>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Hát, Kriminek nem nagyon krimi. Inkább krimi elemeket tartalmazó történet. A főhős tényleg nem nyomoz. És gyors a lezárás. Pedig ígéretesnek indult.

A_Christi>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Ez a könyv sem volt az esetem:/ Túl sok romantika volt benne, és túl kevés akció:/

Krumplicsku>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Mai szemmel nem nagyon állja meg a helyét, nem csak kicsit uncsi és lapos, de valahogy a nyelvezete is furcsa (kérdés, hogy ez a magyar fordítástól van-e vagy eredetiben olvasva is ennyire avitt lett volna?)
Kimondottan azért olvastam el, mert Tudor mániásként már régen kedvenceim lettek Fraser történelmi munkái (először a VIII. Henrik hat felesége, Mária, a skótok királynője, de a Napkirályos és a Marie Antoinettes könyvét is nagyon-nagyon szerettem) Ezek olvasása közben felrémlett bennem a gyerekkori kép: lelki szemeimmel láttam ezeknek a régi krimiknek a gerincét a szüleim könyvespolcán, és végig azon járt az agyam, hogy tényleg ő írta-e a krimiket is, meg hogy majd egyszer megkeresem őket, hogy azok is olyan jók-e, mint ezek a történelmi regényei.
Na, ez most jött el.
Paradox módon ezek -nem csak nyelvileg- mindenképpen frissebbnek tűntek, mint ez, az elvileg hozzám és a mai korhoz közelebb álló történet.

Sine_nomine>!
Antonia Fraser: A vad sziget

Hát ez eléggé színtelen-szagtalan olvasmány volt…


Népszerű idézetek

Márta_Péterffy P>!

..Jemima, bár nem hitt a szellemekben, kész volt elfogadni,hogy régmúlt idők erőszakos tettei
a kegyetlenség és rombolás légkörét hagyják maguk után.

76. oldal

negoti P>!

Beauregard ezredes az egyik legjobb külsejű férfi, akivel életében találkozott. Lehet, hogy a skót szoknya teszi… Az ezredes azonban valamennyi jelenlévő (ugyancsak skót szoknyás) fiát, még a vonzó, fekete hajú Ben képét is elhomályosította, aki pedig messze a legcsinosabb volt valamennyi fiú között. Lehet, hogy a felföldi uraknak, akárcsak a skót whiskynek, jót tesz az érett kor?

82. oldal


A sorozat következő kötete

Jemima Shore sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. J. Quinnell: Tökéletes gyilkosság
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Agatha Christie: Mert többen nincsenek
Robert Galbraith: Zavaros vér
Jeffrey Archer: Apám bűne
Agatha Christie: Ferde ház
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Angela Marsons: Ördögi játszmák
Tom Rob Smith: A 44. gyermek