A ​Madame 6 csillagozás

Antoni Libera: A Madame

Mit ​tegyen egy ifjú – a kamaszkoron alig túl, de a férfikoron még innen –, ha úgy érzi, rosszkor született, minden jeles esemény lezajlott már, minden valamirevaló hős véghezvitte már a maga hőstettét? Ha tanárnak álcázott bornírt hivatalnokok akadályozzák szabad szelleme szárnyalását? Ha olthatatlan szerelemre gyullad új franciatanárnője, a hideg szépségű, megközelíthetetlen, titokzatos Madame iránt? Mit tehetne? Sok mindent – például kinyomozhatja a tanárnő múltját, fergeteges dolgozatokat írhat s még számtalan módon próbálhat a közelébe férkőzni… A nyughatatlan, fantáziadús gimnazista (amatőr jazz-zenész, színjátszó, sakkbajnok) és a különleges sorsú franciatanárnő (apja önkéntesként harcolt a spanyol polgárháborúban, majd az ötvenes években meghurcolták) összefonódó sorsát követhetjük nyomon Varsóban, a ’60-as évek közepén. A Madame egyrészt roppant szellemes, ironikus, olykor megrendítő olvasmány, másrészt egészen kiváló, többrétegű alkotás látszat és valóság viszonyáról, a… (tovább)

Eredeti mű: Antoni Libera: Madame

>!
Európa, Budapest, 2000
548 oldal · ISBN: 9630767090 · Fordította: Pálfalvi Lajos

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Kisanna
Antoni Libera: A Madame

A főszereplő fiú nagyon szimpatikus volt az őszinte,hűséges szerelme miatt a tanárnője felé. A Madame nekem kiismerhetetlen,kicsit önző nőnek tűnt aki csak a saját érdekeit nézi, senkivel se törődik.


Népszerű idézetek

>!
Lifeonmars

Ruhla óra drága kincs,
Jó, ha van, de jobb ha nincs.

47. oldal

>!
Lifeonmars

Kiváncsi vagyok, hová érkezem ebben a hátramenetben, gondoltam vidáman. Így talán majd ledolgozom végzetes megkésettségemet, és végre én is nagy időket élek át?

405. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Włodzimierz Odojewski: Halhatatlan némák
Stefan Chwin: Hanemann
Janusz Głowacki: Good night, Jerzy
Olga Tokarczuk: Dom dzienny, dom nocny
Paweł Huelle: Weiser Dawidek
Joanna Bator: Homokfelhő
Edward Redliński: A kor szava
Magdalena Tulli: Vörösben
Jerzy Stefan Stawiński: Ádám nyomában
Stefan Chwin: Death in Danzig