A ​6-os számú kórterem és más írások 99 csillagozás

Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Az ​irodalomtörténet kivételes pillanatai közé tartozik a századforduló orosz irodalmának nagy találkozása: az utolsó regényeit író Tolsztojé és a habozó pályakezdés után a novella nagymestereként jelentkező Csehové.
A siralmasan vigasztalan orosz élet jellegzetes figuráinak és eseménytelen életüknek kikezdhetetlenül tömör, drámai pillanatba sűrítése olyan hiteles és megrázó képet ad az emberi létről általában, mint Tolsztojnak a lét teljességét bemutatni kívánó nagyregényei. „Csehov – írja Szerb Antal – a novellának, ennek a nehéz és gyönyörű műfajnak talán a legnagyobb mestere. Mintaképe Maupassant, klasszikus tömörségben el is éri a nagy franciát, de egészen más vérmérséklet. Impresszionista művész: odavetett, könnyű vonásokkal rajzol leheletszerű, elfutó és elfutásukban megrendítő dolgokat.” Hangulatképekből, a szereplőket és helyzeteket éles fénnyel megvilágító atmoszférából épülnek színművei is – a modern dráma éppúgy elképzelhetetlen Csehov nélkül, mint az elbeszélés,… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 1994
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633460824 · Fordította: Szőllősy Klára, Lányi Sarolta, Devecseriné Guthi Erzsébet, Kosztolányi Dezső

Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
geucsa
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Imádom. Szinte mind újraolvasás volt, de nem bírom megunni.
Ezek közül a kedvenceim a 6-os számú kórterem és A csinovnyik halála.
Nem értem, hogy lehet azt a depressziós, unalmas légkört ilyen érdekfeszítően leírni. Csehov a legnagyobb orosz író.

>!
katka99
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Csodálatos. Csehov az egik kedvenc orosz íróm. A 6-os számú kórterem és a csinovnyik halála volt a kedvencem. Érdekes hangulatuk van ezeknek a novelláknak. (KI is a beteg valójában?)

>!
Black_Bird
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Lebilincselő. A 6-os számú kórterem az egyik legjobb novella, amit valaha olvastam és szerintem olvasni fogok.

>!
efem
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Ez az elbeszélés többet adott nekem, mint néhány több száz oldalas regény.

>!
fukszia
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Számomra „A 6-os számú kórterem” a legkedvesebb Csehov mű. Nagyon sokszor elolvastam már és biztos vagyok benne, hogy még sokszor meg fogom tenni!
(Mert minden csak nézőpont kérdése, hogy ki van a rács mögött.)

>!
Vintersridder
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Csehov mesterről, és a belső történéseket bemutató írásairól szégyellek megpróbálni írni. Akkor is egy szellemóriás volt ez az ember, ha nem mindig van lelkierőm Csehovot olvasni! Az orosz szerzők meg… valahogy… szokás szerint ezt sem tudom értelmesen elmagyarázni, de az orosz szerzők valahogy zsigerből tudnak írni, úgy, hogy már emiatt is élmény legyen.

>!
Emerson
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Csehovban az a furcsa, hogy olyan karaktereket és környezetet teremtett, ami több, mint egy évszázad elteltével sem tűnik „elavultnak”. Nem lesz tőle jobb kedvű az ember, az biztos, hisz' mindez azt jelenti, hogy egy helyben toporgunk. Le a kalapom azok előtt, akik egy szuszra több novellát is képesek elfogyasztani ebből a kötetből. Én kicsit összeroppantam tőle.

>!
Jessei
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

Talán az egyik legmagasabb értékelés ez, amit valaha kötelezőre adtam…csakhogy ez nem volt kötelező, pedig annak kellene lennie.A cím alapján egy elmeháborodott elviselhetetlen műre számítottam, amire majd alig tudom magam rávenni, mégsem lehetett letenni.A műben elhangzott idézet Voltaire-től: „ Ha Isten nem lenne, ki kéne találni ” Szerintem ez Csehovra is igaz.Nagyon megkedveltem Andrej Jefimicset, és szívesen olvastam volna többet Ivan Dmitrijevics szemszögéből.

>!
Lámpagyújtogató
Anton Pavlovics Csehov: A 6-os számú kórterem és más írások

A 6 számú kórterem egy kis gazokkal övezett melléképület a városi kórház berkein belül. Az épület komor és szorongást keltő. Lakói azok az emberek, akiket a társadalom kivetett maguk közül, a bolondok. Menekülésük esélytelen. Csehov két szereplőre helyezi a hangsúlyt. Az egyik egy nemesi származású, művelt, de végül az üldözési mániái miatt a bolondok házába kerülő ember. A másik pedig a kórház igazgatója, aki szellemi éhségeinek kielégítéseit a bolondok házában találja meg. Egyre többet jár be és beszélget az üldözési mániással. Ennek a gyakori látogatásnak az lesz aztán a vége, hogy maga a főorvos is ott ragad a 6 számú kórteremben…
A beszélgetések során megvilágosodnak számunkra a sztoikus filozófia gyenge pontjai és elcsodálkozunk azon, hogy az ember milyen könnyen megkaphatja a megbolondult titulust a társadalom többségétől…


Népszerű idézetek

>!
Epilógus

Vannak emberek, akik mindig csak okos és helyénvaló dolgokat mondanak, és az ember mégis érzi, hogy ostobák.

236. oldal, Csehov: Szakadékban - válogatott elbeszélések ( Európa Könykiadó, Budapest, 1980)

>!
mindegyikfoglalt

Akit becsuktak, az itt ül, akit nem csuktak be, az szabadon járkál, ennyi az egész. Abban, hogy én orvos vagyok, maga pedig elmebeteg, nincsen sem logika, sem erkölcsi színvonal, hanem csupán véletlen, esetlegesség.

Anton Pavlovics Csahov: A 6-os számú kórterem

>!
Zsani

Ahhoz, hogy az ember megvesse a szenvedést, mindig elégedett legyen, és semmin se csodálkozzék, olyan állapotba kell kerülnie, mint annak a szerencsétlennek ott – és Ivan Dmitrics a kövér, elhájasodott muzsikra mutatott –, vagy pedig szenvedések árán olyan mértékben kell megedződnie, hogy már ne tudjon érezni, vagyis más szavakkal: megszűnjék élni.

48. oldal, A 6-os számú kórterem (Holnap Kiadó, 1994)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála / Szergij atya
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / A revizor
Lev Tolsztoj: Kreutzer-szonáta
Nyikolaj Leszkov: Kisregények és elbeszélések I-II.
Lev Tolsztoj: Gazda és cseléd / Hadzsi Murat
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Ivan Szergejevics Turgenyev: Első szerelem
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / Az orr / A revizor
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála