Orcád ​verítékével 1 csillagozás

Anton Tammsaare: Orcád verítékével

E ​regény Európa-szerte sikert aratott és egyszeriben ismertté tette az észt Anton Tammsaare nevét: műve egymás után jelent meg francia, angol, svéd, finn és más nyelveken.
A történet a múlt század utolsó negyedében játszódik. Hősei néhány kis észt paraszttanya lakói. Az ő életük nagy sorsfordulóját, az évszázados hagyományok, a régi életrend összeütközésekkel, teli, fájdalmas, de kikerülhetetlen megváltozását beszéli el az író, egyéni élményekből táplálkozó, szuggesztív erővel.
Az apák életével: a lápos, mocsaras földdel, a napról napra megújuló küzdelemmel, az évszázados szokásokkal, paraszti versengéssel, gyűlölködéssel, a biblia konokul ismételgetett igéivel, az örömtelen hétköznapok végtelenjével s a magányos, megkeseredett öregkor fenyegető árnyával szakít az új század fordulójára érve az észt parasztság fiatal nemzedéke, és kíméletlen őszinteséggel az apák szemébe mondja: ez a föld, ez az örökkön ismétlődő, verejtékes, céltalan küzdelem, ez az elmaradottság… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 1967
584 oldal · Fordította: Bereczki Gábor

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
merenwen
Anton Tammsaare: Orcád verítékével

Annyira boldog lennék, ha valaki lefordítaná a teljes Tõde ja õigust! Imádom a hangulatot, ami Tammsaare regényéből árad, tapintani lehet a valóságot mögötte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaan Kross: A cár őrültje
Friedebert Tuglas: A kis Illimar
Jaan Kross: Martens professzor elutazása
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Jaan Kaplinski: Ugyanaz a folyó
Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok
Sofi Oksanen: Sztálin tehenei
Paul Kuusberg: Forró nyarunk van!
Mati Unt: Őszi kavargás
Eduard Vilde: Aki eladta a feleségét